Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=109)
-   -   OT: Kompresor (pomoc) (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=20156)

Don Solaris 04-11-2007 11:43 AM

OT: Kompresor (pomoc)

Znam da je OT, ali namjerno postavljam pitanje "klavijaturistima" po?to me zanima njihovo mi?ljenje. Tra?im analogni (mono) kompresor za ove monofonike koje imam. Volio bih zadr?ati istu zvučnu karakteristiku (boju) syntha - samo da se malo srede amplitude da mi ne odlazi u clip kada zavrnem rezonancu. Ako mo?e neka preporuka.
:asskick:

Također tra?im jedan (stereo) kompresor za 12 bitni sampler (S-550) koji bi uglavnom tukao bubnjeve. Ako netko mo?e preporučiti ne?to.

Hvala!

gregor z 04-11-2007 01:51 PM

Re: OT: Kompresor (pomoc)

Od starijih DBX 160 XT ili 160A sa Jim Williams modifikacijama, mozes jih dobiti veoma jeftino.....

Od novijih SPL Dynamaxx, super clean sound i radi svoj posao odlicno...

Meni osobno najbolja je kombinacija Distressora i DBX 160SL.....:D

Pozdrav, Gregor

The 160A is nearly identical to the 160XT. The XT uses a LM353 input opamp and a 5534 output opamp, the A uses 5532 opamps. Both differ from the X by having an opamp based balanced output, the 160X uses a current buffer around a LF351. The XT and A also have this circuit in addition to the cleaner balanced opamp outputs. The A has a cross coupled output with a servo.

Both the XT and A are superior to the X as they each incorporate the non-linear timing capacitor circuit which speeds up attack time and lowers low frequency THD. These circuits can be inproved by replacing the cross coupled 1N4148 diodes with green LED's.

All can be improved by replacing the VCA with a that 2180A. Remove the 51 or 47 ohm resistor from the trim to pin 4 and remove the trim circuit feed 100k resistor as these are pre-trimmed at the factory. On an A it's R110 and R111. On an XT it's R9 and R10. On an X it's R9 and R10.

When I do the mod on them the VCA is replaced with a that 2180A, the opamp is changed to a National LM6172, the trim circuits are removed from the vca, the electrolytic coupling cap is replaced with a Wima 4.7 uf mks-2, bypassed with a MIT .01 PPMFX. Power supply cans are replaced and enlarged and some phase compensation and power supply bypass caps are added. Bandwidth is raise up one octave. Slew rate is increased. Distortion is lowered. Fog is removed. All is well.

clusterchord 04-11-2007 02:21 PM

za male pare. i minimalnu kolorizaciju, ako to trazis.. FMR Audio RNC. kvaliteta mu poprilicno prezilazi cijenu, ali naravno nije u klasi sprava koje je Gregor nabrojao.

makar moram priznat rijetko mi je potreban transparentan compresor pri trackingu za sinteve, do 3dB gain reduction-a dosta dobro rjesavam sa URS pluginovima. osim ako ne zelim bas dodatni karakter.. za to planiram jedan MC-77 (urei1176 clone) da zveknem na bass synth, ili na beatbox, da hebe mamu i to je to. :cool:

od jeftinijih farben varijanti jedan stariji joe meek ili focusrite compounder mi je super radio za neke sinteve. ono, definitivno "cujes" kompresiju, ali je nekako ugodna, seksi..

ma ima jos kile sprava, sad mi stao mozak. rogina ce ti sigurno jos nesta nabacit. a i ponudit.. :rotfl:

sare 04-11-2007 05:09 PM

Quote:

Originally Posted by clusterchord (Post 177807)
...za male pare. i minimalnu kolorizaciju, ako to trazis.. FMR Audio RNC. kvaliteta mu poprilicno prezilazi cijenu, ali naravno nije u klasi sprava koje je Gregor nabrojao.

Ako imas srecu 160xt in 160x moze se naci za 100 - 150 eur.
Ja sam nekoliko vremena trazio 160xt onda jednom pronasao i nabavio 160x za 100eur.
160ice su super duper za bass, drums, percussion...
Za mono compressor za ovu cjenu mislim, da nema boljeg

Cheap stereo compressor je alesis 3630 - KAO, da su ga koristili daft punk na Homework :confused: sav sidechain compression je bio raden kao sa 3630... neznam mozda ima nesto istine u ovome
Cjena novog je 110 eur. Isprobao sam ga samo jednom, on ti je ok lo-fi/low class compressor nista posebno i nista sta ne bi mogau uraditi u softwareu (definitivno su svi midclass i bolji soft copressori bolji od ovog). Dodaje nekoliko koloracije a 100 eur za novog je dzabeee ako ti bas treba stereo hardware compr. za male pare.

