![]() |
Studio u izgradnji(studio Garaza)
Pozz,za sve clanove foruma.Studio koji je u izgradnji,u stvari,grubi radovi su vec uradjeni,na jedini moguci nacin,posto je to u stvari 30god star objekat za neku sasvim drugu namen,skoro je prezidan i uradjena je drvenarija,u smislu prozora,vrata.Ali naravno,dosla je na red izolacija i samim tim sumiranje budzeta i mogucnosti.Pratim forum dosta dugo,ali sam do skoro bio ubedjen da cu uspeti uz sve prikupljene informacije da sam sve realizujem,ali kako je doslo do izbora materijala,stao sam i neznam vise sta da radim.Prostor ima 42 m/2 i podeljen je na cetri prostorije,od kojih je jedna soba za sviranje(snimanje),soba za vokal,soba za miks i soba za pivo.soba za snimanje se prva izoluje radovi bi trebalo sto pre da krenu.Velicine je 16 m/2,sa spoljne strane je postavljen stiropor 8cm,a unutra je do skoro bio stiropor i neki stari azmofon koji je skinut,tako da sam na pocetku i hteo bi da uradim na sto bolji nacin,budzet sa kojim raspolazem je nekih 50000din.Vec sutra cu nadam se da postavim slike sa rasporedom i velicinom prostorija i koriscenim materijalom.
|
Re: Studio u izgradnji(studio Garaza)
udri po knauf kamenoj vuni, zatvori je baštenskim filcem (jako jeftin a jako dobar kao filter prašine), pa presvuci nekim vazduhopropusnim platnom. Ovo uradiš u meri koliko ti se čini da je potrebno, ako preteraš osetićeš da soba postaje pregluva. I da, smisli neki sistem konstrukcije koji ti odgovara, da tu vunu ipak odaljiš od zida 10-20cm, bolje će upijati niske frekvencije.
|
jel mislis na tvrdo presovanu kamenu vunu?radio bi rostilj resetku,a unutra da naguram nekako vunu,mada bi to lakse uradio samekom kamenom.a na resetku sam mislio plutu ili regips plocu i osb.
|
mislim na Knauf KR-S ili neku težu seriju , L ili čak P ako imaš novaca
|
Pitao sam za kr-p i imao bih kintu,ali onda od sajta do sajta i video da ona i nije najbolja za zvuk da je za to najbolja kr-SKG http://joter.rs/knauf-insulation-proizvodjac.html jeste skuplja ali bi imao za 5cm debljine,dali mislis da je to bolja varijantna?
|
Pozdrav svima. Ovo je layout studija, dimenzije su date za mix i sobu za svirku, one se rade. :D https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.n...22863454_n.png
|
5 Attachment(s)
Kao sto sam napisao,objekat je bio za drugu namenu,tj. jedna soba je sluzila za probe benda a ostatak je bila garaza za auto,alat itd,srusen je zid stavljena su vrata i prozor izmedju sobe sa probe i sobe za mix,vrata i prozori su sazidani(punom ciglom) a zid izmedju sobe za sviranje i ostatka prostorije je dupli.Plafon je visine 2,40 odnosno 2,35m u sobi za vezbanje,gore je monta i betonska ploca od 5cm. Za pocetak se radi soba za probe koja ce kasnije sluziti i za snimanje,zato nam je u interesu da je uradimo sto bolje kako bi kad se sredi ostalo imali manje posla da je pustimo u rad.Usput,stakla su debljine 6mm i vazdusni prostor je 3mm.Struja je takodje razvedena i uradjeni su stokovi i vrata za sve prostorije.Mi smo mislili da uradimo 5 cm vazdusni prostor kamenu vunu kr-p(ako neko ima drugi predlog...)5cm,bastenski filc i presvucemo tkanininom i opet 3cm vazdusni prostor pa gips i osb.
Posto nismo preterano iskusni sa svim ovim osim naravno pregrst informacija koje smo procitali na ovom forumu,molimo za neki savet i strucno misljenje.Unapred zahvalni Attachment 13402 Attachment 13403 Attachment 13404 Attachment 13407 Attachment 13408 |
Re?ija je 2,6x4,2.
