Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Produkcija - Tehnike (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=95)
-   -   Najbolji program za komponovanje (midi)???? (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=25704)

Riccolo 07-01-2009 01:49 PM

Najbolji program za komponovanje (midi)????

Cao svima...Zeleo bih da mi neko pomoge oko izbora programa,bacio bih se bas ozbiljno na komponovanje (midi kontroler i td..)...Do sad sam radio u sonaru 7 kod njega je dosta zanimljivo raditi u midiju dok mi se cubase i nuendo ne dopadaju,midi im je odvratan (nepregledan)...Zeleo bih da cujem vase misljenje interesuje me u kojim programima vi radite,jedino nisam nikada radio u pro tools-u ali koliko ja znam on mora bas da se plati jer ima neke eksterne komponente...

Znam da je najbolj program onaj u kome znas da radis,ali cisto me je interesovaljo vase misljenje na ovu temu i izvinjavam se ako je ova tema vec bila na forumu...Hvala unapred...Srecni Praznici!!!! :grin:

silicon science 07-01-2009 02:43 PM

Re: Najbolji program za komponovanje (midi)????

Ne kapiram sta ti je nepregledno u cubendu:confused: :confused:
Sasvim je pregledan i funkcionalan za midi programiranje...

koki 07-01-2009 04:44 PM

logic audio platinum najbolji za midi!bar meni!

Mrgud 07-01-2009 08:37 PM

Sto se tice midi editovanja po meni je Fl studio odlican!Tesko da je i jedan pregledniji od njega!

LACKY 08-01-2009 01:49 AM

A i kakve veze ima komponovanje sa Midi editovanjem?

Mrgud 08-01-2009 12:07 PM

Pa vjerovatno ce da svira i snima vsti preko midi klavijature pa onda ima veze..

milos 08-01-2009 01:37 PM

Quote:

Originally Posted by silicon science (Post 230478)
Ne kapiram sta ti je nepregledno u cubendu:confused: :confused:
Sasvim je pregledan i funkcionalan za midi programiranje...

Bas je dobar editor u Kobasu i Nintendu,neka proba Live pa da vidi sta je nepregledno :D
FL ima odlican piano roll, BTW:wink:

Danny Lou 08-01-2009 02:45 PM

cubase/nuendo... ako ti je midi nepregledan a ti ga zumiraj po vertikalnoj bazi :wink: na pravougaonicima ce cak da se pojave i slova/ imena nota... a imas i score (ctrl+r).... ako to nije pregledno onda ne znam sta je i volio bih da mi pokazu nesto pregledanije pa da predjem na to preglednije :D

Maiv 08-01-2009 07:00 PM

Pa meni je Live super pregledan :D , treba se covjek sam malo naviknut...

Svi kazu da live nije nest za midi pa ga nisam namjerno htio preporucit ali ak mislis radit nest sa repetitivnim tehnikama onda je super jer mozes izimprovizirat vrlo neocekivane stvari. :wink:

psionic 08-01-2009 07:03 PM

Sve vise ljudi srecem po raznim forumima koji tvrde kako je cubase/nuendo mnogo losiji za rad sa midijem od Sonara. Ja stvarno pokusavam da se prebacim na Sonar zbog 64bita i vise memorije, al brate ne ide, ne mogu da se snadjem sa editovanjem midija, kad selektujes, on selektuje sve trake i sve ih kvantizuje, klipove ne mozes nacrtati nego moras da ih usnimis, klipovi su skroz nepregledni (ne znas nikad koliko ih ima jedan preko drugog, ne mozes im produziti trajanje npr iz midi editora i sl.) Stvarno pokusavam da zaboravim nuendo i prebacim se na sonarov nacin razmisljanja, ali to mi je kao da sam iz nekog Lamburdzinija usao u Ladu :)

Fruti je super za 4/4 tehno pesme i to je to.
Ableton Live je... Cuo sam od par ljudi da ga koriste i nisam ni smeo da ih pitam kako...
PTools - kazu da je bolji za audio editovanje ali nesto i nisam puno radio sa njim...
Samplitude/sequoia - ako mrzis sebe dovoljno - opet su slabi za midi, za audio su ok...

Dakle mislim da treba da odaberes izmedju Sonara i Nuenda, ali mi se cini da si ti vec odlucio.

