Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Software (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=84)
-   -   MAC OS X... Vredi li truda i novca? (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=29401)

Ficus 14-09-2009 08:30 PM

MAC OS X... Vredi li truda i novca?

Pozdrav

Ovako, posto nemam novca da kupim sebi pravu apple masinu, naisao sam na dobru ponudu na EFi-X...
Za one koji ne znaju, Efix je prvi u svetu BPU uredjaj ili Boot Processing Unit.
To znaci da pretvara PC u MAC... Jednostavno se usteka u maticnu plocu...

http://www.efi-x.com/

Naravno Mac hocu da instaliram zbog Logic Pro DAW-a... Za sada sam na abletonu, pa me zanima koliko je Logic bolji i sta ima sto ostali DAW nemaju...

Znaci molim za savet Mac korisnika ili onih koji mozda vec imaju EFi-X..

Btw morao bih u tom slucaju pola komponenti iz pc-a menjati... Sve ukupno bi izaslo oko 200-250?...

Fala unapred :drums: :)

milos 14-09-2009 09:28 PM

Re: MAC OS X... Vredi li truda i novca?

Nema potrebe za EFI-Xom...
Uzmi lepo i kupi jedan ruDAW ONE i ustedeces sebi i muka i novaca :)
http://www.rumski.com/index.php?cate..._articleid=455
A vezano za Logic, trava je uvek zelenija sa druge strane :D
Salim se, sekvencer ko sekvencer - u rangu je sa Cubaseom , moze se jako lepo i brzo raditi u njemu kada naucis kako( skini manual sa appleovog sajta pa proucavaj malo dok ne predjes na njega ). Pluginovi koji dolaze sa njim su odlicnog kvaliteta od sintova, preko kompresora do reverba i delaya .

kixns 14-09-2009 09:56 PM

Quote:

Originally Posted by milos (Post 255984)
nema potrebe za efi-xom...
uzmi lepo i kupi jedan rudaw one i ustedeces sebi i muka i novaca :)
http://www.rumski.com/index.php?cate..._articleid=455
a vezano za logic, trava je uvek zelenija sa druge strane :d
salim se, sekvencer ko sekvencer - u rangu je sa cubaseom , moze se jako lepo i brzo raditi u njemu kada naucis kako( skini manual sa appleovog sajta pa proucavaj malo dok ne predjes na njega ). Pluginovi koji dolaze sa njim su odlicnog kvaliteta od sintova, preko kompresora do reverba i delaya .

+1

:d

Ficus 14-09-2009 10:00 PM

Eh, uzeo bih bez razmisljanja ruDAW, samo problem je u ? $ :)
Ovako kao i vecina u Srbiji gledam da za sto manje para dobijem ono sto zelim, a da funkcionise korektno...

Logic mi se na prvi pogled jako svideo, a jos sam cuo da ima jako dobre pluginove, tako da sam se odmah zagrejao za njega... + gledao sam gomilu tutoriala na youtube... jos vise sam se zagrejao...
sad imam priliku da napravim od pc-a mac... ne znam samo vredi li truda, da li je mnogo bolji od ostalih daw... hmm :confused:

Dexxy 14-09-2009 10:10 PM

@Fikus Koliko kosta efi-x i gde ima da se kupi?

Ficus 14-09-2009 10:30 PM

@ Dexxy

kosta oko 160e, mozda nesto vise, ali mislim da nema u Srbiji da se kupi... tako da bi morao da narucujes iz inostranstva, pogledaj na sajtu EFi-X... ja imam ponudu od decka koji je to tako nabavio...

Dexxy 14-09-2009 10:48 PM

Cemu sluzi taj efi-x za boot, povecava memoriju ploce, biosa...?

Ficus 14-09-2009 10:59 PM

Ne povecava nista, vec samo omogucava da na 1 kompu imas i mac i pc... ne znam sad u detalje sta radi... imas na sajtu njihovom kompatibilnost hardvera... verovatno ima i da se naruci... pogledaj na youtube, sigurno ima korisnih klipova...