Mo?e li se spojiti sa druge 2 manje sobe? |
To u principu jeste bil jedna velika soba,al je prezidana,moze da se srusi zid i skine staklo od sobe za vokal.Koja je svrha?
|
pa izračunaj sam, ukupnu težinu na toj debljini, što više, to bolje. Ako je ta druga vuna mnoogo teža, pa je na toj debljini "ima više" od KR-P-a na 10cm, ondak kontam da nije pogrešno uzeti je.
|
Nije mnogo teza,u stvari poslusacu te i uzecu kr-p,cuo sam se sa covekom iz knaufa i reko mi je da u ponudi koju imaju kr-p je i namenjena za to pa i preporucuje je zato sto kako on kaze najbolje apsorbuje.Samo je problem sto bi ja uzeo 5cm debljine jer je mali prostor,ne bih ga dodatno smanjivao.Sto se tice ideje za spajanje mix sobe sa ostale dve mislim da je dobra,i citajuci sam shvatio da su dimenzije soba male i nefukcionalne,ali sve je radjeno na brzinu(ali steta nije velika u smislu materijala jer sam cigle vec imao i okvire za prozore,samo su stokovi za vrata uradjeni i stakla) i nije dobro isplanirano,ali se da ispraviti.Porusio bi zid skinuo staklo i dozidao bi spojni zid,zato sto nepostoji jer su na tom mestu garazna vrata i dobio bi prostor 5x5 sto ja mislim da je dovoljno.E sad je problem sa sobom za vezbanje,posto postoji betonski stub,mogao bi i tu prostoriju da prosirim u sirini za 1,5m i u duzini za 1,5m i onda bi imao 5x6 ali bi ti stubovi morali da ostanu tako,neznam dali bi smetali za akustican tretman a i jedan stub koji spaja dva zida bi bio bio na zemlji,vidi se sa slike.E sad me za pocetak interesuje,dok se ne krene sa rusenjem na koj najbolji nacin da izolujem sobu za sviranj trenutnih dimezija da se sto manje cuje napolju a da unutra bude pristojno za probe u smislu zvuka.Jer ce to da joj bude za pocetak namena dok ne krenem da sredjujem(rusim i dozidjujem),jer planiriram da osim mog benda iznajmljujem ostalima za probe.i hvala za savet
|
Quote:
Ne misli? li i ti da je to dovoljan razlog? |
ok,cini mi se da sam to napisao i zahvalio ti.Dali si procitao dimenzije sobe kad bi ih dozidao,dali su ok i dali je i kako izvodljivo u reziji te velicine snimiti vokal.I dali neko moze da mi odgovori na pitanje trenutne izolacije koju nameravam da radim u sobi za vezbanje.
|
5 Attachment(s)
Evo jos slika.Stavljena je kamena vuna,ostalo je da se zapune rupe(rupice) i cim nadjem bastenski filc,da se i on postavi i preko njega tkanina pa cemo za dalje da vidimo.pozdrav
Attachment 13445 Attachment 13446 Attachment 13447 Attachment 13448 Attachment 13449 |
Quote:
|
i koji je ovo knauf? i kako si ga uopšte zakačio da stoji samostalno?
