![]() |
Gregor Zemljič eq tehnike pitanje
Gledao sam predavanje sa SAE-a kako gospodin Gregor, stavlja eq peakove na snare oko fundamentalne frekvencije tako da paše tonalitetu pjesme. Napravi low cut i peak na fundamental:
http://www.youtube.com/watch?v=2JzC0...feature=relmfu To je za mene bilo revolucionarno, zanima me dali stavlja peakove i na fundamentalne frekvenije ostalih instrumenata i ako da, koji su to? Kako onda pristupate instrumentima (vokalima) koji mijenjaju tonove ili još gore kada dolazi do promjene skali, modulacije i sli?no? I dali smatrate da je stavljanje peakova dobra stvar generalno, zato što sam ?itao na gearslutzu da to nije dobro:) ali šta ja znam ja sam još dje?ak;) Puno hvala |
Re: Gregor Zemlji? eq tehnike pitanje
|
Re: Gregor Zemljič eq tehnike pitanje
Slicno tome, ja secem sve instrumente i elemente najdublje sto moze i oko fundametalne frekvencije bustujem malo sirim bell-om ako ocu da mi nesto zvuci toplije, ali ovo sa rezonantnim kat offom je super fora, deluje mi lakse. Steta sto Gregor malo vise ne ucestvuje na forumu, ali razumem coveka
|
Quote:
a ono, to je tema o mastering i miks ?i??enju. ja pitam o boostanju frekvencija, kad bi tak boosto svaku, a znamo svi da su fundamentali obi?no u low mid rangu, to bi brate bilo puno muljanja. pa me zanima jel ?ovjek to radi i sli?no:) jer ovo sa snarom mi je preodli?na fora! |
Quote:
btw. Gospodin Gregor je vjerojatno jako zaposlen, pa vjerojatno nema vremena za noobovska pitanja:) |
Quote:
Pa, gledaj, po meni je taj low cut prvo mnogo bitan, da instrumenti ne bi nosili nepotrebnu energiju u niskima. I ovo što je Gregor pokazao sa snare-om je suština. Bolje da odsečes sve do maltene fundamenta i tu napraviš mali pik nego da boostuješ low shelf ako oćes da ti snare bude deblji, po meni druga varijanta ima znatno više mogućnosti da napravi muljanje nego prva. Pa ne pikujem baš sve uvek, samo ono za šta osetim da mi treba "toplina" "debljina" šta god... To bi bio vrlo često snare, često vokal, električne gitare itd... Sad ne mogu konkretno da se setim gde sam šta sam radio sa pikom oko fundamenta, ali ako si pažljiv ne mora da znači da ćes da napraviš muljanje. Meni je ova tehinka alternativa low shelfu ako oću da nešto bude basovitije, ako me razumeš, sad ne znam da li ti imaš potrebu da sve u miksu činiš deblje? Ja često imam potrebu i da tanjim, tako da ponekad recimo na vokalu bih dodao a ponekad i oduzeo :S Zavisi od potrebe pesme. Ali high pass odnosno low cut su meni obavezni na svakom instrumentu. Na kraju krajeva, ne mozeš uzeti sve elemente miksa i bustovati im fundametalne frekvencije, na šta će to ličiti :S Sve je u balansu...Ali kod mene tome podleže snare, po nekad vokal (ako je tanak, tanko snimljen itd), gitare itd... Recimo kad uklapam kick i bass, neću da uzmem da bustujem fundamentalnu frekvenciju na basu, nego ću na kicku da cutujem oko fundametalne frekvencije bas-a, to i još drugih odličnih EQ tehnika su lepo objasnili na onim fabfilter tutorijalima na jutjubu. Inace tu filozofiju sa low cut-om imam i sa high cut-om, dakle low passujem sve što može ali ne drastično, ali tu mahom ne bustujem ništa :) Evo na početku ovog tutorijala baš priča o fundamentima na kick-u i bass-u i kako ih lepo izvajati: <iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/kSNYBbPAvKE" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> |
