Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Dizajn i konstrukcija studija (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=93)
-   -   Efikasnost bass trapova? (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=33018)

Zoki 28-02-2010 10:05 AM

Efikasnost bass trapova?

Posle dosta citanja o bass trapovima i dalje mi nije jasno koji od bass trapova je naj efikasiji.Helm holtz resontor,panel absorber,kamena vuna po coskovima sobe,ili hangeri ....Koji od njih naj vise utice na reverb time?

Elf 28-02-2010 12:25 PM

Re: Efikasnost bass trapova?

Ono shto ja znam je da bilo koji porozni materijal nema efikasnosti na nizhim frekvencijama,vec da je za to potreban recimo mehanichki rezonator.Ne znam koliko su ovi komercijalni bass trapovi od nekih vrsta sundjera efikasni...

boggy 28-02-2010 08:26 PM

Quote:

Originally Posted by Elf (Post 272761)
Ono shto ja znam je da bilo koji porozni materijal nema efikasnosti na nizhim frekvencijama,vec da je za to potreban recimo mehanichki rezonator.Ne znam koliko su ovi komercijalni bass trapovi od nekih vrsta sundjera efikasni...

Jedna i sama ploca (ili komad) od apsorpcionog materijala nema mogucnost da apsorbuje skoro nista na frekvencijama ispod 100-200Hz, ali se pogodnom konstrukcijom i povecanjem kolicine (ukupne) apsorpcionog materijala TO MOZE uraditi.
Za tako nesto vam treba:

1. .... povelik prostor... 30-50% zapremine zauzmu bass trapovi (kosta prilicno, ali ajde... mozda ga vec imate)
2. .... novac barem za materijal, mnogo vise nego sto vecina na ovom forumu moze da pretpostavi u najgrdjim snovima
3. .... neko dovoljno strucan da ne upropasti sav taj materijal i prostor... ako radite sami,... bilo bi barem smisleno da ste to barem jednom nekome uradili uspesno.

Informacija o realnom sredjivanju bass frekvencija (ispod 100-200Hz) prakticno nema javnih, i dostupnih svakome (anonimno), nevezano da li pricamo o literaturi ili internetu.

Sto se tice Efikasnosti bass trapova...
Tesko se moze reci ista o tome najvise zato sto to nije konacna deklaracija... efikasnost ne zavisi samo od tipa i konstrukcije bass trapa nego i od problema koji treba da se resava. Prilikom projektovanja akustickog tretmana, poznavanje svih bass trapova, kao i njihovog ponasanja je apsolutno neophodna (kao i u svakom poslu, postoji neka abeceda).. prema odredjenom problemu se i bira resenje... nema sablona.

pozdrav

bogi

Zoki 28-02-2010 08:39 PM

Boggy
Hvala na odgovoru,da li bih mogao da nam objasnis kako absorberi uticu na reverb time?
Naravno govorimo o niskim frekvencijama ispod 200Hz.

boggy 28-02-2010 08:44 PM

Quote:

Originally Posted by Zoki (Post 272796)
Bogy
Hvala na odgovoru,da li bih mogao da nam objasnis kako absorberi uticu na reverb tim?
Naravno govorimo o niskim frekvencijama ispod 200Hz.

Tako sto se apsorbuje refleksija od cvrstih povrsina. Reverberacija nastaje odbijanjem zvuka od cvrstih povrisina.. ako si u otvorenom prostoru, bez prepreka... nema reverberacije (osim od zemlje na kojoj stojis)... ako se priblizis prepreci ... zvuk ce se odbiti.. formirati reverberaciju odnosno eho.

pozdrav

bogi

Zoki 28-02-2010 08:50 PM

Boggy
U redu ali da li to vazi za ceo frekventni opseg mislim na 20-20000 hz?
poz Zoki.

boggy 28-02-2010 08:57 PM

Quote:

Originally Posted by Zoki (Post 272798)
Boggy
U redu ali da li to vazi za ceo frekventni opseg mislim na 20-20000 hz?
poz Zoki.