|
1 Attachment(s)
Ono sto se na slici ne vidi,to je da ispod vune idu letve koje je odvajaju od zida 7cm,dalje se vec vidi,postave se nekoliko table i onda na spojevima,na primer cetri table vune zasrafe letvom kao na slici u letvu ispod.Tako sa napravio vazdusni prostor i od zida do vune a i 3cm od vune do sledeceg sloja.Razlog sam vec napisao,za otprilike 2,3 meseca se prosiruje prostor pa cu taj jedan zid u sirini da prosirim za 2m i jos koj cm preko pa posto je sve srafljeno,lako se skida i namesta ponovo.Ovakva procedura je bila malo teza(narocito za plafon) jer je nekoliko ljudi moralo da drzi ploce dok je jedan srafio al je rezultat super,vuna se odlicno drzi(bez stomaka,dodatnih srafova,eksera itd) a i lako se skida i dobro je zbijena.Ovu sam vunu koristio:
Attachment 13451 |
Jedno pitanje:nasao sam foliju(bastenski filc) pa da pitam dali je to ovo
http://www.astoria-trade.com/shop/index.php?c=14&p=61 http://www.astoria-trade.com/shop/index.php?c=14&p=62 |
da, to je ta, agril. Ja je kupujem na dužinski metar u poljoprivrednoj apoteci u centru beograda
|
Zdravo svim clanovima foruma.Evo posle nekog vremena konacno nastavljamo sa radovima.Trudili smo se sto vise da se informisemo,imamo neki plan ali bi se obratili da nam ne promakne neka greska(nisu male pare u pitanju) :grin:
Prostorija ce biti dimenzija 5.75 * 4.50,trenutna visina prostorije je 2.35,ali bi kopali do temelja jos nekih 50cm kako bi podilgli ukupnu visnu. Dva postojeca zida od 4.5m se ruse i zidaju novi i nastavljaju postojeci za 2.5m.Zidove bi zidali po sendvich principu od pune cigle 12.5+5cm(kamena vuna)+12.5.Zanima nas da li je kamena vuna najbolje resenje.Oko dva manja zida bi dozidali temelj i uradili isti sendvich princip.Sve ovo radimo jer smo u naseljenom delu Nish-a i trebao bi nam najbolji moguci soundproofing.Iskoristili bi priliku da napravimo plivajuci pod,i zidove na plivajucoj masi.Samo nismo bas sigurni koji je najbolji nacin da se tako nesto izvede.Do postojece ploce bi nazidali novu i eventualno prepravili staru koja ima montu i 5cm betona,ali nismo sigurni koja bi najbolja debljina te ploce bila. Sto se tice unutrsnje akustike,tu bi zidali pola povrsine sobe kamenom 30cm(jel postoji neki poseban nacin zidanja i visina koja bi trebala da bude) ostalo bi islo po principu airgip 10cm+kamena vuna kr-p 5cm,zatvorena gipsom 15mm a preko svega toga bi isli sa brodskim podom debljine 2cm.ali nismo sigurni da li bi za BP trebao jos jedan rostilj da se uradi.Stavili bi pvc vrata,pa nas interesuje neka optimalna debljina shtoka i stakla,i koliko bi stakla trebalo da se stave i koje debljine.posto se u tu prostoriju ulazi iz posebne manje vec zatvorene prostorije.Vec imamo dva drvena prozora sa po dva stakla debljine 4mm,planiramo da ih stavimo u jedan okvir,pa da li je pametno da se stave sva cetri stakla u njega,i da li je pametnije da bude drveni ili pvc okvir.Sto se tice ventilacije stavili bi petokomorni prozor sa tri stakla 50*30cm a izbog prirodnog svetla. Poceli bi sa radom za nekih desetak dana,pa bi nam svaki savet dobro dosao. Unapred hvala |
Takodje bi napomenuo,da je ovo recording room,koji bi nam u prvo vreme sluzio za iznajmljivanje a kasnije kada se uradi control room,koji ce biti odmah pored ove prostorije i za snimanje. 8-)
|
Zdravo Nik,
