Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Software (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=84)
-   -   Slate Tape Machine (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=40130)

DzoniPFC 04-01-2012 05:48 AM

Slate Tape Machine

Reklama iz novog "Mix" magazina.
http://jaykey.free.fr/stuff/VTM.jpg

DaBear 04-01-2012 01:39 PM

Re: Slate Tape Machine

Vise su SMORILI sa virtualnim tape masinama !!!
Koliko jos treba ????

Meni je dosta Waves Kramer tape i Avid Tape suite...

Bockie 05-01-2012 02:36 AM

Quote:

Originally Posted by DaBear (Post 319518)
Koliko jos treba ????

Dok ljudi ne kupe bar 2-track-B77 koji je ono...elementaran...:confused:...nebo i plug... ...cisto svesti radi...!!!

Ne bolji, vec drugaciji...:wink:...

soundman 05-01-2012 02:38 AM

Quote:

Originally Posted by Big Bockie (Post 319540)
Dok ljudi ne kupe bar 2-track-B77...:confused:...nebo i plug...

Proverite ispravnost vaseg magentofona i traka. Ne bi trebalo da se toliko drasticno razlikuju.

Bockie 05-01-2012 02:50 AM

Quote:

Originally Posted by soundman (Post 319541)
Proverite ispravnost vaseg magentofona i traka. Ne bi trebalo da se toliko drasticno razlikuju.

..

Tipicno je za ljude (ali ne i obavezno) koji nisu prosli pored zgrade u kojoj se nalaze ovakvi uredjaji da ovako rezonuju...!

Ne mislim samo na predjasnji post...!

10 godina sam proveo na ovoj tehnici,NAKON pocetka na PC.... i pored toga sto rizikujem ban, mogu da se siti nanerviraju do muke jer ZNAM sta pricam, kao i svako ko je bar jednom upalio takav uredjaj...!!

NISAM ostrašćen...!!!

Tacno je da kvalitet snimka ide sa manjim brojem presnimavanja i kalibrisanjem, ali na ovome NAJVISE insistiraju ljudi koji NIKADA nisu PIPNULI ove spraveee...!!! A to se na srpskom zove nekim kvalifikacijama koje se .... cenzurisu na ovakvim mestimaaa...!!!

Ti uredjaji 30 godina uz banalno odrzavanje RADE,i uz elementaran servis jos toliko, sto dansnja tehnika NIKADA nece moci, ali to nije razlog da se kaze da je BOLJA, ali ni razlog da se SERE po istoj, pogotovo kada se U ZIVOTU NIJE PIPNULA ISTA...!!!! Ali to je IMHO... Koji mi NIKADA NIKO ko cita tupave strane forume i SOS-ove i ostala govna nece oduzeti jer sam to ISPROBAO, empirijski utvrdio,itd...!!!

Bolje ili ne je stvar dozivljaja, ali da je DEBELA razlika, (mislim na PRAVI uredjaj) ...jeste!, a stvar opste tuge ideja i emocionalne devastacije u korist jeftinih on-demand-big-brother-krempita je drugo...

soundman 05-01-2012 02:53 AM

Quote:

Originally Posted by Big Bockie (Post 319542)
..

Tipicno je za ljude koji nisu prosli pored zgrade u kojoj se nalaze ovakvi uredjaji da ovako rezonuju...! Ne mislim na predjasnji post samo...

Zakljucujete bez argumenata.

Quote:

..10 godina sam proveo na ovoj tehnici,NAKON pocetka na PC.... i pored toga sto rizikujem ban, mogu da se siti nanerviraju do muke jer ZNAM sta pricam, kao i svako ko je bar jednom upalio uredjaj...!!

Hajde da kazemo da sam imao skoro pa duplo veci staz od Vas.

Quote:

..NISAM ostrascen...!!!

Drago mi je.

Quote:

Tacno je da kvalitet snimka ide sa manjim brojem presnimavanja i kalibrisanjem, ali na ovome NAJVISE insistiraju ljudi koji NIKADA nisu PIPNULI ove spraveee...!!! A to se na srpskom zove nekim kvalifikacijama koje se .... cenzurisu na ovakvim mestimaaa...!!!

Imao sam prilike da poredim ove stvari, naravno u odlicnim stanjima, pa ne pricam bez argumenata. To sebi nikako ne bih dopustio.

soundman 05-01-2012 03:00 AM

Quote:

..

Ti uredjai 30 godina uz odrzavanje RADE,i uz servis jos toliko, sto dansnja tehnika NIKADA nece moci,

Slazem se da su te sprave pravljene da traju. Naravno da danasnja tehnika to moze, bilo bi glupo da ne moze. Samo koncept pravljenja stvari danas nije da traju toliko.

Quote:

..
ali to nije razlog da se kaze da je BOLJA, ali ni razlog da se SERE po istoj, pogotovo kada se U ZIVOTU NIJE PIPNULA ISTA!!!!

Ja bih vas molio da se suzdrzite ruznih reci. Prosto nisam navikao na takav nivo komunikacije. Nisam rekao nista lose o magnetofonima. Cak poprilicno volim takav zvuk. Samo sam rekao da nove simulacije magnetofona nisu daleko od pravih magnetofona. Cak su razlike vrlo male. NAravno ako se radi o ispravnim magnetofonima i ispravnim trakama.

A nisam siguran da sam Vas dobro shvatio, ali ako implicirate da nisam radio na magnetofonima, reci cu Vam da ste daleko od istine.

Bockie 05-01-2012 03:19 AM

Quote:

Originally Posted by soundman (Post 319544)
Ja bih vas molio da se suzdrzite ruznih reci. Prosto nisam navikao na takav nivo komunikacije. Nisam rekao nista lose o magnetofonima. Cak poprilicno volim takav zvuk. Samo sam rekao da nove simulacije magnetofona nisu daleko od pravih magnetofona. Cak su razlike vrlo male. NAravno ako se radi o ispravnim magnetofonima i ispravnim trakama.

A nisam siguran da sam Vas dobro shvatio, ali ako implicirate da nisam radio na magnetofonima, reci cu Vam da ste daleko od istine.

A ja bih ostao na kursu na kom sam bio zadnjih 2.253 posta! I Necu odstupiti od toga, makar ovo bio poslednji!!!

I zao mi je ako ti se to ne svidja!

I nisam nikad rekao i trazio da tako mora da bude! I to nije moja obaveza!

I jebeno dobro znam sta pricam...!

A ostalo sam pricao u SVOJE ime,na sta imam pravo i ko je procitao 3 moja posta zna na sta mislim, i kako mislim, i nikakave druge implikacije osim "rodjenog" ,empirijskog misljenja nemam... ...i to me je možda i posla kostalo...i NIJE mi zao! I da se opet rodim opet bih ISTO uradio: Rekao sta mislim!

I MISLIM, (ako smem) da su novije "emulacije" magnetofona "dijametralno suprotne" "stvarnim uslovima", jer su potpuno PRENAGLASENE, i sprava nije KOMPRESOR i traka nije DE-ESSER... I NIJE kvarljiv i niko ko to aktvno koristi nema srafciger i vatu u ruci...!!!

Uh... ..pola 5...

Laku noc...!

:wink:

soundman 05-01-2012 03:28 AM

Quote:

Originally Posted by Big Bockie (Post 319546)
A ja bih ostao na kursu na kom sam bio zadnjih 2.253 posta! I Necu odstupiti od toga, makar ovo bio poslednji!!!

Zao mi je zbog toga, ali na zalost to govori o vama i vasem vaspitanju.

Quote:

I zao mi je ako ti se to ne svidja!

Pa ruzno je za citati.

Quote:

I jebeno dobro znam sta pricam...!

Ja razumem da pricate na osnovu svojih iskustava. Verujem da ste uporedili neke magnetofone sa simulacijama. Bilo bi sigurno interesantno cuti vise o tome. Moja iskustva na zalost nisu takva i mislim da razlike postoje ali da ni izdaleka nisu tako dramaticne.

Quote:

A ostalo sam pricao u SVOJE ime,na sta imam pravo i ko je procitao 3 moja posta zna na sta mislim, i kako mislim, i nikakave druge implikacije osim "rodjenog" ,empirijskog misljenja nemam...!!!

Postujem Vase misljenje, ali sve vreme vredjate i pokusavate da diskreditujete moje iskustvo i znanje. Tako da postoje druge implikacije. Ja ni u jednom momentu nisam doveo u pitanje vas prolazak pored zgrade u kojoj se nalaze sprave, mada nisam siguran kakvo se iskustvo stice prolaskom pored zgrada u kojima se doticne sprave nalaze.

Quote:

I MISLIM, (ako smem) da su novije "emulacije" magnetofona "dijametralno suprotne" "stvarnim uslovima", jer su potpuno PRENAGLASENE, i sprava nije KOMPRESOR i traka nije DEESER...

Da ste probali simulacije umesto citanja odusevljenih kritika sa UAD ovog sajta, verovatno biste i sami primetili da su to preuvelicavanja. Naravno da nije u pitanju kompresor ili deeser. Probajte, uporedite pa iznesite svoje misljenje. DIjametralno suprotne svakako nisu.

Bockie 05-01-2012 03:40 AM

Quote:

Originally Posted by soundman (Post 319547)
Zao mi je zbog toga, ali na zalost to govori o vama i vasem vaspitanju.

Pa ruzno je za citati.

Ja razumem da pricate na osnovu svojih iskustava. Verujem da ste uporedili neke magnetofone sa simulacijama. Bilo bi sigurno interesantno cuti vise o tome. Moja iskustva na zalost nisu takva i mislim da razlike postoje ali da ni izdaleka nisu tako dramaticne.

Postujem Vase misljenje, ali sve vreme vredjate i pokusavate da diskreditujete moje iskustvo i znanje. Tako da postoje druge implikacije. Ja ni u jednom momentu nisam doveo u pitanje vas prolazak pored zgrade u kojoj se nalaze sprave, mada nisam siguran kakvo se iskustvo stice prolaskom pored zgrada u kojima se doticne sprave nalaze.

Da ste probali simulacije umesto citanja odusevljenih kritika sa UAD ovog sajta, verovatno biste i sami primetili da su to preuvelicavanja. Naravno da nije u pitanju kompresor ili deeser. Probajte, uporedite pa iznesite svoje misljenje. DIjametralno suprotne svakako nisu.

NI jednog momenta nikoga ne pominjem!!! VRLO pazljivo se obracam "zajednici" ali sada bivam direktno optuzen da navodno "vredjam i diskreditujem" i jos sto-god, samo sto to NIKAKO nije tačno, a ko je čitao video je, pa neka mi da (quotuje) recenicu kojom se u uvredljivom smislu DIREKTNO obracam! Neko bi cak mogao da kaze da je to gnusna LAŽ...! A postoji pravilnik... ...po kojem se osecam "uvredjenim" ovakvim tvrdnjama!

soundman 05-01-2012 03:46 AM

Originally Posted by soundman

Quote:

..

Tipicno je za ljude koji nisu prosli pored zgrade u kojoj se nalaze ovakvi uredjaji da ovako rezonuju...!

.....Ali to je IMHO... Koji mi NIKADA NIKO ko cita tupave strane forume i SOS-ove i ostala govna .....

Mislim na ovaj post

soundman 05-01-2012 03:57 AM

Suvise brzo editujete postove, pa svaki put kad procitam uvek pise nesto novo.

Bockie 05-01-2012 03:57 AM

A ja mislim na pokazne zamenice ili bilo koje druge elemente koji opisuju da se radi o nekome a ne o generalnom misljenju, na koje jos uvek imam ustavno pravo...!

Sto se editinga tice:

Misljenje,stav se ne menja, pojasnjavam zarad postradalih čitalaca...

soundman 05-01-2012 04:04 AM

Quote:

Originally Posted by Big Bockie (Post 319552)
A ja mislim na pokazne zamenice ili bilo koje druge elemente koji opisuju da se radi o nekome a ne o generalnom misljenju, na koje jos uvek imam ustavno pravo...!

Sto se editinga tice:

Misljenje,stav se ne menja, pojasnjavam zarad postradalih čitalaca...

Pogledajte ceo post. Quote-ovali ste moju recenicu pa napisali ostalo. Razumem da se u forumskom obracanju, obracate direktno meni, kao sto se ja obracam direktno vama kad quote-ujem vasu recenicu.

Bockie 05-01-2012 04:15 AM

"quote" nije obavezno "direktno" obracanje, vec stav u odnosu na objavljeno, pa se nekad,uglavnom manifestuje kao odgovor, no nikako nije OBAVEZNO da je tako, na sta , i sada, obraćam dobro paznju, ali sada smo vec daleko od teme posta, pa molim, nadlezne kolege moderatore, da obisu pojedine offtopic, potpuno nepotrebne postove, u kojima, na zalost, i sam ucestvujem, predstavljajuci tako los primer na taj nacin...!

Izvinjavam se clanovima foruma sto sam gubio njihovo vreme i pikobajte na potpuno besciljan pokusaj dijaloga...

:kesa:

Bockie.

Mogli 05-01-2012 09:55 AM

Quote:

Originally Posted by soundman (Post 319541)

Proverite ispravnost vaseg monitoringa, mozda bolje uocite razlike.:shock:

Surfer 05-01-2012 10:03 AM

Isto je sve to :(

Ma ?ta isto??!:confused:

Pa mi smo imali samo jedan Otari a danas mo?e? imati 100 Studera 8-)

I ne treba uopće čistit glave :wink:

I nitko ne čuje razliku u blajnd testu, bila je anketa na Girslatsu :wink:

Fenomenalno :banghead:

awacs 05-01-2012 01:00 PM

E, al' bez sve ?ale... naravno da nije isto, po?to za početak workflow nije isti.

Sa druge strane, dana?nja digitalna tehnika je stvarno daleko dogurala - sva?ta mo?e da se simulira, pa i traka. I zapravo nije toliki problem u simulacijama koliko u samom workflowu.

Tipična scenografija iz analognog doba, čak i u skupim studijima je bila sledeća: Jedan mikser (sa svojim preampima, ekvilajzerima i sabirnicom), jedan vi?ekanalni magnetofon (nekad dva, ali obično iz iste serije) i manja ili veća gomila outboarda (jo? poneki preamp i EQ, dinamičke i vremenske ma?ine, trtmrt). I tokom miksa su SVI signali sa istog magnetofona ulazili u i prolazili kroz isti mikser. Cenim da čak i oni koji nemaju nikakvo iskustvo u radu sa analognom tehnikom mogu da naslute da je u takvim uslovima malo lak?e doći do nekakvog "zajedničkog zvuka".

Sad, ?to se tiče trake i njene simulacije. Pored saturacije (izobličenja), head bump-a i ?uma traka ima jo? jedan atribut koji se retko pominje - flutter (podrhtavanje). I naravno - ?to skuplja ma?ina to manji flutter, ali UVEK postoji i UVEK se pojavljuje dvaput - tokom usnimavanja i tokom reprodukcije (miksa). U miksu praktično stalno slu?a? minijaturni "vibrato na vibrato".

Pa tako, kad bi neko bio dovoljno disciplinovan da "ispo?tuje" sve ove stavke... da odluči na kom će "mikseru" da miksa (SSL, Trident, Neve, API...), da odluči koji će "magnetofon" i koju "traku" da koristi, da pride eventualno uključi neki "flutter generator" (ima ih po mre?i, a recimo integrisan je u Avid Tape Suite)...

Ovako, dogod je na tri kanala PSP Vintage Warmer na 15ips kroz SSL, na četiri UAD Studer na 30ips kroz Pultec, pa jo? dva Vintage Warmera kroz Neve 1073 i jedan Ampex na 15ips kroz API a druga dva Ampexa na 30ips kroz Sonnox... nije ni čudo ?to je te?ko postići "zajedničku buku".

Pozdrav,

Vasa

P.S. Da, nisam pomenuo kablove, ali cenim da su oni sledeći na redu za digitalne emulacije po?to su kompresori i EQ-i, a vala i traka, malo smorili. Tako da u najskorije vreme očekujem Waves/UAD/AVID Ultimate Cable Pack (Klotz, van den Hul, Mogami...).

disco violence 05-01-2012 01:20 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 319568)

Vasa

P.S. Da, nisam pomenuo kablove, ali cenim da su oni sledeći na redu za digitalne emulacije po?to su kompresori i EQ-i, a vala i traka, malo smorili. Tako da u najskorije vreme očekujem Waves/UAD/AVID Ultimate Cable Pack (Klotz, van den Hul, Mogami...).

Ja ocekujem monitore koji ce u kombinaciji sa softverom simulirati zvukove kojeg god monitora pozelis.

DaBear 05-01-2012 02:07 PM

Quote:

E, al' bez sve šale... naravno da nije isto, pošto za početak workflow nije isti.

Sa druge strane, današnja digitalna tehnika je stvarno daleko dogurala - svašta može da se simulira, pa i traka. I zapravo nije toliki problem u simulacijama koliko u samom workflowu.

Tipična scenografija iz analognog doba, čak i u skupim studijima je bila sledeća: Jedan mikser (sa svojim preampima, ekvilajzerima i sabirnicom), jedan višekanalni magnetofon (nekad dva, ali obično iz iste serije) i manja ili veća gomila outboarda (još poneki preamp i EQ, dinamičke i vremenske mašine, trtmrt). I tokom miksa su SVI signali sa istog magnetofona ulazili u i prolazili kroz isti mikser. Cenim da čak i oni koji nemaju nikakvo iskustvo u radu sa analognom tehnikom mogu da naslute da je u takvim uslovima malo lakše doći do nekakvog "zajedničkog zvuka".

Sad, što se tiče trake i njene simulacije. Pored saturacije (izobličenja), head bump-a i šuma traka ima još jedan atribut koji se retko pominje - flutter (podrhtavanje). I naravno - što skuplja mašina to manji flutter, ali UVEK postoji i UVEK se pojavljuje dvaput - tokom usnimavanja i tokom reprodukcije (miksa). U miksu praktično stalno slušaš minijaturni "vibrato na vibrato".

Pa tako, kad bi neko bio dovoljno disciplinovan da "ispoštuje" sve ove stavke... da odluči na kom će "mikseru" da miksa (SSL, Trident, Neve, API...), da odluči koji će "magnetofon" i koju "traku" da koristi, da pride eventualno uključi neki "flutter generator" (ima ih po mreži, a recimo integrisan je u Avid Tape Suite)...

Ovako, dogod je na tri kanala PSP Vintage Warmer na 15ips kroz SSL, na četiri UAD Studer na 30ips kroz Pultec, pa još dva Vintage Warmera kroz Neve 1073 i jedan Ampex na 15ips kroz API a druga dva Ampexa na 30ips kroz Sonnox... nije ni čudo što je teško postići "zajedničku buku".

Pozdrav,

Vasa

P.S. Da, nisam pomenuo kablove, ali cenim da su oni sledeći na redu za digitalne emulacije pošto su kompresori i EQ-i, a vala i traka, malo smorili. Tako da u najskorije vreme očekujem Waves/UAD/AVID Ultimate Cable Pack (Klotz, van den Hul, Mogami...).

E bas si dobro objasnio sve..lako za shvatiti za one koji nisu imali "first hand experiece".
Ja sam bas skoro razmisljao o tome...svaki instrument kroz totalno drugi plugin, sa drugim "vjbom" i nema teorije da se dobije uniformni zvuk.

Inace - neka napise svako - KOJI je magnetefon koristio, KAD i KOLIKO dugo i GDE i sta je radio sa njim ?
(pustanje traka u radio stanici i snimanje benda su nebo i zemlja)
Onda ce biti malolakse da se diskutuje...:D

Ja sam 80-ih INTEZIVNO radio sa Tascam 8 track, pa smo onda kod Enca vostili Tascam 16 kanala...po svim studijima gde sam tad radio / tezgario bili su 24 ch. 2" trakasi (MCI uglavnom i Otari kod Ratka)..u Londonu sam radio sa MTR90 Otarijem na 3 mesta i sa Sony 48CH Dash-om u dva studija..(ali on je digitalni pa se ne raacuna kao traka)
mislim da sam se dovoljno naslusao kojekakvih traka.

*Da ne spominjem 4 kanalni Teac, Stereo revox i 4 kanalne Tascam kasetofone i gomilu stereo kasetofona...koje sam imao u ranom detinjstvu!!*

soundman 05-01-2012 04:19 PM

Quote:

Originally Posted by Mogli (Post 319556)
Proverite ispravnost vaseg monitoringa, mozda bolje uocite razlike.:shock:

Quote:

Originally Posted by Mogli (Post 319556)
.....Interesuje me, ne da li se nekom svidja pesma ili ne, vec gde sam pravio greske u mix-u...... Sve je radjeno na lap-topu, snimano na integrisanoj zvucnoj kartici sa shure sm58 beta, pa je zvuk isprljan. Ali najveca poenta je u monitoringu koji se sastoji od Labtec zvucnika za PC, koji kostaju 15e.
Te zvucnike ne prodajem

Ovaj donji quote je iz vaseg ranijeg threada koji sam sa paznjom pratio. Da li je to monitoring koji treba da nabavim da bih bolje uocio razlike?

soundman 05-01-2012 04:25 PM

Quote:

Originally Posted by Surfer (Post 319557)
Isto je sve to :(

Ma ?ta isto??!:confused:

Pa mi smo imali samo jedan Otari a danas mo?e? imati 100 Studera 8-)

I ne treba uopće čistit glave :wink:

I nitko ne čuje razliku u blajnd testu, bila je anketa na Girslatsu :wink:

Fenomenalno :banghead:

Molim vas da ako vec stavljate komentar da makar procitate sta sam napisao. Ovako se diskusija svodi na nbesomucno ponavljanje vec recenog. Nisam rekao da je isto, vec da su razlike male.

Ja imam poprilican broj godina provedenih na magnetofonima, a ipak ne bih dopustio da izjavim nesto na konto tog iskustva vec sam uporedio rezultate i jednostavno pokusavam da prenesem svoje iskustvo na nekoga ko " nije prosao pored zgrade... " a ipak zeli da cuje misljenje od nekoga ko je potrosio neko vreme zarad prvenstveno sopstvene radoznalosti.

Koliko sam uspeo da shvatim, vi ste vec covek u poslu i sigurno sa odredjenim znanjem i autoritetom, pa nema potrebe da insistirate na skrivanju iza opreme. Mislim da je ogromna verovatnoca da napravite rezultat na razini vaseg znanja sa bilo kojom kvalitetnijom opremom.

soundman 05-01-2012 04:38 PM

Quote:

E, al' bez sve ?ale... naravno da nije isto, po?to za početak workflow nije isti.....

Da ne kopiram ceo Vas post, ali moram reci da se generalno slazem. Sam sistem ogranicenja je put koji ima negativnih ali i iskustveno pozitivnih rezultata.

Moj se test sastojao prosto iz signala koji je splitovan na traku i na kompjuter a onda je na kompjuterski signal stavljena simulacija trake. na blajnd testu koji se sastojao u tome da mi neko prebacuje sa a/b (bez x sto bi bilo jos komplikovanije), ja jesam cuo neke male razlike ali je to bilo zaista zanemarljivo.

Da podsetim, da su najbolji magnetofoni i pravljeni da se sto manje cuje razlika izmedju onoga sto ulazi u njih i onoga sto se snimi na traku. Svi inzenjeri su se trudili da magnetofone ucine sto necujnijim i transparentnijim.

Naravno da puko stavljanje magnetofonske simulacije nece zameniti rezultat rada u analognom studiju, tu se slazem i tu ste potpuno u pravu, ali sto se rezultata same simulacije tice (sto je valjda i njena funkcija), da rezultat bude sto blizi, mislim da su poprilicno uspesni u tome.

Sto se mojih iskustava tice (naravno spreman sam na ispravljanje mog stava) najdalje u simulacijama su jos uvek lampashki kompresori i ekvilajzeri. Tu sam jos uvek sa velikom sigurnoscu sposoban da na testu pogodim sta je uredjaj a sta simulacija.

awacs 05-01-2012 05:16 PM

Quote:

Originally Posted by DaBear (Post 319571)
Inace - neka napise svako - KOJI je magnetefon koristio, KAD i KOLIKO dugo i GDE i sta je radio sa njim ?
(pustanje traka u radio stanici i snimanje benda su nebo i zemlja)
Onda ce biti malolakse da se diskutuje...

Kao snimatelj i miksadžija uglavnom sam radio na srednjim (16-kanalnim, 1") formatima. Nakratko bio suvlasnik 8-kanalnog studija (TASCAM 38). Kao izvođač sam u 95% slučajeva boravio u 24-kanalnom okruženju (MCI, OTARI, Soundcraft). Upoznao gomilu 1/4" dvokanalnih ReVox-a (A77, B77, PR99), Studera (uglavnom A810), TASCAM-a, štatijaznam. I da, snimao sam i miksao bendove i nekolicinu muzika za pozorišne predstave i filmove. Postoji par radova iza kojih i dan danas stojim (mada ne tvrdim da su dobri) i gomila stvari kojih se stidim.

Svaki magnetofon na kom sam radio sam umeo da naštelujem (i demagnetizujem) što sam nažalost prečesto i nerado morao da činim pošto je svaki novi kontigent "iste" trake radio malo drugačije, obaška što su 1/4" master trake jednog dana bile BASF LGR50, sutra 911 a preksutra LGR30.

Druga stvar: tehnika usnimavanja je bila potpuno drugačija nego danas. Jebiga, nekad davno morao si da unapred kompenzuješ "head bump" tako što ćeš na traku poslati ne-baš-naročito-bass-heavy-signal pošto si u startu računao na to da će traka vratiti više basa i manje visokih. Pa si onda usput preterivao sa high endom (da bi taj high end preživeo do miksa). Danas ljudi očekuju da im "traka" donese magiju samim tim što će proterati neki zvuk kroz magnetofonsku glavu i traku da bi dobili "mast, dubinu, štatijaznamšta".

Mislim, da se razumemo: volim traku i rado je se sećam, najviše zato što ju je bilo (relativno) teško i rizično editovati. Pa je samim tim svaki zapis bio prilično promišljen i svesno zadržan kao "dobar". Ali to nema nikakve veze sa "zvukom trake".

Pozdrav,

Vasa

Braca 05-01-2012 09:30 PM

Imao sam zadovoljstvo da radim sa 8 kanalnim Teac, 24 MCI i na svom AKAI MG1212 12 kanalnom a sve to na kraju u PR99. Neke diskusije pocinju da smaraju, ja sam prokleti analogicar i jebe mi se za simulacije, znaci kad snimam gitaru idem ili u Marshalla starog 35 godina, ili novijeg marshalla starog 15 godina, a nedavno sam kupio i Fender twina iz 74 dok ne dobijem zvuk koji zelim u startu, a onda imam izbor simulacija na tone (retko mi koja odgovara) a onda kad zelim chorus ili delay upalim lepo PCM 80, Lex 300 ili TC M5000 i meni super. Prema tome radi ko sta ima i sta mu se svidja. Meni se simulacije prosto ne svidjaju ali to ne znaci da nisu dobre. Ono sto zelim da kazem a malo ljudi ima iskustva sa takvom workflow-cast izuzecima, postoji neka magija u tom radu kad se napanji izlaz iz mixera pa u tape, a da udara u crveno debelo, pa onda magnetofon kompresuje, pa sve to nazad u mixer recimo MCI koji je ukljucen non stop i ceo je u trafoima, znaci itekako ima tu zvuka koji je neponovljiv. Stvar je vrlo jednostavna cena starom analognom hardveru skace jer ga nema i sve ce ga manje biti, i postoji definitivno razlika u tehnologiji u odnosu na period pre 30 i vise godina i danas.
Postoji ogromna razlika u zvuku jer prosto te sprave su imale takav zvuk, u danasnje vreme je jako tesko postici takav zvuk, moze ne tvrdim da ne moze ali stvarno je potreban veliki trud, veliko znanje, cini mi se da je komplikovanije sa plugovima, jer kao nikad nisi siguran, a kod analognog workflow-a nemas izbor i onda si prinudjen da radis i onda nema zajeba. Na kraju ipak su te simulacije simulacije analognih sprava, ali postoji neka razlika, neki koji su pametniji i iskusniji od mene kazu 10%, ja cenim da su u pravu, a ako neko zeli da potrosi 40.000$ na tih 10% razlike u zvuku neka izvoli. Ono sto sam ja probao jeste da mi hardverski kompresor u agresivnijem podesavanju radi 100x bolje od recimo plug kompresora i to se cuje. Svako ima svoj trip! Istina je da je sve jednostavnije u DAW-u, da li je bolje u soundu-nisam siguran.

Surfer 05-01-2012 09:37 PM

Quote:

Originally Posted by soundman (Post 319583)
Molim vas da ako vec stavljate komentar da makar procitate sta sam napisao. Ovako se diskusija svodi na nbesomucno ponavljanje vec recenog. Nisam rekao da je isto, vec da su razlike male.

Ja imam poprilican broj godina provedenih na magnetofonima, a ipak ne bih dopustio da izjavim nesto na konto tog iskustva vec sam uporedio rezultate i jednostavno pokusavam da prenesem svoje iskustvo na nekoga ko " nije prosao pored zgrade... " a ipak zeli da cuje misljenje od nekoga ko je potrosio neko vreme zarad prvenstveno sopstvene radoznalosti.

Koliko sam uspeo da shvatim, vi ste vec covek u poslu i sigurno sa odredjenim znanjem i autoritetom, pa nema potrebe da insistirate na skrivanju iza opreme. Mislim da je ogromna verovatnoca da napravite rezultat na razini vaseg znanja sa bilo kojom kvalitetnijom opremom.

Ma nije problem, ja samo komentiram činjenicu da se malo olako odbacuju neke stvari koje su jednostavno neprevaziđene.
Sama činjenica da se uporno trude da iskopiraju taj zvuk dovoljno govori o tome koliko taj zvuk doista znači.

Ja znam kakvu sam facu imao kad sam prvi puta čuo ne?to snimljeno na 24 analogna kanala, inače bio je to jedan projekt čovjeka koji se zvao Don-E, (Da Bear ga vjerovatno zna) i zvučao je fantastično.
Ja sam u to vrijeme snimao na Akai ADAM digitalni sistem i jednostavno razlika u kvaliteti zvuka je bila enormna.
OD tada sam zaljubljenik u analogni multitrack zvuk.

Bojim se da je ova tehnologija danas jo? uvijek daleko od analogne tehnologije.
I nije stvar u tome da li se mo?e ili ne mo?e napraviti i na jednom i drugom, ja radim na onom ?to imam u datom trenutku ali znam da su emulacije skoro kao originali isto kao ?to je i Mujo skoro j**o. :)

soundman 05-01-2012 10:17 PM

Quote:

Originally Posted by Surfer (Post 319595)
Sama činjenica da se uporno trude da iskopiraju taj zvuk dovoljno govori o tome koliko taj zvuk doista znači.

Potpuno se slazem. Taj zvuk je signature sam za sebe. Doduse moram priznati da je za neke stvari odlican dok (po mom misljenju) za neke stvari mi bolje zvuci digitalija.

Imao sam jednu studijsku sesiju gde smo bubanj i bas podelili da ide na Radar i na Studer. kad smo preslusavali bas i drveni delovi bubnja su zvucali dosta bolje sa trake dok su nam se metali vise svideli sa Radara.

Quote:

Ja znam kakvu sam facu imao kad sam prvi puta čuo ne?to snimljeno na 24 analogna kanala, inače bio je to jedan projekt čovjeka koji se zvao Don-E, (Da Bear ga vjerovatno zna) i zvučao je fantastično.
Ja sam u to vrijeme snimao na Akai ADAM digitalni sistem i jednostavno razlika u kvaliteti zvuka je bila enormna.
OD tada sam zaljubljenik u analogni multitrack zvuk.

Verujem. Ja sam isto cuo fantasticnih sirovih snimaka na traci. Takodje sam cuo i country projekat iz Neshvila, sniman digitalno sa fantasticnim mikrofonima i zaista fantasticnim preampima i mislim da je to mozda nesto najbolje sto sam cuo u zivotu (opet po mom misljenju). Zaista mislim da dobra prostorija, mikrofoni i preampi uz dobrog izvodjaca igraju presudnu ulogu. Ne umanjujuci ovom recenicom ulogu trake.

Quote:

Bojim se da je ova tehnologija danas jo? uvijek daleko od analogne tehnologije.
I nije stvar u tome da li se mo?e ili ne mo?e napraviti i na jednom i drugom, ja radim na onom ?to imam u datom trenutku ali znam da su emulacije skoro kao originali isto kao ?to je i Mujo skoro j**o. :)

Moje misljenje je da su stvari daleko blize nego sto izgledaju. Poprilicno je tesko biti siguran da li je miks radjen analogno ili digitalno. I sam sam se vise puta prevario. Sa druge strane kad slusam odvojene kanale mogu dosta toga da pogodim, u smislu tipa gitara, kvaliteta preampa i sl.

Da je tolika razlika, vec posle 3 sekunde bi rekli:"E, ovo je snimljeno na kompjuteru", kao sto jos uvek 98% stvari sa teritorije Srbije zvuce toliko kvalitativno razlicito od vrhunskih zapadnih da posle 10 ak sekundi bez slusanja vokala mogu da kazem da li je snimak sa nasih prostora ili nije.

awacs 05-01-2012 10:32 PM

Quote:

Bojim se da je ova tehnologija danas još uvijek daleko od analogne tehnologije.

Ta tehnologija će uvek biti daleko pošto je sasvim drugačija, jel'da :wink: Ali rezultati uglavnom nisu daleko. A to što se programeri trude da iskopiraju zvuk analogne tehnologije nema toliko veze sa samim zvukom koliko ima veze sa trgovinom ljudskim emocijama.

Quote:

I nije stvar u tome da li se može ili ne može napraviti i na jednom i drugom, ja radim na onom što imam u datom trenutku ali znam da su emulacije skoro kao originali isto kao što je i Mujo skoro j**o. :)

E, TO je dobra teza!!! Sa stanovišta onog ko posmatra rezultate (tj. publike) jedino što je bitno je rezultat, a rezultat može da se dobije i ovako i onako. Danas Mujo ni ne mora da j**e da bi Fata zatrudnela. Dvadeset prvi vek, jebi ga. Nije važno da li je Mujo uživao, važno je da se uradi posao :):thumbsup:

Pozdrav,

Vasa

Mogli 06-01-2012 12:30 AM

Quote:

Originally Posted by soundman (Post 319582)
Ovaj donji quote je iz vaseg ranijeg threada koji sam sa paznjom pratio. Da li je to monitoring koji treba da nabavim da bih bolje uocio razlike?

Da si sa paznjom pratio, kao sto nisi, onda bi znao da sam morao da se odreknem Geneleca 1030, ali da mi naslusanost od deset godina jednih te istih malih zvucnika daje vestinu da na njima napravim solidan mix ...Ali zato ja tebe sa paznjom pratim, i primecujem da imas slusnih problema u odredjenom spektru -
http://rumski.com/forum/showpost.php...1&postcount=60
Zato sam ti ono napomenuo, kad sam procitao tvoju repliku na post koji je dao Big Bockie.
Nema ljutnje, tu smo da pomognemo jedni drugima, a ne da se podbadamo!:grin:

tajsam 06-01-2012 12:47 AM

jednostavno:

plugin-ovi i sva digitalija su kao da drk_s
a prave sprave su kao kad jeeš pravu čkapi:D

tajsam 06-01-2012 12:49 AM

Quote:

Originally Posted by soundman (Post 319597)
Potpuno se slazem. Taj zvuk je signature sam za sebe. Doduse moram priznati da je za neke stvari odlican dok (po mom misljenju) za neke stvari mi bolje zvuci digitalija.

Imao sam jednu studijsku sesiju gde smo bubanj i bas podelili da ide na Radar i na Studer. kad smo preslusavali bas i drveni delovi bubnja su zvucali dosta bolje sa trake dok su nam se metali vise svideli sa Radara.

Verujem. Ja sam isto cuo fantasticnih sirovih snimaka na traci. Takodje sam cuo i country projekat iz Neshvila, sniman digitalno sa fantasticnim mikrofonima i zaista fantasticnim preampima i mislim da je to mozda nesto najbolje sto sam cuo u zivotu (opet po mom misljenju). Zaista mislim da dobra prostorija, mikrofoni i preampi uz dobrog izvodjaca igraju presudnu ulogu. Ne umanjujuci ovom recenicom ulogu trake.

Moje misljenje je da su stvari daleko blize nego sto izgledaju. Poprilicno je tesko biti siguran da li je miks radjen analogno ili digitalno. I sam sam se vise puta prevario. Sa druge strane kad slusam odvojene kanale mogu dosta toga da pogodim, u smislu tipa gitara, kvaliteta preampa i sl.

Da je tolika razlika, vec posle 3 sekunde bi rekli:"E, ovo je snimljeno na kompjuteru", kao sto jos uvek 98% stvari sa teritorije Srbije zvuce toliko kvalitativno razlicito od vrhunskih zapadnih da posle 10 ak sekundi bez slusanja vokala mogu da kazem da li je snimak sa nasih prostora ili nije.

a ti nea? pojma

soundman 06-01-2012 01:02 AM

Quote:

Originally Posted by Mogli (Post 319606)
Da si sa paznjom pratio, kao sto nisi, onda bi znao da sam morao da se odreknem Geneleca 1030, ali da mi naslusanost od deset godina jednih te istih malih zvucnika daje vestinu da na njima napravim solidan mix ...

Vi se salite , zar ne ? Nisam morao da se odricem nikakvog monitoringa na srecu, ali uvo vara vec posle 5 minuta kad se rade zahtevniji testovi. Po meni jedini relevantan test je a/b. Po secanju ne verujem da mozete ista postici, a sad svakako izrazavam veliku sumnju da ste radili uporedni test magnetofona sa nekom simulacijom. Naravno ako jeste ispravite me, bice mi drago da diskutujem sa relevantnim sagovornikom.

Quote:

Ali zato ja tebe sa paznjom pratim, i primecujem da imas slusnih problema u odredjenom spektru -
http://rumski.com/forum/showpost.php...1&postcount=60

Ne znam sta tacno zelite da kazete sa ovim linkom. Posedujem nekoliko desetina mikrofona sto podosta skupljih, sto jeftinijih od K2 (kojih imam dva). Zapravo i te kako stojim iza onoga sto sam rekao, samo je to bio jedan fini nacin da probam da ukazem ljudima na ispravnost ili neispravnost njihovih mikrofona.

Quote:

Zato sam ti ono napomenuo, kad sam procitao tvoju repliku na post koji je dao Big Bockie.

Bilo bi odlicno da sledeci put izadjete sa nekim argumentima ako zelite kvalitativno i korisno da se prikljucite temi. Gdin Big Bockie je vise nego dovoljno inteligentan i elokventan (a cini mi se da poseduje bar neko iskustvo sa magnetofonima za razliku od vas (opet me ispravite ako gresim)) da moze samostalno da ucestvuje u diskusiji.

Quote:

Nema ljutnje, tu smo da pomognemo jedni drugima, a ne da se podbadamo!:grin:

Nema ljutnje, pokusavam da pomognem. Samo ipak za ovakve testove je po mom misljenju ipak potreban ozbiljniji monitoring i audio kartica da bi se postavio relevantan argument

soundman 06-01-2012 01:04 AM

Quote:

Originally Posted by tajsam (Post 319611)
a ti nea? pojma

Trollovanje za deset. Svaka cast.

tajsam 06-01-2012 01:06 AM

Quote:

Originally Posted by soundman (Post 319614)
Trollovanje za deset. Svaka cast.

:harmonikas:

awacs 06-01-2012 01:14 AM

'oće neko da malo provetri ovu temu pošto stvari polako izmiču kontroli? Ili bar da se tema preimenuje, pošto cela priča ima ponajmanje veze sa SS tape mašinom.

Pozdrav,

Vasa

quake2 06-01-2012 01:29 AM

Quote:

Originally Posted by tajsam (Post 319609)
jednostavno:

plugin-ovi i sva digitalija su kao da drk_s
a prave sprave su kao kad jeeš pravu čkapi:D

Evo... kada sam prekinuo godisnji odmor samo da ti cestitam Matori za ovo:):):),svaka cast...kratko,jasno i jebitacno:),kao i svi tvoji postovi uostalom......a sada moram nazad pa molim da me niko ne kvotuje jer necu biti tu da mu odgovorim.

p.s.vidis cika Boki da nije dobro kada me nema....moras tu sam da se macujes sa kojecime:wink:

Haxli 06-01-2012 01:36 AM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 319618)
'oće neko da malo provetri ovu temu po?to stvari polako izmiču kontroli? Ili bar da se tema preimenuje, po?to cela priča ima ponajmanje veze sa SS tape ma?inom.

x2

+ koliko me secanje sluzi svaki put dodje do ovoga kada se pomenu vst simulacije traka... :(

Bockie 06-01-2012 02:59 AM

Quote:

Originally Posted by quake2 (Post 319619)
p.s.vidis cika Boki da nije dobro kada me nema....moras tu sam da se macujes sa kojecime:wink:

De si Kvejce druze stari!

Ej, ali nije mi ni cilj da se ovo pretvori u klasicnu "vs" pricu, poceo sam sa reakcijom kada je prica krenula u "vs" smeru, a eto vidis gde to ode...

Iskreno, meni je samo zao za vremenom kada su studiji radili i vise za onim vremenom (kao da je to bilo pre 180 godina) od pre do koju godinu kada su dolazili ljudi sa nekakvom dobrom ili polu-dobrom pesmom i idejom u studio, a sada dolaze sa nadom da "ima plagova" i da je "neki tamo cika" spreman da ispostuje nesredjene decije ma?te do iznemoglosti, bez para, na rate i u stvari, dolaze samo sa nekom zeljom da se nesto desi i totalno bez ideje sta je to, a kamo'li dobre pesme... ..cast izuzecima (na nivou statisticke greske).

Sreca je da je i cika Vasa pomenuo "workflow", koji je potpuno i totalno imao veeeliku ulogu u muzici, gde je to bio "mehanizam", uslovno receno, da ipak ne moze bas svaka razmazena baraba kroz studio da prodje kao pored ?vedskog stola...

Jbg, gledas neke likove koji sa 20 i kusur, napisu "vecne" stihove, opisu neke zivotne stvari (uzmi npr. ceo taj "klub 27", i "nove" i one od ranije), odsviraju neke stvari koje postave novi muzicki kurs... ...i neke koji "skinu sa neta", "bace bitove" i miksaju "kod drugara na kompu"... ..i moze samoo da te "strefi" jaka kontrakcija dijafragme...sa pratecim posledicama...

Ali, sada je tako... ...jbg... ...treba raditi...

Poz'

Znak 06-01-2012 09:36 AM

Quote:

Originally Posted by Braca (Post 319594)
kod analognog workflow-a nemas izbor i onda si prinudjen da radis i onda nema zajeba.

Zato ja poku?avam da u digitalnim uslovima emuliram workflow u kojem nema? mnogo izbora. Koristim samo Roundtone, pa makar bio najgori tape emulator na svetu. Pravim se da je to jedini koji mi je na raspolaganju. Vreme koje bih inače potro?io na isprobavanje ostalih stotinu pluginova tro?im na pisanje tekstova za pesme.

tajsam 06-01-2012 12:58 PM

za ove koji misle da pluginovi "rade" neka probaju izmiksat svoju pjesmicu recimo na jedan hi-fi video rekorder.to je analogna traka dostupna svima.pa ce te vidjeti stvarnu razliku.Jest da to nije to,ali se na ovaj nacin moze shvatiti bit cijele price.:pepsi:

All times are GMT +1. The time now is 07:56 AM.