![]() |
Clip??
Uradio sam stvar, na masteru imam clip. Ne mogu da nadjem koja je to traka jer tek kad se vise njih ukljuci onda ide u crveno. Interesuje me koji je pravi potez. Smanjiti master i tako usnimiti mix na Wavelab ili sve trake smanjiti za malo, a master ostaviti na istoj poziciji? Master mi je stalno na 0.
|
Uzmi smanji te najjace kanale ili stavi neki limiter sta vec na master kanal.
|
To sigurno i nije bilo koja pojedinacna traka, vec zbir glasnoca vise njih (kao sto znamo, dva signala iste jacine u dB daju ukupan signal jacine (glasnoce) vece za 3dB). Sto se saveta tice, ja bih samo smanjio master, ili eventualno stavio neki (blag) kompresor na master. E sada, posto se teoretski (a i prakticno) kvalitet digitalnog signala degradira pri svakoj obradi (cak i puko utisavanje i pojacavanje), mozda bi sa tog stanovista bilo bolje da grupises sve kanale i da ih tako smanjis cime bi balans pojedinih instrumenata u miksu ostao isti, a izbegao bi jos jednu dodatnu obradu signala (utisavanje na masteru), a kanali se pojedinacno vec i ovako i onako obradjuju. Doduse, mislim da to bas i nije vredno truda posto je razlika u kvalitetu izlaznog fajla neznatna i moze se primetiti samo na prilicno kvalitetnoj (i skupoj) opremi. Ne bih preporucio stavljanje limitera na master zbog principa rada samog limitera koji bi mogao u tom slucaju da poremeti balans pojedinacnih instrumenata u miksu. Bas zbog toga sam kao alternativno resenje predlozio kompresor na nekom blazem setting-u, koji bi mozda odradio posao a ne bi toliko uticao na vec postojeci balans u miksu...
Uh, eto zato me cesto mrzi da pisem - nikako ne mogu da napisem nesto kratko... :lol: Anyway, hope this helps... |
Stavio sam Limiter i to onaj TC Native, po defaultu i nisam primetio da je nesto posebno poremetio odnos instrumenata, ali sad mi se postavilo drugo pitanje. Posto koristim WaveLab kao dat, na njega snimim mix iz Nuenda i sad ne znam da li da koristim samo L2 da bi pojacao signal ili pre njega da stavim i kompresor, zato sto sam tamo vec stavio limiter koji je vec to uradio, cini mi se. A mozda mi se samo malo cini. Ali, ako stavim i kompresor i L2 deluje mi sve jako napumpano. Sta mi je ciniti?
Najlepsi mi je izvorni snimak bez masteringa. |
jebiga, mastering je slozena stvar. u svitu ga rade najveci maheri u posebno, za tu svrhu, opremljenim studijima. ta studija posjeduju vrlo skupe analogne sprave o kojima mi mozemo samo sanjat, pa nam ne preostaje nista nego koristit samo digitalne pluginove. knjiga boba ketza govori samo o masteringu a ima priko dvista stranica. on u knjizi kaze da "savrseni mix ne treba mastering", zato ako smatras da tvoj mix zvuci odlicno, mastering ne moras radit ili je mozda potebno samo malo nabit dynamike.
glavni alati koji se koriste u masteringu su kompresor/limiter i eq. ne postoji formula koja kaze sto sve treba koristit i na koji nacin, jer sve to ovisi o pjesmi i svaka se tretira na drugi nacin. medjutim, neovisno o tome kako nama pjesma zvuci ona mora bit masterizirana po nekim standardima. danasnja standardna radijska pop stvar se obicno vrti oko -10db rms i to je jedan vazan uvjet koji treba ispostovat. znaci, cak i kad tebi stvar zvuci odlicno morat ces nekako, koristeci kompresore i na kraju limiter, izvuc tih (oko) -10db rms-a, ako ne zelis da te britni spirs odere ;) |
Mogli...stavi ovakav niz ako ces sminkati mix (masterizovati)
Kompresor--->limiter--->L2(ili bilo koji pojacivac rms-a) gledaj da ti sve zvuci sto prirodnije kompresor ti je tu najbitniji jer ako njega kvalitetno odradis limiter ti nece biti potreban...dalje je tvoja stvar i isprobavanje...znaci sa kompresorom ces onaj clip resiti i normalizovati stvar lepo do 0 |
cekaj! pa l2 je limiter (i dither)!??