nisu nikako male pare u pitanju zato po pameti. Najviše čes dobiti ako kontaktuješ nekog ko se sa tim bavi, koliko če biti skuplje njegovo savjetovanje, toliko nečeš baciti uzalud novca u projekat. Cca. 2.8m je min. da. Još češ morati spuštati/nakačiti cloud... i bit če još niže. Cigl 25cm airgap 5cm ispunjen vunom i opet cigla 25cm (primjer klasička cigla od oko 1600kg/m3 sam uzeo) imaš oko (grubo izračunato) 60-80dB TL (Transmission Loss, uvijek učekuj slabije rezultate, jedno je teoretska jednačba a jedno kako je u realnoj dimenziji...) do cca. 150Hz onda naglo pada do 20dB na 30Hz. Imaš više tipova plivajučeg poda a i cjene su veoma! različite, pitanje što u realnosti treba! Pitanje je što je iznad ploče i verovatno ako češ dodavati novi sloj ploče trebaš češ ojačenje podnje površine stare ploče sa kakvim ojačenjem... npr. metalni I profil, dakako izračunatih dimenzije, da se ploča ne sruši ili u "najboljem" primjeru ukrivi. Previše specifičkih pitanja, bez detajla. Nabavi si stručnjaka. Quote:
|
NLP Hvala na brzom odgovoru ocekivao sam to od tebe :grin:
Sto se tice strucnjaka,imam majstora za gradjevinu koji ima 20god iskustva u zidanju nacrtima i slicno,tako da sam sa te makar strane bezbrizan. Savet koji si mi dao za zidanje je vec sam po sebi dovoljan,jer ce on to da razume i nadam se da sprovede u delo.On zna princip plivajuceg poda ali nije siguran koji meni treba,zato je to pitanje,jer ja znam jos manje :confused: Budzet mi je naravno ogranicen na nekih 3500e i imam kamenu vunu nekih 60kvadrata,kamen i pare za majstora. Sto se tice Akusticara na kog si ti mislio,i to je jedna od solucija ali za sad nisam imao srece da nadjem istog.pa ako postoji neko koga bi mi preporucio bio bih veoma zahvalan. I nisam ni mislio da pocinjem dok ne budem imao jasnu sliku kako ce to da izgleda,zato sam se i obratio vama,jer posle svako ispravljanje ispadne mnogo skuplje. Da li mozes da mi kazes nesto o zidanju kamena koje sam pomenuo,da li mislis da je to dora ideja,zato sto bi sa tim ustedeo dosta para,i naravno da li je brodski pod dobra ideja kao i kamena vuna i gips kao prethodni slojevi. unapred hvala |
Da li bi nesto ovako zadovoljilo potrebe akustike,mislim na plivajuci pod
http://www.knaufinsulation.rs/sr/con...-kamenom-vunom Postoji i varijanta,kaze majstor da je isto toliko dobra,da umesto blokova ide tampon od sljunka debljine 10cm i preko toga sve kao na slici. |
Imam jednu nedoumicu u vezi zidanja,majstor predlaze da unutrsnji zid bude od pune cigle pa 5cm kamena vuna a spoljni zid da bude od bloka 5,cim bi zid bio debljine 38cm,da li je to u redu sto se tice debljine i da li je pozeljno blok puniti peskom ili betonom.hvala
|
Nisam pročitao baš sve... vidim da si nešto več tretirao sa kamenom vunom...
Plivajuči pod; zašto misliš da ga trebaš? Za male pare je taj sa kamenom vunom dosta ok za mali budget, ali nikako da budu blokovi šuplji, svakako da je bolje da se koristi kvarcni pjesank i onda na taj način. Zašto šuplji blokovi?, nemaš več betoniran pod ili nisam pročitao? Prozor; nikako tro ili petkomorni... samo duplo i debelina tih 2 slojeva - PVB laminiranog stakla! neka bude čim bliže masivnosti zidova!!! To sa kamenom ne znam što hočeš da kažeš? Debljina zida... daj ti malo skiciraj jer če biti lakše da se razumije!!! Kad sam pisao prije oko zida mislio sam nešuplji ciglu!!! Ako je šuplja onda se puni sa kvarcnim pjeskom, ne betonom, beton je previše "inertan" - više se prenose vibracije po cjeloj strukturi. Pod/ završni sloj mora da bude tvrdi parket, mat lakiran, bez kakve izpod pjene, direktno nalepljen na fini estrih! Ne znam odkuda si ako si iz Srbije i okolo, zbog dodatnih putnih troškova, pitaj Boggy-ja, ja sam iz SLO i ako si udaljen računat ču ti putne troškove + dnevne troškove + dakako savjetovanje. |
Code:
Nisam pročitao ba? sve... vidim da si ne?to več tretirao sa kamenom vunom... Code:
Plivajuči pod; za?to misli? da ga treba?? Quote:
Quote:
sa dva krila koja bi imala po dva stakla,znaci bez komora? Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Cim budem video koliko cu para da imam za sve,svakako cu da ga kontaktiram.(Boggy-ja),ovako mogu bar grubo da izvucem neku racunicu. Hvala puno za nesebicnu pomoc |
Dobro odradi Nik, dr?im pesnice!!!
