![]() |
Redosled efekata na kanalu
Kada na vokal ubacujete VST-DX efekte dupliranja ili modulacije (chorusi ili flangeri) da li dinamicku obradu na istom kanalu stavljate pre ili posle pomenutog efekta ? (valjda je razumljivo ovo moje zakomplikovano pitanje) :roll:
|
Mislim da sam razumeo tvoje pitanje...
Ja obicno glas obradim prvo EQ pa dinamicki procesor a tek onda sve ostale efekte.. U tvom slucaju bih isao EQ -> compressor -> chorus/flanger. Ali u principu nema pravila! Slusaj, probaj, svakako ti je finalni zvuk najbitniji.. |
mos modulacijske efekte i na send, ali im namisti 100% wet, ko sto ucinis na reverbu ili delayu.
|
Quote:
Pozdrav |
@Max. Sandro
Dajte neke uopstene preporuke o redosledu efekata, bar za neke tipicne slucajeve, kako za inserte, tako i za sendove Ono cega se ja pridrzavam - uvek prvo Delay pa Rev na sendovima i uvek prvo EQ pa compres na insertima. Je l' to OK? Hvala |
Za sendove ti je sve jedno jer su returnovi posebni kanali ..... sto se ovog drugog tice kako hoces zavisi za sta ti treba ......
Pozdrav |
Quote:
Pretpostavljam kori?tenje kompresor/limitera pri samom snimanju. Reverb bi zasigurno trebao do?i zadnji u lancu za tretiranje instrumenta. To ako ti slu?i za pozicioniranje instrumenata u snimci, dalje/ bli?e.. Barem za neki prirodan zvuk kakav meni pa?e,tojest ja tako radim a ako netko voli eksperimente mo?e kako ho?e stavljati a i ovisi za ?to treba .. :lol: A opet ako o?e? samo na delay staviti filter ili eq, ili jaku kompresiju na reverb ili phaser, ma... kreativnost je jedina granica pretpostavljam :lol: |
Hvala na odgovorima :)
|
Quote:
Quote:
|
Quote:
Nisam mislio na jaku upotrebu, tako da to bude finalizirano, ni govora. Govorim samo za eventualno sprije?avanje clippinga. To je prvenstvena namjena. A ako ima? lo?eg pjeva?a, da malo izjedna?i sve to skupa. Naravno minimalna upotreba, jer kome treba snimljen skroz kompresiran vokal koji se ne mo?e naknadno sre?ivati ili ?um? :? Krivo si shvatio ?to sam htio re?i :wink: Istina reverb utje?e na boju, ali ja ga koristim za odredjivanje pozicije zato sam i rekao "zvuk kakav meni pa?e,tojest ja tako radim", a za bojanje radije koristim manji delay. Vjerovatno cilja? na manje room reverbe u smislu dobijanja malo ve?e prostornosti recimo ,noga, dobo? itd.. |
MD:
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
Ipak ovo je moj subjektivni utisak . Ako tebi bolje zvuci drugacije , u redu . Bar u umetnosti je sve relativno : moze ovako a moze i onako . Zato je dobro da ima sto vise misljenja i iskustava .
Nisam se usrecio sa softverom do sad . Onaj R66 je solidan . Nikako da nabavim Kontakt 2 ( radim sa Kon. 1.5 ) pa da isprobam njegove impulse . Za njih mislim da bi trebali biti najbolji/najupotrebljiviji . |
Reverb pa posle toga compressor (na kanalu) ? Au, to sam probao, uvek upropasti stvar....mada, mozda se uz igrariju sa attackom i releaseom na compressoru napravi nesto sto mi bi moglo da bude dobra fora, ali generalno - do sada mi je uvek zvucalo bljak
|
Quote:
Mo?da ako te?i? eksperimentiranju... :wink: |
sto napadate coveka??