Da... principski se tako prakticno jedino moze uraditi... ako imamo periodicno mrdanje vazduha koga nazivamo zvukom, onda se on odbije od prepreke i pravi refleksiju u zavisnosti od koeficijenta refleksije i apsorpcije materijala od koga je povrsina prepreke i sama prepreka napravljena. Ako povecamo apsorpciju na mestu i pre refleksije, onda smanjujemo refleksiju.

pozdrav

bogi

Zoki 28-02-2010 09:00 PM

Boggy
Verujem da treba puno materijal i dobar projekat za kvalitetnu absorpciju niskih frkvencija ali za ljude koji hoce da donekle srede akustiku u svom prostoru sta bi preporucio za absorpciju niskih frekvencija 35,60,80,100 hz.
poz Zoki

boggy 28-02-2010 09:01 PM

Quote:

Originally Posted by Zoki (Post 272801)
.....ali za ljude koji hoce da donekle srede akustiku u svom prostoru sta bi preporucio za absorpciju niskih frekvencija 35,60,80,100 hz.
poz Zoki

Samo ono gore sto sam vec naveo... http://www.rumski.com/forum/showpost...94&postcount=3

EDIT:
Da budem, jasniji, nisam jos sreo "donekle - resenje" koje je ISTA radilo ispod 100Hz. Mada, bez sale... slusati prastaru produkciju (Dire Straits - Sultans of swing) u kojoj slabo sta ima ispod 100Hz je jedno od resenja... moderna CD/DVD produkcija ne prasta nesredjen prostor

pozdrav

bogi

Zoki 28-02-2010 09:10 PM

Boggy

Ok ako smanjimo refleksiju kako je to u vezi sa reverb time-om,sta mislim reci pa mi smo deo energije tog vazdusnog talasa oduzeli postavljanjem nekog absorbera ali on i dalje postoji tako da i refleksija postoji koja je znatno slabija u stvari manje cujna,da li se to moze tako reci?

boggy 28-02-2010 09:15 PM

Ako nemas licnih prakticnih iskustava (da se reverberacija smanjuje sa kolicinom apsorpcionog materijala u prostoriji)... onda ti jedino preostaje da pogledas Sabinovu formulu kao i njegove radove oko vremena reverberacije da ne bi to sada prepricavali ovde.

Recimo, moze da se pocne odavde: http://en.wikipedia.org/wiki/Wallace_Sabine ... pa dalje odatle gde god... :)

pozdrav

bogi

boggy 28-02-2010 09:18 PM

Quote:

Originally Posted by Zoki (Post 272804)
Boggy

Ok ako smanjimo refleksiju kako je to u vezi sa reverb time-om,sta mislim reci pa mi smo deo energije tog vazdusnog talasa oduzeli postavljanjem nekog absorbera ali on i dalje postoji tako da i refleksija postoji koja je znatno slabija u stvari manje cujna,da li se to moze tako reci?

Ne damo mu da se vrati nazad i mesa sa originalnim zvucnim talasom... grubo receno...

pozdrav

bogi

XFactor 28-02-2010 11:26 PM

Je li ovo bacanje novaca ili se isplati ulozit u ove basstrapove? :)

http://www.realtraps.com/p_mondotrap.htm

boggy 01-03-2010 12:02 AM

Quote:

Originally Posted by XFactor (Post 272811)
Je li ovo bacanje novaca ili se isplati ulozit u ove basstrapove? :)

http://www.realtraps.com/p_mondotrap.htm

Nije bacanje novca ako treba da radi ono za sta je namenjen...
A taj konkretno definitivno nije apsorber za ista ispod 100Hz...

pozdrav

bogi

Zoki 01-03-2010 02:49 PM

Da li neko na ovom forumu moze nesto korisno-konkretnije da kaze na temu absorpcije niskih frekvencija?Ili samo pricanje u prazno radi zabave a ne edukacije?

