![]() |
Najbolji sekvencer
Koji je po vama najbolji sekvencer na trzistu i zasto ga volite u odnosu na konkurenciju?Ima ih toliko mnogo-Ableton Live 4,Cubase sx3,Logic 7,Melodyne 2.5 ,Tracktion 2,Sonar 4,Pro Tools....
|
Onaj u kojem se ti najbolje snalazis, u poslednjim verzijama sve vise se izjednacuju po mogucnosti.
|
upravo tako...
pazi, ja volim i Ableton, Logic (sad sam ga zavoleo :) ), Nuendo/Cubase i ProTools pa cak i Tracktion...svi imaju svoje prednosti, a kada bih morao za jedan da se odlucim bio bi to Nuendo (zato sto ga najvise koristim)... evo ti ukratko: Ableton - fantastican za zivu svirku i sve sto ima neku vrstu loopova Logic - uzasno slozen i treba ti vreme da se naviknes, fantastican set pluginova...all-in-one... Nuendo - sve sto ti padne na pamet ProTools - kao Studer, gledaj na njega kao na obican audio snimac, slab za MIDI Tracktion - super kao programce u kome mozes veoma brzo da snimis neku ideju (manje-vise isto vazi i za Reason, barem u mom slucaju) |
ne znam...kako kome pa?e...proba? sve pa odlu?i? koji ti najbolje pa?e i le?i...
jer nije stvar u alatu nego u onome koji ga koristi.. mene je live4 totalno preporodio..cubase me stalno ograni?avao i usporavao ali live mi je tako jednostavno koristiti da nemam nikakve granice vi?e---samo pi?i :D |
ableton za live nastup, sx za sve ostalo...
tracktion je takodje dobar, ali je jos uvek nov i nedovoljno razvijen.. cubase sx ti je najbolji izbor, mislim da mnogi koriste nuendo zato sto vise kosta :roll: i mislim da je prica oko njega suvise naduvana... jedino ako se ne bavis muzikom za film.. anyway, svi pluginovi i vsti su optimizovani za rad u sx-u, tako da je to najbolji izbor.. licno najbrze radim u live-u, ali mu fali pdc (plugin delay compensation).. |
Quote:
Ina?e bio sam oduvek Logic user pa i sad imam neke poludovr?ene projekte u logic-u, pisanje midi-ja i midi editing je i dalje dom kulture sa sve bibliotekom za Steinberg varijantu. Sa druge strane, pro?lo je ve? mnogo vremena, ne da je mrtav na PC-ju nego se ve? skroz le? ohladio, treba i?i dalje, a za seljenje projekata, Steinberg varijanta je najzgodnija... Tja. ?ta se mora nije te?ko. Hteo sam iz principa da probam Samplitude, al sad, jo? samo to mi fali da u?im sve sekvencere redom. :) |
Logic nikad nisam voleo, jer je prekomplikovan i ima one ikonice pored svake trake koje su mi vizuelno odvratne (bile i ostale), mada, najvise ga nevolim zbog toga sto mi je komplikovan. Cubase ili Nuendo, nema nikakve veze u audio produkciji jer imaju ISTI engine. Jedina je razlika sto Nuendo ima bolju podrsku za visekanalni zvuk, pa ako se radi filmska muzika, tu je u prednosti. Ostalo je samo stvar ukusa.
Pro Tools mi se ne dopada kao interface, midi je los i tu mi je negde sa Logicom. O ostalim sekvencerima i ne razmisljam (dok ne moram). Generalno mislim da po pitanju zvuka ili nema razlike, ili je ja ne cujem i da je u pitanju afinitet ka odredjenoj vrsti interfejsa. |
Radim u Cubase koji smatram za najbolji . Radio sam i u Logic koji je takodje odlican program , ali koji se vise ne radi za Pc ( to mu je jedina " mana " ) . Svi programi mogu dosta toga , i vise nego sto ti treba . Ali i svaki ima svoje specificnosti . Neki super - program ne postoji . Sa Sonar sam isto radio i smatram ga dobrim . Sareni interfejs nije ni vrlina ni mana ( po meni ) . Live , Fl ... cu verovatno integrisati u Cubase ( jednog dana ) . Sa njima nemam nekog iskustva .