|
o zar jeste....cekaj da vidim...ooopsss jeste zaista...lapsus :oops: :oops:
hmmm ali njegova funkcija i jeste da ti pojaca db pesme a ne da skrese sve sto je spicasto ili se varam??? |
Quote:
btw: je, limiter skrese sve sto je spicasto, ali postoji trik kako "spicasto" skresat i bez limitera. najboji limiter je "no limiter"! :roll: |
Da funkcija compresora i limitera koji ja retko kad koristim jeste da skrese spice i da pojaca rms ali to limiter ne moze da uradi kao l2 sto sam i mislio da potenciram jer upravo je na l2 ono pumpanje koje se dobija izvedeno sa beskonacnim ratiom a i samim algoritmom dynamickog efekta...
Hmmm ja definitvno sve spicoke koje skidam izvodim sa compressorom i to je to limiter je extra poduhvat |
Uzajamno koriscenje Limitera i Kompresora, je vrlo osetljiva stvar. Vrlo lako se moze pokvariti audio zapis. I limiter je jedna vrsta kompresora, zar ne?
|
ma je i limiter je kompresor, samo drukcije nastiman. nisan siguran ali mislin da se racuna da je sve preko 1:10 limiter.
ja u masteringu uvik koristin i kompresor i limiter samo treba pazit da se u nicemu ne pretjera. ako pretjeras sa kompresorom obicno dobijes pumpanje, a ako pretjeras sa l2 obicno dobijes distorziju i spizdjene visoke. za vise detaljnijih infirmacija pogledati: "vladimir rackovic - muzicki tonski studio" glava VI, uredjaji za dinamicku obradu signala (str. 192) :roll: btw: eone, nisan na to misli. ima jedan trik kad se wav pojaca tako da mu peakovi idu preko 0db. moze i do +3-4db . onda se taj wav sacuva i ponovo otvori. kako wav nemoze zapamtit nista preko 0db, sve ono sto je bilo preko toga se sreze i tako stvar dobije na dynamici. naravno da pri ovome u peakovima (teoretski) nastaje distorzija, ali ako je taj peak kraci od par milisekunda uho distorziju ne cuje. pazi! ovo kod svake pjesme nece upalit. takodjer treba pazit ako se radi u 24bita, onda wav provo treba sacuvat 24bitno ali ditherirano na 16bit, onda ga ponovo otvorit, pa ga tek sacuvat na 16bitova. |
Limiter je ustvari kompresor samo mu je ratio od kao sto sandro rece 1:10 pa do inf:1 (beskonacno)...
dobar je ovaj trik samo mislim da je dosta nepouzdan sa obzirom da ne mozes monitoringom da upratis koliko si distorzije ubacio mislim presao tu 0...potrebno je dosta usi ubaciti a verujem da se moze lako potkrasti greska...zar compresovanje ne daje isti efekat takodje dobro odradjeno?!?!?! ono za ditherovanje znam ustvari od tebe sam skontao u par navrata da se ditheruje pa snimi 24bit-no i onda prebaci u 16bit-no...to tako i mora da se radi!!!! |
Quote:
Ili teras svoje do besvesti ili izmedju tebe i gore navedenog gospodina postoje tesnje veze? Ne mogu se oteti dojmu... |
Quote:
|
Ma Sndro samo izrazava svoje misljenje i to je o.k. Nismo valjda deca pa da to shvatamo licno i ovde smo valjda bas zbog razlicitosti u misljenju, iskustvima, stavovima... Ove sitne carkice mi samo potvrdjuju moje prastaro misljenje da su muzicari najsujetnijni ljudi u universumu :D
Do pre nekoliko godina smo imali u Nisu kafic koji je drzao takodje muzicar (Chupa, mozda ga neki odavde znaju...) i tu se sviralo svako vece u raznim postavama. Sakupljali smo se tamo svakog dana oko dva popodne i uz diskretnu muziku "opanjkavali" ljude ko i kako svira :D -Znas, on nije los, popravio se u zadnje vreme, ali mu je ton malo labav :twisted: -Jel' si cuo zivota ti Peru sinoc??? Bolji je nego Laza, al' neznam sto ne zavede red u onom band-u :twisted: -Nije da hocu da ga ogovaram, ali stvarno previse podize prste od zica i pravi pokrete rukom po vratu kao zaba kad skace :twisted: :twisted: Ponekad me ovaj forum upravo podseca na na taj caffe "Rock club '69" gde sam bio redovan gost 8) Ja uopste nisam sujetan, ali nemoj da je nekome SLUCAJNO palo na pamet da me kritikuje jer to moze da znaci samo jedno -RAT :!: :twisted: :twisted: :twisted: |
Imam pinguin audio meter 2.1. Ima li neko noviju verziju, 2.2 na primer?
