![]() |
Problem sa prljavom gramofonskom plocom
Ljudi imam jedan problem,sinoc sam po nekoj preporuci cistio plocu rastvorenim alkoholom 70% ,kad bacim pogled i na iglu mi se nahvatalo sve kao paucina neka,obrisem ja to sa igle,cudim se odakle prasina,obrisem jos jednu plocu pustim,kad ono opet...i nekako ocistim,medjutim odvrteo sam onu glavu od rucke kako bi lepo ocistio iglu mekanom dlakom ,i sad me zanima jel sam sjebao anti skating? ili je ostao ne promenjen,posto mi je pre toga gramofon bio podesen.
|
Re: Problem
Quote:
http://www.linnrecords.com/linn-vinylcare.aspx http://en.wikipedia.org/wiki/Vinyl_d...s_preservation [nekad se zapitam, cemu "preporuke", kada postoji internet, wikipedia i google za ovako osnovne stvari... :rolleyes:] Quote:
|
boggy hvala na odgovoru,a jbg i to mi reko covek koji prodaje ploce i sam je kolekcionar,mada po nekim forumima sam citao da jos neki ciste,ali ja vise ne, opeko sam se ! Hvala ti.
|
Quote:
A sto se tice "kolekcionara", pa ostalo ih je veoma malo, a i cinjenica da je neko kolekcionar ne znaci nista, pre svega to definitivno nije vise "religija" kao sto je nekada bila... tako da i tu treba biti oprezan. |
a koji je tvoj savet,recimo ja sad nemam ni para da kupujem neka sredstva iskreno specijalna,kupovao neke ploce i sad sam dekintiran,sa cime da brisem ploce ako moze neki najednostavniji nacin koji mogu za sada da upotrebljavam boggy,vidim da si kompetentan ?
|
Quote:
i da.... sto se tice rastvora, rekoh: Quote:
|
Pre svega je ploce najbolje pazljivo cuvati, i izbegavati prljanje. Nije do sada smisljen dobar nacin za ciscenje prljavih ploca koji bi bio i jeftin i prihvatljiv po rezultatima... pogotovo da se spreci dublje utiskivane prasine,... koji je posledica svih brisanja somotom ili cime god drugim...
Postojale su i posebne "rucke" ili cistilice, kod kojih se mogao sipati rastvor te su one to cistile.. verovatno negde imas i mesto da to montiras na gramofonu... vecina je imala... Takodje su postojale i cetkice koje su skupljale prasinu (na suvo) tokom sviranja ploce i bile su na samoj rucki od gramofona... pa kada se zavrsi... onda skines to sto pokupe... itd... uglavnom je to nocna mora. |
hvala jos jednom,za sada cu destilovanom vodom u zurbi sam nekoj pa ne stigoh da detaljno procitam ove tekstove a hocu...hvala boggy od velike pomoci si nekom ko ima 23 godina i ulazi u ove vode :)
|
Quote:
|
boggy a sta mislis o ovim cetkama,koliko su efikasne?
http://www.kupujemprodajem.com/Karbo...er_id=14538644 |
Quote:
EDIT: samo je vazno da budes nezan sa cetkom i da ne pritiskas... pa sta pokupi, pokupila je... od trljanja moze samo da bude gore. |
pa onda ne bih,poslusacu te nista mi ne znaci ako je losa, a samo mi jos reci,sto se tice destilisane vode,jel da na neku krpicu malo nakvasim pa obrisem ili na plocu direktno kako da odradim to? udavih te ali po prirodi sam perfekcionista i zao me i bojim se da sjebem plocu :(
|
Quote:
A inace je bolja od svake "krpice"... svakako... Za pocetak preporucujem ti blago prevlacenje cetke u pravcu rezova na ploci... u krug... na suvo. tek kada ustanovis da si sve tako pokupio sto je bilo... koristi vodu na cetkici. To je zato da se ne bi prasina dodatno lepila i teze skinula kasnije. Prakticno vodu i rastvore izbegavaj sve dok mozes... i nikako mokru plocu ne spustaj dok ne bude potpuno suva. Ja sam ih kacio kroz onu rupicu da se suse... EDIT: Inace ces plocu najmanje sjebati ako je budes pazljivo cuvao, i ako je ne budes cistio ako nemas s cim. Ciscenje je nuzno zlo. |
i ne zaboravi da brises ploce prateci gruv (narez) a ne od sredine ka ivici..!