pustite ga da kaze..... on zna bolje od nas... |
Quote:
Nemoj nikada misliti da ja osporavam tvoj nacin rada . Samo kazem sta je meni u mom radu bolje . Sto duze radim koristim sve manje efekata . Kompresor vise skoro i da ne koristim u miksu . Reverb : 1- 2 senda . Eq sam koristio na svakom kanalu . Danas cu isprobati svoju novu teoriju na delu , ako bude onako kako predpostavljam , ubuduce u miksu mi nece trebati bar polovina Eq od broja koji sada koristim . |
Samo napred ....radi i probaj .... samo pazi pri komprimovanju reverba koji nije previse kvalitetan ( a ni jedan native bas nije .... ) ti smanjujes dinamiku izmedju pocetka reverba i repa , sto znaci da pojacavas rep koji je najslabija tacka svakog reverba koji nije Hi end a narocito TC native koji ti koristi ima uzasan rep ..... Tako da bolje da jednostavno malo pojacas return
Inace nije beuobicajeno da se stavlja chorus ili nesto tako iza reverba .... postoji jos par trikova pa ko je zainteresovan neka pita Pozdrav |
Max , hvala na odgovoru . Da li si probao R66 ?
|
Quote:
Dobro poslu?i kod perkusija,glomaznih timpana npr, daje grandioznost i veli?inu, ja?u impresiju udarca i basa, teatralnost.. Ali kao ?to re?e Max, mislim da bi trebalo to primjenjivati na nekoj kvalitetnoj spravi, ovako kad digne tail slabijeg reverba, pomalo zvu?i jeftino sve skupa. Quote:
|
Quote:
ima jedna caka koju nikad nisan koristi u praksi, ali mozda moze bit korisna. recimo, umisto da se koristi fx kanal, otvori se grupa i u nju se zbici send efekt. takva grupa se koristi na potpuno isti nacin ko fx channel, samo sto grupa omogucava daljni send u slijedeci aux. eto, ako neko zeli fx slat ponovo u send, ovo je rjesenje. :roll: |
Quote:
Mo?es gledati i ovako : 1. u miksu se koristi reverb 2. u masteringu se kompresuje mix ___________________________________ Dakle , kompresovani reverb je nesto s ?im treba ra?unati ( svidelo nam se to ili ne ) . Naravno , sve do sad iznete primedbe u vezi kompresovanog reverba stoje/uva?avam ih . |
Milose, naglasi molim te ljudima da je to tvoj licni stav, da te neko ne bi shvatio zdravo za gotovo. Ipak, ovde ima pocetnika i vrlo je bitno da im se ne kaze nista nista sto je diskutabilno. Zamisli sta bi se desilo da neko krene poucen tvojim postom da tvrdi da se kompresor ne koristi u mix-u.