Pozzz:wink:

Riccolo 08-01-2009 07:24 PM

Hvala vam kolege puno...Vi stte me bas iznapadali ovde kao da ste vi pravili Cubase,pa ljudi svako ima pravo na svoje misljenje...Nisam mnogo radio u Cubase-u pa mi se mozda zbog toga ne dopada... :grin: :grin: :grin:

Maiv 08-01-2009 08:15 PM

Pa probaj onda Live heheh..... 8-)

Usput, nije te nitko iznapadao - svatko svoju devu hvali

clusterchord 08-01-2009 08:57 PM

meni je bio i ostao Cubase/nuendo zakon za midi. a naradio sam se na njemu zadnjih 18 godina da ne kazem koliko. isto za audio post produkciju... nema mi premca u brzini i preciznosti. naravno da je stvar i navike. ali i rezultata.

probao sam Logic, i nije los, ustvari poprilicno slican. samo su neke stvari bespotrebno komplicirane. svidjaju mi se njegovi pluginovi, al to nema veze sa editingom. ako bih recimo presao na mac, uz nuendo4, probao bih logic i malo vise, nisam zadrt, pogotovo za elektroniku.. cisto da me mozda odvede u neku drugu pricu.. za inspiraciju.. a i svidja mi se sto nije djavolje skup ko nuendo. sto se tice audio posta i audio editinga tu ga steinberg apsolutno sisa u workflowu.

kakav midi na pro toolsu ? to je uvijek bila najgora implementacija midi editinga. kod Digidesigna je u tome uvijek bilo kasnjenja.. kao ono usput. Steinberg i poslije Emagic u midiju uvijek bijahu milion svjetlosnih godina ispred.

ono sto me moram priznat brine je, dosao sam na kraj puta s jednoprocesrskim kompjuterom. i razmisljam o novom kompu,,, mejdutim internet je preplavnjen sa komentarima o iskljucivanju "multiprocesinga" da bi imao tocan realtime export.. pogotovo za Steinberg. nenzma koliko je kriv Vista.. ili VST3.. ali imam osjecaj da ode sve u pe em.,.. neuskladjeni driveri/asio/vst verzije/driveri .. kompjuteri sve brzi, a sve losije rade.. za ubit se.. :banghead::banghead:

allegrosteva 08-01-2009 09:06 PM

Vec je receno x puta-sve je stvar navike (ili sto bi rekao moj drugar "svako nek si gu vozi svoju biciklu).
Ja sam dugo radio u sonaru i morao sam da se prebacim na steinberg(najvise zbog vsti-jeva i plug-ova koji nisu postojali u dx verziji a vst adapteri cesto nisu odradjivali posao kako treba) i posle 4 god na nuendu se i dalje ne osecam kao na domacem terenu kao sto je bilo sa sonarom.Najveci plus za sonar sto se tice editovanja midija su jako lepo reseni tool-ovi u piano rollu, pogotovo draw tool sa kojim je moguce vrlo brzo odraditi celu midi traku bez koriscenja icega drugog(cak ni tastature).Opet mij licni utisak-nuendo me maltene tera da pravim dosadne i sterilne aranzmane, da bi napravio bilo kakvu humanizaciju trebaju mi sati a sonar mi je to najcesce odradjivao sa par klikova na groove quantize(feeenomenalna alatka)
Opet...

allegrosteva 08-01-2009 09:09 PM

P.S.
Quote:

Originally Posted by clusterchord (Post 230621)
ono sto me moram priznat brine je, dosao sam na kraj puta s jednoprocesrskim kompjuterom. i razmisljam o novom kompu,,, mejdutim internet je preplavnjen sa komentarima o iskljucivanju "multiprocesinga" da bi imao tocan realtime export.. pogotovo za Steinberg. nenzma koliko je kriv Vista.. ili VST3.. ali imam osjecaj da ode sve u pe em.,.. neuskladjeni driveri/asio/vst verzije/driveri .. kompjuteri sve brzi, a sve losije rade.. za ubit se.. :banghead::banghead:

Kako je sve bilo lepo i posteno u doba trakasha

alavuk 08-01-2009 09:25 PM

Quote:

Originally Posted by Maiv (Post 230616)
Pa probaj onda Live heheh..... 8-)

znaci najgori midi piano roll ikada , ali dobro kad znas note napamet i naviknes se na lcd od kalkulatora onda i nije toliko strasno ali kad se posle nekog vremena vrnes u nuendu ... ijuu ... elem zaboravi na ableton , uzmi cubase/nuendo i ne smaraj se vise oko toga ... sve je lepo receno iznad mog posta ...

