Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Ostali muzički instrumenti i studijska oprema (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=85)
-   -   SSL XLogic Superanalogue Channel ??? (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=41624)

Dragan88 07-06-2012 03:55 PM

SSL XLogic Superanalogue Channel ???

Pozdrav...pokusavam da napravim studio i trenutno sam u fazi kupovine komponenata.Kupujem jednu po jednu komponentu ali se trudim da sve budu sto bolje,da bih odmah mogao da pocnem ozbiljno i da bih kasnije sve mogao da ih koristim.
Na red je dosao preamp...posto mi je prvi i verovatno ce neko vreme da bude i jedini,treba mi nesto sto ce da bude sto univerzalnije,da moze sa njim da se snima i vokal i harmonika bass gitara truba itd,i sve da zvuci kvalitetno,koliko je to moguce...

Sta mislite o spravi SSL XLogic Superanalogue Channel ???

http://www.soundonsound.com/sos/feb04/articles/ssl.htm

To je u stvari kanal od miksera SSL 9000 k
I koliko biste para dali za ovu spravu?
Razmisljao sam i o universal audio 710 twin-finity,universal audio solo 610,avalon m5 itd...ali citao sam dosta na gearslutz i mislim da je ova sprava ipak za neku klasu bolja,mada je i dosta drugacija,ima svoj EQ,i svoj kompresor za koje sam citao da su jako upotrebljivi,odlican transparentan preamp...ima svoje A/D konvertere sto je verovatno dobro za mene jer bih mogao da zaobidjem konvertere iz kartice (emu 1212m)za koje kazu da su ok,ali pretpostavljam da su i konverteri SSL-a ipak bolji.Znaci nekoliko stvari u jednoj spravi ali kako sam shvatio sve je dobro odradjeno i sprava moze da se dosta dobro iskoristi...mislim da bi lanac od par dobrih mikrofona,SSL XLogic Superanalogue Channel i emu1212m mogao da radi dosta dobro...s tim sto bi mi karta bila verovatno najslabija karika ali ne znam koliko ona moze da mi pokvari sve ako vec zaobilazim njene konvertere?
Inace da pomenem monitori su mi Adam A7 za sada...
Znaci da rezimiram,pitanja su:

Sta mislite o spravi SSL XLogic Superanalogue Channel ???
Koliko mislite da vredi?
Da li biste je na mom mestu uzeli ako bi ste je nasli po nekoj razumnoj ceni?
Da li su njeni konverteri bolji od konvertera karte Emu1212 i koliko?

Izvinite sto otvaram za svaku stvar novu temu,ali ipak ovo nisu bas jeftine stvari,pocinjem tek sa ovim i treba mi velika pomoc da nebih bacao pare bezveze i na kraju napravio nista :banghead::banghead::banghead:...hvala...pozdrav.

yaix 07-06-2012 05:30 PM

Re: SSL XLogic Superanalogue Channel ???

To je odlican channel strip za svaku namjenu...
Da, bolji su konverteri od emu-a...nisu najbolji, al rade posao.

Kolko znam, cijena mu je oko 2000 eura, pa si mozda razmisli da malo stisnes g....u i uzmes neki ssl nucleus!
Imas 2 preampa (TA preampa...superanalogue), vrhunski controler, odlicnu monitoring sekciju i novu generaciju konvertera koji rade fantasticno.
Dakle, cijeli audio setup i sredisnji dio studija.
Nemas eq i dinamiku, ali dobijes duende channel strip i master bus compressor koji isto rade odlican posao.
Bilo kako bilo, ssl je ssl...tu ne mozes promasit.

