Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Recenzije (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=100)
-   -   Dynaudio BM15A (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=16447)

ANITA 28-12-2006 09:48 PM

Dynaudio BM15A

Danas su mi stigli. :) Do njih smo stavili moje stare alesise. Oba smo para upiknuli u Mackie Big Knob i bili smo spremni da napravimo usporedni test slu?anja.

Priznajem, ovi su zvučnici u meni jo? jednom probudili ?ensku stranu, jer sam se naime, rasplakala kad je iz njih zvuk iza?ao! Ma nije bilo potrebno vi?e od 4 takta, ta ljepota, ta savr?enost, taj cijeli svemir frekvencija koji se otvorio, ta ?ivost, nevjerojatna dinamika , stereo slika u kojoj mo?e? doticati instrumente, basevi tako jasni i britki, visoki doslovce miluju u?i, tako meki i prozračni, sveukupno kao da si u nekoj drugoj dimenziji. Stvarno genijalno! Genijalno!! Genijalno!!

Pritiskom B tipke na mackiju i slu?anje Alesis M1MkII zvučnika doveo je do zbunjenog pogleda mene i Filipa, u trenu smo se naglo pogledali i zbunjeno upitali kako sam ikad mogla raditi na njima!! Pita? se, khm, khm... a gdje je ono nestao zvuk? Jesu li mi se začepile u?i? Muzika je zvučala dosadno, odu?evljenje palo. No, vratismo sve na A gumb i čovječe, povratak entuzijazma i ljepote, svemir se otvorio, sunce iza?lo!

Nikad, nikad u ?ivotu nisam kupila ne?to ?to me toliko odu?evilo kao ovi zvučnici. Sve ?to mogu reći njihovom proizvođaču jest http://www.roda.hr/rodaphpBB2/images...ici/naklon.gif.

Manje ?ensku recenziju :D mo?ete dobiti od Shota, Oggy-ja (ponosnih vlasnika istih, samo Pasivne verzije) ili od mene za neko vrijeme kad ću ih samo voljeti, a ne biti tako luuuuudo zaljubljena.

Znate li onaj osjećaj u solarnom plexusu, onaj pozitivan nemir, odu?evljenje, uzbuđenost, zanesenost, osjećaj svemogućnosti, osjećaj da letite? Ove su "kutije" to u meni probudile. Osjećam se ponovno kao kad sam imala 12 godina i s walkmanom plesala po ulici kao luđakinja, ali svijet je bio tako jebeno dobar sve dok su slu?alice bile na u?ima.

Presretna sam!

Moritz 28-12-2006 10:15 PM

Re: Dynaudio BM15A

Ti bas umes da se obradujes :)...........lepo je videti da nekoga moze toliko dirnuti dobar zvuk. Cestitam

DaBear 28-12-2006 10:41 PM

Quote:

Originally Posted by Moritz
Ti bas umes da se obradujes :)...........lepo je videti da nekoga moze toliko dirnuti dobar zvuk. Cestitam

I mene je dirnulo (po dzepu!) kad sam kupio Dynaudio M2 sa Chord pojacalom, Dynaudio stalcima i Van Damme kablom!!
Do suza....:rolleyes:

zvincic 28-12-2006 10:41 PM

Quote:

Originally Posted by ANITA
Priznajem, ovi su zvučnici u meni jo? jednom probudili ?ensku stranu, jer sam se naime, rasplakala kad je iz njih zvuk iza?ao! Ma nije bilo potrebno vi?e od 4 takta, ta ljepota, ta savr?enost, taj cijeli svemir frekvencija koji se otvorio, ta ?ivost, nevjerojatna dinamika , stereo slika u kojoj mo?e? doticati instrumente, basevi tako jasni i britki, visoki doslovce miluju u?i, tako meki i prozračni, sveukupno kao da si u nekoj drugoj dimenziji. Stvarno genijalno! Genijalno!! Genijalno!!

uh, sta bi tek rekla kad bi cula neke postene monitore :rotfl:

LACKY 28-12-2006 11:05 PM

I bez Big Noba.

ANITA 28-12-2006 11:11 PM

Bas ste zlocesti sa pokusajima partibrejkanja! :p

lesha 28-12-2006 11:15 PM

cestitke :)

a i nasla si sta da uporedjujes :D

ANITA 28-12-2006 11:16 PM

A čuj, zanimala me usporedba onoga na čemu sam radila i na čemu ću raditi.... boze, svaka mi čast! :) Haha...

