Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Produkcija - Tehnike (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=95)
-   -   Glass master, DDP (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=14223)

boggy 01-05-2006 04:59 PM

Glass master, DDP

Pozdrav svima.

Moze li neko nesto vise reci o medjusobnoj interakciji gore navedenih pojmova?
Jos ako bi moglo nesto vise o samom procesu pripreme za glass master, bilo bi super.

Hvala.

pozdrav

bogi

LACKY 01-05-2006 11:49 PM

Re: Glass master, DDP

DDP je format je protokol koji je standard za isporuku materijala proizvodjacu glasmastera.
Radi se da takav materijal u fabrici nemoraju( kao na proimer audio Cd )da grebuju da bi pripremili za ubacivanje u glasmaster masinu.
Ja sada nism potkovan da ti to strucnije objasnim, ali generalno, mi ovde muku mucimo jer saljemo audio Cd vani na izradu glasnmastera.
Ja ratujem vec par godina da probamo slati DDP, ali domaci diskografi nemaju sluha za to.
Generalno materijal se isporucivao na exabit kasetama (U matic starije fabrike mada u USA i danas neki preferiraju) a zadnje vreme usvajanjem DDP fajla ide naj cesce na data Cd. pri tome DDP je zahvalan za slanje serverom(tj. netom)
Pa cesto imas u Daw-ovim da direktno pravi konekciju (upises samo adresu) i automatski se exportuje.
Generalno posto si covek koji teoretski dobro barata stvarima bilo bi dobro da se pozabavis malo Red i Orange buk standardom gde je sve vrlo jasno postavljeno(pa da nam malo pojasnis problematiku). Znaci AES

idekius 02-05-2006 12:04 AM

Ocigledno nisam dovoljno upucen...
Jesu tu minimalne i "necujne" razlike, ali nikada ne bih slao audio CD na rezanje... Mozda i bih, da imam Master Rezach koji 24 bit fajl reze na CD, pri tom ga sam konvertuje i koristi svoj diter shaper...

Master Rezachi nisu preterano skupi, ali sam odustao od kupovine toga, jer imam preche izdatke, a ne vidim nikakav gubitak ako ti njima das wav...

Rezanje audio CD-a je malo skakljivo... ko sto rekoh, mozda su to nechujni gubici, ali jitter radi svoje, kvalitet diska i sl., ali, kad je u pitanju wav fajl, tu nema sta da se izgubi...

Skoro sam RTS-u dao album od 10 pesama u wav formatu (data disc) i nikakve prituzbe nije bilo...

Lacky... objasni malo preciznije sta je DDP?
Jel' to format nalik wav-u? Data?

boggy 02-05-2006 12:06 AM

Quote:

Originally Posted by LACKY
....
Generalno posto si covek koji teoretski dobro barata stvarima

Hvala. :)
Quote:

bilo bi dobro da se pozabavis malo Red i Orange buk standardom gde je sve vrlo jasno postavljeno(pa da nam malo pojasnis problematiku). Znaci AES
Cini mi se da se AES ne bavi Red i Orange book pitanjima... nisam tu pricu bistrio puno,... uzgred, ima li iko te knjige? Da li se mozda EBU (European Broadcast Union) ili mozda cak sam Philips bavi tim stvarima... zna li ko?

Ako mozes pojasni mi, da li je problem da se koristi DDP u ljudskom faktoru nasih izdavaca ili sta? Kako to funkcionise?
Pazi, ne ocekujem da ces da mi ispricas da je sadasnja procedura mudra, visprena i prakticna,.... trudi se da je preneses hladno :)

Kako pravite DDP? Imate li s cime? Softver? Hardver?