Dobro, osim onih alpha govana, al to je druga prica :)

Dragan88 07-06-2012 11:14 PM

Na zalost SSL Nucleus je po skup za mene,verujem da je vrhunska sprava i sigurno da bih voleo da je imam...ali trenutno nemogu,mislim mogao bih ja da skupim novac za njega ali sta dalje,tek treba da uzimam mikrofone,i da iznova gradim objekat za studio,nemogu sve da iznesem finansiski ako budem odmah uzimao tako skupe stvari...
Za SSL XLogic Superanalogue Channel pitam jer mislim da mogu da ga uzmem poprilicno ispod 2000 eura...a cini mi se da je to sasvim ok sprava,i vi ste mi sada to povrdili,hvala na odgovoru,sto se tice vrednosti sta znam gledao sam cene,polovan SSL Superanalogue Channel u inostranstvu kosta oko 1200 do 2000 eura...Nadam se da cu ga uzeti,za par dan cu znati.Ako jos neko ima misljenje ili iskustvo sa SSL Superanalogue Channel-om ili neki koristan savet preporuku za nesto bolje u cenovnom rangu do oko 1500 eura voleo bih da se javi. Hvala, pozdrav

OFF 07-06-2012 11:16 PM

Ja nikad ne bi dao tolike novce za spravu koju nisam probao, i za koju sam cuo na forumu da je dobra.....drugarski savet.....

Probaj, mozda je to super, ali se tebi iz nekog razloga ne dopadne... ili obrnuto

Dragan88 08-06-2012 12:16 AM

Svakako cu otici prvo da probam,i da cujem kako zvuci,covek koji to prodaje ima jos nekoliko prempova i dosta mikrofona pa cu poslusati malo i uporediti...

Opet mislim da je bolje i da pitam i ovde i da procitam sto vise po forumima da znam sta je sta i koliko vredi,da li mi je nesto potrebno ili ne itd...OFF ti si pretpostavljam Sasa iz Sevojna,svratio sam kod tebe pre desetak dana sa Ivanom Jovanovicem,secas se sigurno.Sasa nas je stvarno lepo primio pogledao sam njegov studio,i dao mi je nekoliko stvarno prijateljskih iskrenih saveta,i ponudio se da pomogne ako zatreba nesto, hvala od srca na tome i ovako preko foruma.Pozdrav....

OFF 08-06-2012 08:31 AM

Quote:

Originally Posted by Dragan88 (Post 329667)
Svakako cu otici prvo da probam,i da cujem kako zvuci,covek koji to prodaje ima jos nekoliko prempova i dosta mikrofona pa cu poslusati malo i uporediti...

Opet mislim da je bolje i da pitam i ovde i da procitam sto vise po forumima da znam sta je sta i koliko vredi,da li mi je nesto potrebno ili ne itd...OFF ti si pretpostavljam Sasa iz Sevojna,svratio sam kod tebe pre desetak dana sa Ivanom Jovanovicem,secas se sigurno.Sasa nas je stvarno lepo primio pogledao sam njegov studio,i dao mi je nekoliko stvarno prijateljskih iskrenih saveta,i ponudio se da pomogne ako zatreba nesto, hvala od srca na tome i ovako preko foruma.Pozdrav....

E tako je.... pozz....javi se kad zatreba nesto......:)

Naravno da zivimo u zemlji gde nemamo uslove da probamo sve, ali opremu treba kupovati po sopstvenoj meri i ukusu

Dragan88 11-06-2012 02:31 PM

Ok evo da ne otvaram novu temu,imam par pitanja oko nekih stvari...Gledao sam na youtube-u neke video snimke o snimanju trube,i naisao na ovaj snimak

http://www.youtube.com/watch?v=S3z21XYSXao

Na snimku je poredjenje 3 mikrofona,meni sva tri zvuce ok slicno...Ali od 1.46 moze se cuti kako zvuce kada se doda jos jedan mikrofon iza i snima se sa dva mikrofona u isto vreme,e tu se vec cuje razlika,ito kakva razlika,truba je ozivela (po meni),ne znam kako to zvuci kasnije u miksu ali ovako jedna truba snimana sa dva mikrofona zvuci mnogo bolje,vernije, bogatije prostranije nego sa jednim...
Ja planiram cesto da snimam trubu,pa me ovo bas zanima.Konkretno me zanima da li postoji nacin da ja izvedem ovo snimanje sa dva mikrofona?