Hvala na komplimentima.....nisu to neke revolucionarne tehnike nego samo baziraju na muzičkoj teoriji...i danas jih je veoma jednostavno raditi sa alatima koji su nam na raspolaganju...:D
Quote:
Quote:
po meni je obavezna upotreba Hi/Lo pass filtera, eventuelna upotreba resonancije i automatizacija HPF/LPF cutoffa sa obzirom na dio pjesme. Naprimer... u refrenu je veča "gužva" pa treba napraviti "mesta" , tako da ja prilično često automatiziram HPF/LPF. Trenutačno mi je favorit za to Sound Toys Filter Freak. |
Bio sam na workshopu kojeg je vodio gregor neki dan i mogu re? da je bilo odli?no. Svaka ?ast i hvala na podijeljenom znanju. Zanima me samo jedna stvar, nisam se odmah toga sjetio pa nisam pitao tada. Za?to se re?u sve frekvencije (stime mislim na bas bubanj posebno) ispod osnovne, odnosno za?to ide high pass filter na toj rezonantnoj frekvenciji? Spominjali ste da treba olak?at zvu?nicima posao da lak?e "di?u" u tom dijelu jer je veliko optere?enje ali zar se tako ne ukloni dio frekvencijskog spektra kicka? Jasno je da je npr na gitari nepotreban low end u nekim miksevima, ali zar ne treba kicku taj dio?
|
Quote:
elem, nije mi jasan taj highpass filtering po defaultu. Gledam i na Gearslutzu threadove koji se ticu iste tematike. Kao da je neka vrsta trenda u pitanju... Kao prvo HP filtering, zavisno od eq-a daje ringing u visem delu spektra - sam po sebi i jeste neka vrsta distorzije. Stavljanje HP-a na maltene svakom instrumentu, meni licno, rezultuje prilicno tankim mixom i sa previse nagomilanih artefakata u gornjem midrange-u. Tipican slucaj da se ljudi posle zale na tanki 'ITB mix'. Zato je izbor eq-a za HP filtering jako bitan, mada ne i presudan.. Pored toga i previse filtriranja rezultuje mixom koji po meni zvuci 'diskonektovano', u nedostatku boljeg izraza Licno preferiram shelving jer mi zvuci prirodnije i sa manje artefakata I ja sam bio u fazi 'HP by default', a posle toga, kad sam presao na dodavanje low enda, cak i subharmonic procesorima, znaci totalno suprotan pristup, nekako mi je sve zvucalo bolje..bar kad je u pitanju moj licni ukus pozdrav |
Meni je ovo bilo super! I sam to vrlo retko koristim i na pojedinim elementima miksa, ali 99% radim live pa je to razumljivo s' obzirom na "uslove" koje live podrazumeva.
Sa druge strane, ja sam pragmatičan po ovom pitanju. Sva muzika koju volim sigurno nije proizvođena ovom tehnikom ili je taj postupak korišćen u daleko primitivnijem obliku i obimu, jer se pre svega mnogo više vodilo računa o postavci mikrofona, kvalitetu mikrofona i uopšte snimanju i pripremama za isto, a o aranžmanima i uvežbanosti i umešnosti muzičara ne vredi ni počinjati... Imam latentan utisak da će ove stvari pogledati i prihvatiti ljudi sa malo iskustva i mišljenjem da "jebo mikrofon, postavku i snimanje" i sve se to kasnije "sredi kod drugara na kompu"... No to je svakako neminovnost... Ali eto konstatujem... Poz' |
Evo da prvo odgovorim kolegi Everlast-u?mislim da svako mora usvojiti svoju tehniku miksanja?moja dijelomično bazira na "?tednji" energije u kontekstu korektivne upotrebe EQ i kontrole tranzijenata...