To je ono sto mene interesuje. Definitivno. |
ljudi mislim da se sujetan ne sme biti narem ovde..na ovom forumu..pusti idekiuse Ratove Zvezda :roll: mislite na cvece 8)
Sandro samo pucaj slobodno ne daj da te ljudi odvoje od misljenja da Vlado ne valja...Mogli sto ne koristis wavelabove analyzere i ostale drangulije...ovo ti kazem jer mislim da se nudi vise nego u pinguin meteru vezano za analiziranje zvuka |
Quote:
|
Quote:
Ti bi Eone, trebao biti malo originalniji, u pogledu odnosa prema Sandru. Takve, slicne komentare vec sam procitao na YU Midi forumu, Zlatko - Plavo oko... Sto se tice Idekiusa, on je pravi muzicar i tu nema razgovora i uvek volim da procitam njegov post, pa makar i o ratovima zvezda. A sto se tice pinquin-a, on je mnogo dobro resenje da se postavi na izlazu iz mikro miksera jer onda imas preglednost svega sto se dogadja, a nisi ogranicen samo na WaveLab. |
Dobro Mogli kako ti god kazes samo molim te nemoj da me poredis nisakim jer mi je ovo forum na kojem sam i ne znam ni za jedan drugi ni za peru ni misu ni marka...sta ce mi originalnost ako zelim nekome dobro...kazem onako kako mislim a ti si brate vise nego dosadan postao sa tim Vladimirom
edit:i komplekse vezane za ko je muzicar a kone ostavi za nekog drugog...za sebe na primer |
Quote:
ps: umesto cudan ubacite neku "tezu" rec :) |
sorry idekiuse sto sam te uzeo za primer nista lose ne mislim...be cool i dalje 8)
|
Ma zezam se sa onim Sandrovim ftp-om vec duze pa sam tek sada procitao postove... Cudno... skinuh waves musician bundle 4.05 i sekundu nakon toga potpuno drugaciji sadrzaj ftp-a, a bese tamo stosta za skinuti...
L&M (elem) strasno mi je zao kada ovde citam rasprave jer smo svi vec duuuugoo ovde i dosta se medjusobno pomazemo i znanjem i drugim stvarima i steta je sto u zadnje vreme malo, malo pa neka carkica... Do duse i to je mnogo zdravije nego onaj odnos na pomenutom yumidi... Ja sam ovde puno naucio od svih po malo (sve ovo je prevelika oblast za jednog coveka) i drago mi je sto kada nesto zapne mogu da pitam Sandra, Jadrana, Moglija, Puratora, Divinera, Pedju, Eona, Anitu i sve ostale i voleo bih da se tako i nastavi... |
Da se ja malo vratim na temu...