clusterchord 04-11-2007 05:29 PM

3630 je apsolutno groblje. kao i behringer. sve drugo kako je to sad odjednom "vintage " compressor, su internet bajke.

btw, volim daft punk, ali taj sidechain na kick, na "Discovery" albumu (bio to 3630 ili najskuplji compressor na planeti, svejedno) je doveo plocu do granica slusljivosti. unistena ploca. steta pjesama. u klubu jos funkcionira kako tako, ali doma me zaboli glava od toga, u roku keks.:mad:

Bitch 04-11-2007 06:00 PM

jos jedan glas za dbx 160! a za stereo ... hmmm... alan smart? :D he.. ma uzmi nekoliko tih dbx i vozi :grin:

pozz

roginator 04-11-2007 06:20 PM

moj glas za APHEX TUBE EXPRESSOR 661

definitivno BEST buy

imao sam 160xt ali ovo je Boooolje

naravno 160xt je super,ali ja sam za APHEX-e

BRZI cisti ilikarakterni kako vam pase i vrlo transparentni i jos imaju Exciter i TUBE...ma milina ..ima ih za 300 $

ZAKON

gregor z 04-11-2007 06:25 PM

Quote:

Originally Posted by roginator (Post 177846)
moj glas za APHEX TUBE EXPRESSOR 661ZAKON

Slazzem se, imaju par u Studiu Metro u Ljubljani.....malo sam zaboravio na njih.....uvijek sam ih upotrebio za nessto......uvijek su mi zvucali super....

roginator 04-11-2007 06:31 PM

evo kako izgleda 2/3 mojih kompressora....imam jos par ;) a medju ovima su i expressori
http://web.vip.hr/roginator.vip/Dynamirack.jpg

sare 04-11-2007 06:49 PM

Quote:

Originally Posted by roginator (Post 177850)
evo kako izgleda 2/3 mojih kompressora....imam jos par ;) a medju ovima su i expressori

aaaa, transient designer! super sprava za masakriranje :taz: :rafal: :kipuceljut: loopova.
(gregor z gdje je tvoj t.d.? prodao?)

da li ima aphex 661 "stereo link"?

roginator 04-11-2007 07:13 PM

naravno da ima stereo link, EX sidechain, TUBE, EXCITER, EASY RIDER....

PILA i PO...obozavam ga!!!!!!!

I btw kupujte to dok nisu shvatili neki likovi da to ubija za malo para!!

roginator 04-11-2007 07:16 PM

Quote:

Originally Posted by gregor z (Post 177804)
Od starijih DBX 160 XT ili 160A sa Jim Williams modifikacijama, mozes jih dobiti veoma jeftino.....

Od novijih SPL Dynamaxx, super clean sound i radi svoj posao odlicno...

Meni osobno najbolja je kombinacija Distressora i DBX 160SL.....:D

Pozdrav, Gregor

taj isti Jim Wiliams je na Gearslutsu napisao da je apheh 661 najbolji bass kompressor za koji on zna..ETO.....;)

gregor z 04-11-2007 07:21 PM

Quote:

Originally Posted by sare (Post 177852)
aaaa, transient designer! super sprava za masakriranje :taz: :rafal: :kipuceljut: loopova.
(gregor z gdje je tvoj t.d.? prodao?)

bas sad masakrira andromedu:dance: :banana:

imaju stereo link.....

OFF 04-11-2007 07:31 PM

Narode, da ne otvaram novu temu...... moze li neko da mi pojasni razlike u DBX160 modelima (A, X.....)..... koji se za sta najcesce koristi i kakve su cene rabljenih?

Don Solaris 04-11-2007 08:03 PM

Quote:

Originally Posted by roginator (Post 177860)
taj isti Jim Wiliams je na Gearslutsu napisao da je apheh 661 najbolji bass kompressor za koji on zna..ETO.....;)

Evo da objasnim situaciju. Za mixing i mastering ja ionako koristim waves i slične softwerske kompresore koji u pravilu ništa ne boje, nego samo rješavaju amplitudu. I to je meni ok.

Međutim, ja trebam nešto skroz jednostavno za krotiti ove divljake poput CS-15 i Monopoly koji imaju i po 20dB razlika između rezonantnog i nerezonantnog djela. Dali to mogu rješiti sa FMR Audio RNC?

Ili da ipak ubodem 3 puta skuplji Aphex 661?