Definitivno, ako postoji standardni (file) zapis za glass master, prava je katastrofa rezati master CD na racunarskom rezacu i ocekivati da ce to biti dobro... kada oni taj "rezanac" izgrebuju...

pozdrav

bogi

LACKY 02-05-2006 12:19 AM

Tako je slazem se da je katastrofa slati audio Cd. to su mi rekli i ljudi iz ozbiljnih mastering studia.
A to sto si pitao da li je problem u ljudskom faktoru, je tacno. Cista stvar, kada sam probao, u vise navrata ,ljudi jednostavno ne zele da se smaraju i pitaju fabriku, moze li nesto(sto uzgred ne razumeju).
Tako da se uvek zavrsavalo "ma dobro daj Cd to je sigurno".
Posedujem jednu stampanu brosuru red buk standarda( iz 96 pa neznam koliko je validna, posto se mnogo toga izdesavalo od tada.Mada se neke tacke standarda ne menjaju bas tako cesto.), koju cu potraziti sutra pa cu ti poslati net adresu izdavaca.

boggy 02-05-2006 12:27 AM

Quote:

....Cista stvar, kada sam probao, u vise navrata ,ljudi jednostavno ne zele da se smaraju i pitaju fabriku, moze li nesto(sto uzgred ne razumeju).
Tako da se uvek zavrsavalo "ma dobro daj Cd to je sigurno".

Moze li se to ikako "zaobici"? Pazi, nemam pojma o vasem poslu, tako da izvini ako pitam gluposti.
Quote:

Posedujem jednu stampanu brosuru red buk standarda( iz 96 pa neznam koliko je validna, posto se mnogo toga izdesavalo od tada.Mada se neke tacke standarda ne menjaju bas tako cesto.), koju cu potraziti sutra pa cu ti poslati net adresu izdavaca.
Ok.

pozdrav

bogi

LACKY 02-05-2006 12:45 AM

Vrlo je to komplikovano zaobici mad bi se moglo.
Kod nas postoje dve fabrike diskova gde se stampa 90% domace produkcije(ima par iznimaka koji sve rade vani). Jedna je Grand a druga Pink.
To bi covek morao sam da pojuri jer ljudi sa kojima komuniciras u izdavackim kucama su potpuno ne zaintersovani a i neupuceni u tu problematiku.
Jednostavno, kada zavrsis projekat izvodjac uzme svoj gotov materijal, i ti gubis svaki uvid sta se dalje desava.To je prva opcija.
Ili u najboljem slucaju, odes do izdavacke kuce i odneses materijal, pa ako te poznaju popijes sa nekim kafu, malo razgovarate pa ako smaras sa DDP-om svi se razbeze. i to ti je to!

boggy 02-05-2006 12:52 AM

Quote:

Vrlo je to komplikovano zaobici mad bi se moglo.
Kod nas postoje dve fabrike diskova gde se stampa 90% domace produkcije(ima par iznimaka koji sve rade vani). Jedna je Grand a druga Pink.
To bi covek morao sam da pojuri jer ljudi sa kojima komuniciras u izdavackim kucama su potpuno ne zaintersovani a i neupuceni u tu problematiku.
Jednostavno, kada zavrsis projekat izvodjac uzme svoj gotov materijal, i ti gubis svaki uvid sta se dalje desava.To je prva opcija.
Ili u najboljem slucaju, odes do izdavacke kuce i odneses materijal, pa ako te poznaju popijes sa nekim kafu, malo razgovarate pa ako smaras sa DDP-om svi se razbeze. i to ti je to!

Ok, to je vazno znati, ako to nije klijentu bitno, to je njegov problem, a koliko vidim najcesce nije.
Vazno mi je samo da znam da ako iko zeli da ne uprska na kraju price, da mu je to koliko toliko moguce da kontrolise.