Pretpostavljam da za ovakvo snimanje pored naravno 2 mikrofona treba 2 prempa i dva ulaza na zvucnoj karti da bi signali mogli da se dovedu u dve razlicite trake u sekvenceru,posebno sa svakog od mikrofona,pa da mogu oba signala zasebno da se obradjuju...drugacije verovatno nema nekog smisla.
Ja imam kartu Emu 1212m na njoj ima dva analogna i dva digitalna ulaza,ona to moze da odradi pretpostavljam...
Ali SSL Superanalogue nebi bio dovojan za tu radnju jer u njega moze samo jedan mikrofon,jel tako?
Dakle pored njega bi mi trebao jos jedan preamp,na primer UA 710 Twin Finity...Jedan mikrofon bodem u SSL Superanalogue i jedan u UA 710 Twin Finity,SSL signal da ide dalje preko digitalnog ulaza na Emu 1212m u kompjuter a UA 710 preko analognog...
Sada me zanima da li sam ja to dobro zamilio,da li postoji neki bolji nacin a da bude jeftiniji? Planirao sam da uzmem neki ribbon mikrofon za trubu od najmanje 600-700 eura,i da ga bodem u SSL-a i neki jeftiniji sa velikom membranom da ide u UA 710,stoji malo dalje i daje osecaj prostora i prirodnosti(kao neuman U87s na snimku)...
Eto ako ima neko neku bolju ideju ili ispravku,savet kako jeftinije da prodjem a da postignem dobar zvuk voleo bih da kaze.
Inace sutra verovatno idem da poslusam SSL Superanalogue,planiram da ga uzmem po ceni od 1450 eura,uzimam ga osim ako mi se nekim slucajem ne svidi zvuk...sto ne verujem da ce da se desi.Trudim se koliko-toliko da isplaniram sve unapred.
Mozda ce mi neko reci da je bolje da uzmem miksetu za 2000 eura koliko ce mi izaci SSL i jos neki preamp,ali ja planiram neko vreme da snimam samo po jedan instrument,ponekad sa 2 mikrofona,znaci treba mi dva kanala,mislim da ce to SSL i jos jedan preamp kvalitetnije da odrade to nego neka mikseta,i da sa njima imam vise mogucnosti i raznovrsniji zvuk,ispravite me ako gresim...
Svako misljenje i savet je dobrodosao,potvrdite ili me ispravite u onome sto sam pisao,hvala,pozdrav...

awacs 11-06-2012 04:15 PM

Čuj, tvoji novci - tvoja odluka. Ali razmisli o ovome: kolika je realna vajda od jednog SSL EQ-a i dinamičke sekcije:confused:

Hoću da kažem, ništa od svega što je u toj spravi sigurno nije loše, ali je jedno. Takođe, vrlo je moguće da ćeš se posle početnog eksperimentisanja sa usnimavanjem kroz SSL EQ i dinamičku sekciju ipak vratiti na "flat" usnimavanje... skoro pa bih mogao da se kladim.

To što ljudi kažu da su SSL channel EQ i dynamics upotrebljivi - vrlo su upotrebljivi, ali ne znam koliko ljudi bi izvadilo pare iz džepa da kupi jedan SSL comp/exp/gate ili jedan EQ kada bi se prodavali odvojeno?

SSL je napravio revoluciju tako što je svojevremeno napravio mikser koji je imao gomilu comp/exp/gateova, a ne zato što su ti comp/exp/gateovi fantastični sami po sebi ili što su nedajbože dovoljni da radiš samo sa njima. Mislim, može i tako, ali logično je da onaj ko ima pare za SSL-ov mikser sigurno ima pare i za poneki Urei 1176, LA-2A, Fairchild i još ponešto... Cela ta priča sa SSL Channel Stripom je zapravo kao rasprodaja organa.

Quote:

Originally Posted by Dragan88 (Post 329801)
Eto ako ima neko neku bolju ideju ili ispravku,savet kako jeftinije da prodjem a da postignem dobar zvuk voleo bih da kaze.

