Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Software (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=84)
-   -   Reaper 5 (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=47614)

Ghost Dog 13-08-2015 12:47 PM

Reaper 5

Izašao REAPER 5. :)

Ima naravno i drugih lepih stvari (čini mi se da bi mnogima mogla da znači, pre svega, podrška za VST3), ali, meni lično se najviše dopada što su očigledno "zategli" kod na nekim mestima (uvek je program delovao zategnuto, ali sad deluje još bolje), tako da je nova verzija donela i napredak po pitanju ASIO performansi.

Lepo. :wink:

Jan 13-08-2015 02:44 PM

Re: Reaper 5

Bas me zanima da li su resili ADC na grafici, ono kad metri na plugovima idu ispred zvuka sto ih vise stavljas

Ghost Dog 13-08-2015 03:20 PM

Je l' to kad je Anticipative FX processing, uključen, ili isključen?

Jan 13-08-2015 04:02 PM

Quote:

Originally Posted by Ghost Dog (Post 367421)
Je l' to kad je Anticipative FX processing, uključen, ili isključen?

Kad je ukljucen, kad je iskljucen meni je Reaper beskoristan, svi ostali Daw-ovi ga pobedjuju

Ghost Dog 13-08-2015 04:14 PM

Quote:

Originally Posted by Jan (Post 367422)
Kad je ukljucen, kad je iskljucen meni je Reaper beskoristan, svi ostali Daw-ovi ga pobedjuju

Pa,onda je to otprilike feature, a ne bag. :)

Inače, kod mene je sada razlika između Cubase 8-ice i REAPER-a poprilična. U korist potonjeg, naravno.

Recimo, REAPER 4.xx je pucao kada stavim na jedan kanal: DUNE2 (sa prilično opterećujućim presetom), Valhalla UberMod, Valhalla Shimmer i Valhalla VintageVerb. Kada stavim Room, umesto VintageVerb-a, sve radi lepo (da kažemo, to mu je negde granica).

CB8 (Elements) je pucao još gore i nije pomagalo da se stavi Room umesto VintageVerb-a.

REAPER 5, pre svega, ne puca u istoj situaciji (naravno, svaki put ista podešavanja i bafer od 128 semplova (jer DUNE je tako pisan da kad se stavi bafer manji od 128 semplova, automatski se isključuje multithreading)), a onda još dozvoljava da se stave još dva VintageVerb-a na isti kanal. Možda čak i tri, nisam još probao.

Žao mi je što imaš problema sa REAPER-om, ali ja sam sebi konačno pronašao DAW koji mi jako odgovara (još samo da nađem vreme da se bavim muzikom ko čovek; nije mi to primarno zanimanje :D) i stvarno ne vidim zašto bih se vratio na bilo šta drugo.

Možda se sećaš da sam ja imao problema sa REAPER-om (da kažemo, godinama), sve dok mi nije došlo iz gluteusa maksimusa u tintaru da ljudski isprobam WASAPI.

Fala Bogu, sad više ne moram ni to da radim. Konačno i meni ASIO radi jako lepo.

Bombona. :)

Jan 13-08-2015 04:40 PM

Quote:

Originally Posted by Ghost Dog (Post 367423)
Pa,onda je to otprilike feature, a ne bag. :)

Inače, kod mene je sada razlika između Cubase 8-ice i REAPER-a poprilična. U korist potonjeg, naravno.

Recimo, REAPER 4.xx je pucao kada stavim na jedan kanal: DUNE2 (sa prilično opterećujućim presetom), Valhalla UberMod, Valhalla Shimmer i Valhalla VintageVerb. Kada stavim Room, umesto VintageVerb-a, sve radi lepo (da kažemo, to mu je negde granica).

CB8 (Elements) je pucao još gore i nije pomagalo da se stavi Room umesto VintageVerb-a.

REAPER 5, pre svega, ne puca u istoj situaciji (naravno, svaki put ista podešavanja i bafer od 128 semplova (jer DUNE je tako pisan da kad se stavi bafer manji od 128 semplova, automatski se isključuje multithreading)), a onda još dozvoljava da se stave još dva VintageVerb-a na isti kanal. Možda čak i tri, nisam još probao.