Sve bolja i bolja oprema se koristi... a to se na kraju bukvalno baci na neki racunarski rezac.... nekad se zapitam cemu sve te "munje" prethodno...
Mislim ima donekle smisla, ali steta je...
Dobro je sto se barem napolju moze dobiti dobro narezan master cd... to je ipak neki kompromis.

pozdrav

bogi

LACKY 02-05-2006 01:02 AM

Ja cu ovih dana uzeti adrese, gde ovi nasi proizvodjaci rade glas master.Grand radi negde u Svajcarskoj a Pink u Madjarskoj ili Austriji.
Pa onda komunicirati sa njima, i onda naseg izdavaca stavis pred svrsen cin. Evo ti disk to posalji i gotovo, a ako pita, sta kako?, samo kazes, dogovorio sam se sa ljudima da tako saljemo, jer su rekli da je bolje.
To je po meni jedini nacin, a posle ce verovatno da naviknu.

idekius 02-05-2006 01:10 AM

Ma mozes da kupis i OVAKO nesto, ali ja ne vidim chemu to...
Zasto bacati pare zbog tudje gluposti? A sta god da mu das, naci ce nacina da sjebe stvar...
Ja za DDP nisam znao (ma da me asocira na DDT:rolleyes: ), ali sam uvek bio za slanje wav-ova...

Postoji jedna istinita anegdota... Najda je ziv svedok... Pre koju godinu, odemo on i ja da jednom liku (necemo da ga imenujemo) damo CD sa pesmom za jedan od festivala.
Znajuci sa kakvim konjinama imam posla, ja narezem Audio\Data CD... Dakle istovremeno wav i audio disc...
Nadjemo se mi sa NJIM u jednom kafanchetu u Bg i covek mi se predstavi kao "kompozitor, aranzer, producent, gitarista, pevac i textopisac"... O.K... ja mu dam CD i kazem : -Ovo ti je Audio\Data CD... Dakle, tu imas i wav, a imas i cd audio...
Covek me gleda zbunjeno i pita: "A hoce li to da radi kad ja ubacim u CD Player?"
Ostalo je samo da mu odgovorim: -Kompozitore, aranzeru, producentu... hoce, radice....:)

boggy 02-05-2006 01:16 AM

Quote:

Originally Posted by idekius
Ma mozes da kupis i OVAKO nesto, ali ja ne vidim chemu to...
Zasto bacati pare zbog tudje gluposti? A sta god da mu das, naci ce nacina da sjebe stvar...
Ja za DDP nisam znao (ma da me asocira na DDT:rolleyes: ), ali sam uvek bio za slanje wav-ova........

Scenario:
Ako saljes wav, i taj kome saljes ne moze ili nema cime da prebaci to u DDP, onda najverovatnije mora da nareze CD pa da ga grebuje... na cemu ce da nareze... pa ako nema tu spravu za koju si poslao link... onda ce verovatno taj tvoj wav da nareze u NEKOM CD rezacu... kom rezacu? Bilo kom.

LACKY, evo napisah jedan mozda moguci scenario za Idekiusa pa ga prokomentarisi... da li sam ukapirao u cemu je problem... i da li je wav ikakava zastita.

pozdrav

bogi

LACKY 02-05-2006 01:22 AM

Ne radi se deki o tome. Pitanje je standarda koji se koriste u industriji diskova.
Kod proizvodjaca masina za izradu glasmastera, postoje formati i procedure koji se moraju postovati da bi imao zagarantovano ono sto si poslao na finalnom disku. Zbog toga postoji red i orange buk standard.Jednostavno da bi ljudi ispostovali proceduru i dobili odgovarajuci kvalitet.

LACKY 02-05-2006 01:27 AM

Quote:

Originally Posted by boggy
Scenario:
Ako saljes wav, i taj kome saljes ne moze ili nema cime da prebaci to u DDP, onda najverovatnije mora da nareze CD pa da ga grebuje... na cemu ce da nareze... pa ako nema tu spravu za koju si poslao link... onda ce verovatno taj tvoj wav da nareze u NEKOM CD rezacu... kom rezacu? Bilo kom.