Dexxy 14-09-2009 11:12 PM

Pa to radi i bez toga...

shigumicu 15-09-2009 12:37 AM

Ja mislim da on omogucava da instaliras originalni os x, a ne neku od verzija za hackintosh. Znaci simulira mac-ov bios, tacnije on nema bios nego efi.

puRe 15-09-2009 01:08 AM

Da, ali ima jedna veoma bitna stvar. EFiX samo olaksava proces instalacije tako da sa njim ne dobijas nikakve posebne mogucnosti. Pritom EFiX je baziran na prakticno ukradenom besplatnom kodu (procitaj malo vise o Chameleon bootloaderu koji radi manje-vise istu stvar). Ako su te komponente koje uzimas kompatibilne sa EFiX-om, onda su kompatibilne i sa Chameleonom i "free" nacinima instalacije.

kejkz 15-09-2009 01:11 AM

Za te pare, bolje kupi polovan Mac. Ako se bavis muzikom, ne postoji bolja investicija. Ustedeces vreme, a dobices to sto si trazio. Mada bolje prvo probaj kako to sve izgleda, da vidis da li ti mac os kao platforma odgovara.

diviner 15-09-2009 01:32 AM

Quote:

Originally Posted by puRe (Post 256007)
Da, ali ima jedna veoma bitna stvar. EFiX samo olaksava proces instalacije tako da sa njim ne dobijas nikakve posebne mogucnosti. Pritom EFiX je baziran na prakticno ukradenom besplatnom kodu (procitaj malo vise o Chameleon bootloaderu koji radi manje-vise istu stvar). Ako su te komponente koje uzimas kompatibilne sa EFiX-om, onda su kompatibilne i sa Chameleonom i "free" nacinima instalacije.

Upravo tako. Ukoliko zeli da ustedi love, treba baciti pogled na Chameleon bootloader koji "glumi" EFI...

btw pure, kad si u BGu, da se vidimo (sutra recimo? , ako si tuj :) ) ...

Quote:

Originally Posted by kejkz (Post 256008)
Za te pare, bolje kupi polovan Mac. Ako se bavis muzikom, ne postoji bolja investicija. Ustedeces vreme, a dobices to sto si trazio. Mada bolje prvo probaj kako to sve izgleda, da vidis da li ti mac os kao platforma odgovara.

On je naveo ukupno oko 260 eura. Zar za to moze da se nabavi polovan Mac i koji ? :)

No ako je mislio na 160 eura EFI + 260 eura za upgrade, to je gotovo onoliko koliko kosta ruDAW ONE (fali mu jos 80 eura), i vec moze da radi muziku kao da ima Mac Pro Quad.

Quote:

Originally Posted by shigumicu
Ja mislim da on omogucava da instaliras originalni os x, a ne neku od verzija za hackintosh.

Upravo to. ruDAWi su upravo kompatibini sa retail Leopard instalacijom, sto u kombinaciji sa metodom koju je razvio ruDAW tim, omogucava da na istim upgradeujete i OSX, ostali softver + hardver (kada to postane nephodno ili pozeljno) , i za to imate kakvu takvu podrsku...

Quote:

Originally Posted by Ficus (Post 255971)
Btw morao bih u tom slucaju pola komponenti iz pc-a menjati...

Ako si zainteresovan za ruDAW mozes mi proslijediti spisak svoje konfiguracije na PM pa da vidimo mozemo li napraviti kakav "bezbolniji" upgrade (sigurno je da neke komponente mozemo iskoristiti, a ne moras ni kuciste mjenjati ukoliko ti nesto veca buka kompa ne smeta).

Dexxy 15-09-2009 06:25 AM

Konsultuj se sa divinerom za ruDAW ONE ili neki upgrade tvoje masine...To ti je najbolje resenje..

puRe 15-09-2009 07:34 AM

Quote:

Originally Posted by diviner (Post 256010)
Upravo tako. Ukoliko zeli da ustedi love, treba baciti pogled na Chameleon bootloader koji "glumi" EFI...

btw pure, kad si u BGu, da se vidimo (sutra recimo? , ako si tuj :) ) ...

U Ljubljani sam jos uvek, ali od sledeceg vikenda sam u BGu "za stalno" :)

linea 24-09-2009 11:22 AM

[quote=milos;255984]Nema potrebe za EFI-Xom...
Salim se, sekvencer ko sekvencer - u rangu je sa Cubaseom , moze se jako lepo i brzo raditi u njemu kada naucis kako....

ako je u rangu sa cubaseom udji sa cubase snimkom u klub kako bi te losa muzika koja izlazi iz zvucnika dematovala... cubase i njegov sekvencer nemaju aps. nikvih dodirnih tacaka sa logic-om koji je btw napravljam da zabavlja milijarde ljudi po klubovima u ovom dijelu vasione...

shigumicu 24-09-2009 06:48 PM

Da ne bih otvarao novu temu, pitacu vas ovde pa ako neko zna sta je u pitanju molio bih da mi kaze.

Naime kada u os x-u pokusam da neke kopirane fajlove koji se nalaze na klopboard-u pastujem u neki drugi folder, dobijem sledecu poruku:

The items on the clipboard cannot be pasted to this location.
On or more of the items may have been deleted or are no longer available.

