Zdravo boggy,
Daleko od toga da sam tvoj post primio kao prozivku, nego sam se sa mnogim stvarima i slozio ... znaci ili ti moj prethodni post nisi razumeo, ili se ja nisam bas najbolje izrazio.
Idemo opet:
Quote:
Originally Posted by boggy
Upravo to, niti su to proizvoljno "neparalelni zidovi" niti je to 'nako od-oka nacrtano... tako da ako ne mozes ili ne znas da kazes tacno pod kojim uglom i na koji nacin postaviti zidove, bolje ne "razmisljaj naglas"...
|
Sto se kosih zidova i plafona tice, i primera od 45 stepeni, to nije bilo u smislu: "Arthure, kupi neku jeftinu tanku sper plocu, zaseci zidove sa jednim stepenikom na sredini ... ne, ajde dva stepenika za svaki slucaj ... a plafon spusti pod uglom od, sta ja znam, 15 stepeni, a iznad tvoje glave ... 40 stepeni ... i lepo si resio problem".
Taj sam primer dao da bi Arthur mogao da zamisli na sta mislim kad kazem control room bez paralelnih povrsina, a veruj mi da ljudi generalno zamisle sve moguce i nemoguce oblike kad im se kaze "neparalelni zidovi". Znaci samo sam hteo da pojasnim na sta mislim kad kazem "neparalelene povrsine u jednom studiju".
Quote:
Soba oblika paralelopipeda (klasicna soba sa paralelnim zidovima) se sasvim pristojno moze smiriti po pitanju stojecih talasa za mnogo manje para i sa mnogo manje truda od specijalno projektovane sobe od temelja.
|
Poptuno se slazem, moze da se sredi bez vecih izdataka za relativno normalan rad ... ali krajnji rezultat nije isti ako se uporedi sa dobro projektovanom sobom od temelja, i tu se slazemo. Ja znam da je Arthur pitao za najjednostavniji nacin da resi taj problem, i da mu ja nisam ponudio najjednostavnije i najjeftinije resenje, ali je sigurno efektivnije.
Jednostavno ja kazem resenje A, skuplje, duze i teze, a ti kazes resenje B, jeftinije, krace i lakse.
Oba resenja vaze, a koje ce Arthur prihvatiti zavisi od toga koliko para moze da ulozi u taj projekat.
Quote:
O "lovi" mozes u ovom slucaju da pricas samo pod uslovom da si ti licno raspolozen da nacrtas (besplatno ili za pare, svejedno), korisniku kako da zidove organizuje... u suprotnom ova prica postaje neobavezno caskanje, jer covek ima problem sa stojecim talasima i trazi savet, pa mu onda daj savet sa kojim moze nesto da ucini, a da bude zasigurno uspesan.
|
Ovo nisam bas najbolje shvatio. Ako pricam o "lovi" zasto bih ja morao da mu crtam projekat? Kada sam pisao o "lovi" mislio sam na sledece: Nadjes inzenjera akustike koji ti svojim radom, merenjem, nacrta skicu, obelezi materijale, itd. Odes kupis te materijale, nadjes majstora koji ce ti sagraditi te zidove i tacka.
Ako Arthur im para, moze na ovaj nacin da resi svoj problem, ako nema onda ne moze, i morace da pristupi nekom jeftinijem resenju. Samo sam na to mislio kad sam govorio o "lovi".
Mislim da je ovo savet s kojim nesto moze da ucini, skupo, ali isplatljivo.
Quote:
Nema niceg jeftinog (barem ne na ovim prostorima) kada treba da se "pozabavis zidovima i materijalima". Ako pogresis, imaces ogroman otpad umesto novog i lepog materijala (koji jos mirise na fabriku) koji ni u kontejner neces moci da strpas, a pri tom si ga platio s mukom zaradjenim parama. Ako vec sugerises ljudima da se bave istrazivanjem, onda izaberi manje rizican metod za njih, ili se drzi oblasti gde su eksperimenti manje skupi.
|
Znam da nema niceg jeftinog ako mislimo da radimo profesionalnu akustiku, ali moj savet je bio da pokusa na neki nacin, jeftinijim materijalom, da barem simulira nepraralelne povrsine i vidi ako ima rezultata. Nisam mislio da ugradi nove zidove pa ako radi - super, ako ne - bacaj u smece. Ako moze da ih simulira, sjajno, i ako rade onda bi mogao ozbiljno da se posveti projektu, ako ne moze .... nikom nista.
Nadam se da sam voog puta malo bolje objasnio sta sam hteo da kazem. Jos jednom boggy, tvoji komentari nisu prozivke i sigurno tvoj tekst nisam primio na taj nacin.
Poz.