![]() |
Online mastering i ostalo
Na ovom forumu ima dosta ljudi koji imaju opasne sprave i odlicno rade i zasto ne bi oni uzimali neki dinar za online mastering, nego neki likovi iz inostranstva. Zar nije lakse dogovoriti se sa nasim covekom, ciji studio mozes i da vidis uzivo, nego da verujes nekom preko, koji mozda ima samo Tracks?
Evo meni bi konkretno trebalo da se moj snimljeni vokal propusti kroz hardwerske sprave i ja bi za to platio naravno. Ako moze i neki mali popust, za clanove Rumskog "):grin: |
Re: Online mastering i ostalo
Odlicna inicijativa! A i da budu realni sa cijenama i bice ludilo posla!
I to a i ona nekadasnja ideja za Rumski label, odnosno za nekakva sumirana izdanja ljudi sa Rumskog sta je bilo sa tim? Znam da je i ovo sad off topic ali... www.myspace.com/slikaiprilikamusika |
Quote:
Quote:
RM |
Quote:
Procesljajte malo po forumu. A nekome je opet bitno "bombasticno / poznato ime iz inostranstva" !! Uvek je zelenija trava kod komsije....:D |
Quote:
|
Nisam uopsteno govorio samo za sebe, vec je glupo biti na ovom sajtu sa jedinom mogucnoscu da svoju stvar mozes dati samo na slusanje, sto ce mozda jedino preslusati bas neko ko i ne poznaje materiju. Trebalo bi da postoji u okviru sajta radionica gde postoji slikoviti i audio pregled svih onih koji su najbolji, da postoji mogucnost da cujes procesirani deo gratis i na osnovu toga da se opredelis gde ti je bolje, a ne na osnovu cene. Cenu bi mogli formirati sami oni nekim svojim dogovorom, ali sve ovo da vazi za clanove rumskog. Zasto ne bi stari, iskusni clanovi rumskog ovde mogli i da
zarade i da se i na taj nacin zadrze na forumu. A ja da ne moram kupovati monitore od dve hiljade jer moze neko da mi preslusa stvar, kaze mi gde sam gresio u miksu i to mi masterizuje. Zar nije glupo uci u menzu sa sto jela i onda jesti salame i hleba ispred ulaznih vrata? |
Quote:
|
Quote:
|
Podr?avam ideju, iskreno, razumev?i i one koji su godine rada ulo?ili pa uz njih jo? sve to skupo platili da bi danas imali kvalitetne sprave i pozama?no iskustvo, koje, naravno, ne ?ele da ustupaju za bud za?to. Ali oni koji nemaju posla, a takvih je siguran sam dosta, uvek mogu za neku sitniju lovu priteći u pomoć. U Srbiji si bez tezge nula, po?too je baza obično klimava.
|
Muzika je jedno cudno polje. Mnogi misle da sve znaju. A ja sam tek sad shvatio da nemam pojma o nicemu. 6 meseci sam radio mix jedne pesme i uvek otkrivao greske. To bi neko odradio za 6 minuta.
|
Quote:
|
Prijavljujem se za "testiranje", znate sta imam od hardware-a.
|
pozdrav |
Pa sigurno si druze u pravu, da necu nista posebno napraviti sa tim, jer je u principu SNIMANJE glavna stvar. Ja obozavam Erosa Ramazzotti-ja i naslusan sam te muzike do bola, ali niko ne moze da napravi takvu produkciju, jer ne zna tako da snimi te instrumente, kao sto tamo oni rade. To sve samo lici. Ali ako se vokal, solidno snimljen, propusti kroz hardwerski eq i kompresor i neki lexicon, sigurno ce se cuti razlika. Znaci saljes matricu na jednoj traci i neprocesiran vokal na drugoj. Eto, tako sam ja to nekako zamislio kao mali Djokica.
|
Ne kazem ja da se nece cuti razlika, ali znam da sve zavisi od konteksta - sve zavisi od ostatka elemenata u mixu i odluke sta ces u kojem momentu koristiti.
U svakom slucaju probaj, pa vidi - zelim sve najbolje...nemoj mi zameriti na moje opaske:wink: poz |
Quote:
To otprilike znači da ne veruješ da tvoja pesma vredi više od 15€. A onda je i tih 15€ preveliko ulaganje, jebiga. Pozdrav, Vasa |
Quote:
A o pevanju i da ne pricamo! Ko kod nas peva kao "Razmazoti"..? Neverovatno je koliko se ljudi trude oko miksa i usnimavanja a vrlo malo oko toga STA se usnimava...(??!!) Zvuk "ko na dobroj ploci" se ne dobija samo masteringom !!! |
Quote:
|
Quote:
Pozdrav, Vasa |
|
enivej, pored Moglijeve maglovite ideje u konkretnom slučaju, voleo bi da ovaj topik ostane zbir ljudi koji bi voleli da pokušamo nešto slično, a već pominjano, razmenu znanja/usluga na tu temu. Pored Ogija i Quake2, ko je još voljan da pokuša?
|
@RetroMan: Pa, ja iskreno ne znam koliko bi to bilo, lose bi bilo da ja vrijednujem neciji rad ili iskustvo ali bi bilo korektno i da se istupi sa nekom okvirnom cijenom ukoliko bi ova inicijatva opstala sto bi bilo super!
