Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Produkcija - Tehnike (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=95)
-   -   Redosled efekata na kanalu (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=11395)

acaradio 19-05-2005 02:34 PM

Redosled efekata na kanalu

Kada na vokal ubacujete VST-DX efekte dupliranja ili modulacije (chorusi ili flangeri) da li dinamicku obradu na istom kanalu stavljate pre ili posle pomenutog efekta ? (valjda je razumljivo ovo moje zakomplikovano pitanje) :roll:

Color 19-05-2005 02:48 PM

Mislim da sam razumeo tvoje pitanje...

Ja obicno glas obradim prvo EQ pa dinamicki procesor a tek onda sve ostale efekte.. U tvom slucaju bih isao EQ -> compressor -> chorus/flanger.

Ali u principu nema pravila! Slusaj, probaj, svakako ti je finalni zvuk najbitniji..

SandRob 19-05-2005 03:31 PM

mos modulacijske efekte i na send, ali im namisti 100% wet, ko sto ucinis na reverbu ili delayu.

Max 19-05-2005 11:52 PM

Quote:

mos modulacijske efekte i na send, ali im namisti 100% wet, ko sto ucinis na reverbu ili delayu.
Sto se tice chorusa i slicnih modulacionih efekata , to ti je moja naaajtoplija preporuka

Pozdrav

OFF 20-05-2005 12:20 AM

@Max. Sandro
Dajte neke uopstene preporuke o redosledu efekata, bar za neke tipicne slucajeve, kako za inserte, tako i za sendove
Ono cega se ja pridrzavam - uvek prvo Delay pa Rev na sendovima i uvek prvo EQ pa compres na insertima. Je l' to OK?
Hvala

Max 20-05-2005 12:29 AM

Za sendove ti je sve jedno jer su returnovi posebni kanali ..... sto se ovog drugog tice kako hoces zavisi za sta ti treba ......

Pozdrav

MD 20-05-2005 12:30 AM

Quote:

Ono cega se ja pridrzavam - uvek prvo Delay pa Rev na sendovima i uvek prvo EQ pa compres na insertima. Je l' to OK?
Po nekoj osnovnoj logici , barem po meni, trebalo bi prvo srediti boju, zna?i eq npr, zatim dinamiku, kompresija zna?i, pa onda modulacijske.
Pretpostavljam kori?tenje kompresor/limitera pri samom snimanju.

Reverb bi zasigurno trebao do?i zadnji u lancu za tretiranje instrumenta.
To ako ti slu?i za pozicioniranje instrumenata u snimci, dalje/ bli?e..
Barem za neki prirodan zvuk kakav meni pa?e,tojest ja tako radim a ako netko voli eksperimente mo?e kako ho?e stavljati a i ovisi za ?to treba .. :lol:

A opet ako o?e? samo na delay staviti filter ili eq, ili jaku kompresiju na reverb ili phaser, ma... kreativnost je jedina granica pretpostavljam :lol:

acaradio 20-05-2005 07:40 AM

Hvala na odgovorima :)

Color 20-05-2005 08:18 AM

Quote:

Mislim da ova tehnologija usnimljavanja iziskuje mnogo, mnogo iskustva.. Nesto bas i ne praktikujem bilo sta stavljati na kanal dok ga usnimavam. Ako nemas analogni kompresor (lampa ili tranzistor,nije bitno) ispred konvertera, nevredi ti stavljati SW kompresor umesto njega. S analognim ustvari samo postizes lepsi odnos signal/sum na ulazu u karticu. SW ti to nece odraditi a ako ga lose namestis mozes jos i spaliti snimak. Neisplati se rizikovati, sa SW kompresorom ces mnogo bolje raditi kad vec imas snimljen materijal.. E sad ima i druga strana price, da nekim pevacima odgovara da se cuju vec kompresovani, sigurniji su i smeliji... Al to moze i drugim putem da se resi (kompresujes samo njemu u slusalice a snimas cisto).

Quote:

Reverb bi zasigurno trebao doזi zadnji u lancu za tretiranje instrumenta.
Moze i nemora... Reverb sam po sebi veoma utice na boju!

