Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Ostali muzički instrumenti i studijska oprema (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=85)
-   -   Kupovina mikrofona, molim za savjete. (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=35633)

jimitom 31-10-2010 07:02 PM

Kupovina mikrofona, molim za savjete.

Pozdrav svima,
molim vas za savjet oko kupovine prvog kondenzatorskog mikrofona. Kartica koju sam naručio također uz pomoć va?ih savjeta je TC Electronic Desktop Konnekt 6. Po?to sam ja amater u potpunosti, k tome jo? i relativno neiskusan, dati ću sve od sebe da opi?em ?to bolje mogu svoje potrebe. Koristio bih ga sa spomenutom karticom kod kuće, a snimao bih prvenstveno vokal, ali i akustičnu gitaru. A ako se bude moglo onda i pojačalo električne gitare. Glazba kojom se bavim je uglavnom nekakav rock, tj. moderni rock i blues. Radim uglavnom na cubase-u i reaperu, tj. učim se raditi. Novaca (nevjerojatno, znam) nemam puno, mislio sam kupovati mikrofon za oko 100 do 150 dolara, američkih, premda bi bilo lijepo da se radi o eurima. U mikrofone se ne ku?im ali sam u zadnje vrijeme marljivo istra?ivao, pa sam u obzir uzeo sljedeće mikrofone: CAD GXL2200 i Studio projects B1. Kao odličan izbor mi se čini i Rode nt1-a ali je on malo skuplji. Ne znam kakve bi tehničke specifikacije odgovarale mojim lepr?avim potrebama, pri tome mislim na veličinu dijafragme, frekvencijski raspom itd. Ljudi nemate pojma koliko cijenim va?e mi?ljenje. Molim Vas za savjete. (nadam se da nećete preporučiti neki Behringer :) )

Pozdrav svima i unaprijed hvala.

66musicman 31-10-2010 09:05 PM

Re: Kupovina mikrofona, molim za savjete.

Npr.:
http://www.thomann.de/gb/akg_perception_120.htm
http://www.thomann.de/gb/audio_technica_at2020.htm
http://www.thomann.de/gb/se_electronics_x1.htm
Ja bih se, u tvom slucaju, odlucio za Audio technica at2020.

66musicman 31-10-2010 09:07 PM

Mozda u oglasima nadjes nesto polovno a kvalitetnije od gore navedenog za iste pare.
Naravno, dogovoris isprobavanje najpre ako je moguce.

Znak 31-10-2010 10:06 PM

Quote:

Originally Posted by jimitom (Post 289981)
u zadnje vrijeme marljivo istra?ivao, pa sam u obzir uzeo sljedeće mikrofone: CAD GXL2200 i Studio projects B1.

I moje "istra?ivanje" je dalo slične rezultate, tako da sam nedavno u Artistu kupio Studio Projects B1. Nisam ga jo? isprobao.

jimitom 31-10-2010 11:45 PM

Hvala na prijedlozima ljudi, posebno na skretanju pa?nje na Audio Technica AT2020, samplovi na thomannu zvuče skroz zadovoljavajuće. ?ta ka?ete na ovu ponudu?

http://cgi.ebay.com/NEW-Audio-Techni...item4153a2521c

Ako imate jo? prijedloga i komentara bio bih prezahvalan..

jimitom 31-10-2010 11:48 PM

Quote:

Originally Posted by Znak (Post 289991)
I moje "istra?ivanje" je dalo slične rezultate, tako da sam nedavno u Artistu kupio Studio Projects B1. Nisam ga jo? isprobao.

Pozdrav znače,
ajde javi ako isproba? malo B1 kakav je i da li je to ok mic za te pare. Ako ti se bude dalo, thanks

Znak 01-11-2010 07:01 AM

Quote:

Originally Posted by jimitom (Post 290007)
Hvala na prijedlozima ljudi, posebno na skretanju pa?nje na Audio Technica AT2020, samplovi na thomannu zvuče skroz zadovoljavajuće.

Obrati pa?nju na veličinu membrane kod AT2020. Ona je manjeg prečnika nego kod ostalih LDC mikrofona, to je bio jedan od razloga ?to sam odustao od te opcije. Drugi je ?to SP B1 uglavnom dobija bolje ocene u recenzijama. Probaću ga uskoro, pa javljam kako zvuči.