Uzimam krajnje povrsno cijene svakojakih online masterovanja ako ih uopste mozemo uzeti za ozbiljno, 50$,90$,120$ itd. Ulje na platnu se ne vrijednuje po formatu niti po litrama utrosenog ulja, niti koliko skupom cetkom je slikano, ako se razumijemo! Podrazumijeva se da bi mastering radili iskusniji ljudi sa foruma i da se rezultati podrazumijevaju tako da onda ovde vec ugovaramo cijenu! :) www.myspace.com/slikiprilikamusika |
ja bi se čak ovde suzdržao priča o cenama. Ideja mi je da se ovde ljudi povežu, i ostvare individualnu saradnju i onda ako su zadovoljni, ostave ovde javnu preporuku.
|
Quote:
Quote:
Ajde budi konstruktivan, bar u temi koju si sam pokrenuo, i kazi koliko si spreman da platis, to ti sigurno znas (bar okvirno), ali nemoj da se stidis, pa das neke cifre tek da ne uvredis neke clanove, nego reci koliko bi stvarno platio, pa ako budes zadovoljan rezultatom i u buduce nastavis sa takvim nacinom rada. Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
RM |
Meni je ta ideja OK, zasto da ne, ko misli da moze neka lepo to i napise, da krenemo pa cemo videti kako se razvija cela prica. Oko cena to je relativna stvar i stvar trzista i poverenja koje bi klijenti imali.
Mastering nije rocket tehnology i to je jasno, kome treba neka radi i to je to. Dovoljno je ispisano o tome i zna se kako i kad se radi mastering, prema tome svar je i postenih master inzenjera da kad uzmu materijal da rade, lepo kazu klijentu da postoje problemi koje treba najpre otkloniti u mixu, pa da se onda radi mastering. Ja licno sam video Ogijev studio i opremu i mislim da tamo moze da se radi mastering bez ikakvih problema ai covek je koliko vidim izrazio zelju i javno, pa ajde da vidimo ostale. Siguran sam da ima zainteresovanih. |
Quote:
Covek nece da mu se uradi klasican mastering, vec hoce da pojedine trake (na primer vokal) propusti kroz neki hardver da dobiju - ono - pa da posle dalje nastavi sam da radi ? Vec je neko (Everlast, cini mi se) napisao da to tako ne moze da funkcionise, jer kako treba jedna traka da zvuci, zavisi od ostatka pesme... Mozda bas to sto dobije propustanjem kroz neke OTB, na kraju ne legne lepo bez dodatne obrade ? Kao neki parcijalni mastering - mislim da to tako ne ide... Mojih 5 centi (sto kazu braca ameri :D ) A javna prica o cenama mi je skroz glupa - kao - ja cu da uradim za 100e, cekaj ja cu za 60 - kao licitacija ? |
Quote:
Quote:
RM |
Quote:
RM |
Imam utisak da se cela prica malo zakomplikovala - bez potrebe...
"Provlacenje traka" (individualnih, van konteksta) kroz bilo kakav hardware nema nikakvog smisla. "On-line" (ili "attended" mastering, svejedno) je druga i smislena prica. Ponudio sam svoje znanje sa idejom "izlazenja na crtu" raznim fancy online ponudama i razvijanja tog segmenta posla na domacem trzistu. |
Quote:
|
Quote:
A sto si se ti druze uzbudio toliko oko placanja? Gdje si ti u ovoj prici? imas opremu kuci konvertere i kompresore i slicno a ne radis nista pa te boli ova prica,ne razumijem:confused: Pusti ljude neka probaju sto god im pase.... cemu odma daj pare??? Bit ce para,do tada uzivaj u svom lavry gold zvuku:D |
@RetroMan: Pa, ja podrazumijevam da onaj ko nudi uslugu obicno ima predstavu koliko bi nj rad vrijedio! Koliko sam ja spreman uopste nije relevantno u ovom slucaju, ja sam lud, ja bih se i zaduzio za ovako nesto! :)
Quote:
Niti planiram angazovati Rembrandta niti sam bogati kraljevic koji placa zlatnicima i opet mislim da je dobar svaki lagan dinar koji legne sa strane a kome je malo nek radi sa akcijama jbg, tu je lova, ne znam sta drugo ako je toliko nemoguce naplatiti takve usluge ovde vrhunskim majstorima?!? Ja prvi ne bih htio da mi neko radi dzabe niti da mi pravi od g.... pitu, podrazumijeva se ali mi se cini da se mogu uraditi odlicne stvari na obostrano zadovoljstvo! www.myspace.com/slikaiprilikamusika |
Retromanov stav je legitiman, i detaljno ga je objasnio. Molio bih vas da se dalje ne rasplinjavamo u diskusiji ko je lud a ko budala, već da se držimo teme.