MD 20-05-2005 12:26 PM

Quote:

Originally Posted by Color
Quote:

Mislim da ova tehnologija usnimljavanja iziskuje mnogo, mnogo iskustva.. Nesto bas i ne praktikujem bilo sta stavljati na kanal dok ga usnimavam. Ako nemas analogni kompresor (lampa ili tranzistor,nije bitno) ispred konvertera, nevredi ti stavljati SW kompresor umesto njega. S analognim ustvari samo postizes lepsi odnos signal/sum na ulazu u karticu. SW ti to nece odraditi a ako ga lose namestis mozes jos i spaliti snimak. Neisplati se rizikovati, sa SW kompresorom ces mnogo bolje raditi kad vec imas snimljen materijal.. E sad ima i druga strana price, da nekim pevacima odgovara da se cuju vec kompresovani, sigurniji su i smeliji... Al to moze i drugim putem da se resi (kompresujes samo njemu u slusalice a snimas cisto).

Quote:

Reverb bi zasigurno trebao doזi zadnji u lancu za tretiranje instrumenta.
Moze i nemora... Reverb sam po sebi veoma utice na boju!

Za upotrebu kompresora il limitera:

Nisam mislio na jaku upotrebu, tako da to bude finalizirano, ni govora.
Govorim samo za eventualno sprije?avanje clippinga.
To je prvenstvena namjena.
A ako ima? lo?eg pjeva?a, da malo izjedna?i sve to skupa.

Naravno minimalna upotreba, jer kome treba snimljen skroz kompresiran vokal koji se ne mo?e naknadno sre?ivati ili ?um? :?
Krivo si shvatio ?to sam htio re?i :wink:

Istina reverb utje?e na boju, ali ja ga koristim za odredjivanje pozicije zato sam i rekao "zvuk kakav meni pa?e,tojest ja tako radim", a za bojanje radije koristim manji delay.
Vjerovatno cilja? na manje room reverbe u smislu dobijanja malo ve?e prostornosti recimo ,noga, dobo? itd..

Color 20-05-2005 12:34 PM

MD:
Quote:

Naravno minimalna upotreba, jer kome treba snimljen skroz kompresiran vokal koji se ne mo?e naknadno sre?ivati ili ?um?
Ma pusti...nebi verovao sta sve ljudi rade :wink:

milosjeftic 20-05-2005 02:56 PM

Quote:

Originally Posted by MD
Reverb bi zasigurno trebao do?i zadnji u lancu za tretiranje instrumenta.
:lol:

Po meni poenta je kompresovati reverb da bi licio na nesto . Mada moze i tako , kao sto si napisao . Probaj .

idekius 20-05-2005 06:08 PM

Quote:

Originally Posted by milosjeftic

Po meni poenta je kompresovati reverb da bi licio na nesto . Mada moze i tako , kao sto si napisao . Probaj .

'Bem ti taj reverb koga moras da kompresujes da bi licio na nesto :roll:

milosjeftic 20-05-2005 08:29 PM

Ipak ovo je moj subjektivni utisak . Ako tebi bolje zvuci drugacije , u redu . Bar u umetnosti je sve relativno : moze ovako a moze i onako . Zato je dobro da ima sto vise misljenja i iskustava .

Nisam se usrecio sa softverom do sad . Onaj R66 je solidan . Nikako da nabavim Kontakt 2 ( radim sa Kon. 1.5 ) pa da isprobam njegove impulse . Za njih mislim da bi trebali biti najbolji/najupotrebljiviji .

acaradio 20-05-2005 10:18 PM

Reverb pa posle toga compressor (na kanalu) ? Au, to sam probao, uvek upropasti stvar....mada, mozda se uz igrariju sa attackom i releaseom na compressoru napravi nesto sto mi bi moglo da bude dobra fora, ali generalno - do sada mi je uvek zvucalo bljak

MD 21-05-2005 02:52 AM

Quote:

Ma ne znam, po meni kompresiranje reverba ba? i nema veze sa prirodnom jekom . :? :roll:
Mo?da ako te?i? eksperimentiranju... :wink:

lesha 21-05-2005 03:00 AM

sto napadate coveka??
pustite ga da kaze..... on zna bolje od nas...

milosjeftic 21-05-2005 02:47 PM

Quote:

Originally Posted by MD
Quote:

Ma ne znam, po meni kompresiranje reverba ba? i nema veze sa prirodnom jekom . :? :roll:
Mo?da ako te?i? eksperimentiranju... :wink:

Radis/koristis ono sto ti dobro zvuci . Ako ti kompresovan reverb negde zazvuci dobro , upotrebi ga . Ako ne , nemoj . Ja koristim i jedno i drugo . Sve je dozvoljeno . Pravila nema . Pusti teoriju , jedino je vazno kako se kad sta pokaze u praksi .

