![]() |
Karatavan izolacija
Hi,
Moje prvo pitanje na ovom forumu, upućeno upućenima u ove stvari. Ja sam u dizajnu akustičke izolacije na nivou pročitanih postova po forumima ;) Elem, renoviram stan u zgradi iz 1921. sa karatavanom, znači grede između kojih je nabijen šut (tako su mi rekli) a iznad toga daske pa parket. E sad, pustio sam kod sebe u stanu muziku na 90db mereno 50cm od zvučnika, kod komšije ispod se jedva nešto čulo. Na 97db kod komšije sam imao 42db. Noise floor kod komšije je 40db. Nisu se basovi čuli nešto specijalno jače od ostatka zvuka, čak mi se činilo da je bolje bas apsorbovan nego srednji. I sad, šta ja da radim? Bilo bi zgodno kad bih mogao celu stvar još da poboljšam, pa se pitam koliko bi i da li bi betonska košuljica bila bolja od nekih drugih rešenja? Šta biste mi preporučili? Komšiji je relativno ok ovih 90db, ali 97 već nije, a ja bih voleo da povećam taj prag što više. Unapred zahvalan, Nikola |
Re: Karatavan izolacija
Quote:
Ili, eventualno, ako je komsija zainteresovan za to, da mu se propisno izoluje plafon (gips ploce i kamena vuna). Ocekujem da je plafon visok, pa nece biti problem... a takva akusticka izolacija je pri tom i toplotna pa bi komsiji to bilo super zimi za grejanje... jer ne bi tebe grejao (besplatno podno grejanje) Ovaj predlog je najsigurniji da je izvodljiv a da pri tom nesto i radi. Sve ostalo, sto se tice resenja podne izolacije, je prakticno neostvarivo na starim zgradama. Vise o propisnoj izolaciji plafona mozes naci na " Mike Vale - od nule do finala" pozdrav bogi |
Quote:
Da li ako stavim azmafon ispod ko?uljice moram da imam hermetičko zaptivanje po svim ivicama? kako se to radi, jel se zaptiva oko betona i čime? Zar neće onda vibracije prolaziti kroz beton u zidove, onda je mo?da bolje da ko?uljica ne bude plivajuća? Nisam ba? u fazonu da gradim prostoriju unutar prostorije, tako da ta varijanta otpada. A ?to se tiče izolacije plafona, deluje zanimljivo. Jel bolje mo?da i za pod da se stavi kamena vuna umesto azmafona? Moja ideja je da bi mo?da mogao da stavim nove daske na grede, pa onda kamenu vunu, pa neke ploče za ispod parketa pa parket. jel ima to neke logike i kako ide to sa zaptivanjem? pozdrav i fala, Nikola |
Quote:
Quote:
Quote:
Sve sto si naveo za sredjivanje poda je slicna stvar, i ne resava problem. Jedino pravo resenje je debela (15-25cm) armirana betonska ploca na elasticnim nosacima... za sta sam siguran da tvoja ploca nece izdrzati... to ni stanovi u novogradnji ne mogu.... jednostavno se ne prave podovi takvi da mogu da izdrze deset do pedeset tona dodatnog opterecenja. Dodatni indirektni nacin smanjenja buke kod komsije, do neke mere, je i ozbiljan akusticki tretman prostorije, ozbiljna sirokopojasna apsorpcija U samoj prostoriji,.... cime se kineticka energija vazduha koja pravi buku trosi na toplotu tu gde je nastala i manje "izlazi napolje". pozdrav bogi |
kao ?to je rekao Boggy, nema jednostavnijih drugih rje?enja pa da bi bilo zadovaljajuče:(
|
Quote:
pozdrav, Nikola |
... pa "soba u sobi".
|
Quote:
fala sve jedno ! n |
Quote:
pozdrav bogi |
znam znam al sam mislio da je dovoljno za nešto što bi uradio samo podu pa da magično popije nekoliko decibela više ... ali tako nečeg koliko sam tražio nema kao rešenja.
