Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Software (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=84)
-   -   Problem???? (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=30095)

Hepek 27-10-2009 08:35 AM

Problem????

Ljudi desava mi se da mi se komp brzo zagusi i ne moze da radi,ako imam 5-6 audio traka na kojima ima odprilike 3-4 plugina, i odprilike pokrenuta 3 vst instrumenta, i mozda jos neki fx track i group track i to je to..:banghead:
A imam komp sl konfiguracije:

procesor amd dual 4800+
Ram memorija 2 gige
Hd 750 giga, rpm 7200, 32 Mb
Zvučna karta m-audio fast track na kojoj je latencija oko 19 ms

I radim na sx 3.

Pitanje da li je to normalno za ovu konfiguraciju da tako brzo zagusi se, ili mozda postoji neko rjesenje?

Pozz.

kejkz 27-10-2009 08:42 AM

Re: Problem????

Zavisi koje plaginove koristis. Nisi bio dovoljno precizan u tom smislu. Sta podrazumevas pod time zagushi... koliko je opterecenje procesora? Sa tim kompjuterom bi trebao imati dovoljno snage za prilican broj instrumenata i efekata.

quake 27-10-2009 08:53 AM

Quote:

Originally Posted by Hepek (Post 260505)
Ljudi desava mi se da mi se komp brzo zagusi i ne moze da radi,ako imam 5-6 audio traka na kojima ima odprilike 3-4 plugina, i odprilike pokrenuta 3 vst instrumenta, i mozda jos neki fx track i group track i to je to..:banghead:
A imam komp sl konfiguracije:

procesor amd dual 4800+
Ram memorija 2 gige
Hd 750 giga, rpm 7200, 32 Mb
Zvučna karta m-audio fast track na kojoj je latencija oko 19 ms

I radim na sx 3.

Pitanje da li je to normalno za ovu konfiguraciju da tako brzo zagusi se, ili mozda postoji neko rjesenje?

Pozz.

Sada ce na mene da krene drvlje i kamenje ali... sa pisljivim kompjuterima ti je to itekako normalna situacija s tim sto si ti stavio izgleda bas zahtevne vst-ove i plug inove a neko nakrcka i deset puta vise od tebe nekih "obicnih" pa je opterecenje malo.DSP karte mu dodju itekako dobra stvar,hardver takodje,funkcija freeze takodje....moraces to sve da koristis ako budes hteo da se resis glavobolja.

Hepek 27-10-2009 09:10 AM

Evo bicu precizniji:wink:

Zadnji projekat koji radim imam sl:

1. 6 audio traka na kojima imam po 3-4 plugina i to su waves api, ssl, rocket kompresor,gitar rig 3 na 4 audio trake i jedan amlitube na bas gitari,
2.imam 2 fx track csr reverb i sir sa lexikon impulsima
3.Od vst imam pokrenut hypersonik, batery 3, super qvartet, i minmoog vst,

eto to je to??

I hvala za odgovore.

I jos sa ovim mi je procesor 100% opterecen, moze jedino da radi ako koristim opciju freeze na audio trakama.

quake 27-10-2009 09:21 AM

Pa to ti je otprilike to,jos ako radis na 96khz,onda je i previse....Dobio bi verovatno jos malo procesorske snage kada bi par sati proveo u kojekakvim podesavanjima i par godina u proucavanju kompjuterskih kanturina ali ti naravno hoces da se bavis muzikom a ne da budes kompjuteras zato koristi za sada freeze i uzimaj DSP kada ti se ukaze prilika.Pozdrav

Hepek 27-10-2009 09:40 AM

Hvala :wink:

I jos nesto kod opcije freez, nakad kada freezujem vst-e prilikom ponovnog pokretanja projekta nece da ga pokrene trazi da sacuvam projekt pod drugim imenom pa da pokasam ponovo, medjutim projekat se ne moze pokrenuti nikako, moze jedino ako zatvorim sve i izbrisem folder freez, pa ponovo opet freezuj, pa opet brisi....:banghead:

kejkz 27-10-2009 09:40 AM

vau... 4 gitar riga... ne bi ti tu ni sav dsp pomogao :)

Hepek 27-10-2009 09:42 AM

Quote:

Originally Posted by kejkz (Post 260517)

da li git rig koji je jednom pokrenut, moze da se koristi na vise kanala??

Bockie 27-10-2009 09:45 AM

Quote:

1. 6 audio traka na kojima imam po 3-4 plugina i to su waves api, ssl, rocket kompresor,gitar rig 3 na 4 audio trake i jedan amlitube na bas gitari,
2.imam 2 fx track csr reverb i sir sa lexikon impulsima
3.Od vst imam pokrenut hypersonik, batery 3, super qvartet, i minmoog vst,

eto to je to??
Matori, je6o si mu kewu!
Nakrkao si 20000$ efekata na mashinu,sta si ocekivao..?
:D
Mislim da je ipak resenje u tome da pocnes da koristis po jedan-dva efekta na svakoj traci , umesto 4-5... Nikad mi se nije desilo,a radio sam ne sa 6 nego sa 20-30 kanala, da na nekoliko kanala drzim tolike efekte... Mozda bas jedan problematican kanal,pa kao nakrkam 4 efekta... Mogu da zamislim kako zvuci 6 traka sa 16 efekata...:shock:

Aj Hepeke,uzdravlje!:D

Hepek 27-10-2009 09:51 AM

Quote:

Originally Posted by Big Bockie (Post 260520)
Matori, je6o si mu kewu!
Nakrkao si 20000$ efekata na mashinu,sta si ocekivao..?
Mislim da je ipak resenje u tome da pocnes da koristis po jedan-dva efekta na svakoj traci , umesto 4-5... Nikad mi se nije desilo,a radio sam ne sa 6 nego sa 20-30 kanala, da na nekoliko kanala drzim tolike efekte... Mozda bas jedan problematican kanal,pa kao nakrkam 4 efekta... Mogu da zamislim kako zvuci 6 traka sa 16 efekata...:shock:

Aj Hepeke,uzdravlje!:D

Moze li savjet, posto sam poceo i sam sve ucim i radim,jer u blizini mene nema ni jednog jedinog producenta a da zna bolje od mene:)
Kako da sa dva plugina obradim recimo vokal ili gitaru, sta da stavim ???
Ajd nemoj da te mrzi pa da napises:wink:

quake 27-10-2009 09:53 AM

Quote:

Originally Posted by kejkz (Post 260517)

Ali dobar gitarista sa dobrom gitarom,pojacalom,dobar pre i mic, bi:).Nema leba od gitar riga...

kejkz 27-10-2009 09:58 AM

Eh, onda mu GR ne bi ni trebao, steta alata neiskoriscenog :p

Hepek, mozes procesirati jednim efektom koliko zelis kanala, napravis npr group kanal u cubase-u i na njega stavis neko procesiranje, ali mislim da ti ovde, sa ovim kako si to zamislio, to nece previse pomoci, posto sumnjam da ces moci isto procesirati vokal i gitare. Ali zato mozes sve gitare procesirati, npr, ili jos bolje, izrendati to sto ti izlazi iz GR-a u posebnu traku, da bi usteteo procesorsku snagu. Mozes i frizovati, naravno.

quake 27-10-2009 10:03 AM

Quote:

Originally Posted by Hepek (Post 260521)
Moze li savjet, posto sam poceo i sam sve ucim i radim,jer u blizini mene nema ni jednog jedinog producenta a da zna bolje od mene:)
Ajd nemoj da te mrzi pa da napises:wink:

Recimo Charles Dye radi sa po 4-5 plug inova po kanalu u proseku i kada ga gledas kako radi,sve to itekako ima smisla,ali....tu na scenu stupa HD3 pa on ne mora da frizuje nista a sve je stabilno i neoptereceno.Ja sam jedno vreme "stedeo" na plug inovima i nije mi to bilo to....sada stavljam sve sta mislim da bi trebalo da se stavi ali frizujem skoro sve sto nije DSP.Drugacije ti zvuci snimak kada je procesor opterecen 90% a drugacije kada je opterecenje 20%,zbog toga najvise i radim freeze,probaj....Jeste zajebancija to sa frizovanjem ali....to je sto je.Ne znam za stainberg ali u Logicu freeze radi ok i nema problema o kojima si pisao pa ti tu ne mogu pomoci.

Hepek 27-10-2009 10:14 AM

Quote:

Originally Posted by kejkz (Post 260525)
Eh, onda mu GR ne bi ni trebao, steta alata neiskoriscenog :p

Hepek, mozes procesirati jednim efektom koliko zelis kanala, napravis npr group kanal u cubase-u i na njega stavis neko procesiranje, ali mislim da ti ovde, sa ovim kako si to zamislio, to nece previse pomoci, posto sumnjam da ces moci isto procesirati vokal i gitare. Ali zato mozes sve gitare procesirati, npr, ili jos bolje, izrendati to sto ti izlazi iz GR-a u posebnu traku, da bi usteteo procesorsku snagu. Mozes i frizovati, naravno.

Znaci napraviti grupu za gitare i na taj kanal staviti Gr i odobriti na svaki novi gitarski kanal,eee pa da i onako koristim stalno istu postavku GR za sve kanale, hvala puuuuuuunooo:):)
ali ima jos ako stavim 2 iste trake lijevo i desnoo da ne bi doslo do klanja frekvencija moram staviti na svaku rtaku razlicite postavke eq, tako da ne mogu jednim eq koji je na grupi obraditi te kanale, a za kompresor ne znam kako se ponasa kada je na na grupi za vise kanala....

kejkz 27-10-2009 10:37 AM

Koliko znam, ima nekoliko EQ-a koji razdvajaju levi i desni kanal prilikom procesiranja, ali ako su kanali mono u originalu, onda slobodno procesiraj svaki za sebe posebnim eq-om.

Kompresor na grupi ima svoju primenu, ne moras ga tako koristiti. Gledaj da po kanalima koristis sto efikasnije plagove da bi dobio ono sto ti treba, to uopste ne moraju biti neki specijalni ili "skupi" za procesor.

Hepek 27-10-2009 10:51 AM

naucicu dosta iz ovoga tako da hvala svimaaa:wink:

Bockie 27-10-2009 11:31 AM

Quote:

Kompresor i EQ! Osnova!

Uzmi za vezbu neki primer sa gitarom i vokalom samo, pa vezbaj...
Imaj na umu da je 2-3db na EQ vec veeelika vrednost,pa oprezno,ispituj sta je na kom kanalu desava na razlicitim dodatim i oduzetim frekvencijama...

Kompresor isto tako,ne treba koristiti pluggove da od traka pravis nesto sto one nisu! (osim u bas nekim specificnim slucajevima,do kojih se kasnije tek dolazi...). To su alati koji sluze da se zvuk prilagodi ostalim instrumentima i drugim trakama,i da se ulepsa ili poboljsa postojece stanje. Ne mozes od sranje kanala rastimane Jolancuge dobiti Kirk Hameta nikad! Dakle lagano sa plug-ovima...!

awacs 27-10-2009 12:06 PM

Quote:

Originally Posted by Big Bockie (Post 260554)
Kompresor i EQ! Osnova!

... i možda de-esser (recimo Waves, jaaaako dobro to radi).

Počni od Stillwell Rocketa, stavi ga (recimo) na treću insertnu tačku, čačkaj njega i EQ koji je integrisan u SX, pa tek onda vidi da li ti zaista treba SSL, API, štagod.

Što se gitara tiče, ako ti je GR nophodan poslušaj Kejkza - bounce mix na neku drugu traku.

Treća i važna stvar - šta te briga za latenciju ako si već počeo da miksaš? podigni latenciju na 100ms ili više - playback će ti kretati sa malim zakašnjenjem i "dugmići" na pluginovima će reagovati malo sporije, ali ćeš rasteretiti procesor ihahaaaaj :D:D

Pozdrav,

Vasa

silicon science 27-10-2009 12:10 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 260567)
... i mo?da de-esser (recimo Waves, jaaaako dobro to radi).

Počni od Stillwell Rocketa, stavi ga (recimo) na treću insertnu tačku, čačkaj njega i EQ koji je integrisan u SX, pa tek onda vidi da li ti zaista treba SSL, API, ?tagod.

?to se gitara tiče, ako ti je GR nophodan poslu?aj Kejkza - bounce mix na neku drugu traku.

Treća i va?na stvar - ?ta te briga za latenciju ako si već počeo da miksa?? podigni latenciju na 100ms ili vi?e - playback će ti kretati sa malim zaka?njenjem i "dugmići" na pluginovima će reagovati malo sporije, ali će? rasteretiti procesor ihahaaaaj :D:D

Pozdrav,

Vasa

... i, naravno, lejring i lejerin i lejeri.... :)

milanCHE 27-10-2009 12:15 PM

i izbegavaj da u istom projektu trpas midi(vst) i audio trake.....bar ne previse....kad si zadovoljan odradjenim "midi" delom posla (odabir adekvatnih "farbi",midi programing i aranzman),lepo exportuj svaku tu midi(vst) traku u *.wav traku,njih lepo zatim otvori u novom projektu (MIX),"otpusti" (povecaj) latenciju kartice koliko mozes,pa onda insertuj (senduj) efekte.....videces razliku sigurno....nije taj AMD toliko rdjav jos uvek,imam je 5000BlackEd.-jos uvek DOBRO radi.....
eh....DA,pogledaj jos jednu stvar,a to je u vezi samog Cubase-a,mislim dsa sam ja ranije imao taj zez....naime,mislim da u SX3 mora da se chekira opcija "multi processing",proveri to u devices/device setup/VST audiobay...ako se ne varam...nadji to tu negda pa chekiraj,ako vec nije....
POZ.....

kejkz 27-10-2009 12:19 PM

Poludece mu glava od ovolikog broja informacija :D

Hepek 27-10-2009 12:42 PM

Evo citam i ne znam gdje da krenem:rotfl: U svakom slucaju hvala svima, ako jos neko ima nesto za nabaciti,dobrodoslo:)

Bockie 27-10-2009 01:02 PM

Quote:

i mo?da de-esser
Nikada nisam upalio ni jedan de-esser,ni za mix, ni za ikad ista! Mpre mixanja mora da se zna postavka mikrofona,sto ukljucuje i sam izbor istih i to je to!

Moze,naravno,cika Vasa ne gresi,ali onda cemo doci do onih 16 efekata na 6 kanala...

Dakle,opet onaj Big Sisters live pominjem,odlicno je ispao,osim eq i dinamike na kanalima nema nista drugo,sto ce reci 2 najvise 3 efekta ako ima gejt,po kanalu!
Sendovi: Jedan reverb,jedan roland dimension i delay,koji 60% ide ponovo u reverb...!

To je to,nista vise na 16 punih kanala!

Masterovao na Mackie Final master i to je to....

awacs 27-10-2009 01:04 PM

Quote:

Originally Posted by milanCHE (Post 260571)
nije taj AMD toliko rdjav jos uvek,imam je 5000BlackEd.-jos uvek DOBRO radi.....

Ja jo? uvek radim na AMD 4200. Mo?e.

Quote:

Originally Posted by milanCHE (Post 260571)
naime,mislim da u SX3 mora da se chekira opcija "multi processing",proveri to u devices/device setup/VST audiobay...ako se ne varam...nadji to tu negda pa chekiraj,ako vec nije....
POZ.....

CTRL+ALT+DEL > Task Manager/Processes/CubaseSX.exe pa desni klik pa Set Affinity pa se vidi da li radi sa oba jezgra.

Pozdrav,

Vasa

Oggy 27-10-2009 01:30 PM

I tek radi istine, opterecenje procesora nema nikakve veze sa kvalitetom zvuka dokle god moze da ga pusta. To da li je CPU opterecen 3%, 30% ili 56% nema veze sa zvukom koji se cuje jer bi po tome ispadalo da se na jacem kompjuteru aranzman "bolje cuje" (sta god to znacilo...) :wink:

quake 27-10-2009 03:50 PM

Quote:

Originally Posted by Oggy (Post 260583)
I tek radi istine, opterecenje procesora nema nikakve veze sa kvalitetom zvuka dokle god moze da ga pusta. To da li je CPU opterecen 3%, 30% ili 56% nema veze sa zvukom koji se cuje jer bi po tome ispadalo da se na jacem kompjuteru aranzman "bolje cuje" (sta god to znacilo...) :wink:

Nema tu sta da ispada ili ne ispada,lepo pustis trake koje ti ubijaju 90% procesora,cujes kako to zvuci,onda brzo redom frizujes sve sto se frizovati moze ,opet pustis play i onda dodjes opet ovde i kazes Quake-u hvala na informaciji.

quake 27-10-2009 05:25 PM

1 Attachment(s)
Evo kako ovi glupi Ameri bez veze tovare efekte gde god stignu,stvarno nikada nisu imali pojma....koriste de-essere,znaci losi su im usnimci,koriste choruse,delay,flanger,imager,saturator....to je sve da sakriju los usnimak i naprave od govana pitu.Nekada stave tako jaku kompresiju da bi jednog prosecnog balkanca prosto bilo sramota pa bi to morao da krije.

DaBear 27-10-2009 05:37 PM

danas su (novi) narastaji toliko razmazeni sto se tice tehnike..

Nije ni cudo sto neko pogleda neki MPC, na primer, i kaze "ma sranje...nema Gigabajte RAMA, nema ovo nema ono..."
A ljudi su pravili ploce sa S900 (750K memorije) i malim step sequencerom i 8-kanalnim magnetofonom i jednim zicanim reverbom.
(Ukljucujuci i mene - prvi singl za BMG/Logic (1994) sam uradio na smesnoj kucnoj opremi!!!)
I te pesme su i danas bolje od mnogo danasnje produkcije....

Niko nece da potrosi malo vremena i savlada alatku (bila to gitara, PC, MPC, drombulja...)

Bockie 27-10-2009 05:48 PM

Da, vidis, i ti glupi ameri isto tako dobro procitaju sta ko pise,zato i nisu balkanci...!

Everbeatz 27-10-2009 06:48 PM

Quote:

Originally Posted by DaBear (Post 260606)
A ljudi su pravili ploce sa S900 (750K memorije) i malim step sequencerom i 8-kanalnim magnetofonom i jednim zicanim reverbom.
(Ukljucujuci i mene - prvi singl za BMG/Logic (1994) sam uradio na smesnoj kucnoj opremi!!!)

Ne znam ni jednu gitarsku/vokal plocu da je pravljena semplerom i step sekvencerom:)

quake 27-10-2009 08:01 PM

Quote:

Originally Posted by Big Bockie (Post 260610)
Da, vidis, i ti glupi ameri isto tako dobro procitaju sta ko pise,zato i nisu balkanci...!

Pa sta si ti napisao,da nikada ne koristis de-esser?Ok,nemam ja nista protiv toga.

Bockie 27-10-2009 08:14 PM

Nisam rekao da ne sme ili da ne treba,naopako...!

Samo reagujem na koriscenje plugova u stilu "ctrl + A"...

Mislim da ipak mora i nesto da se zna o usnimavanju i zvuku uopsteno,pa tek onda plugovi... ...to je skroz korisno,pogotovo ako covek pocinje...

Samo toliko,eto...

Poz'

awacs 27-10-2009 08:26 PM

Quote:

Originally Posted by big bockie (Post 260623)
samo reagujem na koriscenje plugova u stilu "ctrl + a"

+1+1+1+1+1+1+1+1

quake 27-10-2009 08:27 PM

Quote:

Originally Posted by DaBear (Post 260606)
danas su (novi) narastaji toliko razmazeni sto se tice tehnike..

Nije ni cudo sto neko pogleda neki MPC, na primer, i kaze "ma sranje...nema Gigabajte RAMA, nema ovo nema ono..."

Niko nece da potrosi malo vremena i savlada alatku (bila to gitara, PC, MPC, drombulja...)

I sta si ti sada ustvari rekao svojim postom,kako niko nista ne zna a ti svasta znas?

quake 27-10-2009 08:37 PM

Quote:

Originally Posted by Big Bockie (Post 260623)
Nisam rekao da ne sme ili da ne treba,naopako...!

Samo reagujem na koriscenje plugova u stilu "ctrl + A"...

Mislim da ipak mora i nesto da se zna o usnimavanju i zvuku uopsteno,pa tek onda plugovi... ...to je skroz korisno,pogotovo ako covek pocinje...

Samo toliko,eto...

Poz'

Ma ok,sve stoji.Nego je bilo prica ranije da "majstori" u sustini ne koriste nista pa sam okacio samo delic jednog projekta...nebitno i u sustini i nema veze sa ovom temom.

Bockie 27-10-2009 08:39 PM

Cika Quake, ko je tebi srusio sneska?

Alati su tu da se koriste...

quake 27-10-2009 08:47 PM

Quote:

Originally Posted by Big Bockie (Post 260629)
Cika Quake, ko je tebi srusio sneska?

Ma pusti:( ,meni niko, ali se svejedno nerviram za neke stvari

Quote:

Originally Posted by Big Bockie (Post 260629)
Alati su tu da se koriste...

...da,ali se ovde svaka prica o alatu zavrsi sa necijom lekcijom o znanju i neznanju.

Bockie 27-10-2009 08:49 PM

Steta je ici sekirom na rezance....:D

quake 27-10-2009 08:58 PM

Quote:

Originally Posted by Big Bockie (Post 260634)
Steta je ici sekirom na rezance....:D

...i u jeb$nje bez ku$ca....:D

quake 27-10-2009 09:13 PM

Upropastismo coveku temu,zato cu ja sada da otvorim jednu novu pa da lepo zajednickim snagama razjasnimo neke stvari.Pozivam vas da se pridruzite na temi "Koji je minimum opreme za jedan balkanski studio koji pretenduje da bude komercijalan?"

All times are GMT +1. The time now is 07:58 AM.