Nemoj nikada misliti da ja osporavam tvoj nacin rada . Samo kazem sta je meni u mom radu bolje .

Sto duze radim koristim sve manje efekata . Kompresor vise skoro i da ne koristim u miksu . Reverb : 1- 2 senda . Eq sam koristio na svakom kanalu . Danas cu isprobati svoju novu teoriju na delu , ako bude onako kako predpostavljam , ubuduce u miksu mi nece trebati bar polovina Eq od broja koji sada koristim .

Max 21-05-2005 09:55 PM

Samo napred ....radi i probaj .... samo pazi pri komprimovanju reverba koji nije previse kvalitetan ( a ni jedan native bas nije .... ) ti smanjujes dinamiku izmedju pocetka reverba i repa , sto znaci da pojacavas rep koji je najslabija tacka svakog reverba koji nije Hi end a narocito TC native koji ti koristi ima uzasan rep ..... Tako da bolje da jednostavno malo pojacas return

Inace nije beuobicajeno da se stavlja chorus ili nesto tako iza reverba .... postoji jos par trikova pa ko je zainteresovan neka pita

Pozdrav

milosjeftic 21-05-2005 10:22 PM

Max , hvala na odgovoru . Da li si probao R66 ?

MD 22-05-2005 12:39 AM

Quote:

Ako ti kompresovan reverb negde zazvuci dobro , upotrebi ga .

Evo danas sam ba? malo eksperimentirao sa onim gdje mislim da kompresirani reverb mo?e imati ja?i u?inak.

Dobro poslu?i kod perkusija,glomaznih timpana npr, daje grandioznost i veli?inu, ja?u impresiju udarca i basa, teatralnost..

Ali kao ?to re?e Max, mislim da bi trebalo to primjenjivati na nekoj kvalitetnoj spravi, ovako kad digne tail slabijeg reverba, pomalo zvu?i jeftino sve skupa.

Quote:

Inace nije beuobicajeno da se stavlja chorus ili nesto tako iza reverba .... postoji jos par trikova pa ko je zainteresovan neka pita
Samo ti pri?aj ako ima? volje, slu?am-o te :wink:

SandRob 22-05-2005 08:53 AM

Quote:

Originally Posted by idekius
Quote:

'Bem ti taj reverb koga moras da kompresujes da bi licio na nesto :roll:

ja bi prije reka da ce takav reverb licit na 'nista', jer ko sto je max reka sjebat ces mu decay, ali kompresiranje delaya itekako moze imat smisla.

ima jedna caka koju nikad nisan koristi u praksi, ali mozda moze bit korisna. recimo, umisto da se koristi fx kanal, otvori se grupa i u nju se zbici send efekt. takva grupa se koristi na potpuno isti nacin ko fx channel, samo sto grupa omogucava daljni send u slijedeci aux.
eto, ako neko zeli fx slat ponovo u send, ovo je rjesenje. :roll:

milosjeftic 23-05-2005 10:14 AM

Quote:

Originally Posted by acaradio
Reverb pa posle toga compressor (na kanalu) ? Au, to sam probao, uvek upropasti stvar....mada, mozda se uz igrariju sa attackom i releaseom na compressoru napravi nesto sto mi bi moglo da bude dobra fora, ali generalno - do sada mi je uvek zvucalo bljak

Kompresore u miksu izbegavam gde god mogu . Tako da ih uglavnom i nemam . Iz razloga sto mi u masteringu najbolje izlazi nekompresovan miks ( ?itaj : ne znam druga?ije da radim ) . Zato sam tako i napisao . ?ini mi se da dobijem kompresovan reverb koji ne zvu?i lo?e/prihvtljiv je ( po mom subjektivnom sudu ) .

Mo?es gledati i ovako :
1. u miksu se koristi reverb
2. u masteringu se kompresuje mix

Dakle , kompresovani reverb je nesto s ?im treba ra?unati ( svidelo nam se to ili ne ) .

Naravno , sve do sad iznete primedbe u vezi kompresovanog reverba stoje/uva?avam ih .

idekius 23-05-2005 01:03 PM

Milose, naglasi molim te ljudima da je to tvoj licni stav, da te neko ne bi shvatio zdravo za gotovo. Ipak, ovde ima pocetnika i vrlo je bitno da im se ne kaze nista nista sto je diskutabilno. Zamisli sta bi se desilo da neko krene poucen tvojim postom da tvrdi da se kompresor ne koristi u mix-u.