n |
Quote:
Takvi podovi realno unesu slabljenje, ali ne na svim frekvencijama koje ti mozes da napravis u svojoj "buci". Ako ti neko da podatak za slabljenje na 1kHz, taj ti podatak ne znaci nista ako pod propusta sve ispod 200Hz, kao da ga nema. pozdrav bogi |
Ako bi krenuo sa sobom u sobi, kako da to uradim sa najmanjim gubitkom prostora? Recimo da na 47 kvadrata (8.2*5.8) dnevne sobe ne izgubim vi?e od dva tri (to je 10cm debljine izolacije), da ne izgubim vi?e od 15cm na visinu. Takođe ne bih smeo previ?e da opteretim drvene grede od kojih je zgrada.
Moj plan je da stavim na grede daske, pa onda ne?to tipa azmafona pa betonsku ko?uljicu od 5-6 cm i na tome da zidam. Stavljao bih pune cigle na kantnu od 5cm i iza toga jo? 5cm vazduha (ili bolje kamene vune?). - Koliko je azmafona dovoljno ispod betona? Da li treba jo? ne?to? Da li ima ne?to bolje, nek je i skuplje, od azmafona za ispod ko?uljice? - Da li mogu da napravim zid samo ka kom?iji, a spolja?nje zidove da ne obrađujem? Oni su 60cm, znam da nije idealno, ali sigurno - ?ta da stavim u plafon za bas od 30-40hz a da nije nerealno, tipa da lijem jo? jednu betonsku ploču gore? Pozdrav, Nikola |
Quote:
Nema nista (mnogo) bolje, a da je i skuplje. Quote:
Quote:
U ovakvim slucajevima se mora paziti na glasnocu prilikom slusanja, da komsiji ne smeta, a ako je to neresiv problem onda se mora naci drugi prostor, gde to nije problem ili gde je moguce napraviti zvucnu izolaciju.... pozdrav bogi |
Quote:
Quote:
Quote:
Da li su problem te čelične grede koje onda ?alju vibracije u zid? I posle jo? samo da nađem statičara koji će da aminuje da ti zidovi izdr?avaju tu konstrukciju, tu verujem da će ceo plan da pukne, ali ipak poku?ajmo :) Zvučnik je specificiran do 27hz, ogroman je, ima to u sebi ;) poz, n |
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
pozdrav bogi p.s. specificiranje zvucne izolacija za frekvenciju od 1kHz stvarno ne znaci nista... to se lako realizuje.... |
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
pozdrav, Nikola |
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Samo parce azmafona ima neku apsorpciju u zavisnosti od debljine i to se moze videti u podacima proizvodjaca... pozdrav bogi |
Ponudi komsiji da mu das te pare i da cuti, mozda ne moras nista ni da zidas...
:D |
Quote:
Ko ovde radi te stvari profi da mo?e da se uklopi i u statiku i u akustiku i da radi izvođenje sa sve garancijama? Ajd mi plz preporučite firmu. poz, n |
Buohohhahaha,:D pa sad ce cika Boggy da izgubi kosu...heheh, pa sa njim pricas sve vreme, covek je jedan od najboljih inzenjera u drzavi...!
|
Eto vidiš, mogao sam da pretpostavim :). Ode pm ...
|
Quote:
Quote:
I jedna recenica sa pocetka price: Quote:
pozdrav bogi |
da odgovorim javno na deo privatne poruke, na ideju da se za izolaciju ne potrosi vise od 10cm debljine....
