![]() |
Tambura?i
Za koji dan trebam da idem da ozvučim tambura?e, njih sedam komada, za neku svadbu. Rekli su mi da ću dobiti be?ične pickup mikrofone za sve osim za jednog i da taj jedan mo?e da bude bez mikrofona.
Da li bi neko mogao da mi ka?e kakvo je imao iskustvo sa tambura?ima i generalno da li ima neki dobar savet za mix? Da li da ih panujem i ra?irim ili da ostavim sve stereo pa da se me?a? Nikada nisam montirao pickup mikrofone pa jel mo?e neko da mi ka?e kako da ih namontiram? Hvala puno unapred na podeljenom iskustvu. Pozdrav, SNG |
Re: Tambura?i
Steta sto ovde nema ljudi koji su voljni da pomognu oko konkretnog problema :confused:
Na kraju je sve proslo dobro sa tamburasima. Hvala u svakom slucaju... |
ne radi se o volji, nego nedostatku iskustva sa tamb. Napi?i ?ta si radio i kakvi su rezultati
|
Ne radi se toliko ni o nedostatku iskustva, koliko je depresivno na ovakvom forumu mozgati o ~ "ozvučavam nešto za svadbu"...
...ubodeš sve mikrofone, uzmeš lenjir idigneš sve reglere na pola i sviraće... Posle dve "domaće" sve super svuči...! Bez želje da umanjim trud koji bi i za to trebalo izdvojiti... Ali to sam samo ja... |
Imao sam 6 pickup mikrofona i 5 pilota za pevanje... privezao ih na wireless, pokacio na tamburase, upario sa risiverima i zapisao koji je koji. Nisam nosio miksetu vec su mi dali od kluba.
Bilo je par problema doduse... Dosli smo usred svadbe posto su tamburasi kasnili pa nismo mogli da odradimo tonsku jer je jedan bend vec svirao. Nisam imao slobodnih kanala na mikseti pa sam morao da cekam da zavrsi prvi bend pa da krenem da namestam zvuk (usred svadbe)...plus je mikseta bila IZA zvucnika. Na kraju sam uspeo da namestim dok je drugi bend svirao posto nije bilo ni trunke pauze izmedju (proveravao sam da li sve radi i da li je povezano po signalu). Tamburasi su trebali da sviraju treci ali nisu vec je uleteo neki sesti bend koji je mene skroz iskljucio i nakacio se na moje kanale... Posle njih su tamburasi krenuli da sviraju pa sam namestio sound tokom njihovog sviranja, na frku takoreci, ali je ispao problem i sa njima posto je sala dugacka stotinak metara a wireless koji sam ja koristio ne moze da hvata toliko daleko. Rekao sam ja njima da ne idu dalje od odredjenog stola ali dzaba...pa je tu bilo "trci do tamburasa i reci im da se vracaju" ali oni nece posto "neko tamo dole mase sa parama kod onog tamo stola!". Do 20 metara su mi radili svi kako treba, na kraju sale samo vokal, bass i jedna tambura, ali su svi bili toliko pijani da niko nista nije ni primetio... samo mi je drugi stariji tonac koji je video da sam prebledeo prisao i rekao da ne brinem i da se desava svasta u ovom poslu... Ako nista svinjetina je bila JAKO dobra i imali su vrhunsku domacu rakiju... |
Quote:
|
Pa ja mislim da ako gledamo samo tu jednu svadbu i nema puno smisla razgovarati o ozvucivanju tamburasa, a pogotovo kad pricamo o svirki od stola do stola. Onda im nije trebal ni razglas.
