Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Ostali muzički instrumenti i studijska oprema (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=85)
-   -   Mikrofoni za studijsko snimanje bubnjeva? (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=37383)

igormink 25-03-2011 09:03 PM

Re: Mikrofoni za studijsko snimanje bubnjeva?

Evo da i ja malo doprinesem temi sa snimkom. Bubanj je snimljen prethodno spomenutom Glyn Johns tehnikom, 2 OH, sner i kick mikrofon. OH idu u lampa?ke preampove, pa u Soundcraft, a kick i sner idu direktno u Soundcraftove preampove. Na mikseru su poga?eni svi EQ-i, nema kompresije, nema ni?ega, dakle samo ?isti zvuk iz mikrofona. Snimano direkt u Studer c37 magnetofn, pa preba?eno na komp. Ima malo ?uma jer nisu svi elektroliti promijenjeni u Studeru, a ipak se i o traci radi :)
Izvedba je bezveze, ideja je da se malo ?uje zvuk, a jako bi koristila promjena opni, ali kaj je tu je. Kit je dosta mali, ima samo jedan prelaz i crash/ride ?inelu. Radi se o Rogers bubnju s kraja 60ih.
Volio bi ?uti neke komentare, da vidim ?to bi se dalo pobolj?ati. Na nekim mjestima smo malo prejako u?li na traku, ali tek u?imo, nije stra?no :)

http://www.box.net/shared/j2pz46goox

http://www.box.net/shared/rfm580xpq0

darkstar 25-03-2011 11:50 PM

back on track ... mnogo su mi se svideli akg mikrofoni za dobos, oni clip on kondenzatori, mislim da je oznaka 518 ..

Neko radio u studiju sa njima ? Ja radio dosta liveova...

Akg preterano ne volim...ali mi se ovaj combo akg i zenka under dopao jako ...

Arthur 26-03-2011 01:59 AM

video sam bolnu grimasu bubnjara vlasnika istog koji ih je greškom poklopio palicom, i razneo u paramparčad. Od tad ne razmišljam o njima, iako imaju veoma lep sound.

Znak 26-03-2011 06:52 AM

Quote:

Originally Posted by igormink (Post 302754)
Evo da i ja malo doprinesem temi sa snimkom. Bubanj je snimljen prethodno spomenutom Glyn Johns tehnikom, 2 OH, sner i kick mikrofon. OH idu u lampa?ke preampove, pa u Soundcraft, a kick i sner idu direktno u Soundcraftove preampove. Na mikseru su poga?eni svi EQ-i, nema kompresije, nema ni?ega, dakle samo ?isti zvuk iz mikrofona. Snimano direkt u Studer c37 magnetofn, pa preba?eno na komp. Ima malo ?uma jer nisu svi elektroliti promijenjeni u Studeru, a ipak se i o traci radi :)
Izvedba je bezveze, ideja je da se malo ?uje zvuk, a jako bi koristila promjena opni, ali kaj je tu je. Kit je dosta mali, ima samo jedan prelaz i crash/ride ?inelu. Radi se o Rogers bubnju s kraja 60ih.
Volio bi ?uti neke komentare, da vidim ?to bi se dalo pobolj?ati. Na nekim mjestima smo malo prejako u?li na traku, ali tek u?imo, nije stra?no :)

http://www.box.net/shared/j2pz46goox

http://www.box.net/shared/rfm580xpq0

Rogers je odličan bubanj, na? bubnjar je to imao nekoliko godina (samo uz Ludwig dobo?). Zdrav zvuk.

Čitao sam o ovoj Glyn Johns tehnici ali nikad nisam testirao takav način snimanja. Ovde to zvuči sasvim OK, a sve ?to ubrzava miksanje, olak?ava fazne probleme i smanjuje broj potrebnih kanala vredi probati.

igormink 26-03-2011 07:25 AM

Hvala! Ma da, ovo bi se i sa 2 mikrofona dalo fino uloviti. Malo je prelaz (tom) preblizu u zvuku, njega bi trebalo zademfati, dodati malo reverba i kompresije na sve, i to bi bilo jako blizu zvuka koji meni pa?e :)

tex viler 31-03-2011 10:42 AM

Dakle... evo da saberemo zasad..
Znači dobio sam na kori?tenje M AUDIO PROFIRE 2626 koji ima 8 preampa koje ću spojit na RME FF800 preko adat opcije.. tako da imam sa GAP76 sve ukupno 13 kanala i sad mogu bubanj ozvučit sa dovoljno mikrofona..
zasad imam ovo na raspolaganju..