Znaci... zahtev koji trazi sirokopojasnu zvucnu izolaciju od 60dB u opsegu frekvencija od 30Hz do 20kHz, a da pri tom sloj te izolacije ne zauzme vise od 10cm je nerazuman. Evo, da olaksam ostalima razumevanje problematike.... sto se tice cena... ako se radi gips plocama, sa materijalom to izadje 30-40EUR/m2 (2400-3200EUR ukupno), za izolaciju prema postojecim zidovima od cigle... i debljina iznosi od 15-25cm. Zidovi od cigle su uracunati te su izolacioni slojevi prilagodjeni tvojoj situaciji, Nenade. Sto se tice plafona i poda, s obzirom na vec losu zvucnu izolaciju... procenjujem (bez proracuna, ofrlje) da bi cena mogla biti od 60-100EUR/m2 sto za tvoj slucaj iznosi 4800-8000EUR. Takodje ce tu trebati da se srede vrata (i eventualno prozori).... pristojno teska, dupla vrata (jedna iza drugih) kostaju oko 600EUR... itd... Sve cene koje navodim su BEZ projekta ni nadzora... Uglavnom... sa 10cm zvucne izolacije se ne moze NISTA ozbiljno napraviti... u svakom slucaju. pozdrav bogi p.s. povrsine zidova su 80m2 a povrsina plafon+pod je 80m2... te se cene mogu korigo vati prema postojecem uslovima. |
[QUOTE=boggy;277828]Znaci... zahtev koji trazi sirokopojasnu zvucnu izolaciju od 60dB u opsegu frekvencija od 30Hz do 20kHz, a da pri tom sloj te izolacije ne zauzme vise od 10cm je nerazuman.
Da budem siguran da smo se razumeli - znači ako sam ja izmerio kod kom?ije 42dba na emitovanih 100dba, i ako hoću da mogu sa istim nivoom buke kod kom?ije da slu?am na 115 dba, to znači da mi treba 60db izolacije? Ne razumem se u fiziku sa dba i db osim principijelno. pozdrav, Nikola |
[QUOTE=nee;277831]
Quote:
Sto se tice merenja... nisam siguran koliko su pouzdana, s obzirom da je nivo apsolutnog akustickog suma analogne rezije (bez digitalija koje imaju ventilatore)... oko 30-40dBA. Ako su tvoja merenja tacna... ti i tvoj komsija imate jako dobru izolaciju i ne treba vam nista (osim da popijete kafu... ili sta vec hocete) pozdrav bogi |
Evo da dodam jos i to ... blizu 40dB(A) (A-weighted Sound Pressure Level) pravi RuDAW ONE, na jedan metar rastojanja, u mojoj sobi, u gluvo doba noci kada svi spavaju i ne radi pumpa od centralnog grejanja.
Vise o tim merenjima imas ovde: http://www.rumski.com/forum/showpost...1&postcount=13 pozdrav bogi |
Znači ovaj moj merač Velleman DVM805 ne valja? To sam kupio kao pristupačan digitalni merač u mikro princu ...
http://www.tequipment.net/Velleman_dvm805.html to se čuje jedva iz daljine kad izmeri 40dba, na 42 se čuje već jasnije, npr to nije buka koju je lako trpeti ceo dan, a ova od 40 mo? da prođe. E i jo? sam na?ao srpski zakon da je limit buke u zgradama 35 dba po danu, znači to realno nije nikad? pozdrav, Nikola |
Quote:
Zakon je prepisan odnekud, i ima veze sa ljudskim potrebama, ali nema veze ni sa cim drugim. Dobiti nivo buke u stanu u centru ispod 50dB(A) na neki normalan nacin i uz neki standardni gradjevinski postupak nije realno, zbog gradskog saobracaja... Merili smo buku u stanu na Zelenom Vencu pored semafora... i buka je povremeno i preko 100dB na sredini sobe kada je otvoren prozor... kad pun autobus krene iz stanja mirovanja, zgrada se ljulja! I sad... kako smanjiti takvu buku na zakonski dozvoljen nivo, a ne poskupeti izgradnju stanova drasticno. Ljudi zive u takvim stanovima... godinama trpe buku, mimo zakona... i nikom nista. pozdrav bogi p.s. Uz koriscenje siroko rasprostranjenih gradjevinskih metoda... buka na ulicama ne bi smela da predje 60-ak dB(A), na mestu zida kuce ili prozora kuce... i onda buka moze biti u zakonskim okvirima... |
Evo sad izmerih muk kod sebe kući, mirna ulica na voždovcu, ovaj moj meri 34dba, a donji limit mu je 30. Ja ne čujem skoro ništa.