Quote:
Zbog toga neke kombinacije mikrofona i pretpojačala imaju specifičan "sound". A isto zavisi kakvu muziku radi??.kod moderne produkcije mora? strpati gomilu stvari u veoma malo prostora?i ne znam kak bi to uspeo napraviti ako negde ne u?tedi? energiju... Quote:
Quote:
Čak tvrdim da ne postoji ITB ili OTB tip mixa?postoji samo dobar ili lo? mix?a to nema nikakve veze sa upotrebom HPF/LPF na svakom kanalu. A sla?em se da je izbor karaktera HPF/LPF veliki dio u cijeloj priči?i vjerujem da je za različite namjere treba upotrebljavati različite HPF/LPF karaktere.. Quote:
Quote:
Quote:
pozdrav[/QUOTE] Pozdrav i tebi, Gregor |
Quote:
Ako je maknemo?razteretimo zvučnik?koji mo?e zbog toga br?e raditi i prouzrokovati veči SPL br?e??to se manifestira kao "definicija" zvuka. Kako su nuspojave HPF-a najjače na low endu?potrebno je upotrijebiti kvalitetan HPF?. Te?ko je to napisati, ?teta ?to nisi pitao?lak?e i br?e bi objasnio?ako ovim odgovorom nisam bio jasan pitaj ponovo..:) pozdrav, Gregor |
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Sto se tice samog dizajna HPF/LPF ima thread na GS gde Paul Frindle(kog jako cenim btw) cak i na primeru pokazuje prednosti/nedostatke - pogotovo kad je slope u pitanju, sam dizajn i zvucne rezultate upotrebe Quote:
Quote:
Ako govorimo o prakticnijem momentu - mixanje snimljenog drum-a, ako uzmemo u obzir da je u samom startu sve ok fazno, preterana ekvilizacija koja rezultuje u velikim faznim distorzijama (posebno HPF/LPF) dovodi do toga da sve zvuci potpuno diskonektovano jer je narusen primarni fazni sklad. Ili kad ljudi stave HPF na master i dobiju jak skok peakova.. Quote:
Quote:
Aleksandar |
Ma ?urio sam se u subotu, i sve mi je bilo navrat na nos, pa mi je kasnije pala hrpa pitanja napamet :D. Uglavnom to me je i zanimalo, zna?i da je zapravo nebitan taj dio spektra ispod osnovne frekvencije, koji uglavnom mulja cijeli miks, super :D. Znam da si sto puta rekao da treba stedjeti energiju i da treba olaksati posao zvucniku, tako da to zvuci sve logicno jer zvu?nik zapravo najvi?e radi na tom dijelu spektra. Hvala na obja?njenju :D
|
Da ne bude da samo s***m:D, kome treba dobar HPF nek proba
bootsie preFIX http://varietyofsound.wordpress.com/...-release-info/ |
Hey Everlast!
evo nekoliko mojih pogleda na tvoje odgovore...i mi?ljeni su pozitivno...:) Quote:
Quote:
Svako doba stvara novu muziku i nove upotrebe nje...:) Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Pozdrav opet Aleksandar[/QUOTE] |
Gospodine Gregor, ispod koliko se mo?e rezati bez straha da se ne?e cuti, odnosno, Dali je mogu?e odrezati sve ispod recimo 30 hz, 35 hz i koliki bi taj slope na low pass filteru trebao bit???
Kick drum - dali tu isto pristupate tako, bri?ete sve ispod fundamentala koji je recimo na 50 hz i onda ga pikujete tamo SUB BASS LINE- druga?iji pristup ili...? puno hvala, ?ast mi je da odgovarate i to za besplatno :D |
ako nije spomenuto, a može se videti na FabFilter tutorijalu, jako je slatko HPF odseći do fundamenta kick druma, a onda ga samim resonance ivičnim delom zapravo pojačati, umesto da se to radi posebnom tačkom.
|
Quote:
|
iskoristis transient designer ako je bas suplja ili veoma uski q i setas se posto moras da je nadjes ...a sto se tice 808-ice uvek je negde izmedju 70 do 85 hz-a
|
Quote:
|
svaki kick ima svoju fundamentalnu freq, samo je moraš naći. A ako si layerovao 2 kicka, koji nemaju istu freq ili nisu u nekom valjanom harmonskom odnosu, ili menjaj semplove, ili odradi pitch shifting jednog dok se ne slože kako valja. i onda na nekoj grupi kick odradi ekvalizaciju kak ti se dojmi
|
jesam ja krivo skuzio, al zar nije gregor rekao da se ne trazi fundamentalna frekvencija nego frekvencija koja odgovara tonalitetu ostatka pjesme, kao da nastimavamo bubanj sa eq-uom? u slu?aju da je u tonalitetu onda isticemo fundamentalnu frekvenciju... Zar onda ne mo?emo na oba sample-a naci tu frekvecniju koja odgovara tonalitetu ostatka pejsme?