...spustiti master ili sve kanale... Svakako je bolja varijanta spustiti sve kanale, iako to nije uvijek nuzno. Cubase i Nuendo imaju jako veliki "headroom" tako da se nista nece dogoditi ako na putu signala prije nego sto stigne do master sekcije. Stos je zapravo da treba misliti unaprijed i svaki miks zapoceti tako da se faderi ne dizu vise od -6db. To vuce potrebu za poglasnjavanjem slusanja tokom miksanja, ali isplati se. Na taj nacin nece nista uletiti "u crveno". ...efekti na master sekciji... Efekti se u pravilu ne stavljaju na insert master sekcije. To se ostavlja za kasniju fazu (mastering). Miks je potrebno izvuci u najboljem mogucem stanju u nekakav 24 ili jos bolje 32 bitni wav fajl. Kasnije se taj fajl ucita u nekakav wavelab ili soundforge i radi se mastering. Moja definitivna preporuka je wavelab za projekte koji nisu pretjerano placeni. U pola sata se tamo sredi master da zazvuci jako dobro. ...kompresor...limiter... Dum-dum-ajmo na brzinu... Limiter je vrsta kompresora s velikim ratiom i kratkim vremenima aktivacije. Brickwall limiteri su vrsta digitalnih limitera koji analiziraju unaprijed signal i rezu SVE iznad tresholda jako precizno (primjerice L2, Voxengo Elephant, Ultramaximizer). Standarndni analogni limiteri propustaju malo zvuka i iznad tresholda i to im nije mana nego u nekim slucajevima cak prednost jer znaju zvucati mekse i prirodnije. ...mastering... Proces u kojem se rade dvije bitne stvari - balansira se EQ cijelog miksa i dinamicki se obradjuje taj isti miks. Cilj masteringa je dobiti ravnomjerne odnose u globalu cijele snimke, i smanjiti pretjeranu dinamiku te prilagoditi snimku/miks radijskim standardima. Evo jedan prijedlog za kako sloziti solidan master u wavelabu: 1. Srezati sve super-duboke frekvencije (Waves Lowdand - rezi sve ispod 24 ili 32 Hz) - 99% zvucnika ne moze reproducirati toliko duboko, to su potpuno nebitne frekvencije za standardnu muziku. Cak i nakon rezanja nece biti potpuno unistene i to je taman onoliko koliko ih je i potrebno. 2. EQ cijele snimke (Waves Broadband) - eventualna korekcija, ne nuzno. 3. Kompresor - standardni ili multiband - pravila su: duboki treshold, vrlo mali ratio, jako dugaci attack i release (oba preko 300ms - release u pravilu duzi od attacka) 4. Limiting - napucavanje na zeljeni RMS s brickwall limiterom. U wavelabu otvorite Level Meter i gledajte prosjecnu vrijednost na onim unutarnjim (tromim) pokazivacima. Kad skakuce oko -10db (ulazi u -9db) to je to. Ako za postizanje takvog RMSa snimka krene distorzirat vratite se kompresoru i njega prilagodite. Ako i dalje distorzira vjerovatno je problem da snimka nema dovoljno basa. 5. Dithering - izvlacenje snimke u posebni fajl i konverzija u 16 bita uz pomoc dithera ...dither... Poseban noise ekstremno niskog levela koji se koristi kada se zeli ocuvati tihe detalje pri konverziji iz 24 ili 32 bita u 16 bita. Laicki receno - zbog njega repovi dugog reverba na kraju stvari zvuce fino i mekano. Toliko zeznuta stvar u teoriji da mi se ne da o tome sad pisati. ...zasto vaditi miks na 32 bita... U 32 bitnom formatu zadrzava se maksimum tihih detalja. Inace ti "bitovi" se mogu opisati kao jedinica mjere za dinamiku - sto vise "bita" to se preciznije zadrzava ono najtise u snimci (potezi prstom po zicama gitare izmedju dva akorda na primjer). Ako racunamo da ce se cijeli miks u masteringu poglasniti za cca 10db, onda nam je svaki tihi detalj bitan da ostane sacuvan u maksimalnoj rezoluciji. Ako na primjer izvucemo miks samo na 16 bita, pa jos taj miks bude izvucen relativno tiho (peak na -5db a RMS na -23db recimo), kada sve provucemo kroz brickwall limiter neki krajevi reverba ili drugi tihi dijelovi zvucat ce kao pucketavi noise. Zato je potrebno izvuci miks u maksimalnoj rezoluciji. Teoretski 32 bitni zapis je najpovoljniji jer se pri izvlacenju mastera kada se smanjuje na 16 bita sve dijeli sa 2 i onda jos uz pomoc dithera sve zvuci maksimalno cisto (32/2=16). Ipak, razliku izmedju 24 i 32 bitnih mikseva nema sanse da cemo cuti (ima ludjaka u hi-tech mastering slusaonama koji to kuze ali to su pacijenti sa previse novaca ulupanih na zvucnike i ostalu opremu!) huh... malo sam se raspisao dok downloadam wavese! :roll: |
jako san iznenadjen ovim reakcijama vezano za vladu i stvarno neznan sto bi napisa. meni je on prijatelj isto ko sto mi je prijatelj eon, purator, idekius, mogli... shota znam duze vrimena i naravno da snjin iman poseban prijatejski odnos. eto, ako bas hocete... iako se sam sebi cudin sto se moran na ovaki nacin izjasnjavat.