Gde si to naucio? Na Rumskom.

Mislim, sve je u redu, ali nemoj nista da tvrdis... Ja recimo nikada u zivotu ne bih pustio glas, bass gitaru i bubanj bez kompresora, ali necu da kazem "to se tako radi" i da savetujem druge da rade isto, vec cu da kazem da ja tako radim...

@ Milos "2. u masteringu se kompresuje mix
Dakle , kompresovani reverb je nesto s ?im treba ra?unati ( svidelo nam se to ili ne )."

Ispravi me ako gresim, ali ovo moze da bude tacno samo u slucaju da ti napanjis kompresor u masteringu na 20:1 i stavis nizak trashold. Ako ides sa kompresijom recimo 1,5:1, nece biti da je bas tako...

milosjeftic 23-05-2005 02:25 PM

Quote:

Milose, naglasi molim te ljudima da je to tvoj licni stav, da te neko ne bi shvatio zdravo za gotovo.

Ja stalno nagla?avam da je sve ?to ka?em subjektivni stav . Podrazumevam da je sva?iji stav subjektivan .

Quote:

Ipak, ovde ima pocetnika i vrlo je bitno da im se ne kaze nista nista sto je diskutabilno. Zamisli sta bi se desilo da neko krene poucen tvojim postom da tvrdi da se kompresor ne koristi u mix-u.

Nisam to tvrdio . Rekao sam da kompresor treba koristiti tamo gde postoji potreba za njegovom upotrebom . Ako nema potrebe , ne treba . Najjednostavniji na?in za uni?titi miks je natrpati gomilu kompresora i gde treba i gde ne treba . Sa takvima alatom ( subjektivan stav ) treba postupati blago/oprezno . Isto tako i sa revrbom i EQ ( subjektivan stav ) .

Quote:

Gde si to naucio? Na Rumskom.

Ne . Isprobao sam milion kombinacija i ova je odgovaraju?a ( za sad ) .

Quote:

Mislim, sve je u redu, ali nemoj nista da tvrdis... Ja recimo nikada u zivotu ne bih pustio glas, bass gitaru i bubanj bez kompresora, ali necu da kazem "to se tako radi" i da savetujem druge da rade isto, vec cu da kazem da ja tako radim...

Ne tvrdim , kao sto sam ve? rekao . Ako kompresor treba - Ok.

Ako ne treba , ne treba ga stavljati na kanal " jer se kompresor koristi u miksu " .

Ja neke stvari (pre)nagla?avam , da bi skrenuo pa?nju na njih - jer mislim da su korisne , ako me dobronamerno shvat?/te . Uzgred , ?ivi instrumenti su jedno , upisan midi ili neki lup su drugo . Najve?i broj ljudi radi sa ovim drugim jer nema uslova za ne?to vi?e . Ja takodje . A toliko sam puta ?uo grozno prekompresovan miks da smatram da je bolje po?etnicima da kompresor koriste manje nego ?to bi trebalo , nego previ?e i bez ideje za?to to rade .

Quote:

@ Milos "2. u masteringu se kompresuje mix
Dakle , kompresovani reverb je nesto s ?im treba ra?unati ( svidelo nam se to ili ne )."

Ispravi me ako gresim, ali ovo moze da bude tacno samo u slucaju da ti napanjis kompresor u masteringu na 20:1 i stavis nizak trashold. Ako ides sa kompresijom recimo 1,5:1, nece biti da je bas tako...

Imam utisak da ti pod " kompresovanim reverbom " podrazumeva? ono ?to bi ja podrazumevao pod " prekompresovanim reverbom " . Razlika je u terminima , nisi me dobro razumeo . Ja ne kompresujem u masteringu vi?e od 1,4 : 1 . Zna?i jo? manje . Obi?no se posle mastera sve ?uje mnogo prostornije ( ne znam stru?an izraz ) . Reverb se ?uje normalno , onoliko koliko si ga podesio u miksu . U stvari , koliko se ?uje na ( svakom ) instrumentu kad ga slu?a? solo ( u miksu ) . Sav reverb i svi detalji na svim instrumentima se ?uju jasno kao dan . Ali tek posle kompresije ( ve? na 1,2 : 1 po?inje sve da izlazi ) . Nema izobli?enja .