Al recimo da ima smisla. Informacije koje su pruzene su ravne 0. Pick up mic??? wtf... Buduci da sam i sam tamburas mislim da znam na kaj misle. Znaci ili imaju bube tipa audio tehnica 35 pro/shure beta 98 ili imaju piezo pick-upe sa bana izlazima ugradjene u tamburi ili imaju one piezo koji se ljepe na prvu plocu tambure izvana i imaju mikrofonski ili izlaz za bezicno. Svaki od navedenih nacina ozvucavanja ima drugaciji princip rada, prednosti mane,a po boji signali nisu ni slicni. I kak sad da ti neko objasni kak ih ozvucit il jos gore kak montirat pick-upe. Ako ti tamburasi sami neznaju montirat pick-upe to znaci da nisu nikad svirali na takav sistem i onda ti je bolje rec hvala, mozda drugi put, nego se upustat u takvu lutriju. Ovaj kojeg kao netreba ozvucit je vjerojatno primas i on se istina cuje dosta kad svi ostali sviraju bez razglasa al ak se pjeva i svira na razglas nema sanse. Znaci to je dovoljan razlog da nitko neda neki ozbiljan odgovor a onda jos tvoj post o tome kak je bilo to samo potvrdjuje i to na kvadrat. Covjece pa ti nisi imal ni tonsku... |
Sta da ti kazem osim da mi je bilo poprilicno zanimljivo :)
Zamisli samo nekog ko je vise godina proveo pred kompjuterom miksajuci i kome je glavni problem bio ukoliko ne moze da pronadje crack za vst koji zeli! Ovo mi je prvo leto da sam uzeo da radim uzivo nastupe. Bice tu svega koliko ja vidim... |
Hmmm,
evo i mene ni krivog ni du?nog u ovoj temi, Ono ?to me zanima kako najbolje ozvučit tambura?e za live svirku na radiju? Od čega se najče?će sastoji 6-člani tambura?ki sastav? Na ?ta najvi?e obratit pa?nju, Prostor je katastrofa, ovalni stakleni ured cca 20 kvadrata visok cca 2.30 m Oprema s kojom raspola?em 4 kom AKG C414-BULS 2 kom Rode Broadcaster 2 kom Shure beta 57 X kom GLS audio 57 i 58 Yamaha MX 12/6 mix pult ili Yamaha 01V96 |
Ja bi stavio 2 kom C414 kao stereo par (mozda XY) i dosta..... najsigurnija varijanta......
|
To mi je uvijek varijanta, ali tu ne mogu ni?ta utjecat na ono ?ta ide vani osim na boju i kompletni volumen, ali valjda su neki dobri tambura?i, pa će znat sami radit dinamiku
|
Iz mog kratkog iskustva i saveta jednog kolege tonca koji radi u radiju u NS dosta cesto sa tamburasima, ja mogu ovoliko da pomognem:
Ozvucavanje: Bitno je da glavnu tamburicu (prima) ozvucis sa jednim mikrofonom. Ukoliko se kontrabas pomera, a ozvucen je mikrofonom, onda se poprilicno oseti u zvuku. Ako ima svoj out preporucujem da ga preko njega ozvucis. Ostalo ti je jos cetvorica - na dvojicu stavis po jedan mikrofon. Pitaj ih da li su svi "jedna grupa instrumenata" ili "dve" (valjda ce znati oni...), ako su dve onda ih ozvuci po grupama (jedan mic na jednu grupu). Mix: Prima treba da bude glavna ali ne primetno glasnija od drugih, ona sama lako izlazi posto ima takvu boju. Pazi da kontrabas ne bude "trzav" i da ne iskace u niskim vec samo da "bude primetan". Ostatak instrumenata treba da pliva zajedno sa primom i da joj ne smeta. Ako su dobri tamburasi oni ce sami malo da se pojacavaju/stisavaju u zavisnosti od toga ko je glavni u kom delu pesme. Ukoliko ovu cetvoricu budes ozvucio sa dva mikrofona vidi da ih malo panujes (15%-20%) jedne na jednu stranu druge na drugu. To je sve sa moje strane, voleo bih kada bi jos neko dao svoje misljenje i komentar. Pozz, SNG |
Pošto sam u RNS proveo deset godina, to što hoćeš dvojcu na jedan mic, to može u Studiju M ili u pozorištu ili na većim binama,Nojmanima, 441-icama,421-icama,Študerima,Nivovima ili Krestovima, gde i sa čim "radijci" uglavnom rade!
U klubu ili zvonkoj mermerno-staklenoj sali restorana za svadbe, mixerom od par stotina evra i šurkama ili slično ćeš videti zašto je to veoma teško... No... Kako god... poz' |
Quote:
|
Znam da će bit teško zato i pitam, mislim da ću ih prebacit u studio koji je isto cca 15-20 kvadrata, poslagat ću ih u polukrug
Sad ne znam koliko je pametno uopće stavljat hrpu mikrofona u tako mali prostor, pretpostavljam da bi mi najpametnije bilo staviti dvije 414-ke pred ove ostale a rode broadcaster na bass, jer je on robusniji, a još jednu 414-ku na prim shurke za vokale Iskustvo mi govori da je sve jednostavnije što je izvođać bolji Zorica Kondža je super zvučala i sa betom 57 i pultom od 100 eura |
Ja mislim da na prim sigurno ne treba mic tj trebalo bi ga još i udaljit od mic naspram ostalih. Poseban mic na basu je ok al na primi sigurno ne treba. Od svih instrumenata ona najjace prolazi kroz ozvucenje i znam kad smo se snimali na probi na jedan rode k2 omni da smo primu morali dosta udaljit naspram ostalih da bi omjeri bili ok.