Moj jedini savet je da razmisliš koliko ćeš zaista koristiti sve što ti neka sprava nudi. Ili bar koliko ti je u ovom trenutku nužno sve to što ti nudi, pošto ćeš sve to morati da platiš. Ako već sam kažeš da ćeš u početku verovatno usnimavati jedan po jedan instrument (sa dva mikrofona), po meni ti je bolje da kupiš dva jako dobra pretpojačala nego dva dobra (od kojih jedno ima gomilu funkcija pride, koje ti pritom nisu nužne). Bez obzira na to što oba koja si pomenuo nose respektabilna i popularna imena.

Ovo što sledi nemoj da tumačiš kao savet, samo navodim šta bih ja kupio kad bih poludeo i rešio da ponovo pravim studio: http://www.mercenary.com/johharmicpre.html. I naravno dva Neumanna U87 i poneki Shure SM57 i Sennheiser MD421. Dobro, možda i još jedan par AKG C451 :ups: A četiri puta toliko para koliki je zbir svega toga bih skrljao u prostor i zvučnike. Mislim da bih najviše štedeo na konvertorima i računarskoj tehnici.

Kao što rekoh - to nije savet, savet je da "triput meriš, a jednom sečeš". Ili može i ovako: vidi sa koliko para raspolažeš, odvoji petinu za audio opremu, a ostalo uloži u prostor i monitoring. I ostavi nešto za konvertore i kompjuter.

Pozdrav,

Vasa

yaix 11-06-2012 07:31 PM

Kolega awacs ima pravo u nekim stvarima (preamp!!!), ali nikako nemoj stediti na konverterima!!!!
Ipak signal treba kvalitetno pretvoriti u nule i jedinice :)
Tu se ekipa lako zezne i uz sve mikrofone, preampe i channel stripove, na kraju dobiju govno u kompu.

Sto se tice ssl-a, nebi se slozio da su "upotrebljivi" i da je ssl napravio posao sa puno djidja po kanalu...ipak je to najtransparentnija i usudio bi se reci najmuzikalnija konzola ikad napravljena.
Da ne spominjem pouzdanost.
Master bus comp je jedan od najboljih, ako ne i najbolji kompresor na svijetu.

Gospon awacs, ne uzimajte ovo k srcu jer nikako ne bih htio narusiti Vas ugled i ogromno znanje :)

I naravno...svaki cigo svoga konja hvali :) :) :)

OFF 11-06-2012 07:32 PM

Ako je snimanje trubaca glavna namena, iz mog lcnog iskustva, nikada se ne moze dobiti rezultat kada snimaju 'jedan po jedan'........ i nikada !

Moritz 11-06-2012 09:17 PM

Quote:

Originally Posted by OFF (Post 329810)
Ako je snimanje trubaca glavna namena, iz mog lcnog iskustva, nikada se ne moze dobiti rezultat kada snimaju 'jedan po jedan'........ i nikada !

+1 ...tacnije +1000. Neke vrste muzike se prosto ne snimaju pojedinacno.

awacs 12-06-2012 11:16 PM

Quote:

Originally Posted by yaix (Post 329809)
Gospon awacs, ne uzimajte ovo k srcu

Naravno da neću uzeti k srcu, po?to ni?ta od onoga ?to si ti napisao nema nikakve veze s onim ?to sam ja napisao. ?to se lako da proveriti čitajući tvoje i moje pismo :wink:

Pozdrav,

Vasa

yaix 13-06-2012 09:05 AM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 329853)
Naravno da neću uzeti k srcu, po?to ni?ta od onoga ?to si ti napisao nema nikakve veze s onim ?to sam ja napisao. ?to se lako da proveriti čitajući tvoje i moje pismo :wink:

Pozdrav,

Vasa

Naravno, nisam ni mislio da itko moze biti na razini znanja i mudrosti staaaarih clanova ovog foruma.
Pogotovo VIP ili elite statusovaca :)
mea culpa :banghead::banghead::banghead:

Era 13-06-2012 10:37 AM

Ne bih da ulazim u polemiku,ali ako trubacima objasnite da treba da sviraju kao na live svirci sa tim filingom, snagom ,agresijom,dinamikom ,rezultati mogu da budu odlicni,poslusajte cd Marko i Boban Markovic (nije da se hvalim..:grin:)

OFF 13-06-2012 11:50 AM

svirka se svakako moze dovesti u red, ali zakoni akustike se ne mogu pobediti :). Ja sam bolje rezultate dobijao samo sa stereo postavkom na 11 trubaca, nego jedan po jedan.