A na wikipediji sam našao da 40db i nije tolko tiho, kaže da je to nivo za normal talking, 1 m distant 40 – 60 (dba). Znači kad neko priča najtiše što može na metar to je 40dba po njihovom. 42 dba bi trebalo da je više od 50% jače. To je ipak neprihvatljiv nivo buke da smaram komšiju satima svaki dan ... poz, n |
Quote:
Quote:
pozdrav bogi |
Što je najgore komšija je izuzetno tolerantan nego je mnogo fin pa mi je žao da ga smaram. Da nađem nekog ko nije fin, a tolerantan je, malo je statistički neverovatno :).
Nego sam mislio da batalim onda ja ceo projekat nego da eventualno zid od 5.8, 3.2m visine iza zvučnika uradim jedno 15cm od sadašnjeg zida, da stavim gipsane ploče zadihtovane čime se već dihtuju za zid (jel treba nešto spec?), kamenu vunu, pa još jedan red gipsanih, pa jedno 6-7 santima vazduha. Da to bude neki mali absorber koji bi popio nešto zvuka. Tako bi malo smanjio buku kod komšija a rešio bi malo i sebi problem rezonanci u basu. Jel to zvuči ok imajući u vidu dosadašnju diskusiju? pozdrav, Nikola |
Quote:
da je u pitanju vrlo ozbiljan akusticki tretman bass i mid-bass frekvencija ispod 200Hz. Taj tretman ima debljinu od minimalno 25 do 50cm (i vise). Opisani "zid" od gipsa ... ako sam dobro razumeo, bez preteranog udubljivanja u tumacenje (slika bi pomogla)... ne predstavlja "vrlo ozbiljan akusticki tretman bass i mid-bass frekvencija ispod 200Hz" Neko logicno objasnjenje je u tome da, kada pricamo o ozbiljnoj apsorpciji na spomenutim frekvencijama... zvucna energija koja se apsorbuje i pretvori u toplotu... nece "otici" kod komsije! To znaci da smanjenje vremena reverberacije u sobi gde je buka problem takodje stvara utisak vece "tisine"... odnosno izrazeno duga reverberacija dovodi do utiska glasnije buke nego sto je inace... vecim delom je to psihoakustika, ali svejedno... nama je ovde i problem psihoakustika :D Svi ostali "kozmeticki" potezi u sobi nece izazvati nikakva znacajna poboljsanja ni merenjem, ni slusanjem ustanovljena. pozdrav bogi |
A recimo da žrtvujem tih 25cm, jel ista priča, znači do zida vazduh, pa gips pa vuna pa gips ili? Koliko čega? Ako je problem da te cimam za ovo možemo da se dogovorimo da platim za uslugu projektovanja. Znači ideja je da ode u toplotu kolko može i da se spreči reverberacija basova.