psionic 08-01-2009 09:34 PM

Quote:

Originally Posted by Riccolo (Post 230612)
Hvala vam kolege puno...Vi stte me bas iznapadali ovde kao da ste vi pravili Cubase,pa ljudi svako ima pravo na svoje misljenje...Nisam mnogo radio u Cubase-u pa mi se mozda zbog toga ne dopada... :grin: :grin: :grin:

Ma ne, pogresno si shvatio ton ovog mog posta... Nisam mislio da nikog napadam, vise sam izfrustriran sto ne mogu glatko da se skinem sa nuenda i predjem na sonar. A posto si pitao za misljenje, evo ja iznosim svoje...

Stvar navike naravno, mada se cesto uhvatim kako se pitam sto to nije uradjeno kao u nuendu, vrlo retko mi se desi obrnuta situacija (mada se ipak desi...) Da bi neko ocenio neke programe, mora sa oba da vlada dobro i da zna sve njihove fazone, skracenice i ostalo. Mozda cu vremenom da se naviknem na sonar, definitivno nisam jos usao u stos. A nuendo je corsokak sa svojih 2 GB i ostalim ogranicenjima... Cetvorka je preskupa za mene.

Na kraju - znas kako... Ne znam nikog ko kod nas radi muziku profi, da koristi nesto drugo sem Cubenda ili PT... Sigurno postoji dobar razlog za to, ali opet to ne mora nista da znaci.

BTW, probaj sonar 8 (sa patchevima 8.01 i 8.02), prilicno je sredjenija od 7 - rekao si da radis u sonaru 7...

psionic 08-01-2009 09:51 PM

Jos nesto...
Boj ne bije svijetlo oruzje, vec boj bije srce u junaka

:D :D :D

Danny Lou 08-01-2009 11:26 PM

Quote:

Originally Posted by psionic (Post 230627)
Boj ne bije svijetlo oruzje, vec boj bije srce u junaka

DAMN RIGHT!! 8-)

Riccolo 09-01-2009 10:45 AM

Hvala ljudi...Bas sam hteo da cujem vasa strucna misljenja...Sto se mane tice ostajem pri Sonarau verovatno samo da mi stigne osmica,a nisam skapirao koji live da probam Cubase live,alberton live,nisam bas najbolje skapirao...

alavuk 09-01-2009 11:13 AM

alberton live :D lol ableton live ... NE KORISTITI ;]

milos 09-01-2009 08:21 PM

Quote:

Originally Posted by clusterchord (Post 230621)
probao sam Logic, i nije los, ustvari poprilicno slican. samo su neke stvari bespotrebno komplicirane. svidjaju mi se njegovi pluginovi, al to nema veze sa editingom. ako bih recimo presao na mac, uz nuendo4, probao bih logic i malo vise, nisam zadrt, pogotovo za elektroniku.. cisto da me mozda odvede u neku drugu pricu.. za inspiraciju.. a i svidja mi se sto nije djavolje skup ko nuendo. sto se tice audio posta i audio editinga tu ga steinberg apsolutno sisa u workflowu.

Da,Logicu je audio editovanje zesca glupost ali midi rad i pluginovi su ekstra.Logicu treba dosta vremena posvetiti da bi se osetio kao domaci, ucenje i mapiranje key commandsa mnogo znaci za ubitacno brz workflow.
Jos nesto sto sam otkrio za Mac platformu su Soundtoys pluginovi- stvarno fenomalan delay onaj mali echoboy ...

Clusterchord, sastavicemo jedan lep hackintosh:D 8-) - ima da radi ko podmazano...
Uvek mozes dual boot sa windowsom...

Maiv 10-01-2009 02:40 AM

Quote:

Originally Posted by alavuk (Post 230672)

Pa dobro necemo sad bas tak separatisticki:wink:
ima ovdje i simpatizera Alberton Livea:D

alavuk 10-01-2009 02:24 PM

ma koristim i albertona u produkciji ali mi nije primaran seq vise mi je za live zasta je i namenjen ...

lesha 10-01-2009 08:21 PM

Quote:

Originally Posted by alavuk (Post 230672)

ajd vidim da pojma nemas, niti si probao njegove midi plagove..
kad probas javi, dosta lakse nego da crtas rucno.

