![]() |
Slab nivo signala i pored 0dB
Sa jednom svojom kompozicijom imam simpatican problem...
Znaci, finalni snimak je lepo kompresovan, tako da je uglavnom blizu 0dB, zavisi od dinamike u pesmi. Ipak, utisak je da je pesma vrlo tiha :? Pretpostavljam da neka odredjena frekvencija gura nivo ka 0dB, ali da ona nije dominantna, pa pesma ima snagu ali ne i jacinu (inace imam utisak da ima nesto vise niskih frekvencija, mozda je tu problem?) Jednom prilikom sam pokusao da malo spustim 'pikove' u pesmi, pa da onda imam prostora da celu pesmu pojacam, a da i dalje ne pikuje. Medjutim, ona je i dalje tiha, nijansa je u pitanju. Any idea?! :idea: |
jesi li pokusao da nadjes te frekvencije analyzerom...uzmi skini sve necujne frekvencije (ultraniske i ultravisoke) pa vidi da li ce biti kod 0db
|
probaj sa L2 da odradis posao i to tako sto ces izlazni signal stisati a RMS pojacati do granice i onda normalizuj
|
Srezi extremne pikove, pa onda raspali L2 (preset CD final master, spusti treshold dok pik ne ode u onom vu metru sa strane do 3, 4 db). Posle izmeri RMS i pazi da ga ne prebudzis. Meni se svidja kada je negde do -10, -9 db, ma da danas to umeju da srokaju i do -7 da bi pesma bila sto glasnija. Ja licno nisam za tolika prebudzivanja....
|
meni je najodgovarajuce od -11 pa do -10 iako mi je i to previse oko -11 je najbolje.
|
Quote:
|
hehe ovo je istina, iako ce ta pesma zvucati mnogo neuravnotezenije nego ona od -11 koja ce imati tihu snagu u sebi, naravno ako je mix dobro odradjen
|
U takvim slucajevima obicno bas niske frekvencije prave problem. Probaj da iskontrolises iste sa nekim multiband kompresorom i verovatno ces onda moci da povecas, kako da kazem, "audible" glasnocu...
|
Evo meni se javlja jedna totalna budalastina i nerviram se vec nekoliko dana zbog toga. Recimo da mi je u mix-u (premasteru) najjaci kick na -6... U trenutku kada se bass "pitchuje" da zazvuci kao da je odradjen slide, output se bukvalno "nagruva" do -4, pa cak i -3 ? Odnosi su dobri, to nije nikakav problem, samo se javlja to... Dal je moguce da sempl bass-a toliko radikalno promeni svoju freq. sliku kad u pitchu ocigledno poremetim key note osnovnog sempla ? Kako to resiti ?
Quote:
Eone, idekiusu. Ne valja to raditi sto ste rekli, bar ja tako mislim. L2-ka ne sme da sabija svaki kick (aj da uzmemo to za najjaci peak) vec samo one najjace i on treba da ih fiiiiino samo malo ispegla, i da globalno naravno poveca rms celoj stvari. Ako ce mi vec na prvom kicku vu metar otici na 0.0 gde mi je onda dinamika koju sam toliko budzio u mixu ? Ja razmisljam u tom smeru. Sad, ako je overall rms pretih sa takvim setovanjem, onda nesto u mixu ne valja i to su ocigledno niske frekvencije, ko gore u mom slucaju sa bassom... Sranje moze isto tako da napravi i losa reverbacija, provereno. ;) p.s. Ovo ne vazi za house, tehno i sl. muziku gde je kompresor taj koji igra kljucnu ulogu i gde sve treba da gruva konstantno i istim intenzitetom. :) poz! |
Quote:
|
Quote:
2. Nije niko ni rekao da ce kick biti sabijen, ja ga u mixu i post produkciji malo iskompresujem tj. skresem mu peakove a sa L2 mu samo pojacavam RMS gde gubim na dinamici ali ne vise nego sto bi gubio da nisam srezao peakove U housu i technu dinamika igra najvecu ulogu znaci ako prekompresujes ne valja, mora biti tacno kako treba tj. da zvuk tj RMS svakog zvuka bude sto optimalniji a sve viskove ukidas ako preteras dovidjenja sa mixom |
Pure. Jesam naravno.. Pa vidis da sam napisao sta je problem. Multiband to ne resava naravno. ;)
|
jeli vi muziku gledate ili slusate? :P
meni nista ni jasno ovo o cemu govorite... mislin ovo sa tim kickom :oops: |
Ala ga masterujete .. pa ja se uvek trudim da ne idem RMS ispod -12db .. Vi ga pakujete i vise :oops:
Sandro ima pravo , ne treba gledati sve te analyzere i sl. Samo slusaj i kada kazes to je to nema greske .. Uho je najbolji analyzer :wink: ja koristim TC Native EQ , Loudnes maximiser ,Rcomp .. obracam paznju uvek na nivo signala sve to obradim u SF odradis DC offset i sto jednostavnije .. Mada volim se igrati i sa ostalim plugovima a ovo mi je kao osnova :wink: |
Pa kick treba da ima najacu "audible" glasnocu, missiiimm... :)))