Sta god da izaberes - napravices DOBAR IZBOR . |
Poceo sam sa Cubase SX...Ali kad sam uporedio Cubase i Nuendo i vidio da nema neke velike razlike,odmah sam presao na Nuendo...oci mi ne podnose sarenilo...Nuendo je dosta zdraviji za oci,a gledajuci to sa tehnicke strane,koliko sam mogao skontati..razlike su minimalne.
Jos kad bi WaveLab napravili u SMB boji...bilo bi dobro. :wink: |
Primetio sam da vecina ljudi na forumu koristi Nuendo i Cubase sx,ili pak Ableton Live 4 rewire-ovan sa nekim od ova dva. Ableton Live 4 je odlican,zaista revolucionaran sekvencer.Hteo sam da vidim bas ako ima korisnika drugih sekvencera "vise" klase (Digital Performer 4,Sonar 4,Logic 7,Pro Tools) da nam kazu zasto preferiraju te sekvencere u odnosu na najrasprostranjeniji(kod nas) Cubase.
DP4 otpada,posto verujem da mozda par ljudi poseduje MOTU hardver,isto vazi i za Logic7(Mac) a i Pro Tools. Ostade samo Sonar 4-cuo sam samo najbolje o njemu.Da li sada ima i VST podrsku a ne samo DXi i da li ga neko koristi? |
kad je samo midi u pitanju, onda cubase vst32. ovaj nuendo i sx su sjebali samo tako po pitanju midija :evil: cak je onaj cubase iz starih atarija prije 20 godina bio puuuno bolji.
a ni u audio domeni se steinberg nije bas proslavi, ali ja se drzin njega od pocetka i ne da mi se ucit nove programe. :? kad bi i presa na drugi sequncer sigurno mi i na njemu nasa milijun nedostataka u odnosu na nuendo. |
Radio sam sa Sonar 4 , ali mi je Sx bolji . U Sonaru mo?e? menjati mesta insert efektima ( kao u Wave Labu ) sto napr. u Cubase ne mozes , a sto bih voleo da imam kao opciju .
|
Quote:
Cisto, kolekcionarstvo... Gle... pade mi jos nesto na um... to cu da postujem u topic-u "razno"... |
Quote:
|
Quote:
|
e bas tako
a ja Logic ne bi menjao ni za sta na svetu :) |
Imas Mac pa koristis ovaj novi,ili krkas staru verziju?
|
Quote:
a to sa premjestanjem pluginova je stvaaarno nedostatak. :? |
Quote:
U Wave Lab mo?e , u Sx ne ?! :banghead: Ima jo? " sitnica " koje bih mogao prigovoriti Cubase - u ( iako radim sa njim ve? 10 godina , sa prekidima ) ; ali ipak je to najbolji izbor ( subjektivan stav ) . EDIT : Mada u mikseru ima ( svakom kanalu pojedina?no ) funkcija " Routing " za koju mi nije jasno ?ta radi . ?ini mi se da ne slu?i ni?emu . A bio sam se taman ponadao . |
E a niko ne pomenu da malo ima i zavisnosti od muzike i vrste rada koji sekvencer da koristis. Recimo Protools za usnimavanje i rad sa semplovima (pure spomenu) Ableton live je jak za elektronsku muziku i tu nema osporavanja dok je Steinberg zlatna sredina iako vise naginje semplovima nego midiju. Sonar mi je mnogo bolji za midi ali ipak koristim Nuendo, navika.