Zoki 01-03-2010 03:05 PM

Xfactor
Pozdrav da li i tebi dodje da:banghead: sala na stranu Boggyjev odgovor po meni nema smisla i sam mi je rekao da jedna ploca ne vredi skoro nista a vise komada bi trbalo da vredi tako da iz licnog iskustva znam da sirokopojasni ili donekle tjunovani absorber kao sto je taj na slici mogu doprineti i na frkvecijama i 30hz normalno sto veci broj absorbera to bolje.

Boggy je napisao:
Jedna i sama ploca (ili komad) od apsorpcionog materijala nema mogucnost da apsorbuje skoro nista na frekvencijama ispod 100-200Hz, ali se pogodnom konstrukcijom i povecanjem kolicine (ukupne) apsorpcionog materijala TO MOZE uraditi.

XFactor 01-03-2010 09:37 PM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 272816)
Nije bacanje novca ako treba da radi ono za sta je namenjen...
A taj konkretno definitivno nije apsorber za ista ispod 100Hz...

pozdrav

bogi

Onda znaci da ti na toj stranici lazu da je odlican ispod 100 hz? :shock: :rotfl:

Dobro, ako je to istina, di onda mogu nabavit nesto sto je dobro i efikasno ispod 100 hz? Moram U NASA-u ici ili....?

EDIT: Zoki, logicno je da bi kupio vise takvih.... :D

Zoki 02-03-2010 12:59 AM

Xfactor
Mislim da ne lazu samo neznam da li je dovoljno postaviti ih po coskoivima sobe koliko god ih ima kao sto oni savetuju. nesto bi sigurno absorbovali i smanjili reverb time u niskim frekvencijama.Mozda je bolje da napravis u sopstvenoj reziji par komada pa da probas.Mislim da je poenta u tim asorberima membrana koja se nalazi preko poroznog absorbera (kamena vuna reazlicite specificne tezine).
Poz Zoki

NLP 02-03-2010 09:27 PM

:)
pa zašto bi bogy uopšte lagao?!
O tome ima stvarno dosta u tom subforumu!!!
Dajte za foru malo po stickyjima pa onda još malo, pa još malo... onda ponovno pitajte.

... par/nekoliko absorbera je ništa...

Zoki 03-03-2010 01:57 PM

NLP
U redu par ili nekoliko nije nista pa reci nam koiko je neasto??

NLP 03-03-2010 08:52 PM

Pa odvisno od specifičnog prostora i napravit akustičku analizu i pripremiti rješenje...
... a ekspres rješenje je (napisano več ogromno puta): pokrij sve prve refleksione površine sa absorberima (recimo modularan princip - 10-15cm debeo absorber iz kamene vune gustoče od 80-130kg/m3 recimo i dimenzija 120x60 ili u kakim izmerama je u kojoj zemlji dobavljivo... prekrivena sa akustičkom tkaninom i uokvireno u okvir iz metala ili drveta... ako može neka bude okvir perforiran 40% i više ako može...), kako se pokrivaju prve refleksione površine - igra sa zrcalima če pomoči (sad si nešto več napravio/popravio ali imaš još mnogo previše nizkih frekvencija u prostoru!)...
... onda pokrij (koliko ide!) sve čoškove (ima ih 12! u svim prostorijama koju su pravougaonog oblika) sa superchunks principom. Deblje bolje, veče bolje.
Jedan primjer modularnog principa i LEDE dizajna: http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=25103

Onda ako je prostor malen onda je treba još više zagluviti jer če basovi još uvijek poprilično divljati... ako je prostor dosta pogodan onda se mogu dodajati i difuzori... ako je prostor velik može i drugi tip akustičkog dizajna doči u obzir, koji donosi drugačiji razpored elemenata i konstrukciju te viši nivo proračuna... ima toga, to je tako na brzaka.

E koliko je sad sve to skupa to ne mogu znati:(

Zoki 03-03-2010 09:01 PM

NLP
Hvala na odgovoru.Sa superchunk se ne mogu resiti frkvencije 20-200hz bar ne dovoljno probao sam u sve coskove vunu 100kg/m3 70cmx 70cm sve ostale frekvencije nisu problem imas li neki predlog?