|
Quote:
Na sve se stavlja mikrofon, samo zavisi kako ko svira i sta se zeli dobiti. Dinamicki mikrofoni DA (skoro uvek) 421 i 441 ( ili nesto slicno) Kondenzatorski RETKO |
Quote:
|
Quote:
http://img109.imageshack.us/img109/2...decardioid.png Dakle, zvučna prepreka napravljena od recimo mekog sunđera nalepljenog na tvrđi sunđer pa sve to npr. na stiropor (svakakvi upijajući materijali dolaze u obzir), koja stoji iza mikrofona i praktično od OMNI karakteristike pravi ?iroku kardioidnu karakteristiku. Nekakva DIY varijanta wide cardioid karakteristike koju imaju npr. Neumann TLM 170 i Rode 2000. Naravno da izbor materijala i veličina prepreke imaju uticaj na konačni rezultat i naravno da treba eksperimentisati, ali se isplati (provereno iz prve ruke). Uz petnaestak minuta strpljenja od strane izvođača i malo svesti o tome na koji način ?ta utiče sva?ta mo?e da se uradi. ?to se tiče close mikinga - naravno da su dinamički mikrofoni pravi izbor! Ne neodimijumski nego ba? oni tradicionalni. Poslednja stvar koju ?eli? da istakne? na tamburi je tranzijent od trzalice (takođe provereno iz prve ruke, lično se zajebao :banghead:). Pozdrav, Vasa |
Quote:
Znaci, 5-10 tabli azmafona (jedinice i dvojke) uvek valja imati u studiju. EDIT: Zasto azmafon? Zato sto nam se moze!!! (u Srbiji). |
Quote:
Pozdrav, Vasa |
Quote:
Izbegavajte tapetarski sundjer... EDIT: ... i stiropor... |
Quote:
Naravno, tapetarski sunđer je sam po sebi prilično besmislen, ali mo?e da poslu?i u nekakvoj sendvič varijanti (tapetarski sunđer, par slojeva kuhinjskog "trulex" sunđera, pa deblji stiropor...). Makar kao placebo :wink: Ili deblja "memorijska pena", mo?da. Nemam pojma, nisam probao, sad mi pade na pamet. Kao ?to ka?e? - valja imati raznorazne upijajuće varijante u prostoru u kom se snima. Off-topic: mikrofon sa OMNI karakteristikom i dobro (eksperimentom) pogođen baffle mo?e da bude jako koristan kod close mikinga, pogotovo ako ?elimo da izbegnemo preterani bas (zbog proximity efekta koji je nu?an kod kardioidnih mikrofona)... mo?e da bude naročito zgodno za tihe i "intimne" ?enske vokale kod kojih bas pravi čistu maglu i nepotrebnu struju... Pozdrav, Vasa |
|
Quote:
|
Quote:
Da ne pominjem to kako snimanje "običnih" instrumenata u "neobičnim" uslovima često zahteva "neobičan" pristup, po?to su uslovi ti koji diktiraju način rada, a ne instrumenti. Ovo naravno ne pričam tebi nego onima kojih se to zaista tiče. Pozdrav, Vasa P.S. @sira: poku?aj da organizuje? bend tako da jednim (MONO :shock:) mikrofonom dobije? ?to bolji kompletan zvuk orkestra. Tek tad podigni koliko god hoće? dinamičkih mikrofona koje ima? kao "highlighte" za pojedine instrumente. I pusti ih da sviraju. |
Quote:
I da... ako je upotreba materijala u kreativne svrhe, onda je stvarno sve dozvoljneno, cak i kartoni za jaja :mrgreen: EDIT: Ne treba, ipak, zaboraviti da je ekipa u stanju iznedriti neobjasnjive paralele, zato sam spomenuo azmafon... |
Quote:
Pozdrav, Vasa |
Quote:
(naravno niko im ne brani da to rade, ali ne mogu reci da je to dobra praksa) |
Ne znam čemu toliko cimanje samo da bi dobio jedan mali deo eventualne koristi promene karakteristike mikrofona. Može, ne kažem, ali brate, cimanje, a nećeš dobiti ne znam ni ja šta...
