![]() |
Opet Englezi i nase trube !!??
Moj drug (iz Soho Studija) Guy (radi pod imenom Tigermokey) uradio super remix za Gipsy Hill - Balkan Beast pesmu... super !
Nase trube a Englezi uradili...vec drugi bend koji se inspirise (krade?) nas melos.. ALI ZASTO NASI LJUDI NE RADE NESTO OVAKO ???????? Guy je inace iz Izraela,,btw. http://soundcloud.com/tigermonkey-uk/beast130131s |
Re: Opet Englezi i nase trube !!??
Quote:
|
Nisam slusao link.. Dosadno mi sa iphone zvucnika, nemam sluske pri sebi..
Zasto ne prave? Zbog toga sto iste te trube nemaju prolaz na balkanu ukoliko se mixaju sa 'urban music'. Englezima to zvuci egzoticno, dok nase ljude koji rade i slusaju elektroniku, hiphop, blablabla to podsjeca na ibarsku magistralu, svinjske glave i siromastvo.. Pricam generalno, al mislim da je to to.. |
Quote:
Mnogo je bez veze to ?to "urbani muzičari" ne ?ele da shvate bilo koju drugu muziku prvenstveno kao muziku, a tek potom kao nekakvo socijalno obele?je. Tako ne?to pre očekujem od muzičkih kritičara (po?to oni ionako o muzici ne znaju Bog zna koliko, a o nečemu moraju da pi?u). Pozdrav, Vasa |
Quote:
Ako gledamo na muziku kao na ekonomski proizvod na kraju price, cisto sumnjam da u modernoj nazovi mtv komercijalnoj muzici ima mjesta za gucha trube + up to date world sound sto se tice konzumenata na balkanu. Ukoliko bi se gadjalo neko inostrano trziste odavde, tu realno vec ne bismo imali vise problema sa gucha prizvukom vec sa pogadjanjem up to date sounda da zaintrigiramo svijet :) |
Quote:
Fora je dodati ne?to svoje, a to ne moraju nu?no da budu "duvači iz Guče", ima tu jo? svačega neiskori?ćenog. Ili uvek mora da se pojavi neki Brian Eno, DJ Punjabi, Omar Souleyman (onaj ?to je radio remiks Bjork - Crystalline) ili već neko sličan, pa da neko odavde shvati da treba korisiti SVOJE argumente umesto da stalno poku?ava da iskopira TUĐE argumente. Budalesam, po običaju. Pozdrav, Vasa P.S. Koliko vidim, ovde po Forumu ima nekoliko ljudi koji regularno rade za inostranstvo (ti, Hollywood, Jan, Everbeatz...), dakle ne bi se ba? reklo da je "up-to-date sound" nedosti?an. Fali samo "ono ne?to" preko toga. |
Dj punjabi je uzeo loop od buste rhymesa iz NY, provukao indijski loop preko i prosao jer je vjerovatno i intonativno i likom bio smijesan / zanimljiv siroj publici.. Sve ok.. Brian eno-a cijenim, ali nisam pricao o tome.
Aman, nemam ja nista protiv etno motiva i shvatanja muzike kao 'muzike' i implementacije tih motiva u istu. To se i zove umjetnicka sloboda (jedna od najljepsih stvari u ovom poslu). Ali dajem svoje misljenje o ovom konkretnom slucaju, znaci on topic.. Ajde na dancefloor-u u UK pusti gajde. To ce da postigne slican efekat kao sto bi lokalni etno elementi postigli u plasticu, kc gradu ili gdje vec.. Znaci ne pricam samo o producentima, sviracima, muzikantima... Vec o publici.. Svijesti uopste. |
Quote:
Pozdrav, Vasa |
Sve je dozvoljeno, a "genetski modifikovani" etno, kako si ga ti pravilno nazvao, postoji oduvek i ponekad - retko - ume da d? spektakularne rezultate.
Ali ona pesma u iz prvog posta nije čak ni GMO, ono je čist kiborg. |
Quote:
Pozdrav, Vasa |
Quote:
|
A ono cika vaso jeste, sve je moguce.. Mada opet nije to potpuno isto kao prije 20 god, nisam toliko mlad... Bez problema pamtim muziku toliko unazad, jes da sam bio klinac, al pamtim :)
Da ne bi ispao hejter evo unaprijed objavljujem auditorijumu da i ja licno za sledeci projekat u steku imam stvar koja se zove 'balkanoid' i koja sadrzi lokalne motive, doduse odsvirane 'pogresnim' farbama :) Ali uopsteno koliko aktuelnih imena iz britanije forsira gajde? Ili njemackih/austrijskih jodlovanje? Ti lokalni etno motivi uvjek bolje prodju u nekoj drugoj sredini gdje zvuce egzoticno, makar u 21vijeku (pricam i dalje o mejnstrimu, ne lupam o jazz etno varijacijama)... Tu na stranu stavljam recimo latino kao etno prizvuk, on je nekako uvjek evergreen.. Nego ode ovo u debeli of topik.... |
Razumemo se ti i ja sasvim dobro. Ja ovo ne doživljavam kao raspravu između nas dvojice, niti mislim da treba bezglavo hrliti ka etno motivima. Samo sam hteo da kažem da je podjednako nepotrebno sprovoditi autocenzuru i sam sebi zabranjivati da se ti motivi koriste samo zato što publika u KC Gradu ne voli "seljačku muziku". Jerbo 90% te "urbane" publike zapravo nosi u sebi "seljački" mentalitet oličen u strahu od "onog drugog".