MD 23-05-2005 03:36 PM

Quote:

Uzgred , ?ivi instrumenti su jedno , upisan midi ili neki lup su drugo
U ovom slu?aju te ?ak i shva?am donekle :). Mislim, ako ne snima? ni?ta ?ivo nego koristi? ve? dinami?ki sredjenje zvukove il elektroniku isklju?ivo.
Ali ja osobno bi se i tu poigrao kompresijom :wink:

milosjeftic 23-05-2005 05:01 PM

Quote:

Originally Posted by MD
Quote:

U ovom slu?aju te ?ak i shva?am donekle :). Mislim, ako ne snima? ni?ta ?ivo nego koristi? ve? dinami?ki sredjenje zvukove il elektroniku isklju?ivo.

To i ?inim , ali umereno . Eksperimentisao sam dosta sa kompresorima i volim da radim sa njima . Imam ?itav " arsenal " onih za koje mislim da mogu da poslu?e ( TC , Golden , Sonalksis , Sinus , Compressor x , Trackplug , Timeworks mastering compressor i 2- 3 Multibanda ) . Ali sto je mix " produciraniji " manje mogu ( ?itaj : znam ) da uradim u postu . Kakva su tvoja iskustva ?

MD 23-05-2005 05:28 PM

Quote:

Quote:

Originally Posted by MD
Quote:

To i ?inim , ali umereno . Eksperimentisao sam dosta sa kompresorima i volim da radim sa njima . Imam ?itav " arsenal " onih za koje mislim da mogu da poslu?e ( TC , Golden , Sonalksis , Sinus , Compressor x , Trackplug , Timeworks mastering compressor i 2- 3 Multibanda ) . Ali sto je mix " produciraniji " manje mogu ( ?itaj : znam ) da uradim u postu . Kakva su tvoja iskustva ?

Iskustva su: bez kompresije ne ide!:) :) :)
Stavljam ih na bas sve kanale, osim vsti-ja il samplera nekog instrumenta gdje smatram da ne treba kompresija jer su ve? dinami?ki definirani, a i kompresor ih ba? ne boja previ?e...
Bas gitaru, el.gitare,akusticne, vokale, bubanj, sve mi je to nezamislivo bez kompresije..

Po meni dobra upotreba kompresora u miksu mo?e drasti?no pobolj?ati stvari i odvesti sve skupa na jedan vi?i nivo..
Iz mog iskustva barem..

:wink:

milosjeftic 24-05-2005 04:19 PM

MD , koje kompresore koristi? ? Koje efekte ( Eq , reverb ... ) ? ( Napr. Waves , Elemental , Voxengo ... )

Max , zanimaju me jo? dve stvari u vezi sa Eq :

1. Koji je po tvom ukusu najbolji Eq sa nezavisnim pode?avanjem levog i desnog kanala ?

2. Koji je najbolji neutralni Eq ( ako se to tako ka?e - da ne dodaje ni?ta svoje/svoju boju , samo da poja?a ili odse?e frekvenciju ) .

Max 25-05-2005 08:44 AM

1. Elemental Audio Eqium

2. Elemental Audio Eqium .... za oduzimanje.....

Dodavanje je u mom slucaju vrlo siroka kategorija ..... ne postoji " taj " eq .... zavisi sta hoces da postignes ....

Pozdrav

milosjeftic 25-05-2005 02:32 PM

Quote:

Originally Posted by Max
zavisi sta hoces da postignes ....

U postu postane ( i suvi?e ) o?igledno ?ta se radilo u /sa miksom . Neki Eq koji previ?e " boji " u miksu je nepo?eljan ( osim ako ba? ho?u takav , na nekom kanalu ) . Ho?u da uradi samo to ?to treba da uradi ( dse?e/poja?a frek. - bez da unosi ne?to svoje ) . Da bih u postu imao odre?ene ruke .

U vezi sa Voxengo Harmoni Eq ( koji si bio preporu?io , a na koji sam imao primedbu ) . Promenio sam mi?ljenje . Mo?e da uradi odli?an posao u masteringu ( nije mi se bio svideo kad sam ga prvi put ?uo ) . Curve ba? i ne , ali za poneki detalj u miksu mo?e ( jednog dana ) da poslu?i ...

Od gomile Voxengo efekata da li mo?e? da preporu?i? jo? ne?to ?

Mo?e? li da nam otkrije? set plaginova koje koristi? ?