Snimke na koje smo navikli kada je tamburaška muzika u pitanju su uglavnom pravile "državne" produkcije, BG,NS i ZG, i to je ta tehnika i studiji koje su imali... Svi mikrofoni tradicionalno dobri za snimanje gitara (ne pojačala nego akustičnog instrumenta) bilo kondenzator ili dinamički i dobra postavka planova u miksu... Grubo: Bas i kontra su u centru, primovi, bas primovi u stereo napred, čelo prateće drugi plan isto stereo, upeglavanje... Tu nema divljačkih L/R panorama i razlika u snazi, to je "džez" ovih prostora i usvirana banda sama upravlja dinamikom... Tipičan primer, produkcija RNS s' polovine 90-ih... <iframe width="420" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/VtbC_t40Y7c" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> |
Quote:
Tamburasi se snimaju na "kec-dva" i to treba imati u vidu kada se radi odabir mikrofona i postavka istih jer je to po meni 70% krajnjeg zvuka. Ako je dobar ansambl oni sami prave dinamiku, tako da je pola posla vec uradjeno jedino ostaje malo EQ ako neki od instrumenata ( ili grupe instrumenata) nija bas najboljeg kvaliteta. |
Quote:
Pozdrav, Vasa |
Quote:
|
Hvala svima, stalo mi je da to dobro ispadne, jer ide u živo, a novi je vlasnik radija, i iako je prostor i oprema, ajme majko, očekuje da to bude na visini, a ja nikad tamburaše nisam ni vidio osim na televiziji, tako da prije ovog upita nisam ni znao koje tamburice postoje, a kamoli kako se koja zove, valjda će bit OK, gledao sam neke snimke po youtube-u od dotičnih tamburaša, mladi su, ali ćini se da znaju svirat kako treba, pa ću vjerovatno ić na neki od jednostavnijih sistema ozvučivanja, jer ne znam ni di bi postavio 12 mikrofona po studiju i 6 svirača, premalo prostora, i premalo vremena ću imat. cca sat vremena za sve napravit
|
Po veličini od najmanjeg: Prim, Bas prim, Čelo, Kontra i Bas...
Žice na ovim instrumentima su 5X tvrđe nego na gitarama i menjaju se tek kad puknu, što se ne dešava nekad i godinama...:)... Postoje graditelji, nema industrijski, na veliko proizvedenih koliko znam, i žice se kupuju dužno, komadno i nema ih u kompletima... Sviraju se, po zastupljenosti najviše na prostorima: severne Srbije - Vojvodina, istočna Hrvatska - Slavonija i širi jug Mađarske...! Uz to i ono što imaš na Wiki, sasvim dovoljno za tonca. Naravno, preslušaj izvesnu količinu tamburaške muzike pre posla i polako, bez puno filozofije, kao da snimaš džez... Ničega puno, svega dovoljno! Obično se neiskusni zajebu pa namunje bas, kao da je rok ili pop muzika, pa na to obrati pažnju, najčešće bas fonira...sve meko i ujednačeno. http://en.wikipedia.org/wiki/Tamburica Imaš i slike svih ostalih i kako se koji zove instrument pa pročitaj da odeš "spreman"...:wink: Takođe imaj na umu da se tu i peva, ne mislim samo na pevača,već i cela banda ume da se dernja, pa i to treba pokriti, zato ja za takve stvari volim kondenzatore, pa ih postavim "na po' puta" i hvatam i instrument i vokal... Čisto da vidiš o čemu pričam,ovo je neki hokus~pokus koji su neki ljudi radili, pa smo snimali "na 1,2,3", bez računara samo 2~track na MiniDisk. Poz' |
Evo da svima zahvalim, odradilo se i to, ispalo je dobro, na kraju sam stavio 3 komada Akg 414 na metar visine, dva krajnja panirao ih na 3 i 9 sati, bas ozvucio mikrofonom za kick bubanj ( to mu je dalo mekocu, nije bilo onog dleng-dleng zvuka) a za vokale stavio dvije bete 57 i dva sennheisera 835 i stvar je funkcionirala
Moram reci da su momci stvarno mladi i da su se malo previse opustili pa nisu bas svirali i pjevali na nekoj razini |
Quote:
Hvala svima na komentarima, pogotovo Big Bockie-ju koji se na kraju ipak otvorio i rekao kako treba da se radi. Bilo bi dobro ako bismo mogli i od Moritza da cujemo jos po koju rec posto on, kako sam cuo, sa tamburasima ima mnogo iskustva. |
:thumbsup:
Eheh, sad kopam po kompu i nadjem i ovo, nema na jutjubu... Knockin' on heavens doors od iste ekipe, lepo je ispala...malo dotegnuta u postu... |
|
Dobar!
Banda je onako...ali je snimak vi?e nego korektan! |
All times are GMT +1. The time now is 04:07 PM. |