Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   DSP forum (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=103)
-   -   jo? jedan u CW sekti (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=9827)

arto 05-11-2004 10:49 PM

jo? jedan u CW sekti

Ve?eras mi je stigla Luna II (onaj primerak koji je Ivan stavio u Oglase).
Odavno mi je ovaj forum "Home Page" ali nisam uzimao do sada ve?eg u?e??a. Sada sam vam se priklju?io opremom, pa ?u vam se priklju?iti i u pisaniju.
Ja sam zavr?io klasi?nu kompoziciju (sada sam na post. dipl.) i radim na fakultetu, ali ?to se ti?e audio-produkcije mogu od vas puno nau?iti. Lunu sam kupio po savetima Foruma pa ?u biti od sada vi?e tu, i sa savetima i sa pitanjima.
Luna mi je stigla bez ADAT expansion board-a. Da li sam mnogo izgubio tim? Plan mi je da (?im do?em do para) kupim Vocusrite stereo preamp + 2 mic. da bih mogao da snimam stereo (hor, string quartet, klavir). Ne verujem da ?u ikada snimati vi?e od 2mono/1 stereo kanal. Da li mi je board onda potreban?

kVu 06-11-2004 02:52 AM

Quote:

Ve?eras mi je stigla Luna II
auuu, al si se zajebo.. :)))

Board ti je nepotreban, al imaj u vidu da su Lunini "default" ins/outs nebalansirani tako da bi mozda mogao da posegnes za balansiranim... Kvalitetniji su. Ja snimam tako sa neizbalansiranim ali sam zato mnoooogo dao para u sto kvalitetnije kablove :) ...

pozdrav!

dvuckovic 06-11-2004 03:20 AM

Quote:

Originally Posted by kVu
Quote:

Ve?eras mi je stigla Luna II
auuu, al si se zajebo.. :)))

Board ti je nepotreban, al imaj u vidu da su Lunini "default" ins/outs nebalansirani tako da bi mozda mogao da posegnes za balansiranim... Kvalitetniji su. Ja snimam tako sa neizbalansiranim ali sam zato mnoooogo dao para u sto kvalitetnije kablove :) ...

pozdrav!

Mislim da ti kvalitet kablova nece mnogo pomoci, ne zaboravi na razliku u nivou signala a samim tim i dinamike

kVu 06-11-2004 04:03 AM

Pa da. Tesim ja sebe malo. :) Doduse, i nemam bas nesto narocito zahtevnih snimanja u smislu dinamike, za razliku od coveka...

btw. arto, imas li ti prostoriju za te poduhvate ???

arto 06-11-2004 10:21 AM

Quote:

Nemam prostoriju. Ve?inu stvari ?u snimati "napolju". Ako mi prostorija zatreba za profi usnimljen vokal ili neki solo instr. sna?i ?u se.

Quote:

al imaj u vidu da su Lunini "default" ins/outs nebalansirani tako da bi mozda mogao da posegnes za balansiranim...
Au, ?ta sad to zna?i? O ovome do sad nije bilo govora, ili sam to propustio.
Kako da posegnem za balansiranim ulazima ako ih nema na kartici?
Ne razumem. Ako ispred lune bude Focusrite preamp (ili neki drugi), da li su mi balansirani ulazi nu?ni i kako da do?em do njih?
Malo si me zabrinuo.

bumbar 06-11-2004 10:46 AM

Re: jo? jedan u CW sekti

xxxx

Eon 06-11-2004 02:56 PM

Quote:

Originally Posted by arto
Quote:

Nemam prostoriju. Ve?inu stvari ?u snimati "napolju". Ako mi prostorija zatreba za profi usnimljen vokal ili neki solo instr. sna?i ?u se.

Quote:

al imaj u vidu da su Lunini "default" ins/outs nebalansirani tako da bi mozda mogao da posegnes za balansiranim...
Au, ?ta sad to zna?i? O ovome do sad nije bilo govora, ili sam to propustio.
Kako da posegnem za balansiranim ulazima ako ih nema na kartici?
Ne razumem. Ako ispred lune bude Focusrite preamp (ili neki drugi), da li su mi balansirani ulazi nu?ni i kako da do?em do njih?
Malo si me zabrinuo.