KICK - SHURE BETA 52, BETA 91, AKG D12, D112
SNARE - SM 57...?
TOMOVI - SM 57..?
HI HAT?
OVERHEADS - OKTAVA MK012
RODE K2 - negdje posred čela bubnja da ulovi kompletnu sliku sa jedno metar udaljen ili ispred ili iznad, vidit ću di najbolje radi..

Na?ao sam u oglasima AKG D12 i SENNHEISER 441 po sličnoj cijeni a nemam para za oba pa neznam ?ta mi je bolje kupit sad...
Za KICK Definitivno mogu posudit BETU 52, BETU 91 i AKG D112..

?ta je najbolje za hi hat? kakav bi bio SENHEIZER 441 za njega?

Shot 31-03-2011 03:21 PM

Kupi sennheiser 441! Ako je dobra cijena kupi ga odmah. Idi ovom logikom - dobro bi došla oba, 441 je malo raznovrsniji i 441 je rijeđi po oglasima. Ako je dobra cifra, uzmi ga.
Ja sam s njim snimao dugo vremena kick. I super mi je za to, ali samo za onu klikavu komponentu kicka. Gurneš ga u bas bubanj na kojih 5 cm od plastike di udara pedala. I onda to još podebljaš s drugim mikrofonom koji staviš van ispred prednje plastike. U kombinaciji super zvuči jer baš lijep klik može ulovit. Na hihatu je isto dobar... pristojan... prednost mu je što je on hiper-hiper-hiper-cardioid - jako usko lovi. Zato se na hihat može tako postaviti da je curenje snera u hihat mic minimalno. A to je super...

tex viler 31-03-2011 03:37 PM

Vidim da ima i sennheiser 441 U i N koja je razlika?

Bockie 31-03-2011 05:36 PM

Akg D-112 na kick. Najmanje razmisljanja i prostora za greske. I najgora kanturina od kick-a svira sa njim. Beta 91 na 30-50tak cm ispred kick-a. Ovom kombinacijom dobices kick kakav god budes zeleo! I close i room... Sve ostalo sto si pomenuo moze biti jako dobro, ali i lose i to dosta zavisi od iskustva sa tim drugom majkovima!

D12 je legenda, ali je mator i verovatno olesen i pitanje u kakvom stanju je membrana tog koji mozes da pozajmis/kupis, a savetujem nikako da ga ne kupujes. Ili ako bas jaaako zelis, prvo ga isprobaj sa nekim ko jako dobro poznaje taj majk. Btw, odlicno ce leci na Floor tom!

Otprilike slicna prica je i sa 441... to je brutalan mic, ali sve zavisi koliko su oleseni/upljuvani itd... A moze se uzeti nov 451 recimo ili neki slican za cenu polovne 441-ice...

HiHat - mozes razlicito da snimas. Zavisi kakav "smek" zelis. Moze cak i 57-ica na kontru, dace lep masniji,tamniji,puniji sound. Ako zelis da je bas zasiljena,britka kontra, ipak idi na kondenzator. Nemoj da te previse brine snare bleed u mic od hi-hat. To zavisi i od prostora u kom se snima i treba da je poprilicno gluv i pozicije majka itd.... Postavi je tako da 'zaklonis" snare. Overhedi ce pokupiti dosta kontre svakako, i mikrofon na Hihat-u ce samo "naglasiti" pan tog kanala i biti poprilicno "lo-cut-ovan". Licno volim da stavim sto "skuplji" mic na Hihat. ATM 450 ili AKG 451 su recimo do jajeta!

Ne znam kakav zvuk vijas, ali sumnjam da ce ti od velike koristi biti taj K2 za "sobu". Imaces dovoljno sobe, i vise nego sto budes hteo mozda. Razmisli mozda neko bolje mesto za njega, to je odlican majk...

spidermusic 31-03-2011 07:48 PM

Kupuj taj Sennheiser 441 ako je ocuvan i ne razmisljaj! Naci ce mu se sigurno dobra primena.

All times are GMT +1. The time now is 03:22 PM.