Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Ostali muzički instrumenti i studijska oprema (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=85)
-   -   lampe, cjevi, tubes...? (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=40181)

OFF 11-01-2012 04:47 PM

lampe, cjevi, tubes...?

drugari, kakva su vam iskustva sa konkretnim lampama u mic preampima. Koji proizvodjači, koje serije? Konkretno imam jednu ecc83 u preampu koju mogu da menjam (i jos jednu, al' ne znam napamet koja je), i jednu philips lampu koja odgovara... Kakva su iskustva?

Reinhardt 18-01-2012 02:09 PM

Re: lampe, cjevi, tubes...?

Mislim da je najpametnije kupovati NOS lampe renomiranih proizvođača;
GE Electric, Siemens, Telefunken.. mada im je cijena poprilično visoka.

Gledam sebi ubaciti par novih u ADL600, počeo je krčkati, na jednom kanalu ima vi?e noisea, bilo bi mudro kupovati od kupca sa e-baya koji pored ostalog ima detaljne specifikacije očitanja sa tube testera (koji je btw. kalibriran!!) inače bačena lova IMHO

LP,

Regi

Khan 20-02-2012 09:37 AM

Postoje prilicne razlike u zvuku, a na svakom komadu opreme je razlicito, + kako su kalibrisane sto Reinhard rece, mora se experimentisati.
Je sam se skoro prijatno iznenadio sa jednim testom, zamenio sam 12ax7 u preampu avt marshall-a sa Fender (made by electro harmonix) 12at7. Novo pojacalo! Dobro to mi je samo za vezbu, ali se izgubio onaj jeftin sistavi dist, koji me nervirao. Headroom je osetno veci, ovaj avt inace zvuci kao da ima acoustic simulator, tako da je clean neverovatan, zvuci vrlo skupo. Naravno, trade-off je nesto nizi nivo na drive kanalu, ali boja je lepsa, toplija, a lako ga je poterati pedalom ako treba.
Cuo sam neke ljude koji su radili cuda sa raspad behringer mic200, samo zamenom lampe.

quake2 21-02-2012 12:35 AM

Quote:

Originally Posted by Khan (Post 323281)
Je sam se skoro prijatno iznenadio sa jednim testom, zamenio sam 12ax7 u preampu avt marshall-a sa Fender (made by electro harmonix) 12at7.

....sada nemas projektovano pojacanje....i zvuk je naravno drugaciji.U principu se ecc83 nikada ne menja sa ecc 81.Da su komponente u AVT-u boljeg kvaliteta rekao bih ti da probas e83cc philips,ovako....

Quote:

Originally Posted by Khan (Post 323281)
Cuo sam neke ljude koji su radili cuda sa raspad behringer mic200, samo zamenom lampe.

tesko...Bojim se da je na cev u behringeru prikaceno samo standardnih 6.3v i da ta lampa samo sija unutra a ne radi nista.Pored dobre cevi takodje je uvek bitno i dobro okruzenje cevi....sto behringer cak i da nekako prikaci tu cev (a to je onda jos koji napon vise iz trafoa sto je za njih veeeeliki poduhvat),ne moze da isprati.Pozzz

soundman 21-02-2012 12:52 AM

Quote:

Originally Posted by quake2 (Post 323310)
tesko...Bojim se da je na cev u behringeru prikaceno samo standardnih 6.3v i da ta lampa samo sija unutra a ne radi nista.Pored dobre cevi takodje je uvek bitno i dobro okruzenje cevi....sto behringer cak i da nekako prikaci tu cev (a to je onda jos koji napon vise iz trafoa sto je za njih veeeeliki poduhvat),ne moze da isprati.Pozzz

Ovo je potpuna istina. I neki drugi proizvodjaci koriste taj neki slabonaponski rad lampe, gde ona zapravo manje vise ne radi nista. Tako da jos bolje nista je zapravo nista.

Khan 21-02-2012 07:18 AM

Quake, potpuno si u pravu, mali napon i cev... vec je sve receno. Pohvala budzenom behringeru ide samo dotle da nije totalno neupotrebljiv, da se jasno cuje sama cev, u kontekstu razlika izmedju proizvodjaca, a sto se upotrebne vrednosti tice, ja bas i ne bih... Eventualno za neku bucnu live situaciju za acc. git, ali ima boljih i jeftinih booster-a, tako da ni to...