LACKY, evo napisah jedan mozda moguci scenario za Idekiusa pa ga prokomentarisi... da li sam ukapirao u cemu je problem... i da li je wav ikakava zastita.

pozdrav

bogi

Tako je Boggy, to je otprilike scenario koji se kod nas desava.
Isto tako ti garantujem da si prvi covek koga sam do sada sreo kod nas i koji je zaiteresovan sta je DDP!
A evo za vasu informaciju, ja se vec dugo zamajavam sa DDP-om, i imam sve sto je potrebno da odmah materijal isporucim u DDP formatu, i to vec duze vreme, i to nikoga ne zanima! pa sam cak pomalo poceo da dizem ruke od toga.

idekius 02-05-2006 01:28 AM

Ma potpuno kapiram... Sad mi je jasno da bi trebalo slati DDP fajl... i to verovatno nije problem...
Ali se svodi na ono da to nema kome da se poshalje :(
Ma da... treba probati... pa ako vrate, onda im das nesto sto mogu da progutaju... Valjda...

idekius 02-05-2006 01:33 AM

Izvinjavam se na glupom pitanju unapred... ali sad sam video da Nuendo u Export opciji nema DDP...

Dakle, cime se pravi DDP Fajl?

Dushan_S 02-05-2006 01:33 AM

Quote:

Kako pravite DDP? Imate li s cime? Softver? Hardver?

Definitivno, ako postoji standardni (file) zapis za glass master, prava je katastrofa rezati master CD na racunarskom rezacu i ocekivati da ce to biti dobro... kada oni taj "rezanac" izgrebuju...

pozdrav

bogi

DDP ti je Sonic Solution-ov standard, a oni su godinama bili alfa i omega u masterovanju. Sonic Solution je u originalu ako se dobro sećam bio software koji je bio vezan za sam uređaj za umno?avanje, a sada postoji recimo njihova audio karta sa hi-end konverterima, i software koji radi na njoj. DDP fajl je fajl u kome se nalazi sve ?to je potrebno da ma?ina direktno uradi glas master. Znači od samih zvučnih fajlova do podataka kad koja traka kreće i slično. Sonic Solution software je u su?tini i software za mastering gde se po red book-u poređaju pesme, i onda se izveze DDP fajl.

Jako malo komada softwarea podr?ava DDP, recimo Gear program za windows ali koliko znam on nema sve opcije koje imaju neki drugi programi. On takođe i omogućuje da se ISO image zavr?enog diska prebaci direktno u DDP, pa je teoretski moguće "Upisati" masterovan disk u ISO fajl umesto na CD pa ga onda pretvoriti u DDP putem Gear-a. Komplikovano.
U svakom slučaju najsigurnija varijanta jbi bila investicija u Sonic Solution karticu sa kojom ide i njihov software, mada to nije mala investicija, i ovde nikog ne zanima da li mu je ovakav ili onakav glas master, glavno da se plati ?to manje...na?alost.

LACKY 02-05-2006 01:39 AM

De si bata Dule sta se radi?
Sonic Solution sto je najcrnje postoji u Beogradu i to godinama. Poseduje ga firma AVC.
A bata Dule mi je nabavi dosta davno taj softver u kome sam malo experimentisao oko DDP-a.

boggy 02-05-2006 01:42 AM

Quote:

Sonic Solution sto je najcrnje postoji u Beogradu i to godinama. Poseduje ga firma AVC.
A bata Dule mi je nabavi dosta davno taj softver u kome sam malo experimentisao oko DDP-a.

Mislim da je taj jedan sasvim dovoljan za sporadicne zahteve za ocuvanjem kvaliteta.

pozdrav

bogi

Dushan_S 02-05-2006 02:12 AM

Quote:

Pa nisi prijavio to za tu firmu? ?ta je to AVC? Ma?e li se na hleb? :D

LACKY 02-05-2006 02:19 AM

To je bre ozbiljna firma.Ljudi su uradili mnogo radio i tv stanica,kompletne dokumentacije, elaborati izvodjenje radova nabavka opreme itd.I ozbiljni likovi saradjuju sa njima.

perun 02-05-2006 02:20 AM

Quote:

To je bre ozbiljna firma.Ljudi su uradili mnogo radio i tv stanica,kompletne dokumentacije, elaborati izvodjenje radova nabavka opreme itd.I ozbiljni likovi saradjuju sa njima.

Imao sam kontakt telefone, ali nestali su bez traga i glasa. Shime, bre, jel imas njihove brojeve? Da znam, trebace nam...