Ja sam cuo za alkohol ali u razmeri 3:1 sa destilovanom vodom (3 voda 1 alkohol, ali i to zavisi od vrste alkohola i jacine..) Mlaka voda najbolje... |
haha ajoj koncentracija mi je pala skroz,pa dobro videcu uskoro da nabavim ovu cetku ako ne iskopam neko bolje resenje na netu... dobar ti je ovaj patent sa vezivanjem ploce,nekad je to puno bilo ozbiljnije nego ovih dana :)
|
Quote:
Quote:
To moze sam da napravi a da zna kakav je odnos... sto procentni alkohol ima u Metrou ili Tempu (svaki hipermarket)... kao i destilovanu vodu (za pegle)... Ne izgleda preterano jak rastvor... te mi se cini da ne bi ostetio plocu. Saleni, evo ti "domaci zadatak", kad budes imao vremena ... pogledaj na netu da li iko koristi isopropyl alcohol, posto ga ja koristim za ciscenje PCB (Printed Circuit Board) jer ne rastvara plasticne komponente (obican alkohol rastvara)... te ocekujem da je to manje agresivno... Takodje je mnogo vaznije cistiti iglu STALNO... i to moze i alkoholom. Za to preporucujem malu i sto meksu cetkicu za slikanje (likovno!)... ja sam klestima savio metalni deo koji steze dlake na stranu za 45 stepeni... i olaksao cetkanje igle... sve se to radi vrlo pazljivo. |
Quote:
Ne petljaj oko gramofona umoran i/ili pijan. Niko nece poginuti ali mozes da napravis stetu, dok ti procedure ne predju u naviku :mrgreen: |
Quote:
" Isopropyl alcohol should not be used to clean vinyl records as it may leach plasticizer from the vinyl making it more rigid." ovde: http://en.wikipedia.org/wiki/Isopropyl_alcohol |
Re: Problem sa prljavom gramofonskom plocom
kao sto rece dabear mlakom vodom i sto finijom krpom ...
|
Ja cu samo ovo reci: alkohol ne steti plocama, imam brdo ploca, 100godina ih cistim alkoholom i nista im ne fali.
Sent from my Desire HD using Tapatalk 2 on ICS 4.0.4 soon JB 4.1 |
SPECIJALNO SREDSTVO ZA CISCENJE PLOCA = 10% ~ 30% rastvor etanola u destilovanoj vodi.
|
Ljudi hvala vam svima na odgovorima i informacijama,a interesuje me isto,kako prepoznate da je igla vec istrosena? meni su rekli da sa ovom ortofon mogu da guram jos minimum dve godine,naravno pod uslovom da ne pustam krs ploce :)
|
Quote:
|
ajaoo :) boggy ovo sa gramofonima je bas nauka :)
|
Ima po buvljacima onih sajdzijskih, 30x do 50x, to je mnogo zgodna sprava, a ima i slicnih pomagala za precizno lemljenje...
|
http://www.svezakucu.rs/www/catbrowser.php?qcatid=777
http://www.dodatnaoprema.com/mikrosk...bilne-telefone Ali to ti stvarno ne treba, za dve godine promeni iglu ili celu zvucnicu (glavu)... i eto... ne gnjavi se time... |
E, ne videh o kojem gramofonu je rec..onako, usput ?? :D
|
Quote:
|
Quote:
Čišćenje ploča nekim sredstvima se u principu ne radi. Čisti se antistatičkom karbon fiber četkom koja ima milione vlakana koja lepo uđu u kanale ploče i izvuklu svu prašinu. To sam radio pre svakog puštanje ploče, a nakon slušanja odmah natrag u omot. Znao sam da kvasim prilično oštećenu ploču alkoholom na mestu ispred igle kod presnimavanja jer taj likvid bitno smanji šum. Alkohol isušuje, a ne skida masnoću pa zato nije od velike koristi za čišćenje. Ploča mođe da se pere nekim neagresivnim tečnim deterdžentom. Znao sam da jako, ali baš jako zaprljane ploče operem pod česmom vrlo mlakom vodom uz korišćenje nekog deterdženta s tim što se ploča čisti rukom, nikako nekom neodgovarajućom četkom. Gledati da voda ide što manje na nalepnicu da se ne odlepi, srećom ne odlepljuje se baš lako. Uglavnom sam za ovu namenu žrtvovao jednu karbon fiber četko koja je služila samo za to. Na kraju se dobro istrese i ostavi da osuši. Kod nekih ploča sam na kraju koristio sredstva za pranje celuloidnih filmova da ne bi ostale dleke od vode nakon sušenja. Sumnjam da to više može da se nabavi, ali sigurno postoji neko slično sredstvo, možda neki omekšivač za rublje. Čim stignem slikaću moju opremu za podešavanje gramofona, nadam se da znam i gde sam je sklonio :grin:! |
Savo odvrnuo sam celu skoljku nisam glavu skidao,ja cu sad da nabavim ovu cetku za ploce tako da ce mi to biti sasvim ok,posto mi ploce nisu ostecene ,dobro su sve ocuvane jedino jbg ta prasina sto se nahvata ali cetka ce koliko toliko zavrsiti poso.
