View Single Post
Old 12-12-2005, 07:19 AM   #43
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Default Re: Zasto "iste" stvari zvuce "razlicito"?

Quote:
Originally Posted by boggy
Zdravo Dushan_S

Ajd jos jednom, zelim da kazem da stvari mogu da zvuce razlicito i da pokusam da objasnim neke od milion razloga zasto se to moze desiti, barem one koje znam da imaju potencijalnu mogucnost. Ako smatras da je znati potencijalne uzroke za "razlicito zvucanje", koji nisu uobrazilja u ovom vasem poslu, apsolutno nepotrebno, nemam nikakvu drugu alternativu osim da se slozim sa tobom, zato sto je to tvoj licni stav i pravo koje, cak i da zelim, ne mogu da ti oduzmem.
Ovako Bogi, ja ću ponovo da ka?em da si ti očigledno stručna osoba u onome čime se bavi?. Ja po?tujem ljude koji poznaju svoj zanat. Ova tema je skrenula na pogre?nu stranu, i to nema veze sa tobom. Ono ?to ima veze je da sam by the way pomenuo da ne razumem ?ta je tema i ideja dela, u ovom slučaju, nije mi jasno ?ta hoće? da doka?e?, a da bih se slo?io ili usprotivio, ili izneo neki sud kako treba, zamolio sam da ti izađe? sa nekim jasnim stavom, a to se nije desilo. Pri tome počinju neka nadigravanja koje me stvarno ne interesuju, jer nadjebavanje na internetu ne vodi nikuda, mislio sam da je očiglednije da ne poku?avam da doka?em da sam bolji ili pametniji od tebe ili i?ta slično, već da zaista komentari?em da ti je post amorfan, ?to je za mene tehnički problem, jer ili a) namerno ni?ta ne govori? b) ne ume? da se izrazi?. A onda ja ne mogu da razgovaram na tu temu, ?to ubija svrhu internet foruma.

Quote:
Da si advokat dobro bi razmislio prethodno pa bi to radio... pa kom opanci a kom obojci...
Na zalost u poslu kojim se bavis ne vidim prostora za, ako dozvolis,... tvrdoglavost... neka me isprave ostali ako gresim.
Da pomognem: evo ti si u pravu ja nisam, je li to ideja? Ili sam tvrdoglav zato ?to ako neko halucinira razlike, ne ?elim da priznam njegovu subjektivnu realnost?

Quote:
Pa ko je onda autor tvojih dela, ako ne postujes sopstvene usi? To ti je sve sto imas a da je realno tvoje.
Hvala na poduci, prosvetljujuće. Imam jo? neke stvari materijalne i nematerijalne prirode koje mi bolje funkcioni?u od u?iju. Ali nisu ni slu?ni organi lo?e hvala na brizi.

Quote:
To bi moglo ako racunare ne bi konstruisali ljudi, a ljudi su skloni sujeverju.
Inace te oblasti su daleko od svake egzaktnosti i nemoj mesati "sta neko zeli" i "sta je uradio"... vrlo je tesko uspeti napraviti ista cak i po sopstvenim kriterijumima, a da se ti kriterijumi apsolutno zadovolje. Pa ko je god uhvatio ista "egzaktno" da pravi zna "sve" o tome
.Tako je. I onda su i računari sujeverni, pa rezultati istih operacija nisu uvek isti, nego zavisno od mesečevih mena, kompjuter drugačije "zvuči". A Steinbergovi programeri, ne znaju svoj program, nego su ga napisali ali ne mogu da ga kontroli?u. Ve?tačka inteligencija po imenu Nuendo 3 svojevoljno izbacuje drugačiji mix od same sebe kada obuče odelo u drugim bojama i zove se Cubase.

Ja sam samo hteo da objasni? koji je to tvoj stav. Ako je u pitanju ?elja da se priča o tome kako vazdu?ni pritisak, doba dana, umor ili ne?to četvrto utiču na subjektivno iskustvo zvuka, to je sasvim ok i naravno da nemam ni?ta protiv, ali ja nisam pričao o tome, nego sam dao negativan sud o nečemu drugom, a to je pojava da se mitologiziraju jednostavne i svima osim "stručnim licima" poznate stvari, i to zaista ne spada u subjektivne i relativne stvari, jer jednostavno postoji granica i razumno obja?njenje. To jest, tebi i jeste namera da ljudi pomenu neke subjektivne do?ivljaje zvuka (ako sam dobro shvatio) pa da ti da? obja?njenja, ?to bi trebalo na kraju krajeva da vodi demistifikaciji "fenomena", i tome da neko ne?to nauči od tebe, a ne tome da ti jo? vi?e relativizuje?, jer si zadnja 2 post-a potro?io na to da obja?njava? kako je svaka subjektivna realnost prihvatljiva. Ali nije, zato i postoje razlike između genija i budale, i između ludaka i prosvetljenog čoveka.
Pa bih ja radije umesto sledeće "pouke" u tvom sledećem post-u odmah lepo priznao da nisam u pravu i sve to ?ta treba ako treba, samo da se re?im ovog u?asa internet prepucavanja, pa da pređemo na ne?to korisno, na primer da ti iz svog iskustva i znanja iznese? neki primer subjektivnog zvučnog do?ivljaja, i obja?njenja istog, a ja da sedim i čitam i zaista recimo ne?to naučim, kao ?to volim da naučim od osoba koje ne?to bolje poznaju od mene. E to bi već bilo ne?to, u svakom slučaju bolje od toga kako je nečije neotuđivo pravo da veruje da Cubase i Nuendo različito zvuče.
Mislim, ako mo?e.
Dushan_S is offline   Reply With Quote