Jel zatvorena kafana, sto su ugasena svetla?:confused:

LACKY 02-05-2006 02:22 AM

Reci rajku da uzme od Kovinica.

perun 02-05-2006 02:24 AM

Quote:

Reci rajku da uzme od Kovinica.

OK!

P.S. Idi na "slike vasih studija"...;)

Pardon za Offtopic...

boggy 02-05-2006 11:10 AM

Quote:

....
Isto tako ti garantujem da si prvi covek koga sam do sada sreo kod nas i koji je zaiteresovan sta je DDP!
.....

S obzirom na to da sam uocio pojam DDP povezan za glass master (p.e.r.u.n. ga je spomenuo negde)... i s obzirom da sam naslutio sta bi to moglo biti... sasvim je logicno da me to interesuje jer je straight-forward put do cilja "zvuci onako kako smo hteli, a ne kako nas je snaslo"....

LACKY, DDP mi je "falio" kao kockica u mozaiku... nisam se tim delom mozaika mnogo bavio... ali sam slusao svakakve jadikovke... prosto ako DDPa nema trebalo bi ga napraviti... shvatas?

Pa to je postalo skoro normalno da se smaras mesecima oko nekog albuma i da ga onda bacis u kantu za djubre... tvoje kolege su se vec navikle na to... da produciraju muziku i da onda sav taj trud ukake zato sto tamo neko ne zna sta je DDP...

Apsolutno me ne zanima sto vecina ljudi ne cuje razlike,... na kraju, ja sam jedan od njih... ali ako vec nesto postoji, ljudi se dogovorili i napravili... onda to treba koristiti upravo zbog vasih kolega po belom svetu koji spadaju u grupu malobrojnih koji cuju razlike... zbog vas samih i vaseg posla i nase produkcije...

Ne moze se sa "rezancima" iz kante za djubre opravdati ulaganje u preskupe instrumente i studijsku opremu... nema smisla :(

pozdrav

bogi

perun 02-05-2006 12:27 PM

http://store.sonicstudio.com/pmcd.html

Evo korisnog linka do Mac based softvera... Sonic Studija!!!
Cena nije neverovatna- 795$, tako da ako se ukaze prilika za ovim... nije nemoguce uzeti ga!!! Mada, kao sto rekoh, za prvi full projekat koji budemo slali u Sterling Sound na mastering zahtevacemo ovaj standard... pa, direkt u fabriku!!!;)

boggy 02-05-2006 12:30 PM

Quote:

Originally Posted by p.e.r.u.n.
http://store.sonicstudio.com/pmcd.html

Evo korisnog linka do Mac based softvera... Sonic Studija!!!
Cena nije neverovatna- 795$, tako da ako se ukaze prilika za ovim... nije nemoguce uzeti ga!!! Mada, kao sto rekoh, za prvi full projekat koji budemo slali u Sterling Sound na mastering zahtevacemo ovaj standard... pa, direkt u fabriku!!!;)

Ma bre... sta ce vam softver kad imate LACKY-ja... covek kaze da ima sve sto mu treba za DDP... zasto kupovati odmah dok se ne proba... :banghead:

Mislim da tu ima i podesavanja koja treba znati.. te ako to LACKY zna eto vam servisa...

pozdrav

bogi

perun 02-05-2006 12:34 PM

Quote:

Ma bre... sta ce vam softver kad imate LACKY-ja... covek kaze da ima sve sto mu treba za DDP... zasto kupovati odmah dok se ne proba... :banghead:

Mislim da tu ima i podesavanja koja treba znati.. te ako to LACKY zna eto vam servisa...

pozdrav

bogi

Ne znam, pominjali smo jos pre mogucnost da apliciramo za dobijanje sonicovog najnovijeg softvera besplatno... ne zbog para, nego je Lacky imao neku ideju, ali nista od toga... Znas sta, moguce je da je bas ovo i iskopao... Provericu... Ako nije, iskopacu ga ja, da probamo... Jer, Boggy, bez obzira na sve, bolje mi i u Srbiji da spakujemo DDP, nego da nam u fabrici grabbuju Audio CD... Zar ne? Ne zelim da se ponavljaju dugogodisnje budalastine... pogotovo ako nam od sad na dalje mastering budu radili Ameri... a radice jer sam napravio dil sa njima!!!