LACKY 28-12-2006 11:24 PM

Potpuno si upravu, ali probaj da preskocis Big Nob pa nam reci impresije.

ANITA 28-12-2006 11:32 PM

Ajde, baš budemo sutra! Hm... točnije - čim kupim adekvatne kablove za to radi naše Lune koja ima nezgodan izlaz (1 stereo izlaz, nebalansiran)...

ANITA 28-12-2006 11:35 PM

A koja bi bila adekvatna spravica za monitoring umjesto knoba?

LACKY 28-12-2006 11:54 PM

To mozes da vidis sa Bogy-em, jer na moju inicjativu on sprema jednu veoma interesantnu napravu tog tipa.

ANITA 28-12-2006 11:56 PM

Cekam onda njega da se javi. :)

boggy 29-12-2006 02:54 AM

DA! Istina je! :)

LACKY je pokrenuo inicijativu pre nekog vremena, i sada smo u fazi koncipiranja sprave koja bi radila funkciju monitor kontrolera, bila sto je moguce jeftinija, a da pri tom obezbedi sto kvalitetniju kontrolu sa sto manjim koloracijama, sto manjim sumom i sto boljom separacijom kanala.

Trudicemo se da dostignemo prihvatljivu cenu za tu spravu, najvise pojednostavljivanjem funkcionalnosti... odnosno izbacivanjem malo koriscenih funkcija na recimo BigKnob-u... Time bi obezbedili neutralnost kontrolera, i to nam je prakticno osnovni cilj... neutralan zvuk.

U osnovi je ideja da se u taj BOZO monitor kontroler ubaci A/B ulaz, A/B izlaz, MONO u levi, MUTE (predlog dao LACKY) . Na to sam ja dodao mogucnost precizne kalibracije ulaza i izlaza, odnosno mogucnost izjednacavanja svih nivoa izvora i monitora ... i kompenzacije eventualnih razlika cak izmedju levog i desnog kanala... ako postoje...i steped attenuator sa preciznim i termo stabilnim nivoima
Imam jos nekih ideja o kojima ne bih sad, jer u slucaju da poskupe poprilicno uredjaj, moracemo da odustanemo od njih, pa da ne ispadne da to i obecavam :)

Znaci nije u pitanju fancy sprava kao Big Knob, sa fancy funkcijama, i svim ostalim sto NE pise u oficijelnom opisu (a cuje se)... nego sprava kojoj je cilj NEUTRALAN zvuk i osnovna funkcija monitor kontrolera, u ozbilnom project studiju za miksanje i/ili mastering, koji sebi ne moze opravdati nekoliko hiljada EUR za spravu kojoj iole moze verovati.

Inace... od onoga sto postoji na trzistu izdvajam:

Mackie BigKnob
SPL... MTC 2381
Presonus... Central Station
Crane Song... Avocet
Grace Design... M904 M904b
...

Prakticno samo zadnja dva predstavljaju realne monitor kontrolere, sa "fancy" funkcijama, ali bez vecih kompromisa na zvuk... zato i kostaju toliko...

Znaci spremamo spravu koja ce zvucati neutralno, ali ima nesto skromniju funkcionalnost od gore pomenutih... recimo, verovatno nece imati ulaz za gramofon sa RIAA kompenzacijom... kao BigKnob, pa kome bas TO bude trebalo... neka si kupi BigKnob :)

pozdrav

bogi

Arthur 29-12-2006 03:08 AM

e sad se već osećam revoltirano... bogi će ga znati zašto :(

Rhino 29-12-2006 09:49 AM

Super su to kutije! Mada sam slusao pasivne pa i ne znam sto je razlika. Samo nadam se da ti je soba dovoljno velika;)

puRe 29-12-2006 10:49 AM

Quote:

Originally Posted by boggy
U osnovi je ideja da se u taj BOZO monitor kontroler ubaci A/B ulaz, A/B izlaz, MONO u levi, MUTE (predlog dao LACKY) . Na to sam ja dodao mogucnost precizne kalibracije ulaza i izlaza, odnosno mogucnost izjednacavanja svih nivoa izvora i monitora ... i kompenzacije eventualnih razlika cak izmedju levog i desnog kanala... ako postoje...i steped attenuator sa preciznim i termo stabilnim nivoima
Imam jos nekih ideja o kojima ne bih sad, jer u slucaju da poskupe poprilicno uredjaj, moracemo da odustanemo od njih, pa da ne ispadne da to i obecavam :)

predlog:
da li bi moglo da se ubaci dugme koje bi ukljucivalo obrtanje faze jednog kanala......to u kombinaciji sa MONO dugmetom daje dobru varijantu za testiranje kompatibilnosti za vinil (gde bi idealno sve ispod cca. 200hz trebalo biti mono)...