STUDIOTON 01-11-2010 11:40 AM

Quote:

Originally Posted by Znak (Post 290019)
Obrati pažnju na veličinu membrane kod AT2020. Ona je manjeg prečnika nego kod ostalih LDC mikrofona, to je bio jedan od razloga što sam odustao od te opcije. Drugi je što SP B1 uglavnom dobija bolje ocene u recenzijama. Probaću ga uskoro, pa javljam kako zvuči.

Velicina membrane apsolutno nema nikakve veze i to ne treba gledati

Ja recimo kao glavni mic koristim amethyst koji ima jako malu glavu i membranu, a radi neverovatno...

Jan 01-11-2010 12:43 PM

Ja sam imao SP B1, daaavno, pre 5 godina, i dosta metalno zvuci, skoro sam bio primoran da jedan album smiksam snimljen na njemu...Sta ces, za 100-inak evra nije los, al meni ti mikrofoni od 100 E svi isto zvuce, ukljucujuci i Beringer B1, MXL, te ta najjeftinija AT 0202 ili 2020 kako vec...sa izuzetkom Rode NT1a sa kojim se da napraviti nesto ali i on je tanak.

Zeroo 01-11-2010 12:51 PM

Sta mislite o ovom mikrofonu?

http://www.thomann.de/de/behringer_t1.htm

awacs 01-11-2010 01:24 PM

Quote:

Originally Posted by Ivan (Post 290043)
Ja recimo kao glavni mic koristim amethyst koji ima jako malu glavu i membranu, a radi neverovatno...

Ček' bre, zar Amethyst nema membranu od 25mm :confused: ??? Ali nije ni bitno, po?to čovek nema vi?e od $150.

@jimitom:
Ako si početnik pretpostavljam da ti ni prostorija u kojoj snima? nije bogznakako akustički izolovana (a kamoli sređena). U to ime, mo?da ne bi bilo lo?e da pazari? neki dinamički mikrofon za stage, koji ima ?to usmereniju karakteristiku. Po?to je (po meni, a mo?da gre?im) pogre?no kupovati "studijski" mikrofon ako nema? studio :wink:

U tom cenovnom rangu (otprilike do $170) ima sva?ta da se izabere: od Audio Technice, preko Shure SM57 do Electro Voicea. Hehe, na kraju će? verovatno ipak kupiti neki "affordable professional studio large diaphragm condenser", ali eto čisto da ka?em ?ta smatram isplativijim (tj. pametnijim za iste novce).

Pozdrav,

Vasa

jimitom 01-11-2010 01:41 PM

Ne znam.. sla?em se sa time da veličina membrane ne bi trebala biti presudna ali mi je svejedno za sada favorit AT2020. Za ovog behringera t1 neam pojma, trudim se izbjegavati taj brand jer sam imao lo?ih iskustava sa njihovim proizvodima, koji dodu?e nemaju nikakve veze sa mikrofonima.

Vasa,
hvala na savjetu. Prostorija u kojoj radim nije niti pribli?no studijski tretirana, premda se radi o maloj sobi sa malo reverba, ako se to tako ka?e. Ja bih ipak ostao pri kupovini kondenzatora, odnosno "affordable professional studio large diaphragm condenser", ali ne mora nu?no biti large diaphragm. Koliko sam čitao po netu razne savjete za kućno snimanje, kondenzator se ipak čini kao kvalitetnije rje?enje, ali opet mo?da ja grije?im (?to je uvijek vjerojatnije). ?ta ka?ete na MXL 990 ?

awacs 01-11-2010 02:40 PM

Quote:

Originally Posted by jimitom (Post 290055)
Koliko sam čitao po netu razne savjete za kućno snimanje, kondenzator se ipak čini kao kvalitetnije rje?enje

Ne znam koje je re?enje "kvalitetnije" i ne pretvaram se da znam :). Ja samo pričam o isplativim re?enjima koja zadovoljavaju osnovne kriterijume snimanja.