Žao mi je što imaš problema sa REAPER-om, ali ja sam sebi konačno pronašao DAW koji mi jako odgovara (još samo da nađem vreme da se bavim muzikom ko čovek; nije mi to primarno zanimanje :D) i stvarno ne vidim zašto bih se vratio na bilo šta drugo.

Možda se sećaš da sam ja imao problema sa REAPER-om (da kažemo, godinama), sve dok mi nije došlo iz gluteusa maksimusa u tintaru da ljudski isprobam WASAPI.

Fala Bogu, sad više ne moram ni to da radim. Konačno i meni ASIO radi jako lepo.

Bombona. :)

Ma nemam problema vise, samo ta grafika. Cak sam i shvatio da treba da kad koristim stereo plug na mono traci (recimo Decapitator) tamo u O/I od plug-a da iskljucim jednu stranu itd, ustedi proces znatno. Plus novi wavesi mi se bolje ponasaju u Reaperu nego u C5.

Kod mene Asio bolje radi od Wasapi-a

phil.milmax 03-02-2016 08:14 AM

https://www.youtube.com/watch?v=Nzw5...rsPbhI1rL4xWEv

Za nekog ko bi poceo da koristi Reaper al ne zna kako. Odlicno uputstvo. Tacno se vidi dok ga gledas koliko je Reaper logican, samo smo mi navikli na nesto drugo.

phil.milmax 03-02-2016 02:19 PM

https://www.youtube.com/watch?v=glUWwadF__w

Ma ne valja nista ovaj Reaper! :D

Haxli 16-02-2016 11:48 AM

Evo dva posta iz Koji Daw koristite? vezana za Reaper 5
(chisto da budu i ovde)

http://www.rumski.com/forum/showpost...&postcount=153

http://www.rumski.com/forum/showpost...&postcount=161

Ghost Dog 18-05-2016 10:46 AM

Dobio REAPER note. :)

Jan 07-10-2016 06:51 AM

Meni je Reaper polako ali sigurno postao apsolutni kralj medju DAW-ovima...

Ima svoje bubice, primera radi to sto me je jako iritiralo, sto ADC postaje veci - to sve vise i vise zuri grafika na plaginovima za zvukom, isto i sto je ruting komplikovaniji, al to se resi sto se armuje traka za recording i onda se iz nekog razloga sva grafika na toj traci sinhornizuje dokle god je arm for recording upaljen.

I jako mi nedostaje sto nemaju nikakvu pitch korekciju po defaultu na kanalu (ala vari-audio u Cubase-u), molim Boga da sto pre ubace ARA, onda definitivno vise no look back...

branoy 07-10-2016 10:33 PM

meni je taj vari audio u cubase 5 ( nesto najlakse na svetu :D ) vrh za ispraviti brzo vokal

idvi 10-10-2016 09:32 AM

Uz svo poštovanje svim DAW-oima za mene je još uvijek kralj Cub 5.
I to ne zato što ga koristim već vecini mojih kolega koji uvek na kraju odluce da je Cub je ipak Cub.
Jedna od stvari je i vari audio a da ga ne hvalim njegovu stabilnost kod mnogih
situacija ..kao midi obrade itd.

phil.milmax 10-10-2016 07:45 PM

Cubase 5 = Golf II :D

Sto se u narodu kaze : "Ti ga krstis, ono prdi."

Jan 10-10-2016 11:50 PM

Quote:

Originally Posted by idvi (Post 372128)
Uz svo poštovanje svim DAW-oima za mene je još uvijek kralj Cub 5.
I to ne zato što ga koristim već vecini mojih kolega koji uvek na kraju odluce da je Cub je ipak Cub.
Jedna od stvari je i vari audio a da ga ne hvalim njegovu stabilnost kod mnogih
situacija ..kao midi obrade itd.