|
Jes jedna stvar koji od ovih bi bio naajbolji a koji prihvatljiv s'obzirom na cenu(milsim na pesak za ispunu cigle i brodski pod?
http://stovariste-nuto.com/pesak.html |
... ja koristim dosta finiji:
http://www.kema.si/si/vsebina/produk...i-v-vrecah/136 |
Da li mozes da mi kazes koja od ovih cigli bi bila zadovoljavajucih kriterijuma(http://opekadoo.rs/282/opekarije.html),i da li za ispunu moze da se koristi neki malo jevftiniji pesak,jer bi nam za ispunu jednog zida(suplje cigle) trebalo veliko bogatstvo,koje jos nisam nasledio
Hvala unapred |
Ne?to u tom stilu, najlak?e se puni:
http://www.zidaki.si/sl/betonski-zidaki Vi?e debljine i mase (2 X 30cm + airgap cca. 5-10cm recimo bi bilo ok), veči soundproofing kod nizkih frekvencija če? dobiti, cca. 40 dB ispod 150Hz i kod 30Hz cca. 20dB nije ba? ne?to. Znam da če biti skupo, zato polako korak po korak. Grublji pjesak ima slabije osobine. |
1 Attachment(s)
Opet mi, uz malo razmisljanja i konsultovanja sa majstorom oko nekog prakticnog resenja sa razumnom cenom, dosli smo do zakljucka da bi mozda ova varijanta zida sa punom ciglom i kamenom vunom,bila najsrazmernije resenje s'obzirom na nas budzet.
Attachment 15042 Sto bi cinilo debljinu zida oko 45cm i posle toga bi isla izolacija jos nekih 25-40cm,srazmerno potrebama,ali ima vremena za to. |
U teoriji bi takva masa (cigle punjene finim kvarcnim pjeskom!) ispod 100 Hz pa do cca. 30Hz mogla odraditi i do 60dB Transmission Lossa-a.
To je ozbiljno veoma dobro. Izolacija (nor. kamena vuna ne služi kod soundproofing-a nego kod duple konstrukcije služi da se umire u tom airgap-u resonancije! 45cm debeo punjen zid bi odradio kod nizkih frekvencija do oko 30Hz cca. slabih 35dB. Porozna izolacija bi služila onda samo kao termalna. |
Quote:
Quote:
Koja debljina zida sa punom ciglom bi bila odgovarajuca da zadovolji soundproofing standarde,s'obzirom da ce izolacija unutra bila jos 30-40cm? Svakako se postavlja pitanje, da li postoji jos neka mogucnost da umesto sendvic zida sa punom ciglom dodje neko resenje sa tim budzetom. I stvarno puno hvala za sve odgovore,mnogo nam znace u ovoj situaciji :D |
1 Attachment(s)
Pod punom ciglom milsim na ovu,ne na punjenu :confused:
Attachment 15043 Mislim ako se nismo razumeli :-) |
Kakve su specifikacije te cigle - kg/m3?
I to je "punjeno" ali koliko mase je to? Nije to slabo, samo da mogu da izračunam na približno. Deformacija da:) ali bolje polako i po fazama pa da dođeš do optimalno uloženog. |
http://screencast.com/t/GAuU4jj6 and http://screencast.com/t/vnQK2gxlBNXz , nasli smo ovu informaciju na sajtu,ako ne moze da posluzi nacicemo drugu.
Mi cemo da gledamo da uzmemo ciglu najvece tezine(gustine) |
Nadji kg/m3.
Lepo spavaj. |
[QUOTE
Attachment 15042 [/QUOTE] http://screencast.com/t/S1ZsVgAITK Postoji varijanta sa ciglom vecih dimenzija, gde bi smo po ovom principu zidanja i sa ovom velicinom cigle dobili: 14,5 cm + 5cm vune + 30.5 cm cigle sto daje najmanje 0.5m zida. Da li mislis da je ova varijanta najbolja s obzirom na nas budzet? |
All times are GMT +1. The time now is 01:57 PM. |