alavuk 10-01-2009 10:16 PM

???? koje midi plagove ??? koristim sve sto moze da se koristi , ableton kao glavni daw ne koristim , program je veoma koristan ali posto neke stvarcice koje su kao funkcionalne tj trebalo bi da budu kao sto je sync sa hardware-om uopste ne radi , cuo sam od nekih ljudi koji su sinkovali 2 abletona isto nije radilo , koliko god mi koristan bio a i drugima ne moze da iznese ulogu glavnog daw-a tj sekvencera , za live nastup tu je stvarno top notch , radio sam samo sa njim vise od mesec dana skoro pa 24h na produkciji i nije bas komotno ali navikne se covek ako se potrudi ... ima odlicne zezalice ali za neke malo ozbiljnije stvari nije bas sjajan . zato ga ne bi nikom preporucio kao sekvencer pogotovu ne nekom koje pocetnik .

a sto se tice "Sviranja" naravno da postoji trollo koji tastaturu pretvara u klavijaturu .

Maiv 11-01-2009 12:51 AM

Pa ja koristim live kao glavni sekvencer i sasvim mi je ok, midi efekti su mu odlicni sam treba skuzit stotinu mjesta na koje se mogu primjenit, kad covjek udje u drum, instrument i midi rack alberton postaje pravo modularno cudo. E sad da snimam vise zivih instrumenata ili da imam vise hard synthova onda bi vec malo promislio o koristenju neceg drugog.

lesha 11-01-2009 02:52 AM

Quote:

Originally Posted by alavuk (Post 230803)
???? koje midi plagove ???

a sto se tice "Sviranja" naravno da postoji trollo koji tastaturu pretvara u klavijaturu .

Arpeggiator, Chord, Pitch, Random, Scale, Velocity

sto se "sviranja" tice, ne treba ti trollo, ableton vec ima podrsku za sviranje preko tastature.

silicon science 11-01-2009 03:54 PM

Probao sam da "pravim" mjuz u Abletonu ali mi nikako ne odgovara, jako mi je teshko midi programirati jbg. Ja ga koristim za live naravno a i kao "instrument" tj. za dizajn zvuka, konkretno Operator koji je sjajan FM sint... Takodje i sempler je odlichan, sjajano se moze "iskriviti" sempl, od kika napravish pad...:wink: :)
Ali zato uz original Live dobijes oko 8 giga fantastichnih semplova bubnjeva, udaraljki itd. i samo zbog toga ga vredi koristiti chak i u komponovanju...

balthazaar 16-01-2009 05:55 AM

Quote:

Originally Posted by psionic (Post 230609)
Fruti je super za 4/4 tehno pesme i to je to.

Lupaš...nemoj se naljutiti - ali je tako....to je davno prevaziđena predrasuda...FL je sekvencer kao i svaki drugi..sa svojim manama i prednostima...rezulati glasanja na sajtu vstclub kazu da je FL sekvencer koga ljudi koriste najvise posle Cubase-a

edit:

O, da...sad sam provjerio novo stanje glasanja - FL je presao u vodstvo sa 1% vise od Cubase-a...sha da vam ka'em...

Danny Lou 16-01-2009 09:06 AM

ljudi najbolji su oni programi pomocu kojih ideje pretvorite u stvarnost. ostalo su finese. i tacka. :grin:

lesha 16-01-2009 09:31 AM

Quote:

Originally Posted by balthazaar (Post 231400)
Lupa?...nemoj se naljutiti - ali je tako....to je davno prevaziđena predrasuda...FL je sekvencer kao i svaki drugi..sa svojim manama i prednostima...rezulati glasanja na sajtu vstclub kazu da je FL sekvencer koga ljudi koriste najvise posle Cubase-a

edit:

O, da...sad sam provjerio novo stanje glasanja - FL je presao u vodstvo sa 1% vise od Cubase-a...sha da vam ka'em...

to je na frutijevom forumu? :D

Danny Lou 16-01-2009 10:25 AM

pa pocetnika ima dosta... :D:D:D

balthazaar 16-01-2009 01:09 PM

Quote:

Originally Posted by lesha (Post 231409)
to je na frutijevom forumu? :D

pa, i ne baš:wink:

balthazaar 16-01-2009 01:13 PM

Quote:

Originally Posted by Lou (Post 231415)
pa pocetnika ima dosta... :D:D:D

Al su ipak nadglasani :P

All times are GMT +1. The time now is 03:09 PM.