ovo sam do sada video samo na jednom custom monitoring controlleru, a mislim da bi ovako bilo itekako korisno nekome.....

kad smo kod toga, cini mi se da je u izradi ucestvovao i gregor z sa foruma... :)

Oggy 29-12-2006 11:33 AM

Price o Big Knobu i zvuku sam i ja slusao, pa ga nisam kupio jace od godinu dana zbog toga.
Kada sam ga cuo (ili bolje reci "necuo") uzivo, tada sam ga i kupio.

Realno, ja ne cujem razliku sa i bez. Moguce je da ja to ne mogu da cujem, ali je to moje misljenje.
Teoretski verovatno ima razlike cim signal prolazi kroz nesto, ali ima ona izreka, koju ne mogu bas daq citiram egzaktno, a radi se o raznim rdjavim "alatkama" i dlakama koje im smetaju... :)

Sorry :)

Plus Big Knob ima jednu jako korisnu funkciju poput talkback-a sa podesivom jacinom mikrofona, dva nezavisna pojacala za slusalice koja rade odlicno za sta im je namena.

Mislim... Cuo sam jasnu razliku kada sam promenio kablazu u studiju, ali zaista ne cujem razliku sa i bez knoba.
To su moje impresije.

Shot 29-12-2006 01:18 PM

Ma i ja cu se tu sloziti s Oggyjem...
Izgleda da jedino na ovom forumu postoji veliki otpor prema Big Knobu. Svugdje su mu sjajne recenzije, ljudi ga na gearslutzu hvale, svi koje ja znam da ga imaju kazu da zvuci transparentno i zadovoljni su... jedino ovdje zivi pokret otpora... l'resistance...

zvincic 29-12-2006 01:29 PM

Quote:

Originally Posted by Shot
ljudi ga na gearslutzu hvale

pa i nisu bas /?/

iskreno, ja sam prednost dao central stationu samo iz jednog razloga...prakticnosti

ne zelim hrpu kabela na stolu nego neka stoje lijepo u racku a ispred mene je jedan maleni remote :da:

tko zna, mozda bi i cuo neku razliku....valjalo bi usporedit pravim A/B testom al ne znam nikog u splitu ko ima BK...

nego shot, vidjeh da trazite novu bek vokalisticu....da dodjem na audiciju? :rotfl:

Oggy 29-12-2006 01:48 PM

" Ukoliko ima? iznad 21. godine (tako da mo?emo zajedno piti u SAD-u), ozbiljno se bavi? pjevanjem (pjevanje pod tu?em ne spada u kategoriju ozbiljno pjevanje ), sposobna si samostalno smisliti neku vokalnu dionicu, ima? ?irok raspon glasa (mo?e? pokriti alt, mezzo i vi?i mezzo sopran), ?eli? suradjivati sa ?estoro na trenutke neuracunljivih, ali dragih ljudi, voli? hiphop ili ti je bar simpatican, ne libi? se dici srednji prst u zrak... "

Ih...

Kakva steta sto ne trazite muske... :banghead:

A ja samo zbog toga kupio kola sa siberom... :rotfl:

idekius 29-12-2006 02:10 PM

1 Attachment(s)
Quote:

Originally Posted by zvincic
nego shot, vidjeh da trazite novu bek vokalisticu....da dodjem na audiciju? :rotfl:

Ako depiliras noge :mrgreen:

P.S. Sto se tice big knoba... licno ne volim da mi signal prolazi kroz bilo sta i koristim pasivni sweetcher (jedno pojachalo, a dva para kutija), a na jos jednom izlazu drzim hi-fi i on ima nezavisnu kontrolu na karti. S' obzirom da imam trenutno 14 analognih izlaza, moze se svasta, posto svaki od tih izlaza moze biti nezavisno kontrolisan... Bez ikakvih potencijalnih destrukcija, prosto, jednostavno i pod rukom... barem meni...

kejkz 29-12-2006 02:43 PM

ah Scope, to vraca secanja...poslednji put sam sa ovim kartama radio pre 4 godine...valjda su jos nesto promenili u medjuvremenu sem logoa pozadinske teksture :)

nego nesto se ne secam, da li se moze kontrolisati scope mixer preko midi cc poruka?

idekius 29-12-2006 02:52 PM

Quote:

Originally Posted by kejkz
ah Scope, to vraca secanja...poslednji put sam sa ovim kartama radio pre 4 godine...valjda su jos nesto promenili u medjuvremenu sem logoa pozadinske teksture :)

nego nesto se ne secam, da li se moze kontrolisati scope mixer preko midi cc poruka?