Dragan88 13-06-2012 01:48 PM

Pa dobro,ja sam u medjuvremenu ipak pazario SSL,poslusao sam ga kako zvuci u usporedbi sa Universal Audio Solo 610 i jos nekim engleskim pojacalom,zaboravio sam kako se zvalo jer sam prvi put cuo za njega.Snimili smo trubu nekim jeftinim ribbon mikrofonom(golden age r2),mada smo probali i neke malo skuplje mikrofone,kako god SSL je bio najtransparentniji...Universal Audio Solo 610 iz nekog razloga previse prljav,i ovo trece pojacalo je bilo ok ali malo drskije od SSL-a.SSL nema neki wow veliki zvuk itd,ali je radio stvarno cisto i prirodno i ok.
Uzeo sam i Golden Age R2 ribon mikrofon uz SSL...jeftin mikrofon,ali sam se iznenadio kako radi za trubu pored mnogo skupljih mikrofona.
SSL sam uzeo vise zbog toga sto nudi jos nekoliko drugih stvari nego samo zbog preampa...awacs je rekao da cu se verovatno na kraju vratiti flet usnimavanju,postujem i verujem da ce verovatno biti tako...ali hocu malo da eksperimentisem jer ja nikada nisam imao dodira sa tim spravama i eto sa ovom spravom mogu da upoznam hardverski EQ,kompresor,filtere itd kako to sve radi i kako utice na zvuk,pa ako mi se ne svidi i ne budem mogao da iskoristim bar deo toga sto SSL nudi prodacu ga vec...Eto kupicu za sada jos neki cevni preamp verovatno,i neki dobar mikrofon,i to ce biti to za sada sto se tice opreme...
Onda cu se posvetiti prostoru i akustici,tu jos nisam resio sta da radim.

A sada imam pitanje,kako da povezem SSL sa zvucnom kartom?
Mislim da ide zenski XLR u ssl a u zvucnu dva 6.3mm dzeka.Ali nisam siguran da li tako ide u zvucnu,mozda moze da ide i jedan 6.3mm jack,ali pretpostavljam da treba da idu dva da bi signal bio stereo?
I kada uzmem jos jedan preamp i budem snimao neki instrument sa dva mikrofona,dva preampa,hoce li u zvucnu da ide po dva signala L i R iz svakog preampa,ili samo po jedan,iz jednog prempa da ide u R iz drugog u L,pa da zajedno ta dva mikrofona/preampa prave stereo?

Inace ovaj SSL nema konvertere,da li su izvadjeni ili nisu ni bili tu ne znam,umesto njih stoji plocica,ali uzecu kroz neko vreme boju zvucnu sa dobrim konverterima pa mi to nece biti problem.

Hvala,pozdrav...

DaBear 13-06-2012 04:17 PM

Quote:

Originally Posted by Dragan88 (Post 329869)
Mislim da ide zenski XLR u ssl a u zvucnu dva 6.3mm dzeka.Ali nisam siguran da li tako ide u zvucnu,mozda moze da ide i jedan 6.3mm jack,ali pretpostavljam da treba da idu dva da bi signal bio stereo?
I kada uzmem jos jedan preamp i budem snimao neki instrument sa dva mikrofona,dva preampa,hoce li u zvucnu da ide po dva signala L i R iz svakog preampa,ili samo po jedan,iz jednog prempa da ide u R iz drugog u L,pa da zajedno ta dva mikrofona/preampa prave stereo?

Inace ovaj SSL nema konvertere,da li su izvadjeni ili nisu ni bili tu ne znam,umesto njih stoji plocica,ali uzecu kroz neko vreme boju zvucnu sa dobrim konverterima pa mi to nece biti problem.

Hvala,pozdrav...

Posle ovakvih pitanja..jasno je da si (mozda) malo poranio sa kupovinom skupih sprava. Ima dosta osnovnih stvari koje jos nisi savladao..
Convertora nema na SSL jer je to verovatno opcija...kupis i zabodes.
Za povezivanje - razmisli malo...cista logika / zdravo razmisljanje / test inteligencije...sto bi rekli..
A za to.. stereo / mono zvuk i snimak....hhmmmm.