Čisto, da pojasnim - koliko će ko kome i šta da naplati, po meni bi trebala da bude privatna i individualna stvar. Tako da i kad neko daje preporuku po toj osnovi, ne treba da kaže, e ovaj radi do jaja za 100e, nego da kaže - OVO JE ISPALO ODLIČNO! (imajući sve faktore u vidu) To je po meni jako konstruktivan pristup. A naročito mi se sviđa Ogijev stav, i potpuno je u pravu, posebno u vezi prednosti koje komunikacija normalna i ljudski odnos sa mastering inženjerom može da ima na producente/mix inženjere. Tako da, ajdmo konstruktivno, ko je još voljan da učestvuje? Kao mastering inženjer i /ili kao klijent. Ja prvim imam velikih problema u slušanju koje bi voleo da razjasnim sa nekim ko jednostavno ima bolje slušanje, i više iskustva u pravljenju translatornih mixeva/mastera. Tako da ću definitivno prvo krenuti od ljudi sa ovog foruma, koji imaju dobru volju, i zaslužuju moje poverenje. |
Retromanov stav je legitiman, i detaljno ga je objasnio. Molio bih vas da se dalje ne rasplinjavamo u diskusiji ko je lud a ko budala, već da se dr?imo teme.
Čisto, da pojasnim - koliko će ko kome i ?ta da naplati, po meni bi trebala da bude privatna i individualna stvar. Tako da i kad neko daje preporuku po toj osnovi, ne treba da ka?e, e ovaj radi do jaja za 100e, nego da ka?e - OVO JE ISPALO ODLIČNO! (imajući sve faktore u vidu) To je po meni jako konstruktivan pristup. A naročito mi se sviđa Ogijev stav, i potpuno je u pravu, posebno u vezi prednosti koje komunikacija normalna i ljudski odnos sa mastering in?enjerom mo?e da ima na producente/mix in?enjere. Tako da, ajdmo konstruktivno, ko je jo? voljan da učestvuje? Kao mastering in?enjer i /ili kao klijent. Ja prvim imam velikih problema u slu?anju koje bi voleo da razjasnim sa nekim ko jednostavno ima bolje slu?anje, i vi?e iskustva u pravljenju translatornih mixeva/mastera. Tako da ću definitivno prvo krenuti od ljudi sa ovog foruma, koji imaju dobru volju, i zaslu?uju moje poverenje. |
Niko tu od nikog nije trazio da radi nesto za dzabe, da neko iskoriscava tudje znanje i imanje. Retroman je mozda ljut na mene sto nisam kupio od njega onu njegovu fotelju za 300e, ili sto se mucio sa onim mojim Warwickom sa napuklim vratom :grin:...ali stvarno ima sprave da se uplasis! Mnogi ljudi dolaze ovde na forum i imaju neki problem, pa zasto ga ne bi prakticno ovde resili, vec samo teoretski. Razumem kad guru Ogi kaze da procesiranje jedne trake nije u kontekstu, ali meni se desavalo da ja nisam znao da stavim eq na jedan jedini deo jedne trake i da nisam bio siguran da li sam to uopste dobro uradio! Mnogi i ne znaju sa kime pricaju ovde na forumu, zbog raznoraznih nadimaka. Nisam ni ja dugo znao kakav se kralj krije iza nadimka Lacky. Zasto ja sad moram putovati za Bg, kad ovde mogu da uradim sta hocu kod drugara sa foruma u Online Radionici? Svako brate neka ima svoju cenu. Eto i ja pisem tekstove, i ja imam svoju cenu. Eto, nece ni mene niko iskoriscavati!:wink:
|
Quote:
No problemo, apsolutno se slazem i izvinjavam se, stvarno nisam imao namjeru smarati i prepirati se nego sam danas nesto brzopotezan na jeziku! :) Tema mi je odlicna kao potencijalnom klijentu! www.myspace.com/slikaiprilikamusika |
Quote:
|
Juce sam nesto postovao...ali je nestalo ??
Elem, Micko - sto si se toliko razestio? Ovde (U Engleskoj) se vec duze vreme 90% posla radi "on spec" (spekulacija, sto bi rekli kod nas) Uradis nesto, pa ako im se svidja - onda plate !! Sve je tako - muzika za TV, za reklame, miksevi, remiksi, itd... Free market - konkurencija - puno ljudi rade - malo njih dobro! Ja obicno uradim minut ili dva od pesme / muzike / miksa i ako im se svidja, onda se dogovorimo za dalje. Niko ne zna koliko je nek dobar dok necuje nesto. Od pricanja i sprava, nema vajde !! Secam se prica od pre kod nas ( a i sad je isto , vidim), kao... "plati ti meni puno para unapred, da ti uradim do jaja!" A kako da znamo da uopste moze da uradi do jaja? |
Quote:
Najvise mi se u ovom slucaju svidja Arthurov post koji je konkretne prirode, zato sto je takav lik, zato ga i podrzavam kao moderatora. A za sve one koji i dalje komplikuju i pitaju se cemu sve to, evo konkretnog primera, cemu sve to - http://www.rumski.com/forum/showpost...18&postcount=1 |
All times are GMT +1. The time now is 05:11 AM. |