Gde si to naucio? Na Rumskom. Mislim, sve je u redu, ali nemoj nista da tvrdis... Ja recimo nikada u zivotu ne bih pustio glas, bass gitaru i bubanj bez kompresora, ali necu da kazem "to se tako radi" i da savetujem druge da rade isto, vec cu da kazem da ja tako radim... @ Milos "2. u masteringu se kompresuje mix Dakle , kompresovani reverb je nesto s ?im treba ra?unati ( svidelo nam se to ili ne )." Ispravi me ako gresim, ali ovo moze da bude tacno samo u slucaju da ti napanjis kompresor u masteringu na 20:1 i stavis nizak trashold. Ako ides sa kompresijom recimo 1,5:1, nece biti da je bas tako... |
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Ako ne treba , ne treba ga stavljati na kanal " jer se kompresor koristi u miksu " . Ja neke stvari (pre)nagla?avam , da bi skrenuo pa?nju na njih - jer mislim da su korisne , ako me dobronamerno shvat?/te . Uzgred , ?ivi instrumenti su jedno , upisan midi ili neki lup su drugo . Najve?i broj ljudi radi sa ovim drugim jer nema uslova za ne?to vi?e . Ja takodje . A toliko sam puta ?uo grozno prekompresovan miks da smatram da je bolje po?etnicima da kompresor koriste manje nego ?to bi trebalo , nego previ?e i bez ideje za?to to rade . Quote:
|
Quote:
Ali ja osobno bi se i tu poigrao kompresijom :wink: |
Quote:
|
Quote:
Stavljam ih na bas sve kanale, osim vsti-ja il samplera nekog instrumenta gdje smatram da ne treba kompresija jer su ve? dinami?ki definirani, a i kompresor ih ba? ne boja previ?e... Bas gitaru, el.gitare,akusticne, vokale, bubanj, sve mi je to nezamislivo bez kompresije.. Po meni dobra upotreba kompresora u miksu mo?e drasti?no pobolj?ati stvari i odvesti sve skupa na jedan vi?i nivo.. Iz mog iskustva barem.. :wink: |
MD , koje kompresore koristi? ? Koje efekte ( Eq , reverb ... ) ? ( Napr. Waves , Elemental , Voxengo ... )
Max , zanimaju me jo? dve stvari u vezi sa Eq : 1. Koji je po tvom ukusu najbolji Eq sa nezavisnim pode?avanjem levog i desnog kanala ? 2. Koji je najbolji neutralni Eq ( ako se to tako ka?e - da ne dodaje ni?ta svoje/svoju boju , samo da poja?a ili odse?e frekvenciju ) . |
1. Elemental Audio Eqium
2. Elemental Audio Eqium .... za oduzimanje..... Dodavanje je u mom slucaju vrlo siroka kategorija ..... ne postoji " taj " eq .... zavisi sta hoces da postignes .... Pozdrav |
Quote:
U vezi sa Voxengo Harmoni Eq ( koji si bio preporu?io , a na koji sam imao primedbu ) . Promenio sam mi?ljenje . Mo?e da uradi odli?an posao u masteringu ( nije mi se bio svideo kad sam ga prvi put ?uo ) . Curve ba? i ne , ali za poneki detalj u miksu mo?e ( jednog dana ) da poslu?i ... Od gomile Voxengo efekata da li mo?e? da preporu?i? jo? ne?to ? Mo?e? li da nam otkrije? set plaginova koje koristi? ? |
Quote:
Gotovo uvijek koristim stvari poput, sonic maximisera,warmifiera, simulacija lampi. jer daju odredjenu "masu" snimci po mom mi?ljenju. Ma koristim sve ?to dode ruke ako pa?e u tom trenutku, ne ravnam se po onome "rekla kazala", netko sa free plug inom mo?e dobiti bolje rezultate nego netko za nekim od 500 Eura... Cuo sam radove(u stilu glazbe koji radim, a to je metal). radjene na SSL-u, lexiconima,avalonima, najboljim spravama u mo?da najjacem studiju na ovom dijelu balkana,ra?en od profesionalaca koji su dr?ali lekcije po forumima, pa na kraju zvuce----Jad i bijeda. :lol: :lol: :lol: :lol: |
Quote:
:lol: :lol: :lol: |
Quote:
|
Quote:
evo, editirao sam....sredi i ti quote u svom postu i sve 5 :wink: |
Quote:
Ne znam jesi li ?uo taj materijal?Kakvo je tvoje mi?ljenje? Ina?e sad stvari ve? bolje stoje i zvu?e kod tog producenta, i to na 100 puta goroj opremi. Zna?i znanje je ipak presudno a ne oprema. |
Quote:
d?aba vrhunska oprema ako je nema tko iskoristiti ;) |
Quote:
|
Quote:
Nisam ih nikad ?uo, ali tad su bili dosta eksponirani uz annathemu, bloodbath, demoniac, heller i sve te yu bandove..... ?to su dobri?? |
All times are GMT +1. The time now is 10:08 AM. |