Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Software (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=84)
-   -   SX - dva pitanja (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=17137)

HeatMan 20-02-2007 12:42 AM

SX - dva pitanja

ovako.. do skoro sam cepao samo fruity za matre a sx za mix i obradu usnimljenog signala.. nakon shto mi je forum otvorio ochi i dokazao mi da nije cuvase tako dosadan i userhater pocheo sam njega iskljuchivo da koristim.. navikao sam se.. adaptirao.. nauchio nove stvari.. proshirio horizonte.. ali jedno me muchi.. a to su dve stvari.. :)

kako da "semplujem" pesmu.. recimo, hocu da odradim matricu na tudj sempl.. da li postoji neki userfriendly time stretch/pitch correction tool ili je to neshto za shta se i najbolji drndaju satima? onaj koji je koristio fl studio, video je sa kakvom se lakocom sempl ubacuje u takt..

hahahh.. drugo pitanje sam zaboravio.. kucajuci text.. :) spava mi se jbg.. :) al sam se setio nekog shestog:

kakvi su to midi efekti? nikad nisam kapirao to.. zashto stavljati bilo kakav efekat na midi kanal i shta se time dobija? i koji su to efekti?

ajde budite mi pozdravljeni..

a ja cu se setiti ovog drugog pitanja.. :)

kejkz 20-02-2007 02:24 AM

Re: SX - dva pitanja

1. postoji alat koji sluzi samo za timestretch u Cubase-u, ustvari postoji vise alata za tu namenu. U sample edit prozoru nalazi se audio definition tool, kojim odredjujes koliko traje deo pesme koji treba da se strecuje, koliko udaraca i taktova. Zatim samo treba da ukljucis musical mode (mala nota pri kraju edit ekrana). Postoji i warp tool, ali je za pocetak ovo dosta.

2. midi efekti sluze slicno kao i obicni, menjaju osnovnu ulaznu poruku, a to su midi note, midi kontrole, pitch, sysex poruke itd. Koriste se slicno kao i vst efekti, samo se ucitavaju na midi kanal. Ima mnogo razlicitih, sa cubase-om se dobije lepo pakovanje. Npr postoji efektat chorder koji na osnovu jedne note svira akord, arpache za arpedjo, sviranje serije nota na osnovu ulaznih, midi eho za ponavljanje odsivrane note... najbolje proveri sam, svrhu ces im vec sam naci...

HeatMan 20-02-2007 12:49 PM

heheh.. hvala.. to sam i ochekivao.. (shto se tiche midija)

a ovo za timestretch.. jbt, nisu mogli komplikovanije.. u frutiju uvatish ga sastrane i razvlachish koliko ti prija.. :)

kejkz 20-02-2007 01:40 PM

Jeste malo komplikovanije, ali su mogucnosti velike, mozes kompletno da izmenis ritam nekog instrumenta, vokala ili miksa. U fruityu je to uradjeno po principu "stavi i ne misli" :) Steta samo sto ima dosta malih bugova u ovom segmentu Cubase-a...

HeatMan 20-02-2007 11:23 PM

znachi da dizzem fruity za samplovanje? :)

Rhino 21-02-2007 03:42 AM

Ne, ne fruity. Dozvoli par sati steinbergu. ( U mom slicaju nuendu) I vidjeces sta su prednosti a sto mane:) Pored svih (nazovi) Bugova.......
Brate imas opcije u odnosu Fl ili acid..............

HeatMan 22-02-2007 12:38 AM

ni malo mi se ne svidja kako se sempluje i kako zvuchi to na kraju.. kako se koristi taj time warp?

alavuk 22-02-2007 10:13 AM

C:\Program Files\Steinberg\Cubase SX 3\documentation

C:\Program Files\Steinberg\Nuendo 3\documentation\

Arthur 22-02-2007 10:51 AM

elem, stisnes broj jedan na slovnoj tastaturi nekoliko puta i dobijes strelicu kojom "uvatis i razvlacis kolko ti dusa iste"..

SHIVA 22-02-2007 02:01 PM

Quote:

Originally Posted by HeatMan (Post 147092)
a ovo za timestretch.. jbt, nisu mogli komplikovanije.. u frutiju uvatish ga sastrane i razvlachish koliko ti prija.. :)

I u cubase-u isto. Jednostavno kliknesh na rub clip-a i rastegnesh ga koliko ti treba. Kako?

start -> programs -> steinberg cubase sx3 -> documentation -> operation manual -> stranica 130 krije poglavlje "resizing events"

stranice 419 do 457 detaljno objashnjavaju naprednije ili alternativne tehnike timestrach-inga, kvantizaciju audio trake, kopiranje groove-a iz audio trake u midi sekvencer i josh mnogo toga shto se u FL ne mozhe. ;)

RTFM!

All times are GMT +1. The time now is 01:33 AM.