|
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
ja stvarno neznan nista o sonaru i sto oni tamo nazivaju busevima, ali pretpostavjan da je tamo bus sto je u nuendu grupa. u nuendu postoje busevi, a ja ih sa pulsarom otvaram tako da u pulsarovom projektu otvorim takozvane asio sources, a onda u postavkama nuendovog mixera otvorim buseve i svakome dodjelin zeljeni asio source. nuendove buseve onda mogu usmjerit u pulsarov mixer ili van konpjutera, na monitoring, na dodatno procesiranje, i sl. recimo. u pulsarovom projektu otvorim 4 asio sourcea i u nuendu ih podilin na 2 stereo busa. onda mogu send sa kanala poslat u drugi bus (prvi bus je master), pa preko adata ili aes-ebu u vanjski hardwarevski reverb i ponovo preko adata ili aes-ebu vratit procesirani signal u mixer. :roll: mogu otvorit recimo 6 asio sourcea i onda treci bus usmjerit prema pulsarovom reverbu. tu je postupak jos laksi, jer ne treba izlazit i vracat se u konpjuter. samo se send usmjeri na bus, bus izlazi na pulsarov asio source, taj source se spoji na pulsarov reverb. u oba ova slucaja pulsarov i hardwarevski reverb funkcioniraju ko da su dio vst-a i mogu se automatizirat. :roll: naravno busevi se mogu koristit i na druge nacine. preko njih se signal moze odvest i na pulsarov ili hardwarevski kompresor i sl. i sve to radi realtime. :roll: |
Quote:
prvo, interfejs je MNOGO promenjen...do te mere da ce neko ko mrzi 5.5 (primer: ja) zavoleti 7...sada se uz Logic Pro dobijaju svi pluginovi koji postoje pod emagic/apple brandom dok su se ranije odvojeno kupovali...poboljsana automatizacija, gomila sitnijih opcija koje imaju veze sa samim "komforom" pri radu, impuls reverb, novi sintovi/instrumenti, poboljsana exs24 banka, itd... |
Logic je dobar program ( v5.5.1 ) ali nema Send Pre Fader , ?to imaju i Sonar i Cubase . Kakav je mikser u v.7 ?
Cubase ima prili?no bolji mikser u odnosu na Logic 5.5.1 . Mada je i u Logic - u mikser sasvim pristojan . Mikseri Cubase i Sonar su sli?ni ... Ko bira program sa kojim ?e raditi , neka prvo pogleda/ispoba mikser ( subjektivan stav ) . |
Quote:
|
Koristo li neko na forumu Sonar 4 osim Shadyja :?: :wink: :D
|
Quote:
|
Quote:
?ta bi konkretno hteo ? Verovatno da postoji na?in kako to izvesti ... Ako ho?e? da ?uje? samo grupu a da je pri tom signal kanala na 0 , koristi send pre fader ( ne razumem ?ta bi ta?no hteo i zbog ?ega ) . |
Mislim da je najbitnije da je sekvencer koji se koristi stabilan, odnosno da me ne opterecuje misao da posle svakog koraka moram da sacuvam projekat....