Nista se ne sekiraj za focusrite + luna samo nadji focus sa spdifom i spoji ga na lunu i resio si problem. Malo ce biti skuplji ali nema gubitaka

arto 06-11-2004 03:27 PM

?ta zna?i to "nebalansirani ulazi" i koliko se gubi u realnom radu?
?emu onda uop?te Lunini A/D konvertori ako se sa njima ne mo?e ozbiljno raditi?
Moj plan je da (u lepoj i verovatno dalekoj budu?nosti) kupim Focusrite Platinum TwinTrak Pro Dual Channel Pre-amp ali on nema A/D konvertore pa samim tim ni dig. out. Doplata za A/D pro?irenje je 230 E ?to je, uz preamp, za mene previ?e.

Eon 06-11-2004 04:00 PM

nebalansirani su ti tkz. chinchevi koji ti prenose zvucni signal na ne vise od -6db sto znaci vise suma u mixu a manje rms tj. kolicine onog zeljenog zvuka

arto 06-11-2004 04:52 PM

Ali u Luni ja ni nemam "chincheve" (to bi bilo da sam kupio BOX) ve? jedan stereo "banana" ulaz i isto tako izlaz. Mo?da ja ne poznajem dovoljno terminologiju...

Pedja 06-11-2004 08:07 PM

Jednostavno objasnjenje za balansirane i nebalansirane kablove je.....balansirani ide na stereo bananu a nebalansirani na mono.....to ti je najprostije objasnjenje, a za sum se ne brini jer ga neces imati :wink:
Detalje za balansirane i nebalansirane kablove pogledaj ovde
http://www.rumski.com/forum/viewtopi...light=balanced

SandRob 07-11-2004 07:52 AM

ok, moj je pulsar balansiran a bas se ne razumin u struju... ali i ja san siguran da nece bit shuma. na kraju krajeva i vecina hardwarevskih instrumenata nije balansirano i nemaju suma. znaci, nebalansirani ulazi mogu bit i prednost kad treba direktno ukjucit u lunu neki (nebalansirani) sinth ili sl, a za to je luna izvrsna. i nebalansirani izlazi su ok ako ces za monitoring doma koristit neki hi-fi i sl.
da si kupi neku emu karticu, ima bi odma ulaze za mikrofone, ali ako si vec planira uzet focusrite, onda ces bez obzira na nebalansirane ulaze imat puuuuno kvalitetnije snimanje, nego sa emu, a otvorit ce ti se sve one lunine mogucnosti koje druge kartice nemaju i samo o tvojon kreativnosti ce ovisit kako ces ih koristit.
ono sto kazu da je bitno za nebalansirane kabele je da budu sto kraci!

dobro dosa u 'sektu' 8)

a i te price o shumovima su samo teorije i brojke a praksa je skroz nesto drugo. gledan onaj 'classic' mikrofon od rode-a. kad covik procita koliko ima shuma, nebi ga nikad u zivotu kupi, a bas taj 'rode classic' je najskupji i najkvalitetniji rodeov mikrofon.
ok, shum je problem i zna bit zajeban ali ne u ovom slucaju, zato nista ne brini i uzivaj :)

Eon 07-11-2004 08:52 AM

pa i nisu bas ja preko lunaboxa povlacim dosta shuma -70db. To i nije malo ali se ne cuje da budem iskren.

