![]() |
?to čujete kad ovo gledate?
1 Attachment(s)
Evo, otvaram topic iz sebičnih poriva da se poslu?im va?im idejama, vizijama... jer eto... iako općenito na svaku sliku čujem glazbu, za slijedeće slike se to ne događa...
?to vi čujete kad gledate ove slike? Imate ikakvu ideju? Nemojte se zamarati sa time da li ćete reći ne?to blesavo, glupo, nebitno... samo pi?ite... mo?da mi pomogne. Hvala. U suprotnom, to je mo?da znak da na tom djelu filma ne treba biti glazbe?! :confused: :rolleyes: :) |
Re: ?to čujete kad ovo gledate?
pizz strings !!!
p.s. i ne prepisuj... |
Thanks.
Što da ne prepisujem? |
moze i piano ali visoka oktava...
|
.. i vi koji ne vidite ništa na ovu sliku... recite mi da ne vidite ništa.... (ako inače jeste auditivni tipovi i čujete na sliku nešto)...
Hvala |
Mozda neki gudacki instrument ,visoko i nisko u zavisnosti koji se element crta (manji ,veci tocak) ,struganje zice isto tako da bi se zavrteli ili zategli isti ,pucketanje ili bilo kakav drugi zvuk drveta .
Moj neki trip :) |
Kad pocne na praznom papiru da se ocrtavaju linije cujem violinu ali visoke neke tonove koje skripe......sto ima vise linija nadogradjuje se ostatak orkestra....na kraju svira ceo gudacki orkestar u nekom brzom ritmu koji pokrece te krugove, zupcanike, tockove....
|
Sad ne znamo o kavom je filmu rec ,jer ako ce se taj crtez pretvoriti u 'zivu' sliku ili nesto drugo sta taj crtez simbolizuje mozda je tisina ili ton na trenutke(izvucen iz muzike koja ce krenuti posle) dok ide crtez bolje resenje jer bi po mom misljenju tako i covek koji drzi olovku postao prisutniji i na neki nacin bi opisalo nastajanje same ideje (naravno ja vec imam film u glavi koji verovatno nema veze sa tim tvojim :))
|
Hm, ja bih rekao klavir, visoko, kratki tonovi. Ili solo gudač na početku pa prema svim gudačima.
|
Re: Što čujete kad ovo gledate?
ja cujem zupcanike sa tacno odredjenim reverbom i malo ambijenta u pozadini :D
|
slicno, ambijent pozadi pozadi, okretanje tockova i zvuk olovke kada iscrtava... nesto mi ne ide sama muzika uz slike... generalno ono sto vidis to i cujes...
|
Zvuk po zvuk koji se pretvori u nesto a la pocetak "Everything Counts" od Depeche Mode.:D
|
neki motor da radi u pozadini sa zvukom koji je kao kroz telefonsku slusalicu (ali da radi pravilno) ili da to bude neki beat bez naglasenog basa, kao neki loop, blago zguzvan, onako malo da melje (quadrafuzz mozda), da bude onako "crunchy"...:) blage reverse efekte da bi po neki put pokrila kretanje olovke (kad bude onako neki veci pokret ruke/olovke) i naravno efekat skrabanja olovke ali ne prenapadan. mozda neki blagi sfx za naglasak kad se svaki zupcanik zavrsi.
sto se tice zike onako neki laganiji (tempom) gudacko-kvartetski fade in. nista komplikovano, blago disonantno, mozda vise da vuce na svecano, monumentalno zbog tog odnosa zupcanik-vrijeme-neinovnost... e sad, da li je slika/video tekst ili kontekst? komercijala ili studentsko, apstraktno chedo? reklama, najava ili spica, dzingl sa porukom ili bez, sa nadrkanim producentom ili sa covjekom koji ima povjerenja u tebe? :) |
Skripa metal o metal (sa delayem..). Cekic i Nakovanj.. sve to arhaicno i bez ritma, a onda se sve stapa u jedan ritam moze neki 'beat" i nastavlja da daje ritmicnu "muziku" masine koja je nakon zavrsetka ...podmazana, nova i radi...:D.