Nakon 15 godina rada na Steinbergu, moje iskustvo je drugacije, sto se stabilnosti tice. Disclaimer, ne komponujem pa mi midi ne treba, koristim midi samo za najprimitivnije svrhe pa mi je tako i Reaperov midi sasvim dovoljan

idvi 11-10-2016 07:56 AM

Quote:

Originally Posted by Jan (Post 372144)
Nakon 15 godina rada na Steinbergu, moje iskustvo je drugacije, sto se stabilnosti tice. Disclaimer, ne komponujem pa mi midi ne treba, koristim midi samo za najprimitivnije svrhe pa mi je tako i Reaperov midi sasvim dovoljan

Nisam mislio da je midi bitna stvar ali bi trebala biti "ukomponovana" u svaki DAW. Dakle mislio sam sveobuhvatno.
Napomenu sam da meni je Cub (recimo 5) vro stabilan itd. a da kolege kad komentiraju (nemaju preveliku ljubav za njega) uvijek tvrde Cubase je ipak Cubase..bez obzira koja verzija.

A na Golf II imam i komentar..kad je stao drmao si po karburatoru, po raznim spojevima i uspio si da ga prisiliš da te vrati ..a danas klikne nešto ..upali se upozoravajuće svjetlo-sound a ti lepo gledaš i gledaš..a Golf prdi pa ga prdi...:D:da:

awacs 11-10-2016 11:19 AM

Dobar je Golf 2, šta mu fali? Reaper je više kao neko vozilo Džejmsa Bonda, pa može po putu, a može i da prepliva reku ili da raširi propeler na krovu pa da preleti gužvu na drumu. Jedino što nađavola moraš da znaš kojim dugmetom se koja opcija aktivira, a niko nije lud da u dvadeset prvom veku čita uputstva za upotrebu.

Pozdrav,

Vasa

phil.milmax 11-10-2016 05:21 PM

Quote:

Dobar je Golf 2, šta mu fali?
Daleko od toga da mu nesto fali. On je svoju reputaciju posteno stekao :grin: Zato ga i dalje mnogi voze, po principu: "bolje mi ne treba".

Quote:

Reaper je više kao neko vozilo Džejmsa Bonda, pa može po putu, a može i da prepliva reku ili da raširi propeler na krovu pa da preleti gužvu na drumu. Jedino što nađavola moraš da znaš kojim dugmetom se koja opcija aktivira, a niko nije lud da u dvadeset prvom veku čita uputstva za upotrebu.
Zato bolje sednes u Golfa i ne mislis :D

branoy 11-10-2016 09:06 PM

samo dve stvari zasto nikad vise na cubase 5 = 32bit daw, i nema browsver da kad ti pustis projekat, da desno listas wav i da ih on odma uklapa u tempo i ostalo!!
ostalo sve oks. imam malu instalaciju 40mb tako nesto, samo ga drzim kada treba uvesti ili snimiti glas, i odmah na licu mesta sa variaudiom. to je sve.
da je on kojim slucajem 64bit, bilo bi to dobro. nisam ljubitelj externih stvari tipa jbridge i to, volim kad snimim projakat da je sve u tom jednom fajlu.
presonus 3 64bit cesto koristim, sve manje cubase 8 elements unlocked kanali, (nema dosta toga i fali mi sidechain, nije mi to to u onom volumesharper

Igor 11-10-2016 09:27 PM

Prešao sam na Studio One 3, odnosno savladavam ga, a razlog je to što sam prosto shvatio da između njega i C5 postoji generacijski i jaz.
Čekajući da se "pojavi" osmica, polako ali siguro gubim korak sa onim što je odavno aktuelno, kao što je 64bit(nost), novi grafički standardi u developingu i tome sl. E, nećeš ga brale! :grin:

Filip_ 11-10-2016 09:53 PM

Topic glasi Reaper 5, a vise od pola postova nema veze sa ovim DAW-om nego se pise da bi se nesto, blago receno, napisalo (cast humoru u par postova na temu koji je imho uvek dobrodosao)...cutim, nebulozu preskocim, pratim interesantne stvari i dalje, manje me ima, ali evo morao sam da napisem :banghead: :(

branoy 11-10-2016 10:31 PM

a sta se ima dodati za reaper nesto specijal sto nemas na youtube haha. daw ko daw. manji fin, moze dosta, ko voli nek izvoli

dobro je dok i svastarimo nesto po temama, i to ovde izumire!!!

