Thread: Sirenje zvuka
View Single Post
Old 02-04-2006, 08:31 PM   #10
idekius
Mason

idekius's Avatar

Default Re: Sirenje zvuka

Quote:
Originally Posted by Dushan_S
Charles Dye ladno koristi imager na output-u, kad je postavio sve što se tiče miksa, stavi i imager, ali raširi samo malo, preko ivica.

Inače Idekiuse, to što kaže Zagor, nije ni meni jasno, zašto bi stavljao gitare na pola u pan-u pa koristio imager? Ajd da si ih stavio skroz levo i desno pa da staviš samo malo da raširiš za brucu. Da li si ikad probao da ih staviš skroz levo i desno pa ti to ne zvuči isto kao kad ih razvlačiš imagerom?
Ja sam u startu rekao da ce neko da kaze da to moze i panom...
Vise iz tripoznih razloga ... stvarno stvar tripa... ono kad slusas, nisi siguran i malte ne ubedjujes sebe da je dako bolje...

Uglavnom tako radim jer instrument shirim iza kompresora na grupi u cubaseu... dakle prvo Fairchild, pa onda imager... Znam sta ces da mi kazes... mozes me proglasiti loodim, ali probaj... nije isto...

Ai taj Ferchild...(nevezano i vezano za ovu temu)... ima divnu opciju LAT\VERT gde mozes odvojeno da komprimujes mono, odvojeno stereo signal i rezultati su vrlo zanimljivi...

Ovakvu primenu kao sto si ti rekao Dushane, nisam probao i probacu pod obavezno... zvuci zanimljivo, a nije mi palo na pamet...

@Zagor Sto se tice delay-a... eto... opet nesto za chudjenje... ali znam da je chudjenje opravdano jer ja sada pricam o prilicno tripoznim stvarima...
Koristim diley u reverbu...narocito kada koristim impuls nekog prirodnog prostora... obicno creamware delay LCR S (levo-centar-desno - stereo... tako se zove )... Sad... sve zavisi na chemu i kako... opet je mozda trip, ali kada je izuzetno kratak, tako da se ponavljaj i ne chuje, reklo bi se da shiri glas... vremena za L,C i R postavljam razlicita, s' tim sto onaj C postavljam najkrace... ako je vocal u pitanju, vremena su vrlo kratka jer ne volim ponavljaje... izuzev kao efekt na nekom krajnjem slogu i sl... ubijem ga cak do nekih 20-25 ms:o... a nekad uz taj kratak delay za vocal dodam i malcice chorusa... Sad sve zavisi od pesme do pesme... ako je pesma ambijentalna, delay je duzi, na pratecima takodje duzi... po ukusu...

Na orkestracijama ne volim delay... tu ostavljam cist impuls... nisam odusevljen "friziranjima" prostora na npr. gudachima, jer ocekujem da se chuju "kao u sali simfonijskog orchestra" ...

Naravno, sve ovo vazi ako koristim impuls... ako ukljucim Plate 140 (emulacija EMT 140), obicno nemam neku potrebu da ga obogacujem ovim ili onim....

Ma to sa delay-em i reverbom je stvar ukusa i zelje, a onaj S-1 imager moze zaista da sjebe stvar... njega uvek proveravam i analajzerom i mono slusanjem (CW mixer ima mono dugmence, a mislim da to valjda imaju sve kartice... kod Digi 002 je, kako mi Pure reche, cak dugme na kontroleru)...

Last edited by idekius; 02-04-2006 at 08:44 PM.
idekius is offline   Reply With Quote