![]() |
Re: Glass master, DDP
Najgore sto moze da se ti desi je da radis u firmi ili u studiu sa ljudima, koji isto misle... nema napredka ako nema kreativne konfrontacije ili opozicije... Znam sto je Boban htio da kaze... a "sukob misljenja", to nama je vec normalan proces rada... a zanima me i kako rjesavaju isti problem drugi.. treba ucit cijeli zivot...
LP_N |
ah...ne veruj usima koje cuju :D...veruj masini.
videt ce te vi svi koji verujete mernim instrumentima i teorijama kada se na trzistu pojavi virtualni mastering engineer plug in i svi to kupe posto "taj majstor" sve izmeri "kako treba" i izracuna sta je najbolje za tvoj mix. :grin: :grin: :grin: sala na stranu (u svakoj sali pola...) ...kada coveku ispeces ref CD i on ode u svoj "clio" da poslusa na spravi koju pozna (posto to sto cuje u vasem i nasem studiju mu APSOLUTNO nista ne znaci) i on ti na to kaze: "super, to je to" onda on to isto ocekuje i od odstampanog CD-a. e...tu nastaje "major" problem sa DDP-om: 1. saljes u stampariju nesto sto tvoj klijent nije cuo. 2. dobijas odstampano nesto sto nema veze sa ref CD-om 3. sledi telefonski poziv u petak u 2,30h ujutro sa iznerviranim glasom sledeceg sadrzaja: "matori, pa ovo nema veze sa onim CD-om koji si mi ti napravio". 4. zena se budi iznervirana sa pitanjem: "moras bas sada da popravljas taj master?" :rotfl: moje iskustvo: godina 2005...master engineer steven marcussen, projekat georg danzer. producent dolazi u studio sa zeljom da preslusa i uporedi ref CD sa odstampanim CD-om. razlika DAN I NOC. svi se slozimo da nesto nevalja. zasto? na stampanje je slan DDP fajl. izjava stevena marcussen-a: "there is nothing i can do about". rezultat: ponovno masterovan album. takvih primera imam jos dva...oba iz sterling sounda. zakljucak: (na stranu to da NIJE moguce napraviti identicnu 1 NA 1 digitalnu kopiju audio zapisa) konzument je GAZDA. kada mu isprzis ref i on ga potvrdi, tvoja DUZNOST kao njegov mastering tehnicar je da on tacno to (koliko je moguce s obzirom na ono odozgo da nije moguce...) dobije iz stamparije. price tipa: "e...ali DDP je TACNO TO KAO I U STUDIJU" nikoga ne interesuju. all what counts is: da zvuci onako kao kod njega u njegovom philips playeru u clio-u. pozdrav |
Jeste, ali neko mora da ode