Plus neki bras... to je meni u usima...Eto :rolleyes: |
Quote:
Inače je filmić ovakvog karaktera (slike dolje)... i za sve ostalo imam ideju kako uglazbiti, inspiriralo me iste sekunde kad sam ih vidjela, ali za taj segment s tim c-b zupčanicima... nikako. Puno detalja jo? ne znam..... nIti je filmić jo? snimljen... tek listam tu knjigu snimanja i projekt je jedan od rijetkih koji su me stvarno inspirirali. Dugo se nisam nečemu ovako veselila! :) A čovjek se isto toliko veseli mojoj glazbi. Inače, ljudi, puno vam hvala, svima! A Lou tvoj iscrpan post s hrpom ideja je http://rodaplus.net/forum/images/smiles/happy003.gif Molim vas, samo vi pisite i dalje! Za koji dan ću morati maknuti ove sličice, kako sam ih bez dozvole autora stavila ovdje (iako na njegovom web site-u je sve objavljeno pa sam si eto zato i dala pravo da ipak objavim i ja ovdje u ove svrhe - na par dana). |
ako su ove slike kadar za kadrom onda ovako: :p
sfx atmosfere te iste sa slike (dan, shuma, krc, ovo-ono...) i obavezno neki super-super dobar mocan sfx jata ptica, ali toliko dobar da se cuje pero po pero :D i mozda krenes sa nekom violinom u c6 ali da se ne primjeti i kad prebaci na kadar covjeka koji zakucava nesto na kuci krenuti sa nekom muzickom temom (nadovezujuci se na tu violinu) ili mozda neka solo flauta sa finom atmosferom pa kad predje na kadar covjeka sa gudacima. ne bih njega nikakvim sfx-om nego bi muzikom taj kadar osvjezio. kada prebaci na onog diva tu bih tu muziku smanjio a pojacao atmosferu prvog kadra. e sad bi tu bila prekretnica kada bi otisli u apstraktno ili u nesto komercijalno. (meni bi apstraktno bolje leglo.) i dodao da kada se ono na kraju dize oko diva to bih pokrio sa do jaja sfx-om - zemlje, kotrljajuceg kamenja) onaj psiholoski momenat tisine (samo enviroment) koji je veoma prisutan u south park-u radi posao boli glava. :) |
Nisu kadar za kadrom.... vadila sam na različitim mjestima čisto da skužite stil....
Super ti je ideja sa krilima ptica! Bravo! I da.. tišina u pravim momentima je važna koliko i glazba. |
meni se cuje kao neka polu zadenfana marimba, ili denfovani Clavinet D6, koji svira u donjoj srednjoj lagi 16-ne u medium tempu, ali stalno, motoricno, i usko, kao neki moderni preludijum Cmoll (Bach) a za to vreme odozgo midlasti Def (pogresno ga ovde zovu "daire" sto nije tacno, jer daire imaju koznu membranu)
koji je tvrdo kvantizovan i svira 16-ski riff sa povremenim "rupama" tj, malo 16skih pauza, a ostatak "storyboarda" je sasvim drugaciji, po meni neo-romantican i malo nadrealistican ala Respighi u "pinijama" ili sporiji delovi Stravinkog "zar-ptice" Pozdrav Anita, odrzi ono obecanje... |
P.S. iznenadila me je "tvrdoca" i doslovno shvatanje nekih forumasa...pa zar nemate ni malo nekih daljih asocijacija, zasto "buter na buter" ili direktan zvuk?
|
mene vuce nesto stakato ili picikato
mozda nesto u stilu starih komodorovih igrica. je ne bi neke pjevne melodije... |
Ambijentalni elektro mix, ne previše nabrijan, ali čvrst, 90-100bpm, s tim da se koriste samplovi klipova i zupčanika, umjesto kaj ja znam, npr.kicka..., uglavnom industrial, factory sound, dobro aranžmanski zapakiran
|
^to... bash sam to hteo da kazzem... prvo bih dok se iscrtava tochak, stavio neki pad sa dosta reverba... zvuk olovke propracen nekim istripovanim delayom sa filterom.. hmmm.. onda kada sve krene neki efekat tipa chinele unazad spushten za nekoliko oktava... i bez visokih.. kada krene sve da se cima (taj mehanizam) ritam od cvokota mashina.. zupchanici.. onaj zzzzz zvuk od elektro motora.. i onda.. hmmm.. ove ostale slike.. ne znam neki sintetizovani drumovi sa dosta mirnih padova u pozadini... i nekom mirnom saw melodijom.. da bi se sve na kraju diglo.. stringovi su obavezni chisto radi tenzije.. neka legato podloshka... hmmm.. kad krenu one ptice da lete oko njega.. upadne break.. tad se chuje samo bass.. imam jednu pesmu koju sam zamislio preko ovoga.. mogu da vam nakachim.. malo je chudna... :)
|
Ljudi :hug:
Jučer sam napisala duugi post.... i kako to najčešće biva.... djetešce pritislo pravi gumbić i sve otišlo. Puno vam hvala! Divni ste. :) Ako se sjetite nečega, samo pišite dalje... i zvučne primjere slobodno attachajte... |
Ja chujem kako kaplje voda iz slavine :zbunjen: /?/
|
Dragi deky, tako mi je ?ao radi tebe. :banghead: :rotfl:
|
valjda cemo negdje nekad imati neku kafu.... valjda...:rolleyes::)
|
Quote:
|
otkako sam batalio pusenje (ima vec hm.... 7 mjeseci :hyper:) preferiram samo...