Pozdrav...:)

boggy 02-05-2006 12:40 PM

Quote:

Originally Posted by p.e.r.u.n.
Ne znam, pominjali smo jos pre mogucnost da apliciramo za dobijanje sonicovog najnovijeg softvera besplatno... ne zbog para, nego je Lacky imao neku ideju, ali nista od toga... Znas sta, moguce je da je bas ovo i iskopao... Provericu... Ako nije, iskopacu ga ja, da probamo... Jer, Boggy, bez obzira na sve, bolje mi i u Srbiji da spakujemo DDP, nego da nam u fabrici grabbuju Audio CD... Zar ne?

Ma naravno... glupo je to ne koristiti... steta je. Mislim da je to vise problem u ubedjivanju nadleznih da se krene na to... a neka LACKY bude samo tehnicka podrska.... dovoljno je... za pocetak.

Quote:

Ne zelim da se ponavljaju dugogodisnje budalastine... pogotovo ako nam od sad na dalje mastering budu radili Ameri... a radice jer sam napravio dil sa njima!!!

Pozdrav...:)
To ti je sada plan B, i teraj njega... ovo o cemu pricamo je plan A koji je propao i trazi da se modifikuje... Neces bas sve terati u Ameriku na mastering... bice i low budget projekata... koji kao sto vidimo, ne moraju da zvuce kao smece... zasto bi ... pa to je isto neka muzika :confused:
Ma radices nesto za svoj cef... sta god... ovo je bre masovna pojava... kao "gradska cistoca"....

E da, ne zaboravi da ti Amerika treba za mastering (to je definitivno smisleni cilj), a ne za pravljenje DDPa.... pravljenje DDPa i priprema za glass mastering bi trebalo da bude rutina koja se ovde radi po navici...

pozdrav

bogi

idekius 02-05-2006 08:20 PM

Evo nadjoh jedan text o tome u manualu Steinberg WaveLab 5:

Using Exabyte tape drives - Creating DDP files

Those who work professionally creating CDs may prefer not to burn directly to CD-R, but instead create a file in DDP format (according to the DCA standard), for example on Exabyte tape.
Cube-Tec Development GmbH, in conjunction with Steinberg, provide such a solution as an addition to WaveLab. The product is called DDP-Solution.
DDP-Solution has the following features (and more):
-Saves CD images directly to Exabyte tape or hard disk, in DDP format
-Automatic Verify
-Audio play
-DDP report printout
-Compatible with Sonic Solutions, SADiE and DCA systems
-Automatically creates basic audio CDs from DDP files
-Allows for DDP Data Burst before or after the audio data
-Allows you to monitor the data transfer rate to and from the drive
-Reads DDP image files in the "Import Audio CD Tracks" dialog
For further information, see the driver documentation.
For further information, contact Cube-Tec Development GmbH on the web:
http://www.ddp-solution.com/

LACKY 02-05-2006 09:23 PM

Tako je Idekius, nije te mrzelo i nasao si. Sada svi proizvodjaci Daw-ov, polako uvidjaju da je klijenteli potrebna mogucnost odradjivanja kompletne procedure za izradu finalnog materijala koji se isporucuje fabrici.

idekius 02-05-2006 09:29 PM

Dakle, stvari idu svojim tokom... bice i pristupacno, ako vec nije... trazim jos ;), i cak ce i nasi duduci morati da prihvate DDP... posto su prednosti ocigledne...