LAMPASH 12-10-2016 12:04 PM

Quote:

Originally Posted by idvi (Post 372146)
Nisam mislio da je midi bitna stvar ali bi trebala biti "ukomponovana" u svaki DAW. :D:da:

:shock: MIDI NIJE BITNA STVAR!!!???!!!:shock: Licno znam coveka koji dugo zivi od MIDI-ja tj. izrade midi fajlova i ne mrda sa Kockice:wink:

A sto se tice Golfa II, to je bre bila mahina! I dan danas je za raznorazne puntice i sl. keva:) Sa njim sam polagao voznju i posto je bio dizel u pitanju, nije bilo sanse da mi se negde ugasi i tako ja polozih iz drugog:D

Nego da se vratim na DAW-ove. Na koji x64 DAW je po Vasem misljenju najbezbolnije preci sa C5 tj. koji je njemu najslicniji a da nije FL, C6,7 i C8:grin:

phil.milmax 12-10-2016 01:09 PM

Quote:

Na koji x64 DAW je po Vasem misljenju najbezbolnije preci sa C5 tj. koji je njemu najslicniji a da nije FL, C6,7 i C8:grin:
Posto je tema o Reaperu, predlazem ti njega :) Nece ti biti bas toliko lako da predjes ali ako pogledas na youtube tutorijale za Reaper 5 ( koji su odlicni) i ulozis malo truda skontaces. Potrebno je i da shvatis da Reaper nije kopija Cubase tako da je logika programa dosta drugacija.

MIDI takodje sljaka dobro u njemu.

Naravno ima Reaper par stvari koje bih voleo da su bolje ali svaki DAW ih ima. U svakom slucaju mnogo je vise prednosti tako da je tih par mana zanemarljivo.

A ako neces Reaper onda ti je sledeca opcija Studio One.

LA-2A 12-10-2016 01:19 PM

LAMPASH instaliraj Studio One i u opcijama namesti cubase-ov keyboard shortcuts i vrlo brzo ces uci u semu, mislim da i Reaper ima tu opciju ali meni je bio isuvise konfuzan.

phil.milmax 12-10-2016 02:21 PM

Quote:

LAMPASH instaliraj Studio One i u opcijama namesti cubase-ov keyboard shortcuts i vrlo brzo ces uci u semu, mislim da i Reaper ima tu opciju ali meni je bio isuvise konfuzan.
Nista kod njega nije konfuzno, cak je mnogo logicnije od ostalih DAWova. Jednostavno nisi dao sansu i nisi posvetio dovoljno vremena.

Nije mi jasno zasto svi vi koji hocete da predjete na neki novi softver ocekujete da ce u njemu biti sve isto kao u starom. To je prilicno ogranicavajuce. Robujete svojim navikama. Ja sam godinama radio u Cubaseu, a pre toga u Logicu, u vise razlicitih perioda u ProToolsu, pa u Reaperu, pa sam jedno duze vreme probavao Studio One i ko zna sta jos. Svaki put sam ulozio vreme u to da naucim da koristim sve opcije u tom softveru, a to se zna kako se radi. Uzmes lepo skines tutorijale i odvojis dva tri popodneva i gledas i sljakas. Valjda treba prvo da naucite nesto da koristite da bi mogli da odredite sta vam odgovara, a ne udjes par puta u projekat , ne mozes nesto da nadjes, nerviras se, ne odgovara ti itd. a ne pada ti napamet da se malo ozbiljnije posvetis tome.

Ovo ne pisem kao odbranu Reaperu vec sam hiljadu puta nailazio na takve komentare i razna pitanja koja su produkt lenjosti. Svi znate da koristite youtube i fala bogu tamo ima svega samo ne treba da vas mrzi.

A slazem se da je svakako lakse upaliti Studio One i ukljuciti Cubase shortcuts. Studio One je super dok recimo ne krenes da editujes multitrack bubanj u njemu. Tad pozelis da pucas sebi u glavu.

I da! Ova tema se ne zove "Zasto ne treba da koristite Reaper" ili "Meni Cubase 5 sljaka do jaja" i tome slicno nego "Reaper 5" tako da ako imate neko pitanje u vezi Reapera pitajte al stvarno batalite vise ova spamovanja. Ne razumem potrebu za tim.