vladimirovu knjigu spominjen da na diskretan nacin malo bocnen moglija (nista zlonamjerno) koji je knjigu pokloni prijateju, a sad pita nesto sto je u knjizi jako lipo i strucno (po momu misljenju) objasnjeno to na srpski, da "ceo svet razume". spomenu san ode i knjigu boba ketza, pa niko nije skoci?! u nekim drugim postovima govorilo se i o knjigama ozrena bilana, davida gibsona, howarda masseya... ali oni su "ok" -samo je vladimir rackovic trn u oku?! neznan zasto je to tako, ali me nije ni briga. to ce te vi ipak morat rijesit sami sa sobom. |
Quote:
Quote:
|
Quote:
ps: Bob Katz je zakon :) |
Quote:
Drago mi je sto sam deo vas makar me neko i napao zbog necega sto nisam ni mislio...i to je deo zivota i interneta...valjda tako zvezde stoje :roll: Najzalije mi je kada se poredimo sa nekim drugim jer se spustamo na neki nivo koji nam nije dostojan i jebi ga onda smo kao i svi ostali...mislim da smo najbolji |
Quote:
Pre dvadeset godina sam ucestvovao u snimanju filma Sivi Dom i za tu seriju je moj bend izbacio pesmicu - Sve sto zelim u ovom trenutku. Nikome se nije svidjala jedna takva sapunica u vreme novog talasa i mi je cak nismo ni stavili na LP plocu koju smo u to vreme snimali. Ona je postala ogromni hit. Jedna njonjava balada sa akusticnom gitarom i usnom harmonikom. Ovo sto si ti ukratko objasnio je ono sto meni treba. Zdravi i konkretni saveti. Narocito mi se dopada ono o WaveLab-u. Moj mozak je u funkciji lepih reci i ne mogu se toliko posvetiti iskljucivoj produkciji, a kamoli objasnjavanju kako se cisti magnetofonska traka. Reci mi jos jednu stvar - sta se dogadja sa Hz? Kakva je razlika izmedju 44100 i 96000Hz, i to mislim u pogledu ljudske cujnosti i normalno uticaja na konacni snimak. Jedno je sigurno. Sprava na kojoj radis mora da bude jaca da bi radio na 96000Hz. Mene samo buni to sto covek ne cuje preko 18 - 20 000Hz? |
razlika izmedju 96000 i 44100 ti je u brzini amplitude koja ce napraviti jedan talas "herc" znaci ona od 96000 herca ti je malo vise od duplo brza a samim tim i kvalitetnija...ljudsko uvo mislim da ne moze da cuje tu razliku...mozda i gresim ovde...ja ne mogu
Bitna stvar kod hercaza je da se ne mesa podrucje ljudskog sluha sa ovim brojkama jer je sve ovo i 96000 i 44100 i 48000 u nasem podrucju cujnosti samo sto su ove brjoke unete prikaz digitalnog signala i njegove kvalitete |
sto se tice ciscenja magnetofonske glave i ja san taj dio procitao ali se vise na njega nisam vracao, ali pravo citatelja je i da priskace stranice - zasto ne!?
