![]() |
Materijali za "ogluvljavanje" studija
Koji se materijali najcesce koriste za "ogluvljavanje" studija i kakva su vasa iskustva?
Ja sam za gluvu sobu ,po sistemu - snadji se, koristio one kartone od jaja :D (samo za ublazavanje odjeka, a ne za zvucnu izolaciju), a za plafon sam koristio gipsane ploce - spusteni plafon. U glavnoj prostoriji sam koristio platno od jute (dzakovi za kafu), koje sam stavio na zidove, a po plafonu sam pustio trake od tog platna. Ovo mi je delovalo interesantno na oko, nije mnogo skupo, a vrsi funkciju.Ovaj moj mali amaterski studio sredjujem s vremena na vreme, kako mi finansije dozvole. Razmisljam da postavim na zidove i plafon onaj sundjer sa piramidama ali ne znam gde moze da se nabavi i koja mu je cena? http://www.dotportal.net/kerygma/studio.jpg Slika ubacena uz nesebicnu pomoc PURATORA.Hvala prijatelju :wink: |
Sto se tice slike, samo je okaci negde na net (mozes meni poslati pa cu da je okacim na server) i ovde napisi [img]URL SLIKE[/img]
|
Taj sundjer sa piramidama sluzi da spreci stvaranje refleksija i upija zvuk.
E sad, najveci problem kod njega je cena koja je dosta velika (cini mi se 30 funti po kvadratnom metru ali mozda i nisam u pravu). Takodje, nije u pitanju obican sundjer vec ako potrazis videces da neke firme prave te obloge da budu gusce i deblje tako da vise absorbuju. Jos jedan problem namece se i kod absorbovanja niskih frekvencija tako da ljudi cesto pribegavaju metodi gde koriste razlicite absorbere za visoke i niske frekvencija ali to vec zalazi u mnogo skuplje vode :) Doduse, imas dosta knjiga koje se bave ovakvim stvarima, a toplo preporucujem: Stanley Alten - Recording for Media (tako nesto, u pitanju je fenomenalna knjiga koja je stvarno opsezna po pitanju mixovanja, produkcije, snimanja i akustike. obavezno procitati) |
Quote:
|
Quote:
|
U vezi absorbovanja razlicitih frekvencija moje licno misljenje je da ne treba ni da se pretera sa tim, jer se tada dobije neka neprirodna atmosfera.
|
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
Cini mi se da su kartoni u kojima se pakuju jaja O.K. Ruzno izgledaju, ali se daju obojiti.
|
Quote:
|
Znam par njih koji su pokusali svasta, pa se na kraju ipak vratili bas tim kartonima za jaja :-)
Ako ne postavis slike, mozes li da mi ih posaljes na mail? |
Pedjo vidim da imas neke klavijature koje nisu ono da boli glava. Zanima me kako te sluze i koje su joj mogucnosti jer takve klavijature povezane sa kompom mogu dosta toga da odrade, jel da? Ne znam koja je ono marka pa mi kazi koje su.
|
Quote:
Tako ti otprilike izgleda A-33, samo sto je veci, crn i ima drugacije dirke (bolje). |
Ovo na slici je Roland PC 200 mk II, obicna master klavijatura.Povezana je sa kompom i solidno radi mada ja nisam neki klavijaturista (ranije dok sam svirao, svirao sam bas) pa ne mogu da ti kazem o finesama.
|
Evo jos jedne slike. Na njoj se bolje vide ovi kartoni od jaja
Ako nekome trebaju ovi kartoni neka se javi ostalo mi je dosta, a verujte nije ni malo lako da se ofarbaju http://www.dotportal.net/kerygma/gluva.jpg |
Kartoni od jaja su odlicna stvar. Po meni, mnogo bolja od sundjera apsorbera, jer je on podlozan "kvarenju"... Drugim recima, da li znate kako izgledaju sundjeri posle 5-6 godina upotrebe? Pocinju da se krune, stvaraju alergijsku prasinu, pod dnevnim svetlom se ne moze gledati od oblaka cestica prasine koje su nastale sitnjenjem sundjera. Ne moze se ni disati..... Kartonske kutije od jaja su bolje.
