Thread: Master Again
View Single Post
Old 09-12-2005, 01:38 AM   #10
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Default Re: Master Again

Pa to ti onda zapravo radio posao brickwal limitera.
Slozices se da ima boljih brickwalla od SF.
Fora i jeste u tome da ne mora da ti pumpa na -13, ako sve pre toga uradis kako treba. Naravno, ako nemas "meso" signala u samom mixu, onda je muka izboriti se sa pikovima, a da se ne izoblice ili sa matricom da ne pocne da "pumpa"
Fora je u tome da se danasnja pop-elektro-rock produkcija zasniva na principu smanjene (minimalizovane) dinamike i da jedino na taj nacin zvucno mozes da pariras na trzistu.
Ljudi na jacinu signala subjektivno reaguju kao na kvalitet, ali onaj ko stvarno slusa, cuje samo razliku u nivou.
Za obicnan svet je "glasno" i dalje "bolje"
Jedini ispravan nacin da se tome parira je da tu dozu kompresije optimalno (neki izvori podnose bolje, a neki losije kompresiju) rasporedis po svim kanalima i da tako smanjis potrebu za naknadnom kompresijom snimka gde kompresor prilicno neselektivno "zguzva" celu sliku u zadatom opsegu.
Dakle, dolazimo do onoga sto ja stalno pricam da se posao zavrsava u stvari na samom njegovom pocetku, te da ako sve radis do kraja kako treba, kraj je samo formalnost.
JA sam skoro nabio RMS pesmi na -8.74, a da to zvucno nisam ni primetio, vec tek kad sam uradio analizu.
Dakle sam RMS nije preduslov da ce pumpati, ali u dobrom broju slucajeva moze da bude.
JA sam upravo iz tog razloga propisao maximalni RMS na festivalu od -13 db, jer mi je bila procena da uglavnom svi dotle mogu da smixaju, a da se ne izoblici signal. Naravno, i tu se ispostavilo da i kad igras na sigurno, uvek mora da se desi nesto lose, pa sam tako imao jednog malog iz Leskovca kome je na -16 GORELO.
U poslednje vreme palim kompresor u postu u 3 od 10 puta, tako da ne mora da znaci da je kompresija neophodna. CAk mi u dosta slucajeva sam mix izadje na -14, -13, pa mi ostaje jedino da frekventno doteram sliku (minimalno) i da mu brickwallom odredim krajnju jacinu signala.
Mislim da jedino se ne sme biti iskljuciv ili krajnje decidiran u ovakvim savetima, jer je na kraju ipak najbitnije kako finalni snimak zvuci, a ne sta se i kako koristilo.
Ovo je ujedno i savet za momka koji je pokrenuo topic, a to je da ti niko zasigurno ne moze dati "pravi" savet, vec gledajuci po sebi, moras neke stvari da pokusas da sagledas iz vise uglova pre nego doneses odluku na koji nacin ces nesto uraditi. Ne postoji univerzalni recept za dobar master.

http://www.sunflower-fest.com/

Oggy is offline   Reply With Quote