Nisu izmenili nista bitno... sem sto ima par novih plugova, koji su O.K.... Narocito DynaTube i BrainWorks...

Sto se tice midi kontrole, moze, ma da ja to do sada nisam koristio... znam da ga neki koriste sa kontrolerom... skoro sam nesto malo chitao o tome na planetZ forumu.

Lepo je to osmisljena platforma, ma da za mnoge komplikovana, a u sustini je vrlo prosta, mislim, dali su ti ljudi da od svoje karte pravis ono sto tebi treba, zavisno od trenutne potrebe...

Ukoliko firma prezivi, jer znam da rade sa gubitcima, sledeci korak mi je Scope Profesional... u koliko ne prezivi i ne bude vise podrske, odustajem od koncepcije Scope + externi AD\DA i idem na nesto drugo... uz kuknjavu za ovakvim ruting mogucnostima...

Nego da se mi vratimo na temu... o kontroli monitora...

ANITA 29-12-2006 03:59 PM

Quote:

Originally Posted by idekius
Nego da se mi vratimo na temu... o kontroli monitora...

Tema su genijalni zvučnici, a ne kontrola monitora! :rolleyes:

:da:

idekius 29-12-2006 05:00 PM

Quote:

Tema su genijalni zvučnici, a ne kontrola monitora! :rolleyes:

:da:

Ma ti zvucnici nisu uopste genijalni, nego se to izgleda tvoja genijalnost prenela na njih ;) :rolleyes: :)

boggy 29-12-2006 05:02 PM

Quote:

Originally Posted by puRe
predlog:
da li bi moglo da se ubaci dugme koje bi ukljucivalo obrtanje faze jednog kanala......to u kombinaciji sa MONO dugmetom daje dobru varijantu za testiranje kompatibilnosti za vinil (gde bi idealno sve ispod cca. 200hz trebalo biti mono)...

.....

To imamo na Sparrow-u... nije problem da se uradi... malkice poskupljuje...

pozdrav

bogi

ANITA 29-12-2006 06:01 PM

Quote:

Originally Posted by idekius
Ma ti zvucnici nisu uopste genijalni, nego se to izgleda tvoja genijalnost prenela na njih ;) :rolleyes: :)

A lako moguce. :)

submaster 30-12-2006 06:57 AM

Mene je odusevio Adam P11A:).
Verovatno ima i mnogo boljih monitora,ali meni vise od ovog ne bi trebalo..
Ako je neko slusao s seriju ili a (A7 me jako zanima)...bilo bi dobro da iznese svoje impresije...
za mene je ovo genijalan zvucnik....

ANITA 30-12-2006 09:06 AM

Quote:

Originally Posted by submaster
Mene je odusevio Adam P11A:).
Verovatno ima i mnogo boljih monitora,ali meni vise od ovog ne bi trebalo..
Ako je neko slusao s seriju ili a (A7 me jako zanima)...bilo bi dobro da iznese svoje impresije...
za mene je ovo genijalan zvucnik....

Ja sam ustvari krenula od P11... pa preko p22 do dynaudio bm15A... Čudni su putevi monitorski. :D

korg 30-12-2006 09:51 AM

Ja sam imao prilike testirati dosta monitora.

P11 me uopce nije odusevio. Za mene dosta suplji monitor.

Dynaudio BM6A je jako precizan, ponekad presvjetli, basovi mekani upravo kao da te zagrle.

KRK V8mkII su za mene dugo bili izbor nr1. Odlicni su, mocni, snazni, ono.. san snova.

Genelec mi bas zvukovno ne lezi, 1030, 1029... nekako mi nisu bas ono.. k srcu prirasli..