A moje pitanje i dalje stoji. Zasto pored "korigovanja" tona pitch shifterom dobijem nebulozu da se bass naglo pojaca na main outputu ? Ivane, ne pakujem RMS, nit me zanima koliko je ako uhom ja to skapiram da je ok. Samo ne mogu da postignem tu "normalnu" glasnocju mastera, a da to ne bude neko budzhenje. ;) |
Quote:
i ja nisan reka da muziku ne treba 'i gledat', ali ako je tebi kick preglasan, stisaj ga i rijesi si problem. ja stvarno ne razumin o cemu se tu radi. dakle, ako tebi zvuci ok, sto ima veze da tuce u plafon, ako ne zvuci i ako je preglasan - stisaj i zavrsena prica. |
Quote:
:shock: Ja govorim o skidanju peakova i podizanju rms-a sa l2. Gledam onoliko koliko je to potrebno, vise ne, sve sto cujem je zadovoljavajuce ali one male finese podesim gledajuci i naravno slusajuci da nesto ne pokvarim jer je sluh ipak referenca. @kvu ako ne mozes kompresijom to da resis sto mi je cudno onda stisaj ili probaj sa drugim (slicnim) zvukom pa vidi jel ti se isto desava, to mora da je neki peak i nista vise |
Quote:
ali ja i dalje ne vidin koji je problem sa tim kickom?! odnosno kako se cuje taj problem? :oops: |
ne mislim na kompresiju bassa jer je u tome problem sa pitchom i bassom koji na pitchu pravi neki peak.
Kvu stavi ih radi experimenta u sidechain pa vidi da li ti se isto desava, ako da onda je problem u nekoj frekvenciji koja se mozda duplira ili ti ne znam ni ja sta vec, ako ne resio si problem |
Hajd, sacu da probam neke zajebavancije pa da vidimo sta pravi problem...
|
Quote:
Nego jedno pitanje - da li koristite efekte na master izlazu u toku rada sa projektom (svim kanalima) ili tek kada se zavrsi taj mix, pa se onda dodaju, l2, eq, enhancer, neki kompresor, bilo sta drugo (za master)??? To me bas zanima, zato sto sam provalio da treba iskulirati efekte na masteru dok se sve ne izmixuje kako treba. Mozda nije nista novo za vas ali mene tek posle odusevi kako stvar "pojacaju" ti svi efekti! Znaci ne koristim kompresiju da bi dobio na snazi u toku izrade stvari, vec na samom kraju, kad treba da se konvertuje mix u recimo wav. A radim sa veoma dinamicnom muzikom, 4x4... Sta VI mislite :?: :wink: |
nisan ja reka da ne treba uopce gledat analysere!!
voli bi vidit toga ko ce namistit najoptimalniju dynamiku u masteringu bez level metera. istina je da je uho najvazniji analajzer, ali je i najnesavrseniji i zato mu treba pomoc na sve moguce nacine :roll: |
Quote:
Napomenuo bih da efekte koristim i kao insert i kao send efekte .. naime Reverbe obavezno kao send koje posle dodajem u editu na koju god hocu traku zavisno da li mi odgovara preset reverba a kompresore obavezno kao insert efekte .. tako je kod mene |
Quote:
Po zavrsetku je najbolje snimiti suvi mix i onda ga u audio editoru obradjivati ili provlaciti ponovo kroz karticu pa stavljati njene efekte... Kada jednom snimis suvi mix drzis ga za j*j* pa onda se zaje**vaj. @ sandro ma nema sanse da se moze mix iole profesionalno zavrsiti ako nemas neku ocnu vidljivost onoga sto slusas. Dinamika je prva pa gde je stereo slika, pa gde je kompatibilnost sa monom, pa gde je RMS itd itd. |
Quote:
Quote:
|
Ovako... Nivelisem bass, posto mom uhu definitivno nista ne smeta, pa pitch moz' se ebe u chmrtju! A sto se tice one glasnocje, neka je. Ne volim "prekompresiju" pa makar mi mix zvucao tiho kao nekocj Dire Straits... :)
Quote:
LM, celokupna problematika se odnosi jednostavno na "overall" glasnocju kada se sve to posle baci na glupi softverski mastering. Dakle, minimum master kompresije i L2 ali avaj, ta "overall" glasnocja NIJE dovoljno jaka. Sto ce reci po nashki: Pustim ti ja tako novog Stinga i onda pustim moju stvar (zavrsenu), al mora da je pojacam, ne cuje se tako glasno k'a Stingetova... :))))))))) A ne zelim da gruvam kompresiju i unistim dinamiku mixu radi toga. Zasto sam se onda i cimao oko samog mixa... :roll: eto, nadam se da sam malo bio jasniji... |
ma bitno je da sam mix bude sto bolje uradjen pa se i ne treba kasnije cackati nista. Ja sam prezadovoljan kada mi je mix po meri i bolji od bilo kog masteringa koji posle radim ( to je i zato jer ne znam dobro da radim mastering) a masteringom se vise moze unistiti od mixa nego sto se moze popraviti ako nisi strucnjak kao ja :roll:
|
Saljite mi neke delove pesama za mastering....naravno nemojte ih kompresovati na masteru .....Post je 30- 40 % miksa !