Reaper je dodao u novom updateu notaciju. Da li je neko koristio i kako mu se cini? Hvala

LAMPASH 12-10-2016 02:27 PM

Instalirah Reaper i ne mogu da verujem sta je sve stalo u desetak MB! Upravo ga cackam i moram se sloziti sa Idvi-jem da je midi editor jako nezgodan. Po mom misljenju daleko su bolji onu u Cubase, PT, Sonar i FL. Ali dobro, treba mi vremena da odgledam tutorijale i kad skontam potpuno reaper mogu da donosim zakljucke.

Samo jedno pitanje, Reaper mi vidi samo x64 plugove sto je i normalno, a sta cu sa gomilom x86 plugova koje koristim u C5? Jel tu zavrsava posao jBridge ili kako?

@LA-2A
Probacu i Studio One obavezno!

phil.milmax 12-10-2016 03:15 PM

Ima on svoj bridger. Samo dodaj foldere gde su ti instalirani 32bit plagovi i videce ih.

branoy 12-10-2016 04:19 PM

ne znam kakav je brdige interni u reaperu, al u cubase 8 je dvojka od 5 (al slabo skroz kad pocne pucati)!! mora se jbridge.

awacs 12-10-2016 08:46 PM

Quote:

Originally Posted by phil.milmax (Post 372169)
Nije mi jasno zasto svi vi koji hocete da predjete na neki novi softver ocekujete da ce u njemu biti sve isto kao u starom. To je prilicno ogranicavajuce.

To nije ograničavajuće, to je naprosto besmisleno. Zašto bi iko prelazio na novi softver ako mu je stari već do jaja i zadovoljava sve njegove prohteve? Ja sam na Reaper prešao negde kod verzije 3.5 jer Vegas nije imao MIDI, a Cubase-ova automatizacija mi je bila primitivna (a važna mi je automatizacija). Elem, imao sam jasan razlog zašto tražim novu platformu i zato sam pristao na mesec dana privikavanja. Dosad nijednog trenutka nisam pomislio da sam tih mesec dana života uludo bacio, ali meni je ta promena softvera zaista bila potrebna.

Potpuno razumem one koji isprobavaju novi DAW čačkajući ga iz čiste radoznalosti, pa im se on ne dopadne na prvu loptu. Ipak, malo je bez veze iznositi opšte sudove o tome da je neki program bolji od drugog ukoliko ne poznajemo i jedan i drugi u istoj meri, pa čak i tad je to bez veze. Ljudi nisu isti, što bi reko Z.K. Cane.

Pozdrav,

Vasa

branoy 12-10-2016 09:23 PM

Cubase-ova automatizacija je i sad primitivna ahah, mislim da je najjednostavnija u FL studiu, ,haaha tamo crtaju ko crtane filmove aumomatizaciju hahh ja dok je nabodem u cubase napatim se haha

Ghost Dog 12-10-2016 09:43 PM

Quote:

Originally Posted by branoy (Post 372172)
ne znam kakav je brdige interni u reaperu ....

Ženski roditelj! :wink:

:)

Jan 15-10-2016 08:23 PM

Neko je pomenuo Reaperov bridge, u zivotu mi nije pukao bridge (koristim x64 verziju pa bridgujem neke plaginove kojih nema u x64 ali sve redje i redje), sta vise ne osecam ga, dok mi je recimo rad sa jbridge-om u Cubase-u bio nocna mora...

Rhino 15-10-2016 09:09 PM

Jbridge ako je original radi dobro. Krekovani muce ljude :)

Jan 15-10-2016 11:02 PM

Quote:

Originally Posted by Rhino (Post 372218)
Jbridge ako je original radi dobro. Krekovani muce ljude :)

Original, moje iskustvo je da je to mucenje.

Jednako lose su mi radili i krekovani i original.

Primera radi, imao sam projekat u kome je bilo 2-3 Jbridge-ovanih Kontakta.

Godinu dve posle reinstalla OS-a, kad otvorim projekat Cubase ne vidi vise te instance niti jbridge-ovane niti nebridgovane i ako sve imam identicno postavljeno na sistemu...

U svakom slucaju, Reaperov bridge se ne oseca u radu i bolje se ponasa od Jbridge-a, pri tom nista ne moras da skeniras da radis, on to radi automatski, pa sad pucajte na mene :D

Rhino 16-10-2016 02:09 AM

Onda ja imam srece sa jbridgeom :) Desi se jednom u 100 god da izbaci onaj opcode error i to je sve.