Isto tako mislim da je vazno da se opredelis za jedan (eventualno dva) sekvencera i da se u potpunosti posvetis upoznavanju istog. Eksperimentisanje sa 5 seq. je cisto gubljenje vremena (licno iskustvo). Ableton Live + Nuendo + WaveLab p.s. cinjenica da se vecina ljudi na kraju odluci za Nuendo govori sama za sebe... |
Quote:
Ja najvise radim na Pro Toolsima, prvo sto je on ovde (Prag) standard u 90% studija a drugo sto sam na njega navikao i editovanje najbrze radim u njemu.. Drugo, user interface mi jako sedi, nije pretrpan bojama (kao Cubase SX) a vrlo je precizan i pregledan. Nezamara me. Jednostavno kad ga nastartujes, vidis da imas posla sa profi alatkom a ne igrackom.. Treci razlog, sto mi G4 na 1Ghz (dual proc), sa 512MB rama ladno gura Pro Tools LE (32 audio kanala) i sliku u full kvalitetu (PAL 720 x 576) bez ikakvih poteskoca i nikad nemoram nista da mu "budzim" od projekta do projekta da bi radio.. Sto se brzine i efektivnosti rada tice mislim da je i filozofija MACa dosta uticala, jel, na MACu imas jedno dugmence na misu tako da hteo-nehteo,pocnes na tastaturi da koristis sve moguce makroe sto ubrzava editaciju. Imam i PC , na njemu koristim Cubase SX i isto kao vecini korisnika, smetaju mi boje i ceo interface kako je uradjen.. Cubase isto radi i sa videom ali uvek snjim imam neke poteskoce, koji format, koja kompresija da bi mi slika isla na TV. pa jos u full formatu + otvorim 20-30 audio kanala, nekoliko efekata i vec pocinje da se koci... Ali u principu navikao sam i na SX tako da gomilu stvari radim u njemu, vecinom zbog VST instr i ako neradim sa slikom.. U svakom slucaju mislim da je Pro Tools alatka koja drzi monopol i koja je u profesionalnoj sferi nezaobilazna.. (u profesionalnoj sferi nemislim na ko koliko ume i da li je u tome "profi" ili ne, nego da li naplacuje to sto ume) I poslednaj najvaznija stvar za Pro Tools: stabilnost celog sistema! |
Quote:
Program mora? znati " u du?u " . Bez tog znanja - zaboravi posao . Sve ostalo je i relativno i subjektivno . Ali ne i rad sa programom . Tu se neke stvari moraju strogo po?tovati ( subjektivan stav ) . Quote:
|
Ma dosta bi mi bilo da naucim jedan,max 2 sekvencera a kamoli pet :D :lol: Moram priznati da me Shady malo uplasio sa onom njegovom porukom "Ko nije muku mu?io sa Nuendom, ne zna prave vrijednosti Sonara! 8) "
|
Jedan dobar - optimalno .
Ko ne poznaje dovoljno program sa kojim radi , ili ko ne ?eli da se prilagodi na?inu na koji je program osmi?ljen , itekako muku mu?i . I to golemu . :taz: :banghead: :scared: :ljutpc: :jako-lju: |
Ja sam zavoleo Logic u ono vreme kada je na PC-ju postojao samo Cubase 5.1 kao realna alternativa, a logic je bio zaista zakon za njega. Izme?u ostalog jer sam na mom celeru II mogao da otvorim duplo vi?e plug-ova u Logic-u, (to je vi?e puta pominjano, ?ak je pisana peticija kad ih je apple kupio da se kod logica za PC pusti kao open source jer je u pitanju malo remek delo) nego u Cubaseu koji se saplitao ?im mu procesor dodje do 70%, ko?io, svakih malo padao, restart 98-ice posle svakog paljenja i ga?enja. Katastrofa. Engine za sabiranje dno. Navikao sam se i na screen set-ove, mislim da se kod logica to prvo pojavilo, na to kako je osmi?ljen midi da postoje dva aktivna alata umesto jednog, i da svaki alat ima vi?e funkcija, to me i dan danas nervira na cubase-u. Mikser je bio jednostavan i pregledan, a kad sam nakon pola ?uke shvatio gde je ?ta u padaju?em meniju (jer u stvari to je zbunjivalo kod njega ljude, jer je sve u menijima umesto u ikonicama). Jedino je podr?ka za VST instrumente sa vi?e izlaza bila lo?e ura?ena. Generalno sve do SX-2 i track inspektora i jo? nekih stvari, u Cubaseu je uvek trebalo nekoliko klikova za ono ?to je u Logic-u na jedan klik.
Ali dobro, jeste to sve stvar i navike. Ovo je vi?e kao neko osvrtanje ?ta je uticalo na moj izbor tada :) |
Quote:
a mixeru ne znam sta fali... meni je ok :P |
Quote:
Logic je suvi?e jednostavan za moj ukus . Ina?e Logic 5.2 je najstabilnija verzija programa svih vremena ( subjektivan utisak ) . Neki snimci Georgijeva zvu?e kao da su iza?li iz Logica ( malo reklame ) . :D |
All times are GMT +1. The time now is 02:29 PM. |