Pitanje - jel truba stereo ili mono instrument ?? (na primer) Sta je to sto trubu ili violinu "pravi stereo" ? (to ako se vode pod stereo instrumentima)

Moritz 13-06-2012 08:28 PM

Quote:

Originally Posted by Dragan88 (Post 329869)
Pa dobro,ja sam u medjuvremenu ipak pazario SSL,poslusao sam ga kako zvuci u usporedbi sa Universal Audio Solo 610 i jos nekim engleskim pojacalom,zaboravio sam kako se zvalo jer sam prvi put cuo za njega.Snimili smo trubu nekim jeftinim ribbon mikrofonom(golden age r2),mada smo probali i neke malo skuplje mikrofone,kako god SSL je bio najtransparentniji...Universal Audio Solo 610 iz nekog razloga previse prljav,i ovo trece pojacalo je bilo ok ali malo drskije od SSL-a.SSL nema neki wow veliki zvuk itd,ali je radio stvarno cisto i prirodno i ok.
Uzeo sam i Golden Age R2 ribon mikrofon uz SSL...jeftin mikrofon,ali sam se iznenadio kako radi za trubu pored mnogo skupljih mikrofona.
SSL sam uzeo vise zbog toga sto nudi jos nekoliko drugih stvari nego samo zbog preampa...awacs je rekao da cu se verovatno na kraju vratiti flet usnimavanju,postujem i verujem da ce verovatno biti tako...ali hocu malo da eksperimentisem jer ja nikada nisam imao dodira sa tim spravama i eto sa ovom spravom mogu da upoznam hardverski EQ,kompresor,filtere itd kako to sve radi i kako utice na zvuk,pa ako mi se ne svidi i ne budem mogao da iskoristim bar deo toga sto SSL nudi prodacu ga vec...Eto kupicu za sada jos neki cevni preamp verovatno,i neki dobar mikrofon,i to ce biti to za sada sto se tice opreme...
Onda cu se posvetiti prostoru i akustici,tu jos nisam resio sta da radim.

Hvala,pozdrav...

Definitivno si prvo skocio pa onda rekao Hop .... elementarne stvari oko povezivanja nisi savladao a vec si uleteo u High End svet, pogresan redosled stvari....my 2 cents :wink:

Dragan88 13-06-2012 10:30 PM

Ne znam puno stvari ali sam poceo tek pre nekih 6 meseci da se stvarno interesujem za snimanje pre toga apsolutno nista nisam znao o tome...trudim se da skontam koliko mogu.
Mozda sam poranio sa kupovinom skupih sprava ne planiram da odustajem,uzimam ih sada dok imam novca za njih ! Ucicu usput kako da ih iskoristim najbolje.

Quote:

Originally Posted by DaBear (Post 329872)
Posle ovakvih pitanja..jasno je da si (mozda) malo poranio sa kupovinom skupih sprava. Ima dosta osnovnih stvari koje jos nisi savladao..

Convertora nema na SSL jer je to verovatno opcija...kupis i zabodes.
Za povezivanje - razmisli malo...cista logika / zdravo razmisljanje / test inteligencije...sto bi rekli..
A za to.. stereo / mono zvuk i snimak....hhmmmm.

Pitanje - jel truba stereo ili mono instrument ?? (na primer) Sta je to sto trubu ili violinu "pravi stereo" ? (to ako se vode pod stereo instrumentima)