http://www.mandymag.com/wp-content/u.../05/frappe.JPG i slicne derivate... |
Pa ni ja ne pijem kavu, ovu sam skuhala za tebe! :)
Ja volim ovo plus sojino mlijeko i mmmm. http://www.dailyolive.com/images/baileys.jpg |
pa to je vec drugo gradivo... :D
moja kombinacija je: http://www.kudazavikend.com/muzika/p...uborgGreen.jpg PLUS http://adsoftheworld.com/files/drink%20for%20peace.jpg odosmo u off topic.... eto kad zavrsis to sto radis cisto da znas ;) |
Piva i tekila? Hm, zanimljivo.
|
Anita, mislim da bi trebala malo drugacije da postupas u ovom slucaju. Super je sto si dobila scenario u ruke unapred, mozes da razmisljas o muzici.. Mnogo stvari ali na kraju izgleda totalno drugacije. Tesko je odrediti sta cujes kad vidis staticnu sliku. Mnogo zavisi od scenarija, od toga sta je pre, te scene, sta dolazi posle.. Neznas kakav ce biti ritam montaze (iako on moze da se radi sa muzikom), ne znas koju ce dinamiku imati film.
Kao kompozitor muzike bi trebala usko da saradjujes sa Sound Designerom, da cujes njegovu zamisao, da se dogovorite koje delove filma cete da postavite na muzici a koje delova na zvukovima. Mozda da napravite simbiozu. Animirani filmovi su divni za rad, dopustaju mnogo vise igranja i stilizacije nego igrani film koji skoro pa uvek simulira realnos. Nedavno sam radio zvuk za animirani film za koji je napravljena super muzika, kao samostalna je bruka zanimljiva. Ali na kraju smo bukvalno pola muzike izbacili da bi film poceo da dise, da bi bilo mesta za neku dramaturgiju zvuka koja je, pogotovo kod animacija, veoma vazna, jer puno toga mora da se kaze zvukom i muzikom! Moj savet ti je da ako imate Sound Designera, da sednete i prodjete zajedno scenarijo...odatle sve krece! Srecno! p.s. jako bih voleo da vidim kad bude gotovo :-) |
Color - u potpunosti se sla?em sa tobom!! Sto se suradnje sa sound designerom tiče, izričito sam naglasila da ?elim usko surađivati sa njim! I uobičajeno mi ne bi palo na pamet odmah raditi, ali slike su me izuzetno inspirirale (osim onog zupčanika) i krenula sam... unatoč tome ?to trenutno imam posao s uskim rokom koji mi se uopće ne radi. :banghead:
Znam da je za filmsku glazbu va?na ti?ina koliko i glazba. U ovom će filmiću biti i pripovjedač... koji će pričati priču na pojedinim djelovima, stoga bit će prostora za odmor od glazbe dosta. Uh, valjda ću napraviti sve ovo dobro. Naravno da će? filmić vidjeti! Ali tek za koji mjesec.... autor ka?e da je ovo tek "beba u povojima"... Hvala na doprinosu. Ako mogu, rado ću ti se javiti i pitati za mi?ljenje ako će biti potrebe tijekom ovog procesa. |
Anita , poslah ti PM ali ne dobih odgovor :)
|
ZUPCHANICI = tik...tak...tik...tak...tik...tak...tik...tak...ku-ku...tak...ku-ku...tak :D
|
Quote:
Quote:
Quote:
Cim te toliko inspirisalo, sigurno ce biti super! :-) Samo bih zeleo da ti jos skrenem paznju na neke stvari koje covek lako previdi kad se unese u komponovanje ili pravljenje zvuka.. Trudi se da ne napravis muziku koja ce biti expresivnija od slike, moze da napravi barijeru izmedju glavne price i gledaoca, da onemoguci slici da "govori". Uvek muziku tretiraj da bude u funkciji price a ne obrnuto. Ipak je najbitnije u filmu podmoci pricu i glavnu misao koju reziser zeli da iskaze. Svaki ton/motiv, kao i svaki zvuk, mora da ima svoje logicko obrazlozenje zasto je bas tamo gde jeste. U protivnom ce gledaoc biti zbunjen i ispasce iz price. I poslednje, laicki receno, dobra muzika za film je ta koja se ne cuje! Naravno, mi znamo da je to malo drugacije, ali siguro ces razumeti sta sam time hteo reci.. Eto, siguran sam da i ti to sve znas ali nije na odmet nekad ponoviti to sebi jer se covek lako zanese :D Ako ti treba neka pomoc ili savet, slobodno me kontaktiraj na PM pa cu ti poslati svoj mail, takodje ako mislis, mozes mi i scenario poslati, cisto da napisem koju rec iz moje perspektive, mozda ti pomogne... Srecno! Pozdrav... |
Re: Što čujete kad ovo gledate?