Ustvari neces ni imati razliku izmedju balansiranih i nebalansiranih stim da je osnovna ralzika u kolicini snage prenosenja zvuka a to je -6db kod nebalansiranih.
Postoje i nebalansirane banane i to su uglavnom mono.

puRe 07-11-2004 02:10 PM

Quote:

Originally Posted by SandRob
ok, moj je pulsar balansiran a bas se ne razumin u struju... ali i ja san siguran da nece bit shuma. na kraju krajeva i vecina hardwarevskih instrumenata nije balansirano i nemaju suma. znaci, nebalansirani ulazi mogu bit i prednost kad treba direktno ukjucit u lunu neki (nebalansirani) sinth ili sl, a za to je luna izvrsna. i nebalansirani izlazi su ok ako ces za monitoring doma koristit neki hi-fi i sl.
da si kupi neku emu karticu, ima bi odma ulaze za mikrofone, ali ako si vec planira uzet focusrite, onda ces bez obzira na nebalansirane ulaze imat puuuuno kvalitetnije snimanje, nego sa emu, a otvorit ce ti se sve one lunine mogucnosti koje druge kartice nemaju i samo o tvojon kreativnosti ce ovisit kako ces ih koristit.
ono sto kazu da je bitno za nebalansirane kabele je da budu sto kraci!

sintovi nebalansirani? retko...

imaj u vidu da su nebalansirani I/O najcesce na -10 dok su balansirani na standardnih +4 (vecina monitora ima setovanje za to u zavisnosti na sta ga kacis - balansiranu ili nebalansiranu karticu)...

Quote:

a i te price o shumovima su samo teorije i brojke a praksa je skroz nesto drugo. gledan onaj 'classic' mikrofon od rode-a. kad covik procita koliko ima shuma, nebi ga nikad u zivotu kupi, a bas taj 'rode classic' je najskupji i najkvalitetniji rodeov mikrofon.
ok, shum je problem i zna bit zajeban ali ne u ovom slucaju, zato nista ne brini i uzivaj :)
ne mesaj sum konvertora i sum mikrofona posto u sustini svaki mikrofon ima "dosta" suma...

kVu 07-11-2004 02:16 PM

Quote:

Nadamo se da ce ovo biti dovoljno da nam pomogne u vasoj daljoj karijeri, i sigurni da cete jednog dana biti u mogucnosti da dostignete uspeh koji ste vec postigli medjunarodno.
To je odlicno! ;)

Pedja 07-11-2004 08:49 PM

Quote:

Originally Posted by kVu
Quote:

Nadamo se da ce ovo biti dovoljno da nam pomogne u vasoj daljoj karijeri, i sigurni da cete jednog dana biti u mogucnosti da dostignete uspeh koji ste vec postigli medjunarodno.
To je odlicno! ;)

odakle si izvukao ovaj citat :D
nema bas neke veze sa predhodnom pricom :)

kVu 07-11-2004 10:37 PM

E koja sam vuna, izbrisite ovo pliz. Nesto sam morao da prevedem pa sam se za'ebo...

sorry! :oops:

Arthur 08-11-2004 12:07 AM

Nebalansirani kablovi nemaju zasebno izvedeno uzemljenje, pa su mnogo osetljiviji na smetnje bilo koje prirode - narocito na "brum" same mreze koji se javlja na negde oko 50-60Hz. Zato je i bolje da su kablovi sto kraci, jer ce manje smetnji pokupiti. Dakle, ako ti komsije upali neki zesci potrosac, tipa bojler ili kvarcnu pecku, nemoj se cuditi, mada je stvarno tesko to primetiti u kucnim uslovima. Inace, balansirani ulazi imaju poseban mali transformator koji je vezan na tu drugu zicu, kojim odvode smetnje i uzemljenje dalje bezbedno od signalnog kabla. Koliko sam ja upoznat, skoro svi sintovi, pa i najprofesionalniji, koji su stariji od najvise 2 godine unazad imaju samo nebalansirane izlaze, ali sa mnogo jacim signalom od -10db. Tek novije generacije imaju XLR-ove ili stereo bananice. Ovaj problem se i u najozbiljnijim studijima na zapadu resavao jednostavnim zasebnim izvodjenjem uzemljenja, ili razvezivanjem istog sto, ako se ne radi oprezno, moze biti opasno po ljude.
Nebalansirani: chinchevi (rca chinch), svi mono kablovi (sa jednom "crtom" na jack-u), svi stereo ulazi/izlazi (slusalice i tome sl.)
Balansirani: XLR (mikrofonski 3polni prikljucak), banane sa dve "crte", bantami

arto 08-11-2004 12:09 PM

Dva dana sam bio van pa me tek sad evo.
Prvo, hvala svima na lepim ?eljama i ohrabrivanjima.
Jutros sam malo bolje pro?a?kao po "Installation guide" knjizi i evo ?ta na?oh:
Luna, kao i sve Creamware sprave za stereo ulazom (XLR) mogu imati balansirane in i out-e, a to se pode?ava pravljenjem kabla po njihovoj ?emi (sve se ovo nalazi u toj knjizi na str. 92. i 93.).
Evo kako pi?e, valjda ja nisam sve ovo pogre?no shvatio:

Balanced output with balanced input (lifted ground):

Balanced output ------Conductors --Polarity -- Balanced input
Stereo phone plug -XLR-----------------------------Stereo phone plug-XLR
Sleeve --------------Pin1---Shield--------GND------Not connected
Tip-------------------Pin2---Signal1--------+--------Tip------------------Pin2
Ring-----------------Pin3---Signal2-------"-"--------Ring----------------Pin3

Balanced output with balanced input:

Sleeve --------------Pin1---Shield--------GND------Sleeve--------------Pin1
Ring-----------------Pin3S--Signal2-------"-"--------Ring----------------Pin3

Kako vam se ?ini ovo?
Jesam li ja to dobro razumeo?

Uzgred, njihov "Installation guide" je katastrofa. Kao reklamni materijal za prodaju njihovih sprava, a ne prakti?no uputstvo, sa tehni?kim karakteristikama.

Eon 08-11-2004 12:22 PM

hmmm ja to nisam shvatio kao pravljenje kabla vec kao objasnjenje sta je bal. a sta nebal.

uzgred, uputstvo dobijas u digitalnom obliku na instalacionom cd-u a iam i da ga skines sa interneta i mnogo je dobro samo pregledaj

SandRob 08-11-2004 12:40 PM

Quote:

Originally Posted by arto
Dva dana sam bio van pa me tek sad evo.
Prvo, hvala svima na lepim ?eljama i ohrabrivanjima.
Jutros sam malo bolje pro?a?kao po "Installation guide" knjizi i evo ?ta na?oh:
Luna, kao i sve Creamware sprave za stereo ulazom (XLR) mogu imati balansirane in i out-e, a to se pode?ava pravljenjem kabla po njihovoj ?emi (sve se ovo nalazi u toj knjizi na str. 92. i 93.).
Evo kako pi?e, valjda ja nisam sve ovo pogre?no shvatio:

Balanced output with balanced input (lifted ground):

Sleeve --------------Pin1---Shield--------GND------Not connected
Ring-----------------Pin3---Signal2-------"-"--------Ring----------------Pin3

Balanced output with balanced input:

Sleeve --------------Pin1---Shield--------GND------Sleeve--------------Pin1
Ring-----------------Pin3S--Signal2-------"-"--------Ring----------------Pin3

Kako vam se ?ini ovo?
Jesam li ja to dobro razumeo?

Uzgred, njihov "Installation guide" je katastrofa. Kao reklamni materijal za prodaju njihovih sprava, a ne prakti?no uputstvo, sa tehni?kim karakteristikama.

ja se bas ne razumin u struju, ali mislin da oni ode govore o svojim karticama kojih ima i balansiranih na +4db i nebalansiranih na -10db.
ne virujen da ces ti od nebalansiranog napravit balansirani, ali mislin da ni ne trebas.
ja san radi sa analognim fostex magnetofonom nebalansirano i neko vrijeme sa adatima nebalansirano, pa kasnije balansirano i uvik ima toliko izvora shuma da je razlika izmedju balansiranog i nebalansiranog zanemariva (da ne kazen smisna) u odnosu na druge shumove, ko sto je shum mixera, shum trake, shum mikrofona, gitarskog pojacala, externog procesora i sl.

kad uzmes taj focusrite, lipo ga spoji sa jednim dobrim, normalnim (ne mora bit preskup) kratkim kablom i radit ces pro snimke ciste ko suza.
nista ne brini i ne razbiji glavu. :)

All times are GMT +1. The time now is 08:15 AM.