Zoki 03-03-2010 09:11 PM

NLP
Sta mislis o membrani preko poroznog absorbera?Koja vrsta materijala bi bila prikladna?

NLP 03-03-2010 09:59 PM

Do cca. 100Hz se daju rije?iti problemi sa takvom gustočom, brojčano mnogo elemenata i do 80, 70Hz ali onda moraju biti i deblji (superchunks i slično).

Kod membrane je komplicirano, odvisno je od gustoče i tipa vune ili pjene i slično te te?ine i vrste membrane...
Nema neke absolutne kalkulacije nego eksperimentiranje.
Najbr?i način su resonatori tipa Helmholtz, koji nisu neutralni elementi za prostoriju za kritičko slu?anje... o tome smo se dosta raspričali...

Evo jednog kalkulatora: http://www.mh-audio.nl/ACalculators.asp#
ali to valja za resonatore koji su "sealed" - začepljeni!

... inače je previ?e parametara da bi se moglo tako lako izračunati...

Zoki 04-03-2010 10:06 AM

NLP
Puno hvala.
Hajde molim te reci nam koja debljina kamene vune od 100kg/m3 treba biti na zadnjem zidu da bi dilo efikasno i za niske frekvencije(malo da i mi naucimo) i ako moze jedno kratko obrazlozenje?

NLP 04-03-2010 10:21 AM

Akustički tretman odvisi od specifičkog prostora, mora biti konkretan primer!
Ovdje ga nema.
Zato ne mogu da kažem što i kako na zadnjem zidu.

U glavnom veliki studiji imaju i po metar i više debele absorbere po stropovima, zidovima.
Upotrebljavaju se i membrane i još čega...

... i deblji je absorber, manje gusta je moguča upotreba kamene vune...
A specifičkih i dokazanih pravila nema.
Samo rezultat je mjerilo.

Zoki 04-03-2010 10:28 AM

NLP
OK razumeo sam.Cisto sam mislio da nije lose da na zadnjem zidu bude sirokopojasni absorber koji nebi vracao zvuk nazad ka slusanju.Sta mislis o hanger varijanti.Da li imas neko iskustvo sa tim?A pada mi na pamet i drveni opiljci bi mogli posluziti kao absorber pa i za niske frekvencije sta mislis?Moglo bi se napraviti razlicita gustina ustvari specificna tezina.

NLP 04-03-2010 11:14 PM

Hangeri nisu dokazano bolji absorberi od prostijih varijanti.
Ne znam ?ta treba? na zadnjem zidu jer uop?te nemam pojma kakvu ima? prostoriju!!!
Ne znam ?ta točno misli? sa drvenim opiljcima.

Zoki 05-03-2010 10:04 AM

NlP
OK razmisljao sam o drvenim opiljcima da budu absorberi niskih frekvencija umesto kamene vune.Na preimer superchunk ali od drvene piljevine bukva hrast.Sta mislis da li bi bilo vise efekta od kamene vune posto sam procitao da je drvo dobro za absorbciju .
Pozdrav Zoki

NLP 05-03-2010 11:10 PM

Šta misliš; prvo akustički izmeri prostoriju onda da napraviš absorbere iz tih opiljka i opet izmeriš prostoriju, onda daš "klasične" absorbere iz guste kamene vune i opet akustički izmeriš!

Onda nam pošlji grafove ovdje pa da vidimo što se dešava.

... nemoj zaboraviti da je i sneg vrlo interesantan za absorpciju frekvencija!
http://www.ibp.fraunhofer.de/akustik...r/index_e.html

Zoki 06-03-2010 07:56 PM

NlP
Hvala na linku.Pa ukapirao sam da je poroznost bitan faktor kod absorpcoje.Sta mislis kako da jednostvnije izmerim absorpcioni koficijenat drvene piljevine,nije bas jednostavno uneti 5 - 6 m3 piljevine u sobu postaviti je pa ako ne valje sve napolje:banghead:,imas li neku ideju,nesto eksperimentalno (manja kolicina).

NLP 06-03-2010 10:58 PM

... pa veča količina, vi?e mjerodavni podaci dakako:)
E to je cijena experimentiranja, nemoj zaboraviti i na zanimive pahuljice snijega:)

... ?to misli?, da bi jednostavno probao ne?to napraviti sa kamenom, pamučnom, staklenom ipd. - klasičnom vunom?!

Ako ne, javi rezultate pojedinih eksperimenata!

P.S.: misli? da si prvi, koji je to omislio i nije komercialno iskori?teno:(
... za foru nije tako lo?e da malo razvedrimo kolege foruma?e ali mora? da koplje? mnogo, mnogo dublje da dobije? neku novu interesantnu i ozbiljnu ideju...

Zoki 10-03-2010 03:32 PM

NLP
Dobro znam da bez muke nema rezultata ali daj malo pomozi ucestvuj u eksperimentu,kako bi bilo naj jednostavnije isprobati sve ovo ili ako vec znas nekog ko je to probao podeli to sa nama mi mozemo nastaviti.

NLP 10-03-2010 06:50 PM

Pa rekao sam ti u glavnom ?to mislim.
A ima? več mnogo proizvoda koja koriste drvena vlakna evo dva primjera na brzinu:
http://www.novolit.si/slo/akuterm.html
http://es.gutex.de/en/

mo?e? i da pogoogla? i koristi? različite besedne kombinacije:
wood fibreboard sound insulation
wood acoustics insulation

Ja osobno imam najradije kamenu i poliestersku vunu.
U teoriji najbolje absorbuju materijali koji imaju vlakna ili čelije dosta elastične, kao staklena vlakna, poliesterska ili akustička pijena (premala gustoča i previsoka cijena je njezin problem) zato ?to uspije?nije pretvaraju kinetičku zvučnu energiju u toplotnu, ?to u biti/osnovi/principu rade porozni absorberi.

nuno 04-05-2011 08:37 PM

ovdje se mogu naručiti i nabaviti apsorberi za različite namjene. Ja sam kupio 4 bass trapa TRAPEZZO i ful sam zadovoljan.

libra-acoustics.com

boggy 04-05-2011 08:40 PM

Quote:

Originally Posted by nuno (Post 305235)
ovdje se mogu naručiti i nabaviti apsorberi za različite namjene. Ja sam kupio 4 bass trapa TRAPEZZO i ful sam zadovoljan.

libra-acoustics.com

Prvi post pa reklama!?

Dobrodosao na forum btw.

pozdrav

bogi

nuno 04-05-2011 09:14 PM

:ups:

ima? pravo. nije mi bila namjera reklamirati ni?ta, već biti koristan. hehehe

Hvala

boggy 04-05-2011 09:21 PM

Quote:

Originally Posted by nuno (Post 305244)
:ups:

imaš pravo. nije mi bila namjera reklamirati ništa, već biti koristan. hehehe

Hvala

Pa... tvoj post nema neke veze sa temom... nasao si pojam bass trap i da se o njemu prica na jeziku koji ti je razumljiv pa si spustio svoj "koristan" savet tu gde si se pojavio.

Biti koristan? Pa prikljuci se diskusiji, pogotovo ako si proizvodjac i/ili nudilac usluga akustickog tretiranja prostorija ... ima ovde puno pitanja i puno (nadam se) zanimljivih diskusija.

Kupovina gotovih elemenata nije tema Foruma nego najvecim delom teorija i praksa studijskog akustickog dizajna, sa velikim akcentom na "uradi sam" ili "do-it-yourself" (diy)

A ako si proizvodjac i ako zelis da objavis da si "veoma zadovoljan svojim proizvodima"... za to imamo posebnu rubriku koja se zove "Komercijalni oglasi", i o tome se mozes dogovoriti sa administratorom Foruma.

pozdrav

bogi

NLP 04-05-2011 09:37 PM

Ajde Nuno daj ka?i kakve su karakteristike te sastav (cene ako mo?e? da mi po?alje? na PM, interesuje me).

All times are GMT +1. The time now is 03:23 AM.