potpuno razumin da te to ne zanima :) btw: kompresori/imiteri i eq-i su vrlo zajebani jer preseti za njih ne vaze. ne postoji taj preset kojega ces samo ucitat i stvar ce funkcionirat. uvijek treba nesto pomaknut - barem treshold (kod limitera/kompresora). 44.1khz/16bit je standard po kojemu su napravljeni svi cedei. na kojoj god frekfenciji ili bitazi ti snima, na kraju se opet sve treba stavit u 44.1khz/16bit i tu se lome koplja - jeli bolje odma radit u tom formatu ili kasnije sve konvertirat. prilikom promjene rezolucije nastaju problemi. problemi sa bitazon o kojima je shot govori rijesavaju se ditherom, a kvalitet resampliranja iz 96 u 44.1 ovisi o algoritmu po kojemu se ono vrsi. zbog toga je mozda bolje umjesto na 96kh radit na 88.2khz, jer je onda matematika puno laksa: 88.2 : 2 = 44.1 nazalost, nasi pulsari i lune ne mogu radit na 88.2khz u master modu, pa im je potreban worldclock od neke vanjske sprave kao sto je sampler ili pretpojacalo sa digitalnim izlazom (AES/EBU, SPDIF....). ima milijun prakticnih razloga zasto 44.1/16, pogotovo tebi ko skladatelju, sugeriram da zaboravis resampliranje, dithere i ostale sprave za mucenje, te da radis na 44.1/16. i ja san dugo radi u tome formatu, a sad u zadnje vrime radin u 44.1/24 a razmisljam o 44.1/32. btw: i ne ljuti se - relax :) jebate, pa ta stvar vam je bila hichina samo takva :roll: |
Quote:
|
Dopao mi se Shot-ov post, vidi se da je tu znanje. Ja imam malo drugaciji pristup, ali samo u sledecem detalju: mislim da DAW sistemi imaju prednost jer se postprodukcija moze raditi sto bi se reklo - online. Jedna od prvih stvari koje postavim su PSY Q i Optimaster kao master inserte. Waves L2 kao master insert u Cubase, iskljucivo u svrhu limitera (malo boljeg). Na ovaj nacin dobijam mogucnost da dinamicki miksam sa sve postprodukcijom, i da su mi miksevi na jednom albumu vrlo ujednaceni. Ranije kada sam na kraju radio postprodukciju, desavalo mi se da udjem u distorziju, da mi se prilikom pumpanja snimka pokvari frekventna slika, pa cak i odnosi instrumenata. Naravno, sve ovo vazi za nase uslove, kada je u pitanju strana produkcija i vrhunski studiji, onda se Sandrovom misljenju nema sta dodati, tu se postprodukcija radi na dream masinama.
|
Rekao bi h da ima istine u ovome sto je Milton rekao. Kad su u pitanju uslovi u kojima se mi nalazimo, mozda je bolje stvar odraditi tako da je vec cujes kako izgleda na kraju? Samo glasno razmisljam.
Inace mi nije najjasnije koliko je potrebno pojacati izlaz iz kompresora, ako to na kraju ide u L2? Da li je dovoljno da ostane na nuli, ili je nebitno. |
Kad pogledash sinewave od recimo 18000 Hz semplovan na 44.1 kHz, vidjecesh da ne izgleda kao sine vec vishe kao square. 44.1kHz je odredjen kao standard jer se smatra da je dovoljno da frekvencija semplovanja bude 2 puta veca od najvece cujne frekvencije za koju se uzima 20kHz. Ovih 4100Hz je kao neko osiguranje....
Prema nekom shtivu koje sam citao, problem nedovoljnosti frekv. sempl. od 44.1kHz shto sem toga shto je elementrano losha za vishe cujen frekv. maltene nikako ne sempluje tj. propushta frekv. u domenu ultrazvuka. E sad, koga zanimaju frekv. koje nisu cujne? Stvar je u tome shto se zvuk ne percepira samo ushima, vec citavim tijelom. Takodje mislim da degradacija i izostavljanje frekv. iznad 20kHz ima za posledicu uticaj na cujni dio u smislu odkidanja harmonika osnovnog tona. Stim u vezi imao sam prilike da procitam i sledecu stvar. Ako uzmete sine od recimo 12kHz, cujete samo oscilaciju na 12kHz. Ako generishete square cujete takodje oscilaciju na 12kHz, ali se ona razlikuje od prethodne sine(na dobroj opremi i sa dobrim ushima).Zashto? Zato shto square u sebi ima harmonike a prvi je tek na 12x2=24kHz, koji su opet van cujnog spektra. Takodje