View Single Post
Old 30-03-2006, 07:13 PM   #15
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Default Re: Mikrofon za el. gitare

Quote:
Originally Posted by Dompax
Pa, zvuk cak i je dobar...
Zelim dobiti zvuk na snimci sto slicniji onome kakav je uzivo. SM57 mi ne daje takvu sliku. Probati cu jos eksperimentirati s pozicioniranjem, valjda nadjem carobni polozaj.
Sad si tek nejasan. ?ta je to "Zvuk kakav je u?ivo"? U?ivo kakvim ga čuje tvoje uvo, ili u?ivo na ?ivom snimku? U?ivo kako ga čuje publika u 5, 11, ili 30-om redu? U?ivo pola metra iznad pojačala kako ga čuje gitarista ili u?ivo kao neko ko je direkt ispred bine i puca mu glava jer pojačalo bije u njega? U?ivo kao na snimku tvog omiljenog benda, ili na svirci tvog omiljenog benda?
Ako snima? gitaru, reper ti je neki snimak koji ti se dopada, znači poku?ava? dobiti da je ono ?to čuje? na monitorima ?to bli?e onome ?to se čuje na tim istim monitorima kada pusti? svoj omiljeni album. Ako se i radi o ?ivom albumu, vrlo je moguće da je to upravo 57. Nadalje, nije jasno kakve su to gitare u pitanju, stilski, sedam tona distorzije u Marshall varijanti, ili otpanjeni Fender ili ne?to treće. Pa je onda bitna i soba, oblik veličina, materijal, kao i pozicija u sobi gde si postavio pojačalo, koje pojačalo koja gitara i koji svirač. Da li si pojačalo ostavi "golo" ili si ga izolovao ekim materijalima da ubije? zvuk?

Ono ?to sam poku?ao da ti ka?em i pro?lim post-om, postoji jako mnogo parametara osim vrste mikrofona, pa detaljno razmisli da se ne radi o nečemu drugom.

Konačno, mo?e? probati sa bilo kojim kondenzatorskim, ja sam upotrebljavao ?ta mi padne pod ruku, obično u situacijama kad sam hteo da udaljim mic od pojačala da dobijem vi?e basa, a soba je bila dovoljno gluva da mi zvuk ne postane smuljan u room-u.
Dushan_S is offline   Reply With Quote