Thread: Ardour?
View Single Post
Old 31-12-2005, 06:35 PM   #8
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Ardour?

Zdravo kompozitor,

Quote:
Originally Posted by kompozitor
Izvini , ali stvarno moram da pitam : sta ce ti to ?

Sta bi dobio radom na Linoxu ?

Pozdrav ...
Nisam IRA, ali cu pokusati da ti odgovorim iz nekog globalnog ugla:

- linux softver, ili sire, GNU/GPL softver je legalan.
- uglavnom je dosta jeftiniji (treba ti zvucna karta, neki racunar i pozeljan je dobar internet, softver je najcesce besplatan)
- kod je otvoren i slobodan za modifikacije... unapredjenja i prosirenja.
- ako je dobro organizovan razvoj softvera otvorenog koda, tada vrlo cesto postaje daleko stabilniji i kvalitetniji od ostalih.
- hm... u neka davna vremena Internet se rasirio upravo zahvaljujuci linuxu, jer je omogucio kvalitetne serverske aplikacije kojih tada nije bilo dovoljno.
- Kada se dobro podesi stabilan je "kao stena", gledano sa strane Internet servisa.
- U studiju ima izuzetno veliku primenu recimo kao file-server... terabajti diskova i linux... dobro to radi.
- Ukoliko onaj koji je poceo projekat linux aplikacije odustane od daljeg razvoja, razvoj moze preuzeti bilo ko ko je zainteresovan, te je manje verovatno da softver nestane sa bankrotstvom neke firme, ili zato sto je neka druga firma kupila prava na softver da bi ga sklonila sa trzista i vise prodavala svoj softver. Vlasnistvo nad linux aplikacijama ne postoji, odnosno pre je to neki oblik opsteg dobra, kao vazduh.
- Zanimljivost: MAC operativni sistem je baziran na BSD, koji je takodje besplatan, ali se razvijao potpuno nezavisno i pod drugom licencom, cini mi se da postoji i slobodna verzija MAC operativnog sistema koja se zove Darvin... ako sam negde izgresio, neka me neko ispravi... posto pricam napamet...
- itd... spisak je podugacak i siroko poznat.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote