Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Software (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=84)
-   -   Presonus Studio One V2 - ARA (r)evolucija!!! (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=39325)

euphoric 18-10-2011 05:19 PM

Presonus Studio One V2 - ARA (r)evolucija!!!

Skinuo demo - utisak/jedna rec - WOW :shock:! Odlican posao Presonus, sve sto je nedostajalo u V1 sada su implementirali i stare stvari jos poboljsali..
Workflow je neverovatan, mixer sa razlicitim pogledima - fenomenalan (ima 4 vrste setupa mixera, sa playlistom kanala koja moze da se linkuje sa kanalima u arrange view-u!).
Usudio bih se reci da je miksovanje mnogo bolje nego na Pro Tools-u a da ne pricam na Logic-u i Cubase-u. Folderi sa grupama za edit i za miksing, direktan bus na mixeru za folder itd.

Sve informacije se nalaze na :http://studioone.presonus.com/

http://img855.imageshack.us/img855/5...oone2songp.png

Video o ARA protokolu i Melodyne integraciji (MUST SEE :shock:):

http://www.youtube.com/watch?feature...&v=F3J8SFhoe10

Nekoliko clipova o S1V2 sa youtube-a:

General overview:
http://www.youtube.com/watch?feature...&v=Ih3nLeq0Cfg

Track Management:
http://www.youtube.com/watch?feature...&v=RWwB0_GqA7A

Comping:
http://www.youtube.com/watch?feature...&v=zLQ9-y5JD_g

Project Page Enhancements:
http://www.youtube.com/watch?feature...&v=LCGiZhnRh7s

Transient Detection and Editing:
http://www.youtube.com/watch?feature...&v=VYDJ_UpPFVY

Presonus - svaka cast!
Ovakav napredak i podrska, lakoca koriscenja i kreativnost workflow-a u S1V2. Konkurencija, drz'te se :rotfl:

Cubase/Logic killer?

:D

quake2 18-10-2011 06:56 PM

Re: Presonus Studio One V2 - ARA (r)evolucija!!!

Odlicno su ga odradili,svaka cast za Presonus.Integracija sa Melodyne-om ce sigurno da isprasi turove ostalim uspavanim seq.Nadam se samo da ce ovaj potez biti stimulans svima da urade isto,ili nesto slicno, jer mi se bas i ne menja Logic u kome radim vec zilion godina.Inace sve ostalo je vec vidjeno,cak i gomila ovih tastera kao da je precrtana.Koliko je u sustini Presonus kao sequencer stabilan,brz???Kakva je integracija sa externim spravama?Interni plug inovi?Mozda bi cak i probao malo da se poigram njime:).

euphoric 18-10-2011 08:01 PM

Quote:

Originally Posted by quake2 (Post 314738)
Odlicno su ga odradili,svaka cast za Presonus.Integracija sa Melodyne-om ce sigurno da isprasi turove ostalim uspavanim seq.Nadam se samo da ce ovaj potez biti stimulans svima da urade isto,ili nesto slicno, jer mi se bas i ne menja Logic u kome radim vec zilion godina.Inace sve ostalo je vec vidjeno,cak i gomila ovih tastera kao da je precrtana.Koliko je u sustini Presonus kao sequencer stabilan,brz???Kakva je integracija sa externim spravama?Interni plug inovi?Mozda bi cak i probao malo da se poigram njime:).

Ja sam Logic user od verzije 7 i nisam nikada pomisljao da ce mi nesto drugo trebati, niti da ce me bilo sta drugo zadovoljiti posle Logic-a 9.
Probao sam i prvu verziju Studio One-a i radio je odlicno, ultra stabilan i brz, ali su mi nedostajale stvari iz logica, pretezno editovanje vise partova midija odjednom, channel strip u inspektoru, groove templates, folderi itd..

Medjutim, danas kada sam probao sve ovo iz verzije 2, daleko prevazilazi sva moja ocekivanja od sledece inkarnacije bilo kojeg softvera, promene na bolje su ogromne..
Verzija 2 je bukvalno potpunila sve nedostatke sa kojima je kaskala za Logic-om/ Cubase-om i premasila ih u mnogim delovima, a stare stvari u kojima su bili bolji od konkurencije (workflow, workflow, workflow) jos su usavrsili!
Koliko je samo godina trebalo Steibergovim i Apple-ovim developerima da krpe, nadogradjuju, menjaju stastavljaju delove koda koji su tu jos iz 80-ih godina i da dodju do danasnjih monstruma od softvera koji vladaju DAW marketom vec decenijama. Mislim da je upravo to problem, jer su se Steinberg, Avid (ex Digi), Apple (ex Emagic) i donekle Cakewalk veoma ulenjili (usled nedostataka prave konkurencije sa novim idejama), uzeli svoje parce trzista i pruzali korisnicima sacicu novih ideja i stvari u novim inkarnacijama softvera za velike pare..
Kako je vreme odmicalo, konkurencija se sve vise budila sa novim idejama i tu je sigurno najvece parce trzista uzeo Ableton sa Live softverom koji je "zaziveo" tek od verzije 4, uveo neke nove ideje i napravio "svoje trziste" - performance daw, koje je gradio sve do verzije 8 u kojoj je skoro 3 godine. I dalje Live u svom segmentu nema konkurenciju ali je poznato da uskoro dolazi novi "performance daw" od strane ljudi koji su nedavno (pre 2 god) napustili Ableton usled unutrasnjih "ne suglasica".

Slicna je i situacija sa Studio One software..Kreiran je od strane ljudi (Wolfgang Kundrus koji je bio glavni arhitekta za Cubase, jos od vremena Atarija) koji su napustili Steinberg (cini mi se u vreme kada ih je kupila Yamaha, listu sa developerima mozete naci ovde http://www.presonussoftware.com/en_U...d=company-team ) a bili su glavni projektanti za Cubase/Nuendo i VST(i) standard (ni manje ni vise)..Otisli su jer je cika Karl (Steinberg) terao svoju pricu sa razvojem Cubase-a/Nuenda, nabacivanje jos funkcija i dzidza-bidza u cubase a i ovako glomazni kod i dalje sadrzi portove sa Atari-ja, sto je Wolfgangu smetalo jer je sa svojim timom hteo iznova da napise Cubase..Naravno, doslo je do nesuglasica i Wolfgang je sa ekipom napustio Steinberg, krenuo da radi novi engine, koji je kasnije otkupio Presonus i ceo softverski tim zaposlio!
I eto nas sada sa Studio One-om koji ima nesto sto Cubase/Logic/Pro Tools nemaju - svez, optimizovan kod koji se definitivno oseti pri radu sa S1..
Eto nas i kod price o verziji 2 koja je definitivno stabilnija, utegnutija i nadasve brza od Logica narocito..Mnogo su promena napravili, mnogo korisnih detalja ubacili.
Naravno, ne postoji savrsen DAW software, ali me neko pita, Studio One je definitivno na putu da to bude!

Sto se tice tvog pitanja integracije sa hardverom, tu tek briljira! Pogledaj ovaj video i bice ti jasno koliko je napredniji i jednostavniji rad sa midi kontrolerima u odnosu na konkurenciju, a video je jos iz verzije 1, sada je jos prosirena podrska! http://www.youtube.com/watch?feature...&v=a56Rq7Z1LJM

Sto se tice hardverskih efekata, ima odlican pipeline sistem preko plugina ili direktno sa ulaza (inputa).
Interni pluginovi - efekti jako dobri (definitivno u rangu sa Logicovim, neki i bolji za moj ukus, kao npr EQ) ali ih je manje nego u Logicu. Instrumenti su definitivno ispod ranga Logica ali mi je sampler mnogo bolji nego EXS24 (ne racunam neke ogromne biblioteke od nekoliko GB) u Logicu, slican je Abletonovom Sampleru u kombinaciji sa Simplerom ..

Uh, al' sam oduzio :) .. Sve u svemu, meni se mnogo svidja V2 i preporucujem ti da definitivno probas i pogledas ostale clipove na youtube-u. Bice interesantno videti kakav ce Logic X biti, jer ako zabrljaju, bice cupavo :cry:

Pozdrav ;)

psionic 18-10-2011 08:07 PM

Mene konkretno zanima jedna stvar koja me je kocila da upotrebim taj Studio One i zbog cega sam pribegavao Sonaru: da li su konacno ubacili neki svoj cross platform sistem - da iz 64bit verzije mogu da pokrenem 32bit vst, ili cu i dalje da se patim sa jbridgeom (kog nikako ne volem) ? U tom segmentu, Reaper je svakako neprevazidjen. Koristi i x86 i x64 ravnopravno, kao da se nista i ne desava u pozadini! Posle njega je Sonar X1, pa tek onda drugi - sa ili bez kombinacije Jbridgea :( Ne znam na sta lici ova Cubaseova poslednja varijanta...

Druga stvar je SC issue. Cubase koristi svoj sistem za sidechain, Studio One opet svoj (oba, na svu srecu, rade sa VST3 standardom za SideChain), ali sta je sa gomilom dobrih VST2 pluginova koji koriste sidechain i lepo rade pod Sonarom, ali ne i pod Cubaseom i Studiom One ? Da li je tu nesto menjano ?

Sto se hardverske kompatibilnosti tice... Cudi me da u verziji 1 nema ugradjenu podrsku za Novation liniju proizvoda. Prepoznaje on lepo klavijaturu, ali mi je cudno da nema neke naprednije fore, tipa da ima preset za studio one i automap... Utoliko vise sto je Novation ustvari deo Presonusa ? Pitam se jesu li to razresili u dvojci ?

A kad smo kod Cubaje - niko nista ne prica detaljnije o 6. Voleo bih da cujem i o tome neki komentar... U momentu kad je izasao, nesto se svi uskomesali, neki ga pokupovase, ali od onda ni rec ... ?

Quote:

Video o ARA protokolu i Melodyne integraciji (MUST SEE ):

http://www.youtube.com/watch?feature...&v=F3J8SFhoe10
Lepo je to sa melodyneom (upravo pogledah YT), ali Cubase ima svoj potpuno upotrebljiv pitch editor, koji je jos bolji u verziji 6, e sad, da li je taj ARA protokol put u neki svet novih vrsta plaginova, to je druga stvar...

euphoric 18-10-2011 08:53 PM

Quote:

Originally Posted by psionic (Post 314743)
Mene konkretno zanima jedna stvar koja me je kocila da upotrebim taj Studio One i zbog cega sam pribegavao Sonaru: da li su konacno ubacili neki svoj cross platform sistem - da iz 64bit verzije mogu da pokrenem 32bit vst, ili cu i dalje da se patim sa jbridgeom (kog nikako ne volem) ? U tom segmentu, Reaper je svakako neprevazidjen. Koristi i x86 i x64 ravnopravno, kao da se nista i ne desava u pozadini! Posle njega je Sonar X1, pa tek onda drugi - sa ili bez kombinacije Jbridgea :( Ne znam na sta lici ova Cubaseova poslednja varijanta...

Druga stvar je SC issue. Cubase koristi svoj sistem za sidechain, Studio One opet svoj (oba, na svu srecu, rade sa VST3 standardom za SideChain), ali sta je sa gomilom dobrih VST2 pluginova koji koriste sidechain i lepo rade pod Sonarom, ali ne i pod Cubaseom i Studiom One ? Da li je tu nesto menjano ?

Sto se hardverske kompatibilnosti tice... Cudi me da u verziji 1 nema ugradjenu podrsku za Novation liniju proizvoda. Prepoznaje on lepo klavijaturu, ali mi je cudno da nema neke naprednije fore, tipa da ima preset za studio one i automap... Utoliko vise sto je Novation ustvari deo Presonusa ? Pitam se jesu li to razresili u dvojci ?

A kad smo kod Cubaje - niko nista ne prica detaljnije o 6. Voleo bih da cujem i o tome neki komentar... U momentu kad je izasao, nesto se svi uskomesali, neki ga pokupovase, ali od onda ni rec ... ?

Lepo je to sa melodyneom (upravo pogledah YT), ali Cubase ima svoj potpuno upotrebljiv pitch editor, koji je jos bolji u verziji 6, e sad, da li je taj ARA protokol put u neki svet novih vrsta plaginova, to je druga stvar...

Hmm..Sto se tice tog 64bit bridge-a, stvarno ne mogu da ti odgovorim, jer sam ja skinuo 32bit verziju, a i koristim OSX, tako da stvarno ne znam nista ni o jBridge-u ..

Sidechain - meni sasvim lepo rade svi pluginovi koji podrzavaju sidechain, ali imaj na umu da ja koristim AU a ne VST, tako da ti opet ne mogu pomoci :cry: ..

Sto se tice Novation-a, i ja imam Novation (Nocturn Keyboard 49) i radi mi super i preko verzije 3.7.4, ali moras da podesis da radi sa HUI protokolom..Koliko sam upucen, problem je sa Novation-om a ne sa Presonus-om i na forumu Novation-a su obecali native podrsku za Studio One u verziji 4 automap-a. Novation nije deo Presonusa, nego sestrinska firma Focusrite-a :) ..

Slazem se da Cubase-ov VariAudio radi posao za pitch, ali ARA integracija radi daleko vise stvari od toga..Obrati paznju na onaj Melodyne video na 7:50 min pa nadalje :shock: ..

S druge strane, vidim da koristis Sonar, a vidis i sam da je Cakewalk bio "primoran" da unapredi workflow na X1 jer je, ruku na srce, Sonar uvek bio iza Logica, Cubase-a i PT-a, pa je Studio One bio direktna konkurencija i opasnost za Sonar. Vidi se koga je Cakewalk uzeo za inspiraciju :)..
Feature-wise, Sonar deluje kao najkompletniji DAW, ali je njegov problem sto su Cakewalk developeri pokusali da implementiraju sve dobre stvari iz drugih programa, sto je odlicno, ali mislim da je krajnji rezultat iz nekog razloga uvek bio ne uspeh na trzistu, sto iz nestabilnosti softvera, sto iz (koliko sam cuo) lose implementacije.. Da li je Sonar (ne)pravedno zapostavljen na trzistu, znacemo tek kada veliki igraci padnu, ali su veoma male sanse za to.

Sve u svemu, cini se da na trziste polako ali sigurno dolaze neki novi igraci, koji ce opravdati svoje proizvode kvalitetom a ne imenom..Pogledajte samo Softube, Celemony, Cytomic, Galbanum (2C Audio), PSP Audioware i drugi .. Ova kriza je definitivno poostrila kriterijume i konkurenciju, nema mesta za puno propusta ..

Pozdrav :wink:

quake2 19-10-2011 12:13 AM

Hvala puno za informacije.Ja ovo barem probavam sigurno.U sustini mi komp u 90% slucajeva sluzi za guranje trackova i editing a editing je ono sto me je ovde odusevilo,mada ga ne podnosim...ali onda daj da barem bude brz:).Nego imam jos jedno pitanje vezano za 64bita.Dali koristis UAD ili nesto od 32bit native plagova a da je Presonus stavljen u 64bit mod?Kako se seq. tu ponasa prilikom otvaranja?I dali uopste negde moze da se izabere u kom ce modu raditi?

ps.sorry,sada tek videh da si skinuo 32bit verziju.Pokusacu da nadjem negde na netu odgovor.

Rhino 19-10-2011 12:39 AM

Evo i mene je zainteresovao covjek. :D

psionic 19-10-2011 02:27 AM

*

psionic 19-10-2011 02:35 AM

Focusrite, Presonus, Novation... Sve mi se pobrkalo, greska u koracima!

A sto se ostalog tice - ma nije mi Sonar X1 primarni alat, nekad se narodski Cubase zbuni sa vise od 50 traka u 24bita i mnogo nesto strimuje sa HDDa, pa u tim slucajevima exportovane trake finalizujem u Sonaru X1, koji to radi, za divno cudo - prilicno dobro. Valjda pomaze to sto je 64 bit, pa sabije sve u RAM...

Inace X1 je direktno Cakewalkov odgovor na Studio One (cak su i izasli u kratkom vremenskom intervalu, jedan za drugim) i da bi Cakewalk sustigao konkurenciju, izbacili su X1 u debeloj alfa varijanti - totalno nestabilan, sa greskama tipa ne moze da se selektuje grid snap ili tako nesto. Tek sad radi, sa verzijom X1c, posle 15ak patcheva :banghead:

Moram da skinem taj demo da ga pregledam...

Mogli 19-10-2011 10:16 AM

Quote:

Originally Posted by psionic (Post 314770)
Focusrite, Presonus, Novation... Sve mi se pobrkalo, greska u koracima!

A sto u citavoj prici nigde nema Samplitude Pro X?:shock:

euphoric 19-10-2011 12:26 PM

Hmm..Samplitude je DAW koji je takodje krenuo novim putem os verzije X, cini mi se i to samo potvrdjuje da su se developeri malo trgnuli i da imaju zdravu konkurenciju na trzistu, sto je dobro za nas krajnje korisnike :) ..
Ja nisam imao priliku da ga probam niti da ga vidim uzivo kod bilo koga i zato nisam nista hteo da komentarisem, ali verujem da svaki alat ima svoga korisnika :wink: ..Citao sam negde i da treba da izadje verzija za OSX pa cu rado da pogledam o cemu se radi kada se to desi :)!

Sto se tice S1, za sve vas koji nikada niste koristili, preporucujem vam da pored videa o verziji 2 pogledate i starije klipove iz verzije 1 jer se tamo nalaze same osnove..
Neki od korisnih videa:

PreSonus Studio One - Overview:
http://www.youtube.com/watch?feature...&v=BVvgXXoY6Vk

Studio One - Basic Navigation:
http://www.youtube.com/watch?feature...&v=cWy1RXZaHVE

S1 Drag and Drop Workflow:
http://www.youtube.com/watch?feature...&v=RyhpE1aJXqQ

S1 Automation - Part 1:
http://www.youtube.com/watch?feature...&v=_FSRlW6oHqg

Studio One - New Features in Version 1.5 (Must see!):
http://www.youtube.com/watch?feature...&v=zN3HTdUM5ao

i na kraju ovaj odlican video koji je sa marketinske strane smesno uradjen, ali definitivno "prooves the point" :grin: :

http://www.youtube.com/watch?feature...&v=StdHN_IKIgk

Uzivajte..

psionic 19-10-2011 04:30 PM

Quote:

Originally Posted by Mogli (Post 314785)
A sto u citavoj prici nigde nema Samplitude Pro X?:shock:

Uh, ja nesto nikad nisam uspeo da se privolim tom Samplitudu... Mnogo nesto sve... Probao par verzija (10, 11...) ovaj X bas i nisam, ali sta znam...

Rhino 19-10-2011 04:55 PM

Nekad davno sam takodje probao da se malo priviknem na sequoia (slicno kao samplitude - maltene isto, isti proizvodjac) i nije mi prijalo..

Mislim... Sve je stvar navike..

Ja sam npr naviknut na steinberg. I tako covjek dolazi do rjesenja njegovim 'internim' workflowom.. Mogu da budu x ili y opcije 'gluplje' i sporije nego na drugim softverima ali to je taj nacin razmisljanja koji vremenom razvijes tako da ti na kraju ispadne 'pametnije' i lakse..

Navika je cudo :D

Ja npr i dalje 'kaskam' za vama jer u 99% slucaja koristim nuendo4 a ne cubase5.. I to upravo zbog nekih stvarcica koje nisu POTPUNO iste (a maltene jesu)..

Nego da ne offtopicarim vise...

quake2 19-10-2011 05:14 PM

Hmmmm,koliko uspevam da nadjem Studio One nema nikakve bridgeve ili sl.U 64bitnoj aplikaciji izgleda rade samo 64bitni plagovi :confused:,steta ako je tako jer npm lenstine iz UA nikako da upakuju UAD na 64bita i ni ne nazire se kada ce to biti a gomila kartica je u masinama.

Jan 19-10-2011 06:19 PM

Ja razmisljam o prelasku na Reaper (u Steinbergu se snalazim odlicno i radim sa njim od verzije VST 5, znam da su neki od vas na njemu jos od doba Atarija:)), u Pro Tools-u se isto snalazim, ali sam u glavnom bio na 7.4, sa 8 sam malo radio, sa 9 jos nisam. Vec neko vreme razmisljam da krenem da naucim Reaper i eventualno predjem na njega (jer je jevtin, kupio bih licencu, u poslednje vreme razmisljam da kupim sav softver koji koristim a ostalo sto ne koristim pobacam sa sistema), evo sad ce da me zainteresuje i Studio One :) Problem je sto se nema vremena za eksperimentisanje i probanje :(

DaBear 19-10-2011 06:31 PM

Quote:

Originally Posted by Jan (Post 314817)
Ja razmisljam o prelasku na Reaper (u Steinbergu se snalazim odlicno i radim sa njim od verzije VST 5, znam da su neki od vas na njemu jos od doba Atarija:)), u Pro Tools-u se isto snalazim, ali sam u glavnom bio na 7.4, sa 8 sam malo radio, sa 9 jos nisam. Vec neko vreme razmisljam da krenem da naucim Reaper i eventualno predjem na njega (jer je jevtin, kupio bih licencu, u poslednje vreme razmisljam da kupim sav softver koji koristim a ostalo sto ne koristim pobacam sa sistema), evo sad ce da me zainteresuje i Studio One :) Problem je sto se nema vremena za eksperimentisanje i probanje :(

bas to...Ja se od kad kanim da (dobro) savladam Ableton Live i Reaper...
reaper sam malo cackao, super je...ALI u medjuvremenu se pojavio Pro Tools 9 (koji je resio mnoge probleme od ranijih verzija)...
Malo je veliki korak uzeti potpuno novi software za main DAW....
Ko ima vremena da (po stare dane) uchi... hehe...nisam joss ni sve plugove prosao i savladao :D

euphoric 19-10-2011 06:50 PM

Quote:

Originally Posted by quake2 (Post 314813)
Hmmmm,koliko uspevam da nadjem Studio One nema nikakve bridgeve ili sl.U 64bitnoj aplikaciji izgleda rade samo 64bitni plagovi :confused:,steta ako je tako jer npm lenstine iz UA nikako da upakuju UAD na 64bita i ni ne nazire se kada ce to biti a gomila kartica je u masinama.

Da, nema za sada svoj bridge sistem, naleteo sam bas na to na njihovom forumu, ali ruku na srce, nema ni Cubase ni PT (nema jos ni 64 bit), a Logic-ov interni bridge je meni ne upotrebiv za sada, videcemo sta ce doneti Logic X :rolleyes:

Quote:

Originally Posted by Jan (Post 314817)

Heh..Secam se da je i mene interesovao Reaper i da sam ga pratio jos od prve verzije a probao tek u trecoj..Utisci - program je stvarno odlican ali zahteva mnoooooogo vremena, ucenja i pre svega navikavanja (barem za mene) a ja nisam (kao i ti) imao vremena za to..Previse je stvari zakopano u menije i definitivno najmanje intuitivan DAW koji sam probao i zahteva mnogo vise ucenja i od Logic-a koji je poznat da ima "steep learning curve" (iako je meni iz nekog razloga Logic jako brzo "legao")..
Drugo, Reaper je (uz Sonar X1) DAW koji sigurno ima najvise malih sitnih detalja i funkcija koje se dodaju maltene na nedeljnom nivou, i stalno izlaze neke nove stvari koje verujem ni hardcore Reaper fanovi ne mogu isprate..S druge strane, problem je sto su svi ti detalji lose implementirani pa treba podobro kopati po menijima da se dodje do svega..Postoji i customizacija svega, ali ponekad previse izbora nije zdravo, barem za mene :) ..
Kad smo vec kod Reaper fanova, oni imaju veoma jak community (kao i Winamp, uostalom, ciji autor je isti) a ponekad umeju da preteruju i da budu "agresivni" sa promovisanjem Reaper-a (barem na KVR-u kojeg izmedju ostalih foruma pratim)..
Sto se tice "ucenja" Studio One-a, ne zelim da mislite da preterujem, ali ja zaista nikada nisam pogledao manual da bih pronasao ili naucio kako se nesto radi..Bukvalno je toliko intuitivan da je sve svedeno na drag'n'drop (i to u oba smera: browser-->arrangement i obrnuto) i za ono sto niste sigurni kako radi, sigurno znate -> drag'n'drop :wink: ..

Ja sam juce skinuo verziju 2, sa verzijom 1 sam malo radio tako da nisam ni blizu iskusan kao u Logic-u, a vec zavrsavam jednu traku, koju sam krenuo da probam kako radi V2 a poceo sam i drugu i podosta je uradio..
Jednotsavno workflow leti kao zmaj, sve je utegnuto i brzo, barem je moj utisak takav..Logic nisam otvorio od pre 3 dana, ali jos uvek cekam da vidim sta ce Apple uraditi sa Logic X-om koji (navodno) treba da bude presedan. Da li ce biti presedan u pozitivnom ili negativnom smislu, ne znam, videcemo. Znam samo da mi je S1V2 odlicno legao i da definitivno zelim da podelim sa vama svoje odusevljenje :da: ..
Sve je to subjektivan stav, ali verujte mi, ako ste imalo radili na Cubase-u ili Logic-u, sigurno znate da radite u S1, oseti se uticaj Cubase-a u audio obradi i aranziranju (ipak su oni i napravili Cubase) sa novim inovativnim idejama u aranziranju i mixeru koji je za mene mozda i najjaca karika S1 (pored brzog workflow-a) a radio sam i na PT mikseru i jos kako na Logic-ovom ..

awacs 19-10-2011 06:59 PM

Quote:

Originally Posted by DaBear (Post 314819)

To je glavni problem pod stare dane :) Meni je prelazak na Reaper bio relativno lak po?to sam dugo radio audio mix u Vegasu. Ali Presonus Studio i Reaper imaju ogromnu prednost za nove korisnike - programeri nisu bili opterećeni postojećim kodovima i mogli su da rade engine "from scratch". ?to ne va?i ba? sasvim ni za Cakewalk i Samplitude, a da ne pominjem Cubendo i PT. Ali trenutno su SVI jako dobri, i razlike u mogućnostima su besmisleno male.

Ova fora sa ARA integracijom Melodyne-a u Presonus Studio je dobra fora u poslovnom smislu, po?to su izgleda u Celemony-ju shvatili da moraju da malo bolje plasiraju priču koja nije dala ba? onoliko koliko je u startu obećavala. To su dobre osobine tr?i?ne privrede :)

Pozdrav,

Vasa

Jan 19-10-2011 07:01 PM

Quote:

Originally Posted by euphoric (Post 314820)

Ja sam juce skinuo verziju 2, sa verzijom 1 sam malo radio tako da nisam ni blizu iskusan kao u Logic-u, a vec zavrsavam jednu traku, koju sam krenuo da probam kako radi V2 a poceo sam i drugu i podosta je uradio..
Jednotsavno workflow leti kao zmaj, sve je utegnuto i brzo, barem je moj utisak takav..Logic nisam otvorio od pre 3 dana, ali jos uvek cekam da vidim sta ce Apple uraditi sa Logic X-om koji (navodno) treba da bude presedan. Da li ce biti presedan u pozitivnom ili negativnom smislu, ne znam, videcemo. Znam samo da mi je S1V2 odlicno legao i da definitivno zelim da podelim sa vama svoje odusevljenje :da: ..
Sve je to subjektivan stav, ali verujte mi, ako ste imalo radili na Cubase-u ili Logic-u, sigurno znate da radite u S1, oseti se uticaj Cubase-a u audio obradi i aranziranju (ipak su oni i napravili Cubase) sa novim inovativnim idejama u aranziranju i mixeru koji je za mene mozda i najjaca karika S1 (pored brzog workflow-a) a radio sam i na PT mikseru i jos kako na Logic-ovom ..

Znaci oces da kazes da za nas koji smo radili u Cubase-u vredi probati Studio One? :) Zainteresovao si me, moram ti priznati

psionic 19-10-2011 07:19 PM

Quote:

Originally Posted by DaBear (Post 314819)
bas to...Ja se od kad kanim da (dobro) savladam Ableton Live i Reaper...
reaper sam malo cackao, super je...ALI u medjuvremenu se pojavio Pro Tools 9 (koji je resio mnoge probleme od ranijih verzija)...
Ko ima vremena da (po stare dane) uchi... hehe...nisam joss ni sve plugove prosao i savladao :D

Ma sve je to na isti fazon, ako si radio u Cubaseu, sve ostalo su varijacije na temu... Manje-vise. Svaki ima svoje adute, naravno...

Quote:

Originally Posted by euphoric
Da, nema za sada svoj bridge sistem, naleteo sam bas na to na njihovom forumu, ali ruku na srce, nema ni Cubase ni PT (nema jos ni 64 bit)

Pa Cubase (bar verzija 5) ima bitbridge... Posto nemam zvanicnu verziju, ne koristim ga i ne znam kako radi. Valjda radi dobro...
Ok, bar za Win ima prelaznih resenja - u obliku jBridgea...

euphoric 19-10-2011 07:23 PM

Quote:

Originally Posted by Jan (Post 314823)
Znaci oces da kazes da za nas koji smo radili u Cubase-u vredi probati Studio One? :) Zainteresovao si me, moram ti priznati

Hehe..Na tebi je da odlucis da li ces probati, ali moj savet je da definitivno probas! I sam sam koristio Cubase, do duse SX2 i SX3, posle sam presao na Logic, ali sam upoznat sa, khm, khm, vazdusnom, jelte verzijom Cubase 5 koju imam na PC-u, pa se cisto iz nostalgije poigram sa 5-icom i moje misljenje je da je S1 neuporedivo bolji, but that's me :wink:

btw. citam na presonusovom forumu da im je server juce i danas preopterecen zbog downloadova, tako da ces morati da budes strpljiv ako budes skidao demo, a ono bude sporo - just a cautious warning :)!

Jan 19-10-2011 07:25 PM

Quote:

Originally Posted by euphoric (Post 314828)
Hehe..Na tebi je da odlucis da li ces probati, ali moj savet je da definitivno probas! I sam sam koristio Cubase, do duse SX2 i SX3, posle sam presao na Logic, ali sam upoznat sa, khm, khm, vazdusnom, jelte verzijom Cubase 5 koju imam na PC-u, pa se cisto iz nostalgije poigram sa 5-icom i moje misljenje je da je S1 neuporedivo bolji, but that's me :wink:

btw. citam na presonusovom forumu da im je server juce i danas preopterecen zbog downloadova, tako da ces morati da budes strpljiv ako budes skidao demo, a ono bude sporo - just a cautious warning :)!

Sacekacu, a koja je cena Studio One-a ? Ako mi se dopadne ja bih da uzmem original ako nisu bezobrazni i koja im je politika vezana za update-ove na buduce verzije?

euphoric 19-10-2011 07:28 PM

Quote:

Originally Posted by psionic (Post 314827)
Pa Cubase (bar verzija 5) ima bitbridge... Posto nemam zvanicnu verziju, ne koristim ga i ne znam kako radi. Valjda radi dobro...
Ok, bar za Win ima prelaznih resenja - u obliku jBridgea...

Oops, izvinjavam se na svojoj ne dovoljnoj informisanosti o ovome :ups:

U pravu si, ima svoj interni bridge! Mislio sam da nema jer vidim po forumima da svi koriste jBridge :banghead:

Pozdrav i sorry na dezinformaciji :ups: :wink:

psionic 19-10-2011 07:38 PM

Quote:

Originally Posted by euphoric (Post 314830)
Oops, izvinjavam se na svojoj ne dovoljnoj informisanosti o ovome :ups:
U pravu si, ima svoj interni bridge! Mislio sam da nema jer vidim po forumima da svi koriste jBridge :banghead:

Ma nemoj se izvinjavati, ima stotinjak raznih programa, ko ce ih sve po'vatati - ja znam za Cubase, jer mi je to primarni alat :wink:

Inace dok sam imao zvanicni cubase (doduse 5.0.0), taj njegov bitbridge i nije bio narocito dobar. Kasnije su ga kao updatovali i kao radio je bolje, mada sve je to pomocu stapa i kanapa...
Jbrigde je btw sada na verziji 1.3, mislim da je malo stabilniji nego 1.2, a i postoji tu i neki bidule koji nisam probao... Ma postoji workaround za taj x64.

A kad vec pominjem Sonar X1, samo da dodam da je izasao neki Producer Expanded Koga zanima, neka pogleda na zvanicnom sajtu.

euphoric 19-10-2011 07:49 PM

Quote:

Originally Posted by Jan (Post 314829)
Sacekacu, a koja je cena Studio One-a ? Ako mi se dopadne ja bih da uzmem original ako nisu bezobrazni i koja im je politika vezana za update-ove na buduce verzije?

Savetovao bih te da skines potpuno funkcionalan 30-dana demo, nema nikakvih ogranicenja, posle u taj demo moze samo da se unese drugi product key i postane "fully functional".. Onda skines content direktno iz programa i to mozes proizvoljno da stikliras sta zelis da skines, jer ceo paket ima oko 25 GB. Ovde mozes detaljno da pogledas sta sve S1 sadrzi http://studioone.presonus.com/what-is-included/

Sto se tice update-ova, ako je suditi po dosadasnjoj politici nece biti placanja za upgrade sve do verzije 3, sto ce verovatno biti za 2 godine. Imaj na umu da je x.5 update ogroman, jer donosi mnogo stvari. Verzija 1.5 je komotno mogla da bude v2 koliko je poboljsanja donela, tako da nisu pohlepni i bezobrazni. Naprotiv, imaju za sada najmiroljubivji community i jako dobru komunikaciju sa korisnicima preko foruma forums.presonus.com, tako da ti savetujem i da malo procesljas po njihovom forumu i uveris se :wink: .
I da, update-ovi i fix-evi (ako ih ima, verovao ili ne, desilo se na verziji 1.6.5 da nema ni jedan bug, tako da je samo jezik i par stvarcica update-ovano :shock:) su prilicno cesti. Ne toliko cesti kao Reaper (koji se update-uje najmanje jednom mesecno) ali ne vise od 2 meseca za update u proseku.

Sto se tice cene, koliko sam upucen, imas nekoliko kombinacija za razne popuste do 31.oktobra pa te izadje oko 250 eura (Pro verzija, koja je najjaca), inace je 400e regularna cena. Imas sve varijante na njihovom forumu - neke prodavnice nude odmah popust direktno na S1Pro, a postoji i varijanta da kupis Artist za 20e i updateujes na pro verziju 1 za 99e i onda updateujes na verziju 2 za 99 e, tako da to izadje oko 220e za najjacu verziju.
Ako imas nekoga ili imas ti Presonus-ov audio interfejs, dobijas besplatno Artist verziju cije je ogranicenje da nema 3rd party VST(i)-a, ali ustedis 20e :wink: ..

Najbolje je da pogledas zvanican sajt za cene i jos bolje forum za razne popuste.

( i koliko sam se zalozio za S1, ljudi nemam nikakve veze sa Presonus-om, samo sam odusevljeni potencijalni korisnik :da: .. A vi iz Presonusa bi mogli jednu licencu za Pro ovamo :D )

euphoric 19-10-2011 07:55 PM

Quote:

Originally Posted by psionic (Post 314831)
Ma nemoj se izvinjavati, ima stotinjak raznih programa, ko ce ih sve po'vatati - ja znam za Cubase, jer mi je to primarni alat :wink:

Inace dok sam imao zvanicni cubase (doduse 5.0.0), taj njegov bitbridge i nije bio narocito dobar. Kasnije su ga kao updatovali i kao radio je bolje, mada sve je to pomocu stapa i kanapa...
Jbrigde je btw sada na verziji 1.3, mislim da je malo stabilniji nego 1.2, a i postoji tu i neki bidule koji nisam probao... Ma postoji workaround za taj x64.

A kad vec pominjem Sonar X1, samo da dodam da je izasao neki Producer Expanded Koga zanima, neka pogleda na zvanicnom sajtu.

Ja sam odustao od 64 bita za sada jer imam samo 4GB rama pa ni ne bih osetio neku veliku razliku, a ne koristim neke velike biblioteke u sampleru..
Probao sam Logic x64 koji takodje ima svoj interni bridge, ali ima previse nedostataka u radu sa tim bridge-ovanjem, tako da cu radije sacekati native 64-bitne pluginove i nadam se da cu do tada imati barem 8 GB rama :rolleyes:

Pozdrav !

(btw. svidja mi se tvoj avatar, iako bi 7 of 9, izgledala nekako .. hmm .. lepse :D)

Spoiler (scroll down):
:D

psionic 19-10-2011 11:27 PM

Quote:

Originally Posted by euphoric (Post 314833)
btw. svidja mi se tvoj avatar, iako bi 7 of 9, izgledala nekako .. hmm .. lepse :D

Pa ni ja nisam ... lepsi :D Cak sam malo i ruzniji od ovog BORG Picarda :rotfl: Mozda mogu da je umetnem pored, da mi lici...

Jan 19-10-2011 11:39 PM

Euphoric, jel mi mozes malo pojasniti u cemu je stos, odnosno sta je ovo ARA? Proleteo sam kroz ovaj video sto si okacio, ali nisam najdetaljnije shvatio nista osim da su Melodyne i S1 fantasticno "ukompovani" da se izrazim :S Ja inace ne koristim Melodyne previse

branoy 19-10-2011 11:45 PM

da nije ARA music iz bugarske?? :D .. .shala ee stvarno i ja to sam se zapitao sta je ARA?

Mika Technika 19-10-2011 11:51 PM

pokidali su, nema sta, razliku od hardvera :)

quake2 19-10-2011 11:53 PM

Quote:

Originally Posted by Mika Technika (Post 314859)
pokidali su, nema sta, razliku od hardvera :)

Bogami je mene odusevio i ADL600 preamp...postaju polako ozbiljna firma:)

Nego ja nigde ne vidim dali ova verzija radi u Lionu?

euphoric 20-10-2011 12:52 AM

Quote:

Originally Posted by Jan (Post 314856)
Euphoric, jel mi mozes malo pojasniti u cemu je stos, odnosno sta je ovo ARA? Proleteo sam kroz ovaj video sto si okacio, ali nisam najdetaljnije shvatio nista osim da su Melodyne i S1 fantasticno "ukompovani" da se izrazim :S Ja inace ne koristim Melodyne previse

Quote:

Originally Posted by branoy (Post 314857)
da nije ARA music iz bugarske?? :D .. .shala ee stvarno i ja to sam se zapitao sta je ARA?

ARA Audio Random Access is a pioneering extension for audio plug-in interfaces such as VST, AU or RTAS. It was developed by Celemony, best known for the multiple award-winning Melodyne software, in collaboration with PreSonus, the company behind Studio One. In this video, Celemony's product designer Stefan Lindlahr demonstrates how smoothly Melodyne integrates in Studio One with the ARA technology.

Znaci, moglo bi se reci da je to tehnologija uske integracije i pristupa DAW-u za razliku od VST-a koji je potpno "eksterni", a kreirana je od strane Presonusa i Celemony-ja..Interesantno je da je upravo ista ekipa koja je sada u Presonusu projektovala i VST standard (Wolfgang i njegov ex Steiny tim)..
ARA je definitivno buducnost i Melodyne je prvi plugin koji je implementirao tu tehnologiju..
S1V2 je logicno za sada prvi DAW koji podrzava ARA-u, a u buducnosti mozemo ocekivati da i drugi developeri urade isto. Logic je izgleda sledeci, jer je Apple prijavljen za koriscenje datog patenta, samo ne znamo hoce li to biti sledeca verzija Logica ili L11?

Quote:

Originally Posted by quake2 (Post 314860)

Nego ja nigde ne vidim dali ova verzija radi u Lionu?

Da, itekako! Cak sta vise 10.6.8 je minimum - http://studioone.presonus.com/what-i...-requirements/
Kad sam vec kod ovoga, primetio sam da je V2 efikasnija od V1, sto ce reci trosi manje resursa..
Tesko da na OSX-u moze da bude bilo ko efikasniji od Logic-a usled njegovog hibridnog engine-a i dostupnosti source koda OSX-a, ali V2 je veoma blizu a narocito kada se uzme u obzir napredno resenje freeze-a i transorm to audio, zajedno sa detaljnim menadzmentom koriscenja resursa (slika dole) nece biti nikakvih problema.

Freezing Audio Inserts:
http://www.youtube.com/watch?feature...&v=fmVXKTqY7lY

Transform To Audio:
http://www.youtube.com/watch?feature...&v=80KxD5S_oUs

http://theaudiocave.com/pics/2011-10-19_1316.png

Pozdrav :)

(o.t. zasto na forumu ne radi embed youtube clipova?)

Haxli 20-10-2011 01:41 AM

o.t radi, samo prekopiraj :)

psionic 20-10-2011 10:04 PM

Quote:

Originally Posted by Haxli (Post 314864)
o.t radi, samo prekopiraj :)

Samo da najavim da je izasla "narodnjacka" verzija - znate vec o cemu se radi, prilagodjeno za narodnjake MAC & WIN :rotfl:
UNION

branoy 20-10-2011 10:13 PM

al bune se dole po komentarima da nije pro full sa svim tim, video sam to, jesi isprobao?? meni se nije dalo, kazu nema melodina integrisanog, nego je cisto kraky na taj demo

euphoric 20-10-2011 10:20 PM

Quote:

Originally Posted by psionic (Post 314931)
Samo da najavim da je izasla "narodnjacka" verzija - znate vec o cemu se radi, prilagodjeno za narodnjake MAC & WIN :rotfl:
UNION

wooo..didn't expect that fast :shock: .. znaci samo za narodnjake? :harmonikas:

btw. danas je izasao update:

v2.01.16919 Hotfix is online

this fixes:
* Loop Overdub/Mix Recording Mode
* AudioBend Errors
* Melodyne Version Detection

euphoric 20-10-2011 10:23 PM

Quote:

Originally Posted by branoy (Post 314932)
al bune se dole po komentarima da nije pro full sa svim tim, video sam to, jesi isprobao?? meni se nije dalo, kazu nema melodina integrisanog, nego je cisto kraky na taj demo

Sa Pro verzijom dolazi Melodyne essential..Naravno da Celemony nece pokloniti najjacu verziju, jer sam Melodyne Editor (koji ima DNA) kosta 349$, sto je trenutno veca cena nego S1 Pro :rolleyes: ..
Naravno ako imas Melodyne Editor od ranije (od verzije 1.3 sa DNA) S1 ce ga automatski prepoznati i integrisati.

branoy 20-10-2011 11:10 PM

@euphoric - aham, znaci tako, ok thnx na info. aa dobro brzo ce oni to sve u jednom da odrade, po obicaju. i efekte neke kazu da fale, al de. bitan je editor. valjda. ovo ostalo efekti, dna sve ima sa strane. pozi

Mika Technika 21-10-2011 02:19 AM

Quote:

Originally Posted by quake2 (Post 314860)

ako je tako, trebalo im je mnogo vremena

quake2 21-10-2011 05:01 AM

Evo posle par sati igranja sa S1,mogu vrlo da vam preporucim da uradite isto,odlican seq. pogotovo ce bez problema leci Cubendo korisnicima,mada je u sustini vrlo jednostavan i intuitivan.

All times are GMT +1. The time now is 12:42 AM.