Probacu da odgovorim na ovo,koliko mogu,a onda se nadam da ce se neko javiti sa pravim odgovorom i da me ispravi u greskama ili potvrdi moje shvatanje.
Stereo je koliko znam reprodukcija zvuka preko dva kanala da bi se ostavio utisak prostora i prirodnosti...kada se snima jednim mikrofonom dobija se mono snimak,zato sto nemoze da se docara utisak prostora,jer je zvuk snimljen samo iz jedne tacke,znam da postoje stereo mikrofoni i stereo parovi mikrofona koji u isto vreme snimaju zvuk sa dve pozicije i oni sluze upravo da bi se snimio,docarao prostor u kome se snima.
Ja kada budem snimao sa SSL-om naravno u njega bodem jedan mikrofon koji zabelezava jedan zvuk iz jedne tacke,taj zvuk je mono,posto imam mono zvuk onda iz SSL-ovog XLR izlaza kabal treba da ide u jedan input na zvucnoj karti,nema potrebe da ide na dva jer signal nije stereo i ako bi isao na dva na oba bi bio isti signal a time se nista ne dobija...
Znaci po mojoj logici treba mi samo jedan kabal sa jedne strane da bude XLR zenski a sa druge jedan 6.3mm jack.
Ali covek od koga sam kupio SSL (covek se razume neuporedivo bolje od mene) kada sam ga pitao kako da povezem sa zvucnom objasnio mi je da mi treba XLR sa jedne strane a sa druge DVOSTRUKI :confused::confused::confused: 6.3mm jack da ide u L i R analogne ulaze,tako da sam se potpuno bio zbunio,i upao u konfuziju zasto to :banghead::banghead::banghead: Nisam mogao da shvatim nikako pa sam poceo da pravim neke teorije da iz SSL-a nekim neverovatnim slucajem izlazi neki stereo signal odnekud :grin:
Verovatno se nekako nismo dobro razumeli.

OFF 13-06-2012 10:52 PM

pome?ao si pojmove stereo i balansirano. Prodavac je mislio na balansiranu vezu

Dragan88 13-06-2012 11:07 PM

Uh,jesam...proguglacu malo o tome,pa cu pitati sta mi ne bude jasno.

Bockie 14-06-2012 12:11 AM

http://en.wikipedia.org/wiki/Balanced_audio

...i za svašta ostalo slobodno koristi Vikipediju, ima jako puno o "sampling rate, bit depth, dither,microphones (dynamic/condenser)", itd,itd,itd... Kucaš termin na engleskom i dodaš "audio" i uglavnom se nađe sve...

Nemoj misliti da ako znaš šta koji termin znači da znaš i za šta se i kako koristi,
to je samo fundamentalno štivo...

Ako ne znaš engleski, bar nešto, odmah zaboravi sve...!

Moj savet je isto tako da se ne zalećeš sa kupovinom, jer je isplativost prilično "na dugačkom štapu"...
90% ljudi koji kupe opremu vrlo verovatno neće isplatiti uloženo, čak i ako dobro rade posao.

Stvar je kretanja u krugovima, animiranje okoline da sa tobom radi, što takođe sa sobom nosi i određeni način života itd, i nije usko povezano za skupoću opreme ili način i kvalitet rada...

Dakle, ok, spucao si lovu, imaš lepu igračku, ali sada polako i pametno... Čitaj rumski, čekiraj sajtove, pitaj konkretne stvari pa polako...

Srdačan pozdrav!

:thumbsup:

Dragan88 14-06-2012 06:07 PM

Procitao sam sinoc i jutros dosta o balansiranoj vezi sta je zasto sluzi i po kom principu funkcionise,gde se koristi,jasno mi je sada,razumeo sam da mi treba jedan kabl XLR to 6.5mm jack,s tim da kabal bude stereo,tj trozilni sa tri konektora na 1/4" jacku-u (TRS) da bi veza koja ce se uspostaviti bila balansirana.
Znam Engleski,ne perfektno,ali znam ga poprilicno,a za reci koju ne znam tu je Google Translate...:wink:
Pozdrav.

alen 14-06-2012 06:54 PM

@Dragan88

Razmotri i ovaj komad:

http://www.focusrite.com/products/mic_pres/isa_two/

edit:izvinjavam se,nisam video da si vec pazario ssl

MUzzY 26-07-2012 12:26 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 329805)
Mislim da bih najviše štedeo na konvertorima i računarskoj tehnici.

:confused:

Ovo mi nikako nije jasno.

P.S
Citam ovaj tred i ne verujem :D al'dobro, bitno je da se moze.

