Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Ogi Radivojević (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=115)
-   -   "Pravi" posao (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=19585)

ANITA 27-09-2007 08:04 PM

"Pravi" posao

Zanima me da li okolina (prosječan puk, susjedi, rođaci... ) cijene ono ?to radi?? Nije bitno da li im se sviđa i da su upućeni u svaki detalj, no ako znaju da od toga solidno ?ivi?, da li ti je ikad bilo upućeno pitanje: "Kad će? pronaći PRAVI POSAO?"

Arsen Dedić je to do?ivio... Jimmy Smith... i mnogi drugi... pa evo, zanima me i stvar kod tebe, posebice kako si na takve stvari reagirao kad jo? nisi bio tu gdje jesi.

Ne moram spominjati da to i ja do?ivljavam, jer ja nisam postigla toliko mnogo da se mogu uspoređivati.... ali nekad me to manje ili vi?e ljuti. U početku mi se činilo da je problem u količini zarade... onda počne? odlično zarađivati i to se vidi... ali uopće nije va?no ?to zarađuje? (u prosjeku) 4,5 puta vi?e od neke prodavačice... ona ima PRAVI posao... a ti (ja, oni) nema?. :rolleyes:

__________________________________________________ ______________________

Zanima me i mi?ljenje SLOWSTAR-a na ovu temu... a i svih vas koji ?ivite od svoje glazbe, a da uz te prihode ne radite i neki "pravi" posao.

labrys 27-09-2007 08:26 PM

Re: "Pravi" posao

posto si na kraju trazila odgovore i od nas ostalih, evo...
na svoju srecu, cin san zavrsija srednju skolu, pocea san svirat za novce i uvik san ima placu vecu od roditelja koji su radili 'prave' poslove...
sad mi je rata kredita za stan osjetno veca od prosjecne place u hr pa mi ljudi ne kljucaju po glavi...
jedino mi neke (ja mislim-zavidne) kolege znaju koji put prigovarat i rugat se jer sviram ultra zabavnu glazbu (ala stavros, jole i slicni huljicevci) na klavijaturi u duo (a inace sam gitarist). naravno, gotovo svi su me, u neko drugo vrijeme) molili da ih uvalin negdi u slican dir...
dakle, to je jedino negativno iskustvo koje ja imam, a dolazi od strane kolega glazbenika...?!?
dosta ljudi s kojima sam suradivao u raznim projektima (da se 'otusiram' od gaze i da ne zaboravim koliko gitara ima zica) su imali takve probleme, ali ja mislim da je to iskljucivo zbog toga sto svojim muziciranjem ne zaraduju dovoljno novca da bi im se tako 'nestabilan' posao isplatio.

ANITA 27-09-2007 09:12 PM

Labrys... stvar je u tome da je sviranje gaža... ustvari daleko sličnije "pravom poslu", nego kad živiš od SVOJE glazbe i svojeg stvaralaštva.

Znam neke ljude koji sviraju cijeli život gaže i uplaćuju si staž, mirovinski i sve... Imaju stalne gaže u nekim restoranima i to je to. Prilično safe situacija, gotovo koliko i "pravi" posao.

labrys 27-09-2007 10:55 PM

o-pa-la, cenzura...

ANITA 27-09-2007 11:11 PM

Quote:

Originally Posted by labrys (Post 171718)
o-pa-la, cenzura...

Ne ku?im ?to si htio reći s ovim.

labrys 28-09-2007 06:07 AM

pa, neko mi je izbrisa post od pola strane...

ANITA 28-09-2007 08:03 AM

Quote:

Originally Posted by labrys (Post 171742)
pa, neko mi je izbrisa post od pola strane...

Pa ?to je bilo u tom postu? Sad me jos vise zanima. :)

labrys 28-09-2007 03:25 PM

ukratko, (?)

ja ne sviran gaze po restoranima i sl. jer bi u tom slucaju bija gladan kruva.
pratim jednog zabavljaca iz splita koji iza sebe ima nekoliko singlova (neke je napisao t.mrduljas :oliver, giuliano, ivo amulic, ...; na jednoj je sudjelovao i sandrob) od kojih je nekoliko praceno i video spotovima u reziji z. petresa i z. batinovica (oliver, gibonni, giuliano, thompson, ...), nekoliko nastupa na festivalima (ukljucujuci i splitski), jedan mix, u pripremi je i drugi (o njemu malo vise za koji dan pod promocija radova). album prvijenac ceka (pisme su snimljene, medu njima ima i mog autorskog rada) jer je situacija u hr takva da je mix ekonomski isplativije izdat nego autorski rad.
vise na www.bomba.com.hr. doduse strana je u fazi redizajniranja... :-(

osim sta sviram s njim, bavim se pisanjem pjesama, aranziranjem i snimanjem. medu nekim lokalnim nagradama, dobitnik sam dvije prve nagrade publike na festivalu hrvatske mladezi u new yorku( medu ostalim: a. basa, a. vitasovic, z. siriscevic,...).

na zalost, ipak je 'gaziranje' dosad moj najisplativiji rad. no, ja smatram da je i komponiranje gaziranje. ja smatram da niko ne moze 40 godina izbacivat desetke pjesama godisnje i svaku radit s istim zarom i elanom.
cisti primjer su z. runjic i d. novkovic. oni su i otvoreno pricali kaku su neke pjesme radili po narudbi, po 'mjerama' pjevaca. i g. bregovic govori kako je glazba posao koji moras radit bar 8 sati dnevno da bi dobija nekakav rezultat...
recimo, gibonni je cijenjen kao veliki umjetnik. i ja ga cijenim kao takvog, ali on je, npr., napisao 'zuljaju me cipele' za sanju dolezal, 'kad si sam-treba ti cura fina' za severinu, 'jos me bole pjesme stare' za jasmina stavrosa pa ga niko ne omalovazava zbog toga, a on je to radija samo da bi ima rucak na stolu, a kasnije da bi mogao financirat svoje albume.

dakle, smatram da ovo iskljucivanje mene iz ovog topika i nije bas opravdano. i bruno kovacic svira, recimo, s vannom, pa ga to ne umanjuje kao autora...

ali, ako sam i dalje na krivom putu, moje najdublje isprike, i slobodno jos jednom izbrisite moj post.

pozdrav!

ANITA 28-09-2007 03:37 PM

Ne znam tko ti je obrisao post (a mo?da se nije uspio post zalijepiti i to se događa jer stvarno me čudi to brisanje!!), ali ako si pisao isto ?to i sada, ne vidim opravdanost za tim činom.

Moram ti se ispričati i priznati da sam te na?alost prebrzo utrpala u kategoriju "tipičnih ga?era" i stoga je moj odgovor i bio takav. Drago mi je da smo sad to razrje?ili. Pozdravljam tvoje prisustvo na forumu, kao i tvoj rad! :)

All times are GMT +1. The time now is 11:11 PM.