ok nemislim da ste debili to nikad nisam rekao, nevolim nikog da vredjam sorry ako je tako ispalo
Quote:
4. Oslanjanje - Po mom licnom misljenju, treba izbegavati siljke (tzv. spikes) pogotovo one pozlacene... Pristojan sloj apsorpcionog materijala ispod zvucnika i stalaka je sasvim dovoljan da smanji uticaj prenosenja vibracija sa zvucnika na stalak i sa stalka na pod. Sta podrazumevam pod apsorpcionim materijalom.... pa recimo ispod zvucnika bi se mogao postaviti sundjer, presovani komadici sundjera, deblji itison, azmafon.... itd.
Ispod stalka treba staviti nesto cvrsce i par slojeva skrojenih itisona ili azmafona je sasvim dovoljan... tu treba paziti da se stalak ne pocne da ljulja ako nije na dovoljno cvrstoj podlozi....
|
ja mislim da treba koristiti siljke a to da su pozlacene veze nema, treba da bude sto krutije tvrdje ispod zvucnika a ne da se stave mekane stvari ispod (netreba nikakva absorpcija, sem ako imate komsije ispod, no mi trazimo dobar zvuk a ne mirne komsije) , znaci siljci da dodirulju beton ispod tepiha i jos je dobro staviti sto vise tega na zvucnik, npr knjige, isprobajte staviti jedno 5-10 kilograma knjiga po zvucniku i primeticete razliku garant (ako vam je prostorija i oprema dovoljno dobra i naravno uvo), zvucnik ce manje da rezonuje i zvuk ce biti artikulisaniji sa preciznijim srednjima.
i da bude sto vise prostorije oko zvucnika, nije dobro ako je blizu bilo kakva povrsina, sto, zid, ormar, etc...
takodje stavljanje subwoofera pored zida i narocito u cosak izbegavajte zbog stojecih talasa, neke frekvencije ce vam se pojacati a neke ce biti potisnuti. barem 50 centimetara od bilo kakvog zida. centar prostorije je najbolje posto je najdalje od svih zidova i energija ce da opadne dok stigne do zida i jos vise ce oslabiti dok stigne nazad do vas
takodje primer sa lupanjem u zid mi je skroz nelogicno, nezelim time da mislite manje o autoru poruke
znaci ja mislim da treba koristiti sto masivnije stalke sa siljcima svakako
sorry ako sam malko nejasan, nije mi ovo maternji jezik pa sam malko slab sa fondom reci i tehnikama izrazavanja