mislim da loshe semplovanje vishih frekvencija ima za posledicu poremecaj faze. Mali dodatak u prilog tezi da je DirectX golo govno, generishite square na 2500Hz u SoundForge-u i Test Generator-om u Nuendo2 i pogledajte kako oba signala izgledaju na Pingvinu (koji opet cita iz DirectX-a) ili na Waves PAZ u Nuendu. To je sprdnja na shta lici ovaj iz SF (ili sam ja neshto zajebo, a nisam :wink: ). Ovo cu kao osvedoceni mrzitelj SF-a od sad da koristim kao opasan argument. Sve u svemu ovim vishe otvaram neka polja za razmatranje nego shto dajem egzaktne odgovore...iliti, "da znam objasnio bih" :lol: Takodje je interesantno shto koliko sam ja uspio da primijetim producenti vishe paznje posvecuju bitazi nego hercazi, u smislu da vishe podizu nivo preko CD standarda dizuci na 24bita nego na 96kHz. Mozda je tome uzrok da pri usnimavanju zvuka vishe cijene dinamiku. Eto toliko...rado bih rekao/isprobao neshto vishe ali mi Live! i ovi zvucnici (hmmm mozda i ushi) ne dozvoljavaju nishta preko 15kHz a i ovo ispod je sumnjivo. Jebote, ne pamtim kad sam se ovako raspisao. |
Quote:
mozda najbolje da ti ja sastavim jedan optimalni setup za mastering, kojega ces ti samo prilagodjavat ovisno o pjesmi. potrudit cu se slozit pluginove na neke "srednje vridnosti" tako da tebi ostane samo namjestit tresholde. ovako je zajebano sve objasnit. cak i da sve namistis kako ti je objasnjeno moze se dogoit da umisto soft knee kompresora stavis hard knee i sjebes stvar. takodjer, danas se u modernoj pop produkciji u masterinhu koriste multyband kompresori. ja ih izbjegavan i koristim ih samo kad moram (kad je mix u kurcu), a neki producenti ne mogu zamislit zivot bez njih. |
hmmm ja sam malo cackao oko multibanda i mogu reci da su zajebani i da ih treba izbegavati stim da ako se lepo nameste mogu puno da poboljsaju mix...ovde je velika prednost sto postoje preseti koji su podeljeni po vrstama muzike tako da se moze izvuci nesto uz dodatne izmene...
najbitnije od svega bitnoga :roll: jeste da mix treba uraditi sto bolje kako bi se sto manje intervenisalo u masteru... Radio sam pre 2 meseca nekom liku reperu neki mastering na njegov mix i jako sam se namucio jer je covek u mixu stavljao kompresore i gde je trebao i gde nije pa je ispalo naopako...posle je covek odradio mix ponovo i sve se resilo na brzinu... |
Quote:
Imam ja i Ozon i Yamahu koji nude gotove stvari, ali stvarno si u pravu da to nema pojma da se koristi. Svaka stvar je drugacija i ne moze se primeniti tako lako. Medjutim, moze da se nauci na ovaj nacin pojedinacno po komponentama. Ne kapiram koja je razlika izmedju VOxengo Soniformer-a i Voxengo Polysqasher-a? Je li to sto je ovaj prvi two-band? Bas mi se dopadaju. |
sto ne budes imao, ja cu ti poslat, nema problema.
ko sto san vec reka, nisan ni ja veliki strucnjak za mastering, ali ti mogu sastavit jednu kombinaciju od koje mozes krenut. trebat ce ti: waves linEQ lowband voxengo curve eq sonic foundry - wave hammer bbe sonic maximiser (mozda) waves l2 i jedna zlica vegete ;) naravno da jos ima alata i kombinacija, ali mislin da bi ova mogla bit skroz ok. pogledaj sto ti fali, a u medjuvremenu malo baci oko ode - pomoci ce ti da bolje shvatis onaj headroom i jos neke stvari o cemu je shot prica. ako te odma ne baci na stranicu sa kompresorima, odaberi sa strane effects, a onda iznad compression. btw: ni ja jos nisan na cistu sa mnogima stvarima, narocito sto se dynamike i eq-a tice, pa i sam povremeno koristin shotove "intelektualne usluge" :roll: e da, neman ti pojma koji su to effekti. ma, inace ja malo koristim sve te efekte. mislin da neman ni 10 direct-x-eva instalirano u kompjuteru. vst-a iman vise, ali su to uglavnom uadovi u powercoreovi devicesi. |
All times are GMT +1. The time now is 02:42 AM. |