Postoji jedna fizička zakonitost: SVAKI mikrofon čuje prostoriju u manjoj ili većoj meri. Ako ima? samo jedan mikrofon, koji pritom "dobro čuje" (u smislu osetljivosti i "?irine zahvatanja zvuka") i ako putem tog jednog mikrofona snima? sve slojeve matrice... ono ?to na kraju dobije? je umno?ena gre?ka akustike prostorije u kojoj je snimano.

Zato, ako ima? bud?et koji te ograničava na jedan jedini mikrofon... po meni je bolje da on ne bude toliko osetljiv i "pametan", nego ba? naprotiv :) Razmisli, pa na kraju kupi ?ta god i snimaj :)

Pozdrav,

Vasa

jimitom 01-11-2010 03:00 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 290059)
Zato, ako ima? bud?et koji te ograničava na jedan jedini mikrofon... po meni je bolje da on ne bude toliko osetljiv i "pametan", nego ba? naprotiv :) Razmisli, pa na kraju kupi ?ta god i snimaj :)

Joj, sad si me dao na razmi?ljanje. Ne znam ?ta da kupim. Inače nisam neka picajzla za kupovinu opreme ali ?elim kupovati racionalno u skladu sa potrebom. Ovaj puta je probelm očito u tome ?to ne mogu dobro definirati svoje potrebe, pa se ne mogu ni odlučiti. Nabavio sam neke dvije knjige na temu Home studio recording for begginers. Mislim da će trebati upariti tehniku brzog čitanja i jo? k tome jedno tjedan dana surfanja po netu. Nakon toga ću se valjda odlučiti za ne?to a pri tome i naučiti ne?to pametno. Inače ne mičem fokus sa glazbe, jer to je ono ?to volim i ?elim. Ljudi ajde komentirajte i vi pa mi recite za početak: dinamički ili kondenzatorski. Hvala. dummy me :confused:

STUDIOTON 01-11-2010 03:09 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 290053)
Ček' bre, zar Amethyst nema membranu od 25mm :confused: ??? Ali nije ni bitno, po?to čovek nema vi?e od $150.

Ne znam nisam merio :) salim se

Kako god, mic na slikama izgleda kao azdaja, a uzivo, jako mali, tanak .. cela glava mu je cini mi se kao kutija sibice :) dobro, malo veca :wink:

Znak 01-11-2010 06:15 PM

Quote:

Originally Posted by jimitom (Post 290060)
dinamički ili kondenzatorski

Oba. Nije to preskupo.

Rhino 02-11-2010 12:20 AM

Slazem se sa awacsom tu!

Ali i da stavimo sa stranu NE-akustiku sobe u kojoj ces da snimas i sto kondezator moze da hvata od nje.. Ja bih ti svejedno u tom cjenovnom rangu prije preporucio pristojan dinamicki nego ultra low budget kondezator.

Jan 02-11-2010 12:59 AM

Ja imam SM58, kupio ga ovako cisto da ga probam na nekim vokalima...
Ono skinem mu kapicu i golo closemiking pevanje, repovanje u njega, super kul zvuci... Meni bolje nego li jeftini kondenzatori

tomycrosound 02-11-2010 07:25 AM

...jel uz to i očepi? gain do jaja?

tomycrosound 02-11-2010 07:28 AM

Quote:

Originally Posted by 66musicman (Post 289986)

nije oglasnik, al vezano za temu;
ovaj AT2020 prodajem...

igormink 02-11-2010 09:56 AM

Mi (između ostalog) imamo Cad glx2200 i ja sam prezadovoljan tim mikrofonom. Evo jedna probica koja je bila za jednu svirku, sve snimljeno s tim mikrofonom:

http://www.box.net/shared/tl019l6nlt

Za majk od cca 100 eura, sasvim ok po meni!!!

jimitom 02-11-2010 10:29 AM

Quote:

Originally Posted by igormink (Post 290114)
Mi (između ostalog) imamo Cad glx2200 i ja sam prezadovoljan tim mikrofonom. Evo jedna probica koja je bila za jednu svirku, sve snimljeno s tim mikrofonom:

http://www.box.net/shared/tl019l6nlt

Za majk od cca 100 eura, sasvim ok po meni!!!