MD 25-05-2005 11:22 PM

Quote:

MD , koje kompresore koristi? ? Koje efekte ( Eq , reverb ... ) ? ( Napr. Waves , Elemental , Voxengo ... )
A evo dragi su mi od kompresora kjaerhus i sonalksis u zadnje vrijeme, mo?e i NF blue tubes..,eq:voxengo harmony, i obican wavesov q10 za stereo, kjaerhus....,reverb: dok radim ugrubo stavljam obican iz cubasea sx-a, a kada sve treba finalizirati radim u zadnje vrijeme puno sa IR1 i impulsima, lexicon npr, nije lo? ni spinaudio roomverb, ali mi nije masan, pretanak mi je, bez dobre boje...?to se tice chorusa, flangera, i ostalog sve vi?e razmi?ljam da ih vucem sa hardverske sprave, kao i delay koji za sada koristim ili iz cubasea,waves ili iz AF paketa od voxenga ako ocu boju....
Gotovo uvijek koristim stvari poput, sonic maximisera,warmifiera, simulacija lampi. jer daju odredjenu "masu" snimci po mom mi?ljenju.

Ma koristim sve ?to dode ruke ako pa?e u tom trenutku, ne ravnam se po onome "rekla kazala", netko sa free plug inom mo?e dobiti bolje rezultate nego netko za nekim od 500 Eura...
Cuo sam radove(u stilu glazbe koji radim, a to je metal). radjene na SSL-u, lexiconima,avalonima, najboljim spravama u mo?da najjacem studiju na ovom dijelu balkana,ra?en od profesionalaca koji su dr?ali lekcije po forumima, pa na kraju zvuce----Jad i bijeda.

:lol: :lol: :lol: :lol:

zvincic 25-05-2005 11:38 PM

Quote:

Originally Posted by MD
Cuo sam radove(u stilu glazbe koji radim, a to je metal). radjene na SSL-u, lexiconima,avalonima, najboljim spravama u mo?da najjacem studiju na ovom dijelu balkana,ra?en od profesionalaca koji su dr?ali lekcije po forumima, pa na kraju zvuce----Jad i bijeda.

XY?

:lol: :lol: :lol:

MD 25-05-2005 11:42 PM

Quote:

Originally Posted by zvincic
Quote:

Originally Posted by MD

XY?

:lol: :lol: :lol:

Heheh bilo bi dobro i ljudski kad bi editirao tu poruku i stavio XY umjesto toga :) , ne?emo o imenima, nismo babe pa da pljujemo po forumima :wink:

zvincic 25-05-2005 11:44 PM

Quote:

Originally Posted by MD
Heheh bilo bi dobro i ljudski kad bi editirao tu poruku i stavio XY umjeto ta dva slova :) , ne?emo o imenima, nismo babe pa da pljujemo po forumima :wink:

dakle ipak je :lol:

evo, editirao sam....sredi i ti quote u svom postu i sve 5 :wink:

MD 25-05-2005 11:50 PM

Quote:

Meni osobno zvu?i, to daleko ispod o?ekivanja i opreme koja je kori?tena.

Ne znam jesi li ?uo taj materijal?Kakvo je tvoje mi?ljenje?

Ina?e sad stvari ve? bolje stoje i zvu?e kod tog producenta, i to na 100 puta goroj opremi.
Zna?i znanje je ipak presudno a ne oprema.

zvincic 25-05-2005 11:52 PM

Quote:

Originally Posted by MD
Quote:

Meni osobno zvu?i, to daleko ispod o?ekivanja i opreme koja je kori?tena.

Ne znam jesi li ?uo taj materijal?Kakvo je tvoje mi?ljenje?

Ina?e sad stvari ve? bolje stoje i zvu?e kod tog producenta, i to na 100 puta goroj opremi.
Zna?i znanje je ipak presudno a ne oprema.

cuo sam....i nakon svih onih rijeci moja reakcija je bila: ovo je neka sala?

d?aba vrhunska oprema ako je nema tko iskoristiti ;)

Mogli 04-06-2005 02:21 AM

Quote:

Originally Posted by MD

Jesi li cuo za bend Pergament iz Novog Sada?

MD 07-06-2005 01:11 PM

Quote:

Originally Posted by Mogli
Quote:

Originally Posted by MD

Jesi li cuo za bend Pergament iz Novog Sada?

Daaavno, sje?am ih se iz Hard metal (ako se dobro sje?am imena)magazina prije raspada Juge.
Nisam ih nikad ?uo, ali tad su bili dosta eksponirani uz annathemu, bloodbath, demoniac, heller i sve te yu bandove.....

?to su dobri??

All times are GMT +1. The time now is 10:08 AM.