LACKY 11-05-2006 02:02 AM

5 Attachment(s)
Evo da stavim par stranica iz brosure koju sam pomenuo Recommended Practice for the Interchange of CD Pre-mastering

LACKY 11-05-2006 02:08 AM

5 Attachment(s)
Evo i sledecih nekoliko.

LACKY 11-05-2006 02:10 AM

1 Attachment(s)
I zadnja strana.

LACKY 11-05-2006 02:16 AM

Ovo je brosura koju sam dobio 96 godine.Tako da su neki detalji mozda i zastareli, ali ovo vam je prica o standardu koji i danas vazi, kod pripreme audia za proizvodnju glasmaster.
Nisam mogao da stavim celu brosuru jer bi bilo previse, ali kad je vec covek pitao o DDP-u, da se nesto i vidi.

boggy 11-05-2006 03:22 AM

Hvala LACKY!

pozdrav

bogi

LACKY 12-05-2006 09:59 AM

Jel pomoglo ovo nesto?

boggy 12-05-2006 03:15 PM

Quote:

Jel pomoglo ovo nesto?

Jeste.

Tekst je kratak i prikazuje mrvu istorijata nastanka digitalnog audia, barem jedne grane u njegovom razvoju.

Zakljucak koji se sam po sebi namece, je da je proizvodnja audio kompakt diskova odavno bila podrzana Disc Description Protocol-om ili DDP-om, i sto je najvaznije, priprema za glass master narezivanjem "master" cd-a na kompjuterskom rezacu se nigde ne spominje... :)

Kao sto rekoh negde u threadu, nisam bio toliko upoznat sa tehnologijom produkcije audio cd-a, ali imam dosta iskustva sa nacinom razmisljanja internacionalnih standardizacionih organizacija... te da kojim cudom nije bilo nesto nalik na DDP (sto mi je bilo malo verovatno), trebalo bi ga "napraviti"...

Srecom to postoji vec dugi niz godina, i svaki drugaciji nacin pripreme CDa za glass master, predstavlja nepotrebni rizik i degradaciju kvaliteta, jer uz DDP biva apsolutno besmislen...

Svetski bogatasi razmisljaju sveobuhvatno, ako uloze novac u neku novu igracku, nisu uopste blesavi i da tome ne daju podjednak znacaj kako u marketingu tako i u OZBILJNOJ tehnickoj podrsci... inace ce im propasti ulozene pare...

Znaci priprema za glass master je smisljena da bude bez degradacija i bez ikakve sanse za postojanjem degradacije... tako da se to MORA koristiti...

Mislim da je tekst korisno procitati, i da moze biti koristan svima koji se bave muzickom produkcijom.

U to ime zelim da se zahvalim LACKY-ju jos jednom na trudu ulozenom da se ovaj papir napravi pristupacnim clanovima Foruma.

pozdrav i.... DDP!!!

bogi

Jan 29-05-2006 01:37 AM

U principu,nisam mogao bas sve da citam sto ste pisali jer mi je stvarno naporno:)

Zanima me kako u kom formatu je najbolje poslati CD na glass master???

Da li ga slati kao wav ili audio ili u nekom drugom formatu i kako izbaciti u tom drugom foramtu pomocu cega????

Ok...bas me zanimalo sve ovo..... pozdrav

boggy 29-05-2006 01:56 AM

Quote:

Originally Posted by Jan
U principu,nisam mogao bas sve da citam sto ste pisali jer mi je stvarno naporno:)
.........

Zdravo Jan,

pocetak diskusije je bio u drugom threadu, p.e.r.u.n.-ov post, pricalo se o ditheringu...
nastavak je u ovom, novom threadu koji se tice samo DDPa.
Konkretno je ovo pitanje zaokruzeno i svi odgovori su ti vec napisani...

Forum sluzi za citanje, a ne samo za postavljanje pitanja... znaci korektnija je praksa "jedan pise - svi citaju", nego "jedan (ponovo) pita, a svi mu (ponovo) odgovaraju"... tako cemo biti efikasniji :)

Zao mi je sto moras da se "napinjes", ali bolje ti nego ja :mrgreen:

A ako bas hoces da ti "prepricam"... ok, ali bas ukratko.... jedino je ispravno koristiti DDP... sve ostalo nije standardna procedura.

pozdrav

bogi

All times are GMT +1. The time now is 11:53 PM.