Savet za buducnost: Soba, rezija, monitoring pa sve ostalo...

awacs 26-07-2012 01:57 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 329805)
Mislim da bih najvi?e ?tedeo na konvertorima i računarskoj tehnici.

Quote:

Originally Posted by MUzzY (Post 331438)
:confused:
Ovo mi nikako nije jasno.

Pa dobro, nisam rekao da bih kupio E-mu 0202 :)

Hteo sam da ka?em da bih pre uzeo recimo UA Apollo Duo i jo? ne?to "bez veze" poput Mbox Pro 3 nego npr. Lynx Aurora 16. Odnosno, pre bih uzeo ne?to ?to ima neizvikanu konverziju, ali zato ima neke druge stvari (DSP, pa čak i poneki preamp za nedajbo?e hihat, drum room, takve "gluposti"). I pre bih uzeo RuDaw nego "pravog" Mac-a.

Valjda je iz ostalog dela mog posta bilo jasno da bi se radilo o malom studiju. Negde mora da se ?tedi, pa bolje da se ?tedi na konvertorima (po?to razlike zaista nisu toliko drastične) nego na npr. kablovima.

Uostalom, imao bih valjda pravo da se zaje.em sa svoje pare? :wink::wink:

Pozdrav,

Vasa

MUzzY 26-07-2012 03:09 PM

Naravno :D

Generalno njegova takatika za opremanje studija je "z'brda, z'dola" tako da je svaki za.eb u najmanju ruku ocekivan :)
Vise sam se zacudio da bi neko ko ima dosta iskustva najpre stedeo na konverterima? Decko nije ni spominjao Auroru ali s'obzirom da je puk'o ozbiljne pare na SSL-a koji jednostavno nece iskoristiti do maksimuma jako dugo vreme (i dalje ne verujem da se odlucio za jednokanalni channel strip, makar to bio i SSL, al' dobro...), konverteri su mu jako bitni.
Ja bih kao minimum tu uzeo nesto iz RME palete... Mozda i MOTU.
Razlike su dovoljne da sam odmah shvatio zasto Aurora kosta toliko koliko kosta... Poseben clock gen. takodje... itd.

Enivej, posto ga je taj SSL izasao koliko i sve ovo sto mu je predlozeno, dalja prica je izlisna. Najpre treba da sredi sobu i reziju.

P.S
I ja bih uzeo RuDaw pre nego mac pro.

awacs 26-07-2012 04:50 PM

Quote:

Originally Posted by MUzzY (Post 331448)
Ja bih kao minimum tu uzeo nesto iz RME palete... Mozda i MOTU.
Razlike su dovoljne da sam odmah shvatio zasto Aurora kosta toliko koliko kosta... Poseben clock gen. takodje... itd.

Oti?li smo jako daleko od osnovne teme, a mo?da i nismo. Uostalom, tema je zatvorena istog momenta kad je čovek objavio da je kupio to ?to je ionako namerio da kupi, pa me nimalo ne grize savest ?to off-topicujem.

Clock generator - va?na stvar, naravno! Ali, u momentu kom bih morao da odlučujem o prioritetima (po?to negde mora da se ?tedi - mali studio, a snimanje pravih instrumenata, blabla)...

Vi?e para bih dao na sve ono analogno u lancu koji se nalazi pre A/D i posle D/A konvertora nego na same konvertore (incl. poseban clock gen). Dakle - mikrofoni, preampi (BEZ EQ-a, kompresora i ostalih gluposti), kablovi, zvučnici, prostor. Pa "glupo" napajanje 220V... Moguće je ?iveti (i raditi) sa "prosečnom" digitalnom opremom ukoliko do nje dolazi "pouzdan" signal i ukoliko se ona slu?a u "ljudskim" uslovima. Ali ne bih da kenjam previ?e.

Kapiram da kapira? o čemu govorim, kad-tad će i Dragan88 ukapirati da je mogao da kupi dvokanalni John Hardy M1 umesto jednokanalnog SSL Channel Stripa. ?to bi rekli: svaka ?kola se plaća.

Pozdrav,

Vasa

All times are GMT +1. The time now is 04:07 AM.