Ej ovu snimku sam ti vidio na glazbenom forumu. Mikrofon stvarno ok zvuči, ali je pjesma pre pre, stvarno svaka čast. Skroz sa stilom i sa du?om. Odlična je glazba i stvarno je osvje?avajuće čuti da ljudi rade i tako ne?to.

A ni?ta morati ću probati nabaviti i neki dinamički i neki kondenzator, ako se bude dalo iskombinirati za skromne pare. Jel imate jo? neku preporuku za dinamički ili da idem na sigurno - shure sm58?

OFF 02-11-2010 10:34 AM

Ako nadjes negde polovan sennhiser md441 (moze da naleti za 150e, nekad)

Ili nesto od Oktava mikrofona..... raspitaj se, ja bi najpre uzeo oktavu ako gledam odnos cena/kvalitet... ima varijanta da na telo mk012 kacis kapsule sa velikom membranom.....

igormink 02-11-2010 10:35 AM

A, sori onda :) Jo? da je autorska stvar gdje bi nam bio kraj :)
Od dinamičkih za vokal nisam pametan. Ja sam probao doma koristiti akd d190E i Sennheiser md421. Iako se ne koriste primarno za vokale, meni su se i tu jako dobro pokazali. Dodu?e to jesu malo vintage mikrofoni, ali dobro bi ti do?li i za snimanje gitara, bubnja... Malo izvidi i to. Ja Shure ba? ne volim, ne ka?em da ne valja, nego mi nije po ukusu!

Znak 02-11-2010 10:49 AM

Quote:

Originally Posted by igormink (Post 290120)
Sennheiser md421

Snimao sam isti vokal sa MD421 i sa SM58 i po meni Sennheiser je dosta bolji. Ipak, ubeđen sam da će za vokale kondenzatorski SP B1 biti bolji. Još nisam probao, ali nadam se da će zvučati OK. MD421 se onda seli na bas bubanj.

igormink 02-11-2010 10:51 AM

Quote:

Originally Posted by Znak (Post 290121)
MD421 se seli na bas bubanj.

Ili na tomove, ili na bas pojačalo, ne zna? gdje je bolji :)

Znak 02-11-2010 10:53 AM

Quote:

Originally Posted by igormink (Post 290122)
Ili na tomove, ili na bas pojačalo, ne zna? gdje je bolji :)

Jes vala, fali mi par takvih za tomove i indijaner.

igormink 02-11-2010 10:57 AM

Da si bli?e, ja bi ti posudio. E neki dan nabavih AKG d19C. Kakakv mikrofon za sner, a radio fenomenalno i na akustičnoj gitari! :)

Znak 02-11-2010 11:03 AM

Quote:

Originally Posted by igormink (Post 290124)
Da si bli?e, ja bi ti posudio. E neki dan nabavih AKG d19C. Kakakv mikrofon za sner, a radio fenomenalno i na akustičnoj gitari! :)

Hvala ti za ovaj podatak! Tek sad sam uklavirio da je AKG d19c kori?ten za Ringove bubnjeve. Znači to je sledeće ?to treba nabaviti.

igormink 02-11-2010 11:07 AM

Quote:

Originally Posted by Znak (Post 290126)
Hvala ti za ovaj podatak! Tek sad sam uklavirio da je AKG d19c kori?ten za Ringove bubnjeve. Znači to je sledeće ?to treba nabaviti.

Jedino kaj im je malo cijena skočila, ali da se naći po 200 eura, ?to i nije malo s obzirom da je to nekad bio jeftin mikrofon. Sner zvuči onako pr?tavo kao na Revolveru i Rubber Soulu, a akustičnoj gitari izvlači neki fini "presence". Malo nabrijana cijena zbog poveznice s Beatlesima, ali vrijedi. Dolazi u verzijama Uher i Telefunken d19, ali sve je to isti mikrofon (isto i izgleda), AKG ga je radio za obje firme...