poz, n |
Quote:
Nema smisla "cenjkati" se sa fizickim smanjenjem prostorije posto je to zbog tebe. Zamisli da treba napraviti nekakav rostilj od drvenih gredica... ako ih stavis preblizu (10cm) i time dobijes uslove za samo (ofrlje) 20% rezultata koje inace mozes dobiti ako to isto uradis na 25-30cm. To je poznat "fenomen"... ali je poznatiji fenomen da ljudi ne mogu da prihvate da akusticki tretman zahteva poveliku zapreminu..... da je moguce to srediti nekakvom farbom na zidovima... akusticari tek onda ne bi postojali. To treba imati u vidu ako se bira prostor za reziju. Treba da bude prostora za akustiku i za sprave... i posle svega toga coveku koji tamo radi treba da ostane vazduha da moze da dise. Quote:
Quote:
I da... vrata su jako bitna da se srede pristojno... mogu biti veliki problem. Takodje je bitno da li je prostor u tvom vlasnistvu ili iznajmljen... u ovom drugom slucaju se verovatno ne isplati ulagati u njega. pozdrav bogi |
Pa realno da je samo za mene bilo bi cool, al to je dnevna soba, pa ?ena pa deca itd. Realno nema ?anse da smanjim stan za 7 kvadrata zbog akustike pa jo? plafon za 50cm ... Mislio sam da mo?e neki efekat da se postigne za jedan taj zid, iza zvučnika gde bije bas reflex, ima najvi?e refleksija, mo?da mo?e da se zaustavi koji stoleći talas itd. Al ako ne mo?e mo?da bolje da ostavim sve pa da se pomirim sa nivoom slu?anja koji je prihvatljiv ...
n |
Quote:
pozdrav bogi |
Nova ideja:
Do komšije imam 50cm vertikalno nekog nepoznatog materijala. Do njega od 90dba prođe 40dba. Znači da ako do komšije sa strane imam zid od 25cm i ako napravim apsorber od 30cm (10cm vuna, 20cm vazduh), trebalo bi strukturno da prođe otprilike isto toliko buke koliko do komšije dole? Ipak su ti zidovi sa strane 60cm ... A izračunao sam pomoću http://www.whealy.com/acoustics/Porous.html kalkulatora za koeficijent apsorpcije za porozne apsorbere da bi takva prepreka na 30hz imala oko 0.3 koeficijent, a na 50hz već oko 0.5. Što bi efektivno značilo da muzika može da se sluša bar 3db odnosno duplo glasnije nego bez prepreke, što je meni ok investicija. Još ako komšiji ne smetaju tolko basovi, pa mu subjektivno bude tiše zbog apsorpcije u višim oktavama, možda će moći i više. I još bi to zaustavljalo donekle stojeće talase u niskim frekvencijama, pogotovu što se radi o zidu iza zvučnika. Da li se čini da ovaj plan pije vodu? poz i fala, n |
Zaboravi na taj matematički model, jednom sam več komentarisao ovaj kalkulator... a i ne razumije? koncepat odnosno razliku između absorpcijskog koeficijenta i izolacije (soundproofing-a)
... ima neke zanimljive inicijalne početne ideje za razmi?ljanje ali nikako nije to realno! a i ne u smjeru u kojem sam razmi?lja?! Zaključak: kao ?to ti je Boggy več rekao neče? moči tek tako da pravi? čuda ispod npr. 100Hz! ... jo? jednom: nepravilno podrazumijeva? absorpcijski koeficijenat i izolaciju! Vrlo koristno bi bilo da prebrska? forum! |
Da li je 3db izolacije na 50hz na opisan način čudo? Evo još to pitanje i više ne smaram ;)
n |
Nije čudo.
Daj tiše za 3dB na volume regulatoru i da li misliš da je to dovoljno? Ti trebaš par desetak dB efikasnu izolaciju i to i na nizkim frekvencijama. Evo nekoliko informacija bez nekog posebnog vrstnog reda: http://www.greengluecompany.com/understandingSTC.php http://www.greengluecompany.com/unde...issionLoss.php http://www.greengluecompany.com/five...ndproofing.php http://www.greengluecompany.com/soundAbsorption.php http://www.greengluecompany.com/unde...nkingNoise.php http://www.greengluecompany.com/unde...ndproofing.php http://www.greengluecompany.com/impr...ndproofing.php http://www.greengluecompany.com/unde...mpactNoise.php i probaj: http://www.google.si/#hl=sl&source=h...51b306027f66d0 |
All times are GMT +1. The time now is 02:53 AM. |