Bas bih voleo da vidim tvoju opremu za podesavanje gramofona :) Hvala vam svima u svakom slucaju. |
Boggy u pravu si nisam bas toliko da kupujem mikroskop,zamenicu iglu za dve godine i to je to.
|
Evo, ne?to sam iskopao od onoga ?to je ostalo:
http://i203.photobucket.com/albums/a...ps7d65d436.jpg Gore desno je karbon fiber četka marke Pickering, levo u sredini Ortofon ogledalo za pode?avanje geometrije kao i nagiba, a desno Shure vagica za merenje pritiska igle (pravilno: gazne sile!). Ispod Ortofona se vidi ?ablon za geometriju koji se dobijao u nekim časopisima, mislim da je takođe to bilo i sa onim stroboskop krugom za merenje brzine okretanja diska. Imam jo? neke sitnice kao i četkicu za či?ćenje vrha igle koju sam zaboravio da slikam. Radi se o maloj čvrstoj četkici na koju se sipa alkohol pa očisti. Ova oprema je vrlo skromna i jeftina, sve ove sprave su postojale i u mnogo luksuznijem obliku, ali ovo je sasvim upotrebljivo. Da, takođe postoje i neke test ploče za razna pode?avanja, ja imam RTB i Ortophon, mo?da jo? koju, ne sećam se. Ma sjajno smo se zabavljali sa gramofonima i magnetofonima :wink:, ali zaista! |
Ova tema me je asocirala na Stabi gramofon koji sam imao pa sam poku?ao da pronađem sliku na netu. Nisam na?ao verziju 1 koju sam imao već verziju 2 koja je bila u ne?to tanjoj kutiji i koliko se sećam sa pobolj?anim ve?anjem-amortizovanjem celog sistema. Kutija je od punog drveta, gornja ploča pravo dimljeno staklo ne plastika, tanjir ručno rađen na strugu i precizno balansiran, filc umesto gumenog podno?ja na tanjiru. Brzina 33/45 se prebacivala tako ?to se podigne tanjir pa se kaji? prebaci sa jednog kotura na drugi manji ili veći. Motor je bio izuzetno precizan Papst ako se dobro sećam sa strahovito malim podrhtavanjem bez ikakve elektronike. Prosta, a sjajna stvar! Ali skupa, mislim da me je to zadovoljstvo sa ručkom tada ko?talo nekih 2.500 nemačkih maraka!
http://www.tehnicki-centar-krklec.hr/second/kuzma.jpg |
Evo me konacno da se javim,malo sam bio odsutan,malo nisam imao net i tako :) Savo dodatna oprema za gramofon bas lepo izgleda,kladim se da je u tim vremenima bila puno kvalitetnija od danasnjih kojekakvih proizvodjaca ,ja bas sad lovim neku cetku da nadjem,jer mi se prasina cesto hvata na iglu,pa moram kako mi je boggy rekao finom cetkicom da to skidam,nadam se da nedju ostetiti iglu,ali sa onim trunjem na igli ne ide da rovari po ploci. Ovaj stabi koji si postovao me odusevio totalno,pogotovu ovako u drvenom fazonu,ali cifra je bila o la la :) u danasnje vreme i sa ovim platama,pogotovu mi mladje generacije. Kako je u to vreme bilo,jesu ploce bile skupe,gramofoni,jel se to moglo lakse priustiti nego sada? :)
|
Quote:
EDIT: jedino je zbog mp3 danas bizarno jednostavno doci do muzike kakvu god zamislis... ali ako pricamo o plocama i ponasanju ljudi prema muzici... to nema veze sa danasnjicom |
All times are GMT +1. The time now is 07:59 AM. |