Sori na OT

Znak 02-11-2010 11:15 AM

Quote:

Originally Posted by igormink (Post 290127)

Sori na OT

Da, ali eto mislim da jimitom po ovome dosad rečenom ima neki uvid ?ta je dobro naći od dinamičkih mikrofona za vokale. Verovatno bi za njega idealno re?enje bio Sennhiser md441, kao ?to reče OFF, ako uspe da ga nađe.

igormink 02-11-2010 11:17 AM

Sla?em se, imao sam i njega na probi, super mikrofon!!!!!

STUDIOTON 02-11-2010 11:53 AM

od low budget klase, ja bih se odlucio za RODE, i to NT2a .. ima ga u oglasima za 200 eur

jimitom 02-11-2010 12:08 PM

Rode nt2a i Sennheiser md441 su mi preskupi. Osim ako ne naletim na ne?to u oglasnicima. Ljudi, napominjem opet, ja sam amater i tek se učim snimanju i tim stvarima. Bud?et mi jedva prelazi 100 eura. Ne tra?im jako dobar a jeftin mikrofon, jer znam da to ne postoji. Tra?im neki relativno univerzalan mikrofon koji će mi poslu?iti za kućnu upotrebu, ne?to ?to je OK low budget value for money, ne?to sa čime ću se moći upoznati sa svijetom mikrofonskog snimanja uopće. Rezultati koje očekujem su ispodprosječne kvalitete. Nemam 200 eura za mikrofon. Mislim da ću sada kupiti neki low budget kondenzator (ili AD2020 ili Studio Projects B1 ili neki CAD ili neki MXL), a čim skupim jo? malo novaca onda neki basic dinamički kao ?to je shure sm58. Hvala svima na pomoći i savjetima. Prijedlozi i komentari su i dalje dobrodo?li..

Pozdrav..

MD 02-11-2010 12:26 PM

Quote:

(nadam se da nećete preporučiti neki Behringer :) )

Sumnjam da će dobar vokal zvučati lo?e i na Behringeru!

:wink:

STUDIOTON 02-11-2010 12:33 PM

imas 100 eur i to jedva u dzepu, i pitas nas za savet ?

jimitom 02-11-2010 01:35 PM

Quote:

Originally Posted by Ivan (Post 290134)
imas 100 eur i to jedva u dzepu, i pitas nas za savet ?

Pa da. Znam da su to premali novci, ali ?ta mogu. Ma ne?ta će se iskombinirati već.. da parafraziram MD-a: dobar vokal bi mogao zvučati nelo?e i na 100 eura. :wink:

STUDIOTON 02-11-2010 01:47 PM

probaj da ne kupis nista vec da skupis jos malo i da imas nesto pristojno .. ovako , to je premali budget pa cak i za dobar vokal :)

jimitom 02-11-2010 02:31 PM

Quote:

Originally Posted by Ivan (Post 290142)
probaj da ne kupis nista vec da skupis jos malo i da imas nesto pristojno .. ovako , to je premali budget pa cak i za dobar vokal :)

To je mo?da i najpametnije... hvala.

awacs 02-11-2010 02:51 PM

Quote:

Originally Posted by Ivan (Post 290142)

@jimitom:
Hehe, a ja ću ko onaj đavo koji sedi na suprotnom ramenu od onog na kom sedi Ivan da ?apućem: "uzmi ne?to, bilo ?ta (za ?ta ima? pare) i snimaj. Bolje je da snima? na nekom golom gov..tu nego da trpi? i tripuje? na suvo. Pare u d?ep, ode? u Artist/Audiosystems, kupi? neki mikrofon i kabl za sve pare, dođe? kući pa na licu mesta isprobava? sve one tehnike koje si pročitao u knjigama o kućnom snimanju."

?to du?e tripuje? - du?e će? biti početnik. A kad skupi? recimo 200 evrobonova onda će? opet doći na Forum i pitati "?ta da kupim?"... i opet će ti neko reći "bolje se strpi pa skupi jo? malo, za 300? mo?e da se kupi ne?to jo? bolje". Ustvari, sam treba da oduči? da li ti je va?nije da snimi? neku muziku koja ti svira u glavi ili da do?ivotno čeka? najpovoljniju priliku za kupovinu.

Pozdrav,

Vasa

All times are GMT +1. The time now is 11:23 AM.