Quote:
naravno.. da bude sporedna u scenama sa radnjom.. da ne skrece pazznju nimalo.. (isto kao shto obichan ljudski mozak ne moze da prati vishe od dve ili 3 melodije u isto vreme) a da ima tu dramatichnost koja se mozze "ukomplikovati" i upotpuniti ne bi li potpomoglo dramatichnosti u samim scenama.. meni je recimo, ako ste gledali vanila sky, muzika neverovatno dobra.. potpuno psihodelichno upadaju de surovo pitke i vesele melodije u tako poremecen i mrachan film.. zavoleo sam film samo zbog muzike, iako ono kruzovo lice ne mogu da svarim.. sa druge strane, mnogo mi se dojmila muzika iz filma london.. bukvalno upotpunjuje film i daje mu tu atmosferu.. svaka chas' likovima iz crystal methoda.. izuzetno odradjeno... a da ne pricham o star wars sagi.. btw, jesam ja jedini kome se ne svidja muzika iz matrixa? konkretno scene fajta :) u drugom i trecem delu.. rob dougan je sjebao stvar potpuno po meni... o produkciji ne pricham trenutno jer je ochigledno da ga bolelo uho grlo i nos.. |
Zvuk za film je precizno odvagan miks efekata, muzike i tisine. + naravno govor... i najjednostavnije ti je da pogledas neke manje komercijalne animirane filmove koje su radili svjetski profesionalci... interesantno je kako se zvukom daje zivot animiranoj slici. bas je ovo sa pocetka... :)
|
na prvoj slici cujem neku akusticnu gitaru,dok se na donjoj prikljucuje i trombon!!
sve je snimano na 22,050 hz,64kbit,16bit....ne znam sto,podseca me na proslost..... |
Video sam sliku pa mi je na prvu loptu bila jako interesantna. Neznam koliko mogu da pomognem ali moram da podelim ideje.
Koliko iz slike vidim kadar pocinje iscrtavanjem prave linije koja se pretvara u krug. Poshto je to ujedno i najveci zupcanik probaj da krenes sa kontrabasom koji drzi ton dok je linija prava, a kada krene u iscrtavanje, melodija hromatskim kretanjem prati iscrtavanje. Ne vidim na slici da li se zupcanici pojavljuju jedan za drugim. Ako je tako, svaki sledeci je manji. Analogno tome, za prvi sledeci manji temu preuzima violoncelo (oktavu vise) ali u inverziji, pa viola, pa violina(isto oktava vise). Dobices haotican zvuk kanona ali opet sa nekim matematickim pravilom koji karakterise masinu. Kada temu preuzmu violine probaj da tema bude u diminuciji jer se manji zupcanici mnogo brze okrecu. Vidim u pozadini neko matematicko klatno. Nek triangl uzme njegovu ulogu. Kasnije mozes i da se igrash u orkestraciji. Sve ovo bi trebalo da ima formu fuge. Neznam koliko sam pomogao, ipak sam mnogo jaci u komponovanju nego u pisanju. Srecan rad... :rotfl: |
All times are GMT +1. The time now is 05:03 PM. |