|
sredjeno je :) malo sam citao, radio malo eq, compression i sl. i sad je RMS ok...
|
Re: Slab nivo signala i pored 0dB
Quote:
|
Quote:
al ga pretera !!! 30- 40 % !!!!!!?????? ne bih se slozio. Mastering bi trebao da bude max 10-15% od miksa. A najbolje je kad dodjes na mastering i netreba NISTA da se radi!! |
e sad ga i ti pretera i to mega sto bi rekao , to je skoro pa utopija , mora uvek nesto da se cacne u masteringu ali sitno
|
Quote:
Svojevremeno, dok sam stancovao miks nedeljno..isao sam na mastering i rezanje regularno. I u velikom broju slucajeva, nije trebalo nista da se radi (!), ponekad - ako je bilo za vinil rezanje..malo da se doda sub ili visoki srede (zbog vinila, opet)... ja sve to pripisujem (mom) dobrom monitoring sistemu. Kad je slusanje ok, sve je lakse..i opet..mora da znas sta se desava malo... Ko zna znanje, moze u par poteza da napravi cudo, ko nezna, moze da chmra dozivotno i da se vrti u krug... sve je do (puno) prakse... |
koj vam je da izvlacite temu od pre 3 godine???
|
Ma ovo je uvek aktuelno
|
Mozda ce KVu naci odgovor posle 3 godine napokon:rotfl:
Ovo je bila sala da me neko ne shvati pogresno. |
Quote:
Sve zavisi koji nivo ljudi traze ..... ako treba da " samo prodje " onda moze i sa stola .... Slusao sam tvoje mixeve ..... nisam stekao utisak da su savrseni ..... cak i oni na kojima je radjen post .... mislim da bi mogao da se uradi re - post i da zvuce jos bolje .... Eto , posalji mix , ja cu da uradim post .... i zvucace bolje .... Pozdrav |
Quote:
Ali, treba podvuci crtu! Postoje vremenska ogranicenja, budzetska, itd..i onda NAJVAZNIJE PITANJE - DA LI CE TO DA PRODA EKSTRA PLOCA ILI POVECA EMITOVANJE NA RADIJU! ako nece ( a uglavnom nece!) onda je besmisleno... Ide mi na malo k**** taj nas mentalitet, "ma moze to bolje"...ali, ruku na srce..takav sam i ja bio kad sam dosao u London. Ali svi vi treba da dodjete ovde i da vas neki executive ili head of A&R poprdi i posalje nazad sa vasim "naduvanim / izmasterovanim miksom". Kada se provede vreme u pravom profesionalnom environmentu, polako se skapiraju neke stvari... ali nema veze... PS KAD JE KLIJENT ZADOVOLJAN I JA SAM! Ja mogu da ga cucam do beskonacnosti...ali kad sam ja (s'obzirom na gore napomenuta ogranicenja) zadovoljan, pustim klijentu i ako je on happy, i ja sam !! |
Quote:
A i kad sam dosao u London nisam bio sto ti kazes ...takav :D Nema potrebe za nerviranjem Quote:
To ti je kad prestanes da radis za muziku i pocnes da radis za pare ..... ne kazem da se to ni meni ne desava , ali na srecu takve situacije su retke ..... I posao od 300 e i posao od 3000 e radim sa potpuno istom zeljom ..... jos uvek ;) Pozdrav |
Quote:
Druzim se ja i sa bankarima i glumcima itd..ali nista ne znam o bankarstvu ili glumi!! Ja pricam o situacijama kad ti stize miks / remix na svaka tri-cetri dana, za velike pare, kad se ocekuje od mene da miks pomogne pesmi / podigne club chart poziciju ili sta vec! Kad ti ekipa koja odlucuje "sta valja i sta ne valja" sedi iza ledja i kad sve treba da bude koma, a gotovo juce! To se zove music bizniz i svi ga rade za pare! Studiji, producenti, disko kuce, manageri, pa i artisti !!?? (verovao ili ne!!) to se kroz druzenje sa muzicarima ne moze doziveti..! I ja isto radim najbolje sto mogu svaki projekat, da li je 1000 ili 10.000 Eura (ja ne radim za 300...he,he!) i ko sto rekoh, kad sam ja zadovoljan (s obzirom na postojeca ogranicenja...kao na pr. ceka drugi miks da se uradi, isto hitno !!_) pustim ga klijentu i ako su oni dobro i ja sam... |
All times are GMT +1. The time now is 05:41 PM. |