Dobro resenje su trakasti venecijaneri, dzakovi, kao sto si i uradio, koji pokrivaju uglove sobe... rigips je idealan i skup i to: model Casoprano ako se ne varam. Naravno, uz 2X5mm kamene vune ispod rigipsa. Pogledajte i ove jako dobre linkove: http://www.rumski.com/rumski/phpBB2/viewtopic.php?t=133 http://www.studiocovers.com/articles15.htm |
Da..... zaboravih na ove dzakove.
Ako nekome trebaju dzakovi za kafu i njih imam visak :) |
Super izgledaju ovi kartoni.
Zasto ti je farbanje bilo mucenje?? Nisi valjda rucno farbao??? :shock: Rumski: Imash li neki blizi info za taj rigips?s |
[quote="purator"]
Quote:
|
Quote:
|
[quote="nixylive"]
Quote:
A ti koliko sam ja shvatio ne planiras da sviras s njim :wink: |
Quote:
www.rigips.com Ali je skrnavo uradjen i na njemu nista pametno ne mozes naci.... Sa druge strane, imam dosta prospekata koji su odlicni, sve sa primerima studija kod nas, koji su radjeni rigipsom. Kada se budemo videli, prvom prilikom, donecu ti te prospekte. |
Quote:
|
Quote:
nego, zasto ne kupite od vladimira rackovica "muzicki tonski studio"?! knjiga nije skupa, a vladimir je genijalan. siguran san da ce van uvik rado dat i dodatne instrukcije :) ja san kupi i od ozrena bilana "akustika prostora", ali nazalost neman potrebno predznanje da bi sve razumi. :cry: jeb'ga :oops: sto se gluhe komore tice, meni je sto gluhje to bolje, a u kontrolnoj sobi treba nac pravi balans izmedju difuzora i apsorbera. ma, to je cila nauka - vrlo zajebana :!: |
evo! malo parite oci :roll:
http://www.studiopeople.com/pp-frameset.htm |
Quote:
|
Quote:
btw: zamislite da izadje album sa samolipjivin slicicama "muzicki studio", pa da se nalazimo, minjamo slicice i igramo one igrice okretanja, preklapanja i sl.... ko mala dica :oops: |
Quote:
Potpuno se slazem i ja cu to shto prije uciniti |
Quote:
Sad se nekako dvoumim oko prodaje A-33 :) Ovu knjigu od Vladimira sam procitao...super je...ima sve objasnjeno ali dosta toga sam ja usmeno naucio tako da mi nije nesto mnogo pomoglo 8) |
"Muzicki Tonski Studio" je super! Progutao sam je u dahu! I koristim je za nastavu sa svojim ucenicima! E sad... to je i pohvala, ali i mana... Knjiga je pisana dosta uopsteno i super je za pocetne korake, ali u njoj ima jako malo prakticnih objasnjena! Koji materijal, iz koliko se pravaca farba :) itd...
A sto se piramidalnog apsorbera tice, ja sam gledao namjenski radjen apsorber u nekoj prodavnici u Sremskoj Mitrovici, ali je cifra po kvadratu isla od 25 do 50 EUR sto je van pameti! Medjutim... Moja snajka je ORL ljekar i ima gluvu sobu (za audiometriju)! (Kad mi svi dopizde odem kod nje da cisto izludim od tisine) Njoj je to uradjeno piramidalnim apsorberom koji je nabavila u fabrici namjestaja Inga u Gradisci (Republika Srpska); tako da pretpostavljam da ni ostale fabrbike namjestaja nisu izuzetak! Dakle ono sto oni koriste da hrastova daska ne zulja guzu nama treba da napravimo tisinu i unistimo prirodnu reverberaciju prostorije! Sad... Navalite na fabrike namjestaja! Pozdrav! |
|
Pozdrav svima. Nedavno sam trazio sundjere o kojima se diskutuje po Beogradu. Sundjer sa piramidastim reljefima, adekvatan za gluvu sobu, staje 1100Din. po kvadratnom metru sto uopste nije povoljno. Zna li neko sta je "azmafon"?