(vec mi se sve pomutilo u glavi, jer nisam nijednom nista isprobo :S) |
jest ti se malo pomešalo, ali nisi na krivom putu. Dakle, neke osnovne frekvencije pesme određuje sam tonalitet iste i harmonije u njoj. Na nekim drugim topicima mogao si videti da je jako poželjno štimovati i štim bubnja prema njoj, tako da funkcionišu. Onda se to svodi na isto. Mada jako često ljudi ne obraćaju pažnju na to.
|
Quote:
slope - zavisi od aplikacije , kod mene najče?če 12 ili 24 db/oct Ako kick nema konkretne energije na subu , sve "bri?em" i dodajem layer - ili sample ili sintetiziram na jomoxu - isto va?i za live kickove. Za subbassline ista priča....najvip?e puta ga jo? dodatno "čistim" LPF-om i skoro sigurno side chain kompresiram na kick. |
Quote:
sad mi ne? nije jasno, evo jedan post direktno se sudara s ovim ili ne:) shotov post:) molim vas ras?istite mi to malo Shotov post jo? iz 2003. o pronala?enju karakteristi?nih frekvencija, s posebnim osvrtom na vokale: "Objasnit cu to na vokalima, iako naravno cijeli postupak vrijedi (i jednako se koristi) na svim drugim izvorima zvuka. Znamo da vokal ima nekoliko bitnih frekvencija: oko 150hz, oko 300-400hz, oko 800-900 hz, oko 2KHz, oko 3KHz, 5 KHz, 12Khz. Stvarno mi se ne da za svaku frekvenciju objasnjavat iz kojeg dijela tjela dolazi i na sto utjece. Ajmo se koncentrirat na ovu najdublju frekvenciju, cisto kao primjer. Hocete pojasnit razgovjetnost vokala u miksu, ne zelite ga poglasnjavat ili pretjerano kompresirat. Ona mu malo skratite najnizu osnovnu frekvenciju. Kako ju pronaci? Uzmite bilo koji PARAMETRICKI EQ (Waves Q1-10, Ultrafunk...). Bitno je da taj EQ omogucava jako uske Q-ove. Za te stvari Waves Renaissance EQ-ovi nisu najbolji izbor jer su vrlo blagi. Postavite Q na vrlo usku vrijednost (recimo u Wavesovom EQ na vrijednost oko 40). Dignite gain te frekvencije na maksimum (u Wavesima na +18db). Sad po malo - ali stvarno po malo - vozajte frekvencije u rasponu od 100 do 200 hz. U jednom trenutku primjetit cete da neka odredjena frekvencija pretjerano "zvoni" (gruva, pretjerana je). Sad samo promjenite gain na otprilike -5db i rasirite Q na oko 10-15. Vokal u ovoj varijanti puuuno bolje legne u mix, 200% bolje zvuci na klupskom razglasu (jer bas kutije u klubu ne pojacavaju toliko duboke frekvencije u bas podrucju vokala), ostavlja mjesta da bass gitara (synth, whatever...) bude definiraniji i blablabla... Ista procedura vrijedi za bilo koje frekvencijsko podrucje. Na primjer, ako je vokal "preostar", vjerovatno mu treba pronaci rezonantnu frekvenciju (tako se to inace zove u teoriji) oko 2kHz-3.5KHz i to blago spustit. Vrijedi pravilo da se niske frekvencije mogu spustati za vise decibela sa uskim Q-om, a visoke frekvencije za manje decibela ali s jako sirokim Q-om (Q moze biti cak i 2)." |
All times are GMT +1. The time now is 03:01 AM. |