Dali je njegov zvuk fakat "topao" zbog tih cjevi koje su unutra?

roginator 04-11-2007 08:11 PM

ovisi kako zelis ..u tome je trick na 661

ako zelis cisti i transparentan sound
onda ulaz nula...izlaz recimo nula

a ako zelis SATURACIJU
onda ulaz recimo -9db pa na izlazu zasaturiras lampu na +9 db i jos malo exciter,,,mozes i vise puno vise

I onda APHEX RULEZZZZ

:)

clusterchord 04-11-2007 08:27 PM

Quote:

Originally Posted by Don Solaris (Post 177879)
Evo da objasnim situaciju. Za mixing i mastering ja ionako koristim waves i slične softwerske kompresore koji u pravilu ništa ne boje, nego samo rješavaju amplitudu.

da wavesi ne boje kao hardver, ali unistavaju i pretvaraju sve u plastiku. osim ako se drzis minimalnog gain reductiona do par dB. L1, L2 definitivno imaju svoj plasticni nazalni "sound", kad stavim L2 na 6dB reduction, moram hitno na vecu da bljujem :scared::D. jos je L3 nekako najprihvatljiviji, ali ni njega ne treba goniti previse. URS koje u zadnje vrijeme koristim po kanalima su 3 klase iznad wavesa, takodjer bojaju na ekstremnijim settinzima, ali je ta boja prilicno ugodnija, muzikalnija, a moze bitz i pozeljna..

usput da pitam - softverski comp koji zvuci dobro na akusticnom klaviru - e to jos moram cut. uzas. nastane neka juha u mid frekvama. ako netko ima oprobano ITB rjesenje (ne ono "cuo sam da.." ili "procitao sam..", vec iz prakse) rado bih znao za to.. :banghead:

e Gregor ti imas 33609 ili nemas, ne sjecam se..?? jesi vidio remake clone 2254/33609 od Vintage Design iz Svedske.. ne znam koliko je to vjerno, ali neve mi je the "dream" 2-mix compressor. plus jos jedan api2500, i to bi bilo to :D

ovaj je dual comp/limiter i kosta preko 3kiloeura ..

PS javi se kad si u zg.

milos 04-11-2007 09:20 PM

Clusterchord,probaj ove nove Waves API bundle i V Series(iz Mercury bundlea):jupi:

Don Solaris 04-11-2007 09:27 PM

Quote:

Originally Posted by roginator (Post 177882)
onda ulaz recimo -9db pa na izlazu zasaturiras lampu na +9 db i jos malo exciter,,,mozes i vise puno vise

I onda APHEX RULEZZZZ

:)

Eto.... i sad mora da kupim i FMR Audio RNC i Aphex 661. :banghead:

Po?to znam da kada ti i Cluster ka?ete da je ne?to dobro, onda je to dobro.

Nadam se da ću nać 661 po 300 baksa. Ne?to se slabo vrte na eBayu....

roginator 04-11-2007 09:51 PM

ima samo budi strpljiv

ima jedan u BiH za 350 eura
ako oces dam ti broj

gregor z 04-11-2007 10:04 PM

Quote:

Originally Posted by clusterchord (Post 177885)
e Gregor ti imas 33609 ili nemas, ne sjecam se..?? jesi vidio remake clone 2254/33609 od Vintage Design iz Svedske.. ne znam koliko je to vjerno, ali neve mi je the "dream" 2-mix compressor. plus jos jedan api2500, i to bi bilo to :D

nemam....imam na UAD karti i totalno mi cool radi......a radio sam sa njim kod frenda u Ljubljani....me like a lot....inace imam Neve 33114 par preamp-eq-a...a na vintage design se i ja palim....:dj:

Meni je zakon ESE Labs (lik iz Slovenije) Transcomp Mastering compressor....http://www.eselab.si/

A totalno volim DBX 160 SL.....

A bez Distressora "British Mode" isto ne bih mogao.....

Transient Designer......ESSENTIAL!!!

DBX 160XT.....KLASIKA....bas me zanima sta ce se desit kad ih modificiramo.......

Nazovem te sutra, bit cu do srijede u ZG.....mozemo na :pijanci: pa da foh idijotiziramo......

Pozdrav,

Gregor

Don Solaris 04-11-2007 10:47 PM

Quote:

Originally Posted by clusterchord (Post 177885)
da wavesi ne boje kao hardver, ali unistavaju i pretvaraju sve u plastiku. osim ako se drzis minimalnog gain reductiona do par dB. L1, L2 definitivno imaju svoj plasticni nazalni "sound", kad stavim L2 na 6dB reduction, moram hitno na vecu da bljujem :scared::D. jos je L3 nekako najprihvatljiviji, ali ni njega ne treba goniti previse.

usput da pitam - softverski comp koji zvuci dobro na akusticnom klaviru - e to jos moram cut. uzas. nastane neka juha u mid frekvama.

hmmmmm... mislim da tebi ipak nešto ne šljaka sa sound karticom.

