Quote:
Originally Posted by Arthur
ono na sta on najverovatnije misli je osobina lanca uredjaja da su povezani jedni sa drugima - ako on skine basseve sa pojacala, koje se ponasa kao kompresor u drive modu, dobice cak i drugacije zrno, a ukoliko na kraju cele price eq-om odsece sta mu konkretno smeta na nivou mixa, i dalje mu moze ostati dovoljno korisnog zvuka koji ce i dalje zvucati "masno"... ja kad slusam Deftonse, po tom pitanju, nista mi nije jasno.. gitare su im 2puta slabije u bassevima od recimo nekog Rammsteina ili S.O.D-a, a i dalje zvuce ogromno, opako i veoma masno ..
|
Kao ?to sam i gore napisao ti priča? o ozvučenom pojačalu, a on o digitalnoj aproksimaciji koja je mnogo manje nelinearna. Razlika EQ-ovati u digitalnom domenu na jednom ili drugom mestu je mnogo manja nego da li vi?e basa na pravom pojačalu ili tek posle.
Quote:
moj princip rada heavy riff gitara je jaako masna i bassovita farba na pojacalu u snimanju. snimam uvek sa 2 mica (oba 57beta) jedan gore jedan na donjoj 12''ici, off cone obavezno. Obrnem im fazu u mixu, i donjim "jedem" gornji (jer je donji, po pravilu znacajno deblji, masniji i ima vise sobnog zvuka u sebi) do neke mere koliko mi za stim i tip rifa prija. Onda high-passujem subove do recimo 80-90, i lowpassujem do oko 4-5khz. Zatim obavezno pristojna kompresija sa najbrzim attackom, pa ponovo Eq koji dodatno skidam oko 200-300hz gde i koliko zatreba. Desava se da naknadno podizem i oko 4khz al veoma oprezno. I da, fina mala doza chorusa preko cele papazjanije moze jos da poboljsa utisak masnoce, ali u extremnog malim procentima, da ne cuje kao chorus...
just' mu 2 cents..
|
A ?to kompresor? Jesi li probao ti da stavi? neki mastering chain ili makar L2 na master out-u pa da ga pali? s vremena na vreme? Vrlo verovatno ti ne treba kompresor jer će u takvoj muzici gitare koje su sa strane i jako glasne i onako postati "kobasica" kad sve bude izmasterovano. Mo?da je jednostavno fora ?to ti poku?ava? zvučno izimitirati ono ?to čuje? na već izmasterovanim albumima pa ti zato zvuči kompresor dobro.