|
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
http://www.azma.co.yu/akusticki_izol..._materijal.htm http://www.azma.co.yu/azma_sendvic.htm Kako su svi lijeni malo prosurfati.... BTW POZDRAV TEBI "?to si u njedrima nestoooo"! Dobrodo?ao! Ups, ne - to je bio mali "mrav", a ne vrag 8) |
Azmafon je vi?enamenski porozni apsorber zvuka izra?en na bazi fino ra??e?ljanih pamu?nih vlakana povezanih smolom. Ekolo?ki je potpuno bezopasan. Pored osnovne namene, apsorpcije zvuka, upotrebljava se i za izolaciju toplote ( koeficijent toplotne provodljivosti l=0,037 W/mK ).
Azmafon se proizvodi u tri varijante: Azmafon A - za apsorpciju zvuka Azmafon P - za izolaciju od zvuka udara u me?uspratnim konstrukcijama, ?plivaju?i pod 1? Azmafon M - za apsorpciju zvuka i izolaciju toplote u ma?inskoj i autoindustriji Azmafon A Materijal za apsorpciju zvuka i smanjenje vremena reverberacije. Koristi se za akusti?ku obradu radio i TV studija, pozori?nih i koncertnih dvorana, fabri?kih hala, diskoteka, kafi?a, poslovnih i stambenih objekata. Azmafon A se lako postavlja na zidove mehani?kim pri?vr??ivanjem ili lepljenjem. Radi pove?anja koeficijenta apsorpcije na niskim frekvencijama, postavlja se na odre?enom odstojanju od zida (9, 18 ili 27 cm) na drvenu ili metalnu podkonstrukciju. Koeficijent apsorpcije raste sa pove?anjem debljine sloja materijala. Za akusti?ku obradu prostorija Azmafon A se naj?e??e koristi zajedno sa apsorpciono dekorativnim Azma AD plo?ama. Azma AD plo?e su apsorpciono-dekorativni proizvod namenjen za akusti?ku i estetsku obradu enteijera radio i TV studija, pozori?nih i koncertnih dvorana, diskoteka, kafi?a, poslovnog i stambenog prostora i sli?no. Izra?uju se u dva oblika (kvadratni i pravougaoni) i sedam razli?itih reljefa.Zavr?na obrada vidljive povr?ine izvodi se nano?enjem tkanine, bojenjem poludisperzivnim i akrilnim bojama na vodenoj bazi ili nano?enjem te?ne tekstilne tapete. Materijali od koga su izra?ene plo?e , kao i boje za zavr?nu obradu su potpuno ne?kodljivi i ekolo?ki bezbedni. |
Sta fali sundjeru od 5cm?
|
Nadjoh i ja sajt svega 15 minuta nakon postavljenog pitanja :D
Sundjeri jesu idealno resenje ukoliko se prezivas Rockfeller, mada, moram se u potpunosti sloziti sa komentarom da je nehigijenski i, nakon par godina, postaje neestetski,a ja to sebi ne mogu dozvoliti s obzirom da radim gostovanja poznatih. Obrukao bih se :roll: Ja se opredelih za 3 sloja nekakvog "stirodor-a" (verujem da se tako zove), izmedju prva dva je vazdusni dzep, dok, izmedju druga dva stavih mineralnu vunu i azmafon debljine 20mm (240din/m2) i, naravno, kartoni od jaja, doduse, prekriveni stofom zbog izgleda. P.S. Hvala na srdacnoj dobrodoslici:) |
Bas me interesuje sta je bolja zvucna izolacija - obican stiropor od 5cm ili presovani od 2cm. Ako se zvucna energija u sudaru sa mehuricima vazduha u stiroporu, pretvara u toplotnu, onda je logicno da ce se to manje dogadjati kod sabijenog stiropora... ili je to isto?? Hm... :roll:
|
All times are GMT +1. The time now is 05:09 PM. |