Jer ovdje ispod je analiza čistog 22kHz white noisea, uspoređena sa istim tim, ali kompresiranim preko Waves C1 kompresora:

http://img105.imageshack.us/img105/9235/kodh5.gif
Slika 1: Logaritamski frekvencijski prikaz 20 Hz - 22 kHz pri 16384 FFT
Legenda: Original ljevo - kompresirano desno

Ja imam original slike u high resi i možemo ići bit po bit, frekvenciju po frekvenciju. Ja ne vidim tu nikakve gubitke ili "zamučivanje". Dapače, svaka informacija je potpuno identična, samo su amplitude povečane. Mislim da se ovakvog izlaza nebi postidili ni kompresori od 2000 EUR.

Ovo su postavke koje sam koristio - standarnda brza kompresija pri 4:1 na -18 dB, sa 100ms relasa:

http://img100.imageshack.us/img100/181/okbc7.gif
Slika 2: Postavke korištene kod C1 kompresora

roginator 04-11-2007 11:35 PM

e moj Don
ne slusa se sound mjernim instrumentima nego UHOM....

WAVES su PLASTICNI
stojim i ja iza toga sto je Tomo rekao ....

IMAM USI PA SLUSAM ;)

slowstar 05-11-2007 01:58 AM

Ponavljam, vec sam negde to "izvalio"
RNC je maltene cudo, kako lepo radi, slusao ga kratko ili Toronto ili Chicago, ne secam se, a kada se pritisne "super nice" RAZBIJA!!!

Don Solaris 05-11-2007 11:34 AM

Quote:

Originally Posted by roginator (Post 177930)
e moj Don
ne slusa se sound mjernim instrumentima nego UHOM....

WAVES su PLASTICNI
stojim i ja iza toga sto je Tomo rekao ....

IMAM USI PA SLUSAM ;)

Sla?em se da se kompresor slu?a u?ima - ne instrumentima. Ja samo ?eli reći da Waves ne stvara plastiku. Waves ne stvara apsolutno ni?ta i upravo u tome i jest problem.

"Plastika" eventualno nastaje u u?ima slu?aoca. Jer ako si dugo vremena koristio analogne kompresore ili jo? bolje one sa cijevima, da si navikao uho na prirodnu "toplinu" koji oni daju.

Nasuprot toga, čisto matematičko sumiranje koje radi večina soft kompresora dati će pomalo "hladan" odziv jer soft radi -> bez gre?ke. U tome je problem - ?to nema gre?ke! Dokle god ne uđe? u clip, nema izobličenja, nelinearnosti, mikrodistorzija, pomaka faza po frekvecncijama i sl, več sve savr?eno sjeda nazad na svoje mjesto, ?to se ljepo vidi na slici iznad.

Međutim kada na tom istom softweru uđe? u clip, to je onda katastrofa. I mo?e? istog trenutka lagano Ctrl + Z. Kada na analognoj spravi dođe? blizu clipa, nema frke, male, kratke distorzije, pogotovo kod lampi, stvaraju ugodan i prirodan osjećaj kod na?eg uha. Naravno. Cjela priroda koja nas okru?uje zvukom 24 sata zvuči tako.

OT:
Vezano za spektralnu analizu. Kad pogleda? neki kvalitetniji mp3, mo?e? točno vidjeti kako fale neke frekvencije i o?tečenja signala. Neka od tih "o?tečenja" na?e uho uopće ne primjeti, no spektralni analizator ih ljepo prika?e jer je daleko superiorniji od na?ih nesavr?enih čula. Pogotovo u srednjim i visokim frekvencijama. Ako pogleda? u tu sliku iznad, vidjeti će? da nema brisanja informacija, zamučivanja i sl. Sve je orig isto, samo su amplitude skočile.

Rasta 05-11-2007 11:39 AM

A gdje to ima tih 160-tica po 100 Eu? Ja bih par komada!

@Rogi, ako nisam zakasnio mozes mi dati taj broj za Aphexa, da dodam jos jednog u kolekciju :-).

sare 05-11-2007 06:00 PM

Quote:

Originally Posted by Rasta
A gdje to ima tih 160-tica po 100 Eu?

Ja sam kupio u Ljubljani za 100e (falili mu rack ears). Za 100-150 eur mozes naci i na evilbay.de samo ti treba strpljenja i doci ce jedan po toj cjeni.