OFF 21-02-2012 07:30 AM

a postoji li neka 'top lista' lampi? koje brendove forsirati, koje izbegavati, NOS ili ne, cena/kvalitet.....?

alavuk 31-08-2012 08:18 AM

Yo , spomenuli ste taj mic200 gde ta cev ne radi nista vec samo trosi struju , medjutim ima neki sum , mnogo susti na izlazu sam preamp , nekad dodje i ode zvuk , mozda je problem u adapteru posto koristim neki kineski od 1A tj 1000mA , a vidim u specifikaciji trazi 1.3A... izvinjavam se sto postavljam amatersko pitanje ali svidja mi se lo fi distorzija koju proizvodi :) e sad ako je neko upucen u ovu spravu da li je do adaptera (sto je i veoma moguce ali pale mu se lampice reaguje volume , itd..) ili je crkla lampa ...

quake2 31-08-2012 10:10 AM

Ajd slobodno iscupaj tu lampu i probaj preamp,pa javi sta se desava...

Khan 31-08-2012 10:10 AM

Alavuk, respect, ovo ti je najbolji fazon do sada, zalis se na sum behringer proizvoda!:D Pa njima i denoiser shhhishhhhti!:lol4:

Mozes da sumnjas i na adapter i na lampu. Sigurno imas negde boss stock adapter za pedale, probaj sa njim da eliminises to, pa idi dalje.

L-fi je svakako bitna komponenta hi-fi-a, ja sam uvek za experimente!

alavuk 31-08-2012 10:18 AM

kao sto rekox nikad nisam koristio berindzer opremu , sem onog bcr-a 2000 kojeg imam godinama doduse to je midi kontroler i ne ispusta shshshhshshshshshuuuuuum :) kao sto rekox gore prvi put se susrecem sa ovakvim nesto a imam ga godinama (hvala manley) sve mi se cini da je adaptera nego do same lampe a unutra koliko sam video je berindzerova lampa ... svejedno ici cu jedno po jedno ... adapter prvo pa posle lampa ...

alavuk 31-08-2012 10:19 AM

Quote:

Originally Posted by quake2 (Post 332830)
Ajd slobodno iscupaj tu lampu i probaj preamp,pa javi sta se desava...

hocu ...

alavuk 31-08-2012 10:24 AM

a da zaboravio sam da kazem da onaj peak metar uopste ne reaguje ...samo se pali najmanja vrednost ... moguce da je struja ...

alavuk 31-08-2012 10:25 AM

Quote:

Originally Posted by alavuk (Post 332835)
a da zaboravio sam da kazem da onaj peak metar uopste ne reaguje ...samo se pali najmanja vrednost ... moguce da je struja ...

jedina stvar koja mi nije jasna posto sad gledam youtube videa jeste sto uglavnom brazilci koriste ovo hahahaha

Khan 31-08-2012 11:16 AM

Quote:

Originally Posted by alavuk (Post 332836)
jedina stvar koja mi nije jasna posto sad gledam youtube videa jeste sto uglavnom brazilci koriste ovo hahahaha

Samo da nadjes portugalski sloganizer i u ekipi si!:grin:

Koliko god da je sprava smesna i tehnicki nelogicna, moze da se upotrebi za smirivanje neprijatnog pieza iz gitare u live situaciji. Jos malo EQ, rev i preko prosecnog krs razglasa zvucace prihvatljivo+, a bonus je sto i da crkne, nije tragedija... Puno akusticara 'tight on budget' je provalilo foru. A u Brazilu sa svira puno gitare...

nikolaivanic 31-08-2012 01:26 PM

u dosta modernih i jeftinijih predpojacavaca , cak i mikrofonskih, koriste triode u vezi diode (mrtva resetka, vezana za anodu) tako da ona na niskom anodnom naponu radi kao neka vrsta limitera-kada poraste napon - drive, ona pocinje da iseca vrhove sa tzv soft kne krivom. Dobija se efekt zasicenja kao kod pojacala u overdrive rezimu, topliji i izobliceniji zvuk.
pojacavaci koji rade u normalnom rezimu tj sa triodama zahtevaju visoki napon na anodi i veoma kvalitetnu konstrukciju jer se lakse dobijaju shum i brum nego dobar ton

All times are GMT +1. The time now is 03:21 PM.