Sto se tice reaperovog internog bridza, nemam iskustva i vjerujem da radi flawless.

Igor 16-10-2016 06:31 AM

Igram se sa Reaperom, tražim sebe u novom soft-u, iiii...

Reaper vrrrrlo lako može biti neverovatno otkriće. Samo da se malo naviknem na spartanski GUI. ,ogućnosti su mu neverovatne, izuzetno ozbiljan program, ne znam kakav je za privikavanje, kada je reč o brzini, da li brzina editovanja u Reaperu može biti jednaka ili bolja nego u Cubu...

Jan 16-10-2016 01:43 PM

Quote:

Originally Posted by Igor (Post 372224)
ne znam kakav je za privikavanje, kada je reč o brzini, da li brzina editovanja u Reaperu može biti jednaka ili bolja nego u Cubu...

U početko sam bio razvio identičan sistem editovanja kao u Cubase-u, a kasnije i mnogo brži jer Reaper ima fantastičan time stretch koji se vrlo lako izvodi.

Imao sam diskusiju o prelasku na PT sa prijateljem koji je preko decenije na Pro Tools-u i kune se u njega za audio editing kad sam mu pokazao šta radim u Reaperu rekao mi je "Ti si budala ako napustiš Reaper za Pro Tools što se editinga tiče"

Pitaj šta god te zanima i potrudiću se da pomognem.

phil.milmax 16-10-2016 02:03 PM

Sto se tice brzine editovanja, Reaper je tu sigurno jedan od najboljih softvera. Pogotovo ako insalirate sws ekstenziju. Recimo za bubanj je stvarno sjajan. Mozete da detektujete tranzijente ili da postavavite treshold koji otvara i zatvara na odredjenoj jacini. Onda mozete da izaberete da vam na tim mestima ili uradi slice ili doda stretch marker. Nakon toga mozete da kvantizujete i dodate krosfejdove opcijom fill gaps.
Algoritmi za stretching su vrhunski. Imao sam u poslednje vreme jedno 10tak projekata gde mi je klijent trazio da stare fank matrice sinkujem na iskucan elektronski bubanj. Znaci krenes bit po bit. Roknes marker pa pomeris i tako celu pesmu. Bez problema sam odradio sve za kratko vreme i kvalitet zvuka se 99% nije razlikovao od orginala. Orginalne komande su tako namestene da bukvalno ne moras da pomeris ruku, a ako ti ne odgovara mozes da apsolutno sve prilagodis sebi.
Ono sto se na prvi pogled ne vidi u Reaperu je rezolucija kojom vizuelno prikazuje fajlove. Jako je detaljna i kada se na nju naviknes u nekim drugim softverima bude jako tesko da se radi.

obicni user 16-10-2016 02:05 PM

Dosta minusa za reaper donosi midi editing. No ne znam kako je to u profi svrhe ali sve sto sam radio u c5 vrlo brzo sam stigao i u reaperu. Istina je da najvise vremena treba da pohvatas neke banalnosti koje jednostavno nisu tamo gdje bi kao trebale biti. Jedan primjer onaj jbni loop kad zelis razvuci midi traku da jos nesto dodas. Nikako naci dok slucanjo nisam naletio. No meni osobno bio je nedostatak sto nema nikakvih instrumenata integriranih i zato mi sad najvise odgovara mikskraft jer i tamo mogu sve isto a to je pretezno izrada midifajlova za kljave ili matrica koje sluze kao neka podloga za snimanje. .. Sto se pak prifi strane tice pricao mi kolega kako jako puno radi u reaperu koji mu je postao jednostavno....najprakticniji. No kad snima nikako, vec iskljucivo to radi u cubaseu. Naima veli da danas ljudi koji dođu malo znaju ali imaju ogromne prohtjeve. Kaze da je htio snimati u reaperu jednom ali su ga ljudi blijedo gledali kad su vidjeli taj prapovijesni izgled. Kaze tu je stao. A najzadovoljniji su ljudi kad popali sve silne lampice na raznim komponentama., neispravnim i neprikljucenim.. Ali svijetli sila ledica i to je zakon. Iako osim kompa koristi samo audio kartu. Bah.

All times are GMT +1. The time now is 12:08 PM.