Da li je stvar u tome da treba nesto da podesim u samom os x-u ili sta vec...

diviner 24-09-2009 07:02 PM

Ako uradis copy fajlova i onda na drugoj lokaciji paste, trebalo bi uredno da ti kopira te fajlove. Ako dobijas tu poruku, onda nesto nije ok. No javice se iskusniji vec...

kejkz 24-09-2009 07:05 PM

prvi put čujem za takav problem.

zvuči kad da si ih već obrisao, pa da pokušavaš da ih kopiraš... ili... hm, ne znam, evo sada pokušavam da izazovem, ali mi ne ide.

Quote:

ako je u rangu sa cubaseom udji sa cubase snimkom u klub kako bi te losa muzika koja izlazi iz zvucnika dematovala... cubase i njegov sekvencer nemaju aps. nikvih dodirnih tacaka sa logic-om koji je btw napravljam da zabavlja milijarde ljudi po klubovima u ovom dijelu vasione...
kjubejz je pravljen za upotrebu van naše vasione.

LACKY 24-09-2009 08:36 PM

Ili je particuija na koju zeli da kobira NTFS!

shigumicu 24-09-2009 08:49 PM

Nije NTFS to mi se desava na samoj particiji gde je OS X. Znaci kopiram fajl sa te particije, a on posle nece da se pastuje na istu tu particiju ili na bilo koju drugu. Kao da je fajl zasticen od kopiranja ili tako nesto :confused:.

kixns 24-09-2009 08:51 PM

onda probaj sa "DUPLICATE",
pa taj duplikat samo prenesi gde ti treba...

pozZ

shigumicu 24-09-2009 11:04 PM

Resio sam problem :).
Radilo se o unixovom izvrsnom fajlu. Na jednom forumu sam procitao da oni hoce po nekad da se zaglupe, a problem se resava time sto se fajl kompresuje pa se onda dekompresuje na recimo desktop.
Stvarno glupo, ali kod mene je upalilo :grin:.

milos 25-09-2009 05:11 PM

Cuo sam da Ableton Live vreba iza crne rupe :rotfl:

quake 25-09-2009 06:35 PM

Quote:

Originally Posted by shigumicu (Post 256992)
Resio sam problem :).
Radilo se o unixovom izvrsnom fajlu. Na jednom forumu sam procitao da oni hoce po nekad da se zaglupe, a problem se resava time sto se fajl kompresuje pa se onda dekompresuje na recimo desktop.
Stvarno glupo, ali kod mene je upalilo :grin:.

Znaci da si sada na Logicu 9.0.1. cestitam:-)))

shigumicu 25-09-2009 07:06 PM

Quote:

Originally Posted by quake (Post 257067)
Znaci da si sada na Logicu 9.0.1. cestitam:-)))

:wink::D:D:D:D:D:D:D

silicon science 25-09-2009 07:25 PM

Quote:

Originally Posted by milos (Post 257060)
Cuo sam da Ableton Live vreba iza crne rupe :rotfl:

A Pro Tools je nedostizno daleko, dalje od Neptuna :wink::D:rotfl::rotfl:

quake 25-09-2009 07:35 PM

Quote:

Originally Posted by shigumicu (Post 257069)
:wink::D:D:D:D:D:D:D

...ali ima tu jedan problem.Neces moci da otvaras fajlove sa drugog diska....treba ukucati seriski i resiti stvar,nema druge.

shigumicu 26-09-2009 09:03 AM

Quote:

Originally Posted by quake (Post 257076)
...ali ima tu jedan problem.Neces moci da otvaras fajlove sa drugog diska....treba ukucati seriski i resiti stvar,nema druge.

E, sad si me zbunio :shock:!
Kako mislis necu moci otvarati fajlove sa drugog diska. Mislis ako projekte cuvam na drugom disku pa ih necu moci otvarati ili sta?
Ali ja bez problema otvaram sve fajlove ma gde bili sacuvani :confused:.

quake 26-09-2009 09:37 AM

...izvini...problem postoji ali izgleda samo sa PPC masinama,ti verovatno imas intel mac?...ja ne mogu da otvaram projekte koji su na D disku

quake 26-09-2009 10:35 AM

[QUOTE=quake;257112]...moja greska...ili neko cudo ali,prvo nije hteo da mi otvara projekte sa D diska ali sada sve sljaka..nego da ne pricamo o tome ovde...bitno da je sve ok:wink::wink::wink:

shigumicu 27-09-2009 01:38 AM

:wink:

All times are GMT +1. The time now is 09:32 AM.