ANITA 30-12-2006 09:59 AM

Sa time da stvar dosta ovisi i o prostoru. Neki dan je bio moj frend kod nas, koji takoder ima ove monitore i srusio se od soka kako to dobro zvuci kod nas! Ja sam taman krenula osmisljati dodatni akusticki tretman, sad me sve strah ista mijenjati koliko je divno. Makar, vjerojatno moze i bolje...

Sad se sve bojim kad ću uopće početi skladati dalje koliko mi je gušt samo slušati, slušat i slušat. Najvjerojatnije ćemo uzeti još jedan par i za dnevnu sobu umjesto hi-fi sustava. Nismo još sigurni.... ali u tom smjeru razmišljamo.

ANITA 30-12-2006 10:00 AM

Znaci zelim reci, korg, da ako si testirao monitore u nestudijskom prostoru, možda to nije baš 100% točna "presuda". :)

OFF 30-12-2006 10:40 AM

Boggy gledajte da bude bar za 3 para....... jos ako ne bude skuplji od sega-mega-big-knoba.... a uz provereni BoZo kvalitet......:)

Oggy 30-12-2006 10:47 AM

Anita, ja zaboravih da ti kazem... Ako ti se sve dobro, cuje, nemoj nista cackati u sobi. Sedi, radi i zaboravi na akustiku.

ANITA 30-12-2006 11:13 AM

Quote:

Originally Posted by Oggy
Anita, ja zaboravih da ti kazem... Ako ti se sve dobro, cuje, nemoj nista cackati u sobi. Sedi, radi i zaboravi na akustiku.

Odgovorih ti na toj temi bas
http://www.rumski.com/forum/showthre...942#post140942

Max 30-12-2006 02:26 PM

Quote:

Sad se sve bojim kad ću uopće početi skladati dalje koliko mi je gu?t samo slu?ati, slu?at i slu?at. Najvjerojatnije ćemo uzeti jo? jedan par i za dnevn u sobu umjesto hi-fi sustava. Nismo jo? sigurni.... ali u tom smjeru razmi?ljamo.

.... To je i najveca mana ovih zvucnika i razloga zasto ih nisam kupio ...... tendencija da ulepsavaju zvuk , sto cini da sve zvuci lepo , cak i ako ima sta da se poboljsava ....

Desilo mi se da sam usao u veliki studio gde sam ( ne znajuci ) cuo neki svoj demo , koji su ljudi ponovo snimali za pravu plocu ....odusevio sam se produkcijom vokala i pitao producenta ( Mike Nielsena ) ...sta je uradio sa vokalom kad tako dobro zvuci !?

Cvek je pogledao zbunjeno u kanal ..... i rekao ..... nista , to je tvoj vokal snimljen na solid tube u u spavacoj sobi sa waves reverbom ..... :banghead:

Uzmi nesto jako surovo pored njih .... tipa ns 10 ili sl .... da te povremeno vraca u realnost .....

Pozdrav

ANITA 30-12-2006 02:32 PM

A da svoje alesise ostavim? I oni me vracaju u "realnost"... ako je realnost uvijek odsustvo entuzijazma. Mora da je istina čim je lo?e - princip. :D

No, ja se ne bih slo?ila da nisu "realni" jer unatoč tome ?to je i moja glazba zvučala daleko ljep?e nego na alesisima, već i prilikom neobaveznog prvog slu?anja čula sam mali milijun gre?kica i stvari koje bi promjenila u mixu! A upravo je u tome poanta monitora, zar ne? Znači, sa njima sam dobila i ugodu slu?anja i preciznost na osnovi koje ću stvari napraviti točnije. To ?to ću beskrajno u?ivati u njima, samo će omogućiti da se poslovi odrađuju s većim gu?tom. :da:

Tiki the Boyler 30-12-2006 02:37 PM

Slažem se sa Anitom da ima nešto i u guštu dok radiš u svom ateljeu!
Džaba ti tehnički savršen miks koji nema ništa sem toga!

Max 30-12-2006 02:37 PM

ok ......

Ja sam samo hteo dobronamerno da te upozorim ...... jer su Dynsi " veci od zivota " monitori .....

Svakako su bolji za 3 klase od tvojih starih ... i tu nema dvojbe ..... znaci radices bolje .... ali mozda je ipak prerano za realana sud o monitorima posle 3 dana odusevljenja ;)

REalan sud ces imati za 3 -4 meseca , i dosta rada na njima pa ces onda videti realnu situaciju ..... u svakom slucaju dobri monitori !!! Cestitke !

Pozdrav

All times are GMT +1. The time now is 05:03 PM.