Thread: stojeci talasi
View Single Post
Old 30-03-2006, 05:14 AM   #8
Vai
Member

Default Re: stojeci talasi

Zdravo boggy,

Quote:
Originally Posted by boggy
Vidim da mesas termine "neparalelne povrsine" i "neparalelni zidovi". Ja licno pod zidovima podrazumevam barem ciglom zidan zid debljine 25cm minimalno, a pod povrsinama mozemo da provucemo svasta ukljucujuci i tanku PVC foliju. Da li se slazes da se svaka materija razlicito akusticki ponasa na razlicitim frekvencijama... u pogledu apsorpcije, refleksije i difuzije? A sta se desi kada menjamo debljinu "povrsine".
Tako je ispalo, da ih mesam, ali za mene su u ovom slucaju povrsine ustvari zidovi, na njih sam sve vreme mislio dok sam pisao povrsine.
Slazem se da svaki materijal ima sopstvene kofecijente apsorcije, refleksije i dizfuje na razlicitm frekvencijama.
Recenica "A sta se desi kada menjamo debljinu "povrsine"" je pitanje?

Quote:
Ono sto si mu ti ponudio spada u,... pokusacu da objasnim sto jednostavnije:
1. Prvo Arthur mora da prestane da koristi svoju sobicu za rad nego da krene u potragu za parcetom zemlje u nekom mirnom kraju, pozeljno na nekoj planini sa bogatom prirodom. Tu zemlju mora da kupi, osim ako je vec nema nasledjenu ili barem sa pravom na koriscenje, ukljucujuci i gradjevinsku dozvolu.
2. Tu treba da napravi svoj studio, onda su ofrlje procene da takva avantura kosta barem dva puta vise u odnosu na stambeni prostor iste povrsine, ako zeli da napravi solidan studio a ne samo udoban i kvalitetan stambeni prostor. Ako uzmemo da bi gradjevinska cena te avanture bila za stambeni prostor od 200kvm 200000EUR, onda bi mu za studio trebalo 400000EUR. Cak ni nisam siguran da je tu uracunato projektovanje i cena zemlje iz tacke 1....
3. Ovde se racuna samo akustika i za opremu ce morati da se snadje.
4. Posle svega ta akustika mora da radi kako se ocekivalo.
Zasto "sobica"? mislim da 20 kvm uopste nije mali prostor samo za control room, i kad bi se radilo akusticko sredjivnje zidova, odbijemo par kvm, opet mu preostaje pristojan prostor za rad.
Bilo bi sjajno kad bi svi mi gradili svoj studio na nekoj planini sa bogatom prirodom, sto je za nase uslove nerealno ... ali ako vec ima prostor koji moze da iskoristi, zasto taj prostor akusticki da ne sredi ... i zaista se ne radi o malom prostoru.
Licno sam radio u takvom studiju, ako ne i manjem, jos je u pitanju studio za post-produkciju sa sistemom 5.1, i sala je akusticki odlicno sredjena ... sva cetiri zida i plafon, a na zadnjem zidu je instaliran difuzor.
Znaci ovde zaista ne vidim problem, i zasto bi se gradilo sve od temelja.

Quote:
Profesionalno uradjena akustika NE ZNACI ni skupa ni jeftina akustika. Profesionalno uradjena akustika znaci da je uradjena korektno, ispravno i uredno, i tu se novac ne spominje.
Da, ali sta jos sa sobom povlaci pro akustika, da bi bila korektno, ispravno i uredno uradjena ... dobri akusticki materijali koji su preskupi. Sve zavisi od kolicine materijala za rad, a s obzirom da bi Arthur morao da krene (po mom misljenju) od nule, prvo sa zidovima, plafonom, cak i podom, pa tek onda difuzorima, reflektorima, apsortorima ... sve ukupno bi itekako kostalo ... znaci pro akustika u ovom slucaju bi kostala veoma skupo.

Quote:
Ovo za simulacije mi nije bas jasno. Moze pojasnjenje?
Simulacija ukosenih zidova. Da nabavi par ploca, drvenih, koje bi mogle da prouzrukuju dovoljnu reflekciju ka njemu kao inzenjeru. Da ih postavi tako da se sve reflekcije koncentrisu ka njemu i njegovim usima.
Sa tim "daskama" (da ih bukvalno tako nazovem) bi morao da promeni oblik sobe, da nema nijedan paralelan zid.
Sve ovo naravno ako moze negde da pozajmi te daske ili ih nabavi za dzabe kao sto si rekao, jer tanka daska nece bas posluziti, a sto je daska deblja to je skuplja.
Cilj svega toga je da sve reflekcije usmeri ka sebi, a ne direktno jednu ka drugoj.

Quote:
Slazem se da si ti njemu ponudio virtuelno bolje resenje, ali se pitam da li si razmislio da li je to resenje Arthuru pristupacno? Ako se ispostavi da nije, sta onda mi ovde radimo?
Quote:
Da li si siguran da je to Arthuru isplativo?
Mislim da ja nisam osoba koja bi mogla da odgovori na ta pitanja. Da li je to resenje njemu finansijski pristupacno? naravno da sam razmislio, ali ne znam odgovor na to pitanje jer ne poznajem ni Arthura, ni njegov rad, ni to da li bi se sam upustio u takav projekat ili sa jos nekim ko bi bio spreman da ulozi ... zaista to znamo ni ti ni ja. Da li je spreman da ulozi novac i zna da ce ga posle izvesnog vremena povratiti i ostvariti profit, sve to nam samo Arthur moze reci.

Covek je samo rekao da ima problem i pitao kako da ga resi. Ja sam ponudio jedno resenje, jeste skupo, nije jednostavno, ali pristup problemu koji sam objasnio bi najverovatnije resio taj problem i mnoge buduce probleme ... ako mu je taj control room posao na duze staze.

Poz.
Vai is offline   Reply With Quote