Quote:
Originally Posted by p.e.r.u.n.
Prvo, pozdrav tebi, Boggy... Dugo nisam bio ovde, pa se i ne znamo. Podrzavam tvoj vrlo profesionalan pristup temama i svakako iskustvo u segmentima o kojima diskutujes! Nadam se da cemo dosta tema obraditi u buducnosti...
|
Pozdrav i tebi Perune, hvala na komplimentima.
Sto se tice tema... samo udri... ima toga puno.
Quote:
A sto se tice pomenutih "HALUDZA", to je normalna stvar ovde, gde se tim, a lepo si to rekao, SITNICAMA ne pridaje mnogo znacaja... Ali lepo je bar jednom se opeci... Onda vise nije svejedno! Mada, kao sto si i video u postu, mi se od sada i necemo baviti tim segmentom- masteringom sami, znaci ni tim konverzijama, tj. ditheringom...
|
Definitivno je to najpametnije sto moze da se uradi dok stvari ne "legnu" i ne pokapira se odakle sve smrdi to sto smrdi...
Quote:
Pisac je ASUS, kao i PLEXTOR, malo stariji model, kabl je dobar, Plextor je i u studiju... Kazem, nakon "najvrhunskijeg" mastering procesa u Sterlingu, a tamo rade sve same babaroge... Jensen, Coyne, Athens, Gehringer... Kao da se bolje cuju sve ove sitnice... tj. kao da u tom full high end lancu kroz koji je projekat prosao i zavrsnica ne sme biti niskobudzetnija... Nazalost je tako, mada, ponavljam, nama vise nije bitno, napravili smo deal kao firma sa Sterling Soundom, tako da od sada oni rade sve... Nadam se.
|
Mislim da je veliki problem ignorisanja/zaboravljanja principa rada CD-a gde je osnovna zastita od jittera u pre-bufferingu, medjutim kada se reze master CD, motor MORA biti sinhronizovan jer od njega zavisi preciznost mesta upisivanja nula i jedinica. Naime, problem u CD-u je sto mu je princip rada sasvim slican kao vinil ploci, i gde mu sve zavisi od broja obrtaja... pa kao sto je nekada gramofon imao wow&flutter, tako sada imamo jitter, to je ista pojava samo zbog razlicitih brzina i principa rada (digitalno/analogno) imamo razlicite dozivljaje tih pojava.
Da se razumemo, vinil nije imao baferovanje i poravnavanje kasnije u elektronici... tako da je jedino konstrukcijom gramofona to moglo da se smanji... CD sada to ima, i delimicno moze da se to popravi... no, po mom misljenju trebalo bi da elektronika na master CD semplove "popravlja" sto manje, i da on bude sasvim uredno narezan...
Iskreno, inzenjerski gledano, nemam poverenja u kompjuterske cd rezace, koji su prevashodno data CD rezaci, a sto se tice AudioCD-a, mislim da je tu konstrukcija transporta itekako vazna, i da to sve zajedno ne moze lako stati u kuciste starog flopija... ili nesto jos tanje. Pogotovo ne moze stati veci zamajac na motoru koji mozes videti kod ozbiljnijih CD plejera, ako otvoris kuciste.
Da je audioCD kojim slucajem u data formatu, ovih problema verovatno ne bi ni bilo... AudioDVD je upravo ta promena.... izmedju ostalog.
Quote:
Pozdrav Boggy!
|
pozdrav i tebi jos jednom i dobrodosao na Forum
bogi
P.S. Startovao sam poseban thread o
Disc Description Protocol-u (
DDP) te nastavak ove price mozete naci na
Glass master, DDP threadu ovog Foruma. Naravno, ako vas to zanima.
.