Quote:

Originally Posted by Rasta
Ja bih par komada!

A prema tome, da se ovakve prilike ceka, trebat ti ce bar 1.5 godine, da dobijes par komada po toj cjeni :D :D:D

roginator 05-11-2007 07:32 PM

Eo pa pitajte za Aphexa 661...Kikas Darko 00387-63-346-625

pozovite se na roginu iz Zagreba ;)

clusterchord 05-11-2007 11:18 PM

@don:

ne. i dalje tvrdim da waves stvara plastiku, nema tu "eventualno" a i moja kartica fala bogu hebe nanu. nadalje, pricaj to cijelom svijetu engineera i miksera vani koji jako dobro znaju "waves" sound, samo se raspitaj.

sad doduse ja C1 uopce ne koristim jer mi ni kompresiju ne radi kako ocekujem, plastika ili ne. od wavesa, za kanale najbolji mi je njihov rvox, opet do 3 -4 dB ali iskljucivo na dijalogu. master L3.

Don Solaris 05-11-2007 11:34 PM

Mo?da sam trebao napisati da ja ne koristim L1 u real time-u. Več isključivo za processing obradu. Sad samo treba vidit dali je isti algoritam kada ide real time, u odnosu na običan processing.

Nego... vezano uz tu "plastiku". Kako to točno prepozna?? U čemu je finta?

roginator 05-11-2007 11:38 PM

Quote:

Originally Posted by Don Solaris (Post 178080)
Nego... vezano uz tu "plastiku". Kako to to?no prepozna?? U ?emu je finta?

znat ces kad kupis dobar hardware i usporedis ;)

GRDI 06-11-2007 12:02 AM

evo da se i ja malo nadovezem na temu...mislim da symetrics 501 nije los za to sto trazis, a zbilja je jeftin...ja imam jednog i koristim ga bas za to sto ti zelis i super radi...poz H.

Don Solaris 06-11-2007 07:39 AM

isus booog!!!!!!!

pa jel moguće da ovo D?UBRE od kompresora vrijedi 11 000 dolara !!! :shock: :shock: :shock: :shock:

http://www.tubeequipment.com/wp-content/000_0065.jpg

Weighing in at 44 pounds, the Tube Equipment Corporation Model SR-71 is a Dynamic Mu compressor / limiter using the original Fairchild 670 design with modern components. It has the sound of a Fairchild with greater transparency due to nickel-core transformers. It also employs faster time constants for modern percussive material. We strive to build heavy tube and transformer-laden future classics in the old world way.

17 tubes, 9 transformers, Mu-Metal Shielded trannies. - ovo je bolesno!

roginator 06-11-2007 07:46 AM

ma taj je jeftin u odnosu na neke fairchild modele koji idu po 30000$ i neke Gates-e koji idu po 15000$ ........

pa kaj je tu cudno ako modulari idu po 30000$ zasto nebi bilo i limitera po toj cijeni....

pa kvalitetean compresor u mixu vrijedi koliko i dobar soundsource!!!

Don Solaris 06-11-2007 07:47 AM

Inače imam doma jedan kompresor več par godina. Napravio ga je Behringer. Odličan je! Od kad sam ga stavio između stalka i zida, stalak se više ne klima !!! Super sprava !!!

:jupi:

roginator 24-11-2007 10:58 AM

eto Don

ako je model 2100

onda bas i ne sluzi svrsi

uz malo modificiranjna to je opsna sprava mada ja mrzim behringere

grada27 24-11-2007 01:16 PM

Evo samo da pitam mozda neko i zna,a u vezi compressora,
u pitanju je ULTRA-DYNE PRO behringer dsp9024 stereo 6-band compressor,
leveler,limiter,exciter,gate,tube emulation.Nudi mi se povoljno, pa cisto da pitam,ako neko zna nesto o toj spravi,vise se ne proizvodi,a kazu da nije bio jeftin kada se pojavio.Unapred hvala za info!

PS: Poseduje midi za kontrolu preko kompa,sa odgovarajucim softverom

relis 09-02-2008 03:50 PM

Ima tko iskustva sa Focusrite Platinum Compounder-om?

clusterchord 11-02-2008 02:03 AM

ja imo i prodo. sto te zanima..?

relis 11-02-2008 06:20 AM

Pa, mogao bi ga relativno povoljno nabaviti, pa me zanima kako bi to radilo sa sintevima u "smirivanju" arpeggi-a? Treba mi za ATCX i Virusa.

All times are GMT +1. The time now is 11:04 PM.