![]() |
pravila pri usnimavanju vokala, ak. gitare, basa
Zanima me postoje li neka osnovna pravila pri akustickom tretiranju prostora za usnimavanje ?Npr, da li je pri usnimavanju vokala, najbitnije obratiti paznju na ono sto se desava "iznad" ili npr "iza" pevaca?Postoje li neki kriticni "polozaji" na koje najvise treba obratiti paznju pri usnimavanju?
Postavljam ovo pitanje, posto sam napravio pokretne panele od azmafona, koje mogu da "setam" po sobi.Razlicitim rasporedom ploca dobijem i razlicit "zvuk" sobe.Posto su sve kombinacije moguce, zanima me postoji li nesto na sta treba posebno obratiti paznju pri snimanju vokala, ak. gitare ili npr ak. basa |
Re: pravila pri usnimavanju vokala, ak. gitare, basa
Ahm, nisam snimatelj, ali,.... mozda jedino "pravilo" koje uvek vazi, moze biti da stalno eksperimentises i svojim usima procenis sta ti je bolje a sta gore...
Zasto? Pa zato sto je svaki prostor za snimanje, prica za sebe i zahteva odredjeni nivo proucavanja.... izaci na snimanje, u nepoznat prostor, sa "beleznicom" u kojoj imas neka "pravila" mislim da nije izvodljiva akcija. Isto kao i paravani, i sama pozicija izvodjaca/izvora i mikrofona utice na snimak prilicno... tako da treba i to uzeti u obzir.... pozdrav bogi |
Jedino pravilo, pogotovo u ovom poslu, jeste da NEMA PRAVILA!!!
Igraj se, experimentisi i naci ces polozaje, tj. zvuk koji ti najvise igra! Pozdrav... |
Quote:
|
Quote:
pozdrav bogi p.s. na "uglomere" zaboravi.... :banghead: ... jedini merodavan merni instrument u ovom poslu su tvoje usi. |
Quote:
Al bilo bi lepo cuti neke "snimacke legende" tipa, "snimali smo uglove prostorija" kao sto sam cuo da su radili pri snimanju bubnjeva za "Aerosmith".Mislim sve to zvuci blesavo. al dobro je cuti kao ideju pa ponekad i isprobati, ko zna, mozda se rodi neka dobra ideja, narocito kad su u pitanju kucni studiji ... |
Quote:
Ajd... mozda lupetam... ali to sto pricas... kao i snimanje bubnja sa pedeset metara u hangaru... i slicno... su samo KREATIVNOST snimatelja i poznavanje prirode (na usi), rezultat su eksperimentisanja, i sposobnosti da eksperimentisanje na kraju da dobar rezultat.... skoro da sam siguran da su to ljudi sami probali i da to vazi za samo odredjene slucajeve... a to znaci opet... da pravila NEMA!!! Sve je dozvoljeno ako su rezultati dobri... znaci... um i sluh oslobodjen bilo kakvih pravila... mnogo rada, probanja i eksperimentisanja... uz obavezan uslov da ne "crknes gladan" dok ceo taj period traje... pozdrav bogi |
bez obzira, ako neko ima nekih iskustava sa tretiranjem sobe za usnimavanje, sa nekim specificnostima, bilo bi super da podeli to iskustvo, mozda posluzi kao inspiracija nekome...
|
Čovjek ti tri puta pokušava objasniti da nešto što dobro zvuči u mojoj sobi ne mora nužno dobro zvučati u tvojoj sobi...
Evo da podijelim svoje iskustvo sa tobom: Svakog pjevača snimam na različitom mjestu unutar prostorije (koja nije prevelika pa mi to olakšava stvar prilikom eksperimentisanja) tako da pokušam dobiti najbolji zvuk... tačnije zvuk koji mi se u tom trenutku učini najboljim! To preporučujem i tebi... Šetaj malo mikrofon po prostoriji dok se pjevač upjevava... Pozdrav! |
Quote:
|
All times are GMT +1. The time now is 06:30 PM. |