Pozdrav , Vasa |
Treba raditi ono sto te inspirise,a ne na silu i po svaku cenu,mada se i meni cini da dobar deo nasih ljudi bezi od toga,a drugi deo radi na silu,retko kad cujem dobro upotrebljene trubace u nasim pesmama Kiril je na tome napravio karijeru i mozda je jedini koji ide u pravom smeru,ali on je vise underground varijanta.
|
Quote:
Da znate da se razumijemo |
Quote:
|
Ja nisam mislio sto nasi ljudi to nerade za nase trziste !! Nego za strano !!
Kod nas je svima pun k***c truba i narodnjaka. |
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
Evo ljudi koji rade balkan insiprisanu muziku i putuju puno po svetu.
http://soundcloud.com/shazalakazoo Sto to ne prolazi komercijalno van nase zemlje je do izdavackih kuca i njihovih A&R ljudi. Iz mog licnog iskustva sa velikim izdavackim kucama ovih dana, svima se drmaju stolice i NIKO nece da se zeza i trosi pare i eksperimentise. Ako se nesto zaleti samo na youtube ili po netu, onda oni to preuzmu i servisiraju na visi nivo. Evo mala anegdota od pre 7-8 godina. Despina Vandi je imala veliki hit koji je isto odradila i Jelena Karleusa, ceo svet se lozio na te neke zurle i izaslo je vise raznih remiksa. Ne znam da li je usla u zvanicane chartove, ali je bila bas hit. I tako, dosao jedan strani dj u Beograd i naravno na sred zurke, splava, pustio tu pesmu u svom setu. Ispraznio je splav u roku od 30sec, ali bukvalno! Onda su domaci djejevi reagovali, prekinuli pesmu odmah, pustio je nesto drugo i ljudi su srecom skapirali pa se polako vratili na zabavu. Naravoucenije, kao sto je rekao Rhino, to nase ljude asocira na seljanu i primitivizam i kraj. Zasto ja to ne radim? Jednostavno ne kapiram tu muziku i nervira me. Ne osecam je, a ne mogu da radim nesto sto ne osecam. Ja ne idemo po splavovima i ne veselim se uz blek panterse ili trubace jer me to ne radi. Ni na svadbi nisam imao trubace, imao sam dzez bend :rotfl: |
Quote:
:confused::confused::confused: |
Ljudima je uvek zanimljivo da prave i čuju ono čega nisu već naslu?ani. Zato se kod nas neće praviti na?a muzika, kao ?to se kod Engleza i sl. od vajkada vuče iz drugih kultura. Pa ceo minimalistički pokret u klasičnoj muzici (koju su započeli Ameri) vuče iz indijske muzike. Ne vidim ?ta je tu nelogično ?to ljudi sa Balkana ne rade toliko balkanske muzike.
?to je najbolje, i kada rade - dobijaju 0 podr?ke sa domaće scene, već im je jedina ?ansa da se probiju napolju negde. Evo uzmite samo Vrelo za primer... |
Quote:
Pozdrav, Vasa |
Quote:
|
Quote:
|
Mo?da je pričao da bi zvučalo kao anegdota, ili ?ta god, ali - tako nije bilo. Bio, gledao, po malo pravio, po malo snimao, po mnogo slu?ao, po malo miksao, po malo masterovao...
|
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
A ?to se same eksploatacije truba tiče, 1997-1998 (kad je izdata "Kad bi moja bila") je bio vrhunac trenda. Zamor materijala se desio mnogo kasnije... |
Quote:
|
1 Attachment(s)
Evo, ja probao. Preko trubača jedan lejer d'n'b ritma (može se čuti ovde: http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=46935 ) pa preko toga lejer kick i snare. Otvaram novo poglavlje EDM-a, Serbian Stomp (DnB + trubači + kolce). :rotfl: A šta je dnb ritam ako nije dvojka... :D
|
Čekaj, pa dvojka...
Dubioza Kolektiv je na stranim festivalima pravi hit. Scenski nastup, komunikacija sa publikom, humor koji ubacuju, svirka... itd. Ma pravi balkan stomp. :) <iframe width="789" height="444" src="https://www.youtube.com/embed/wXS_cQy4vI0?start=2094&end=2347&version=3" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe> Eyesburn sa konceptom Peace Metal-a pomera granice i izvlači nit kulture stare nekoliko hiljada godina. Pročitah negde komentar ''dogodine na WACKEN-u'' :) <iframe width="789" height="444" src="https://www.youtube.com/embed/3BRhMMGyNs8?start=667&end=987&version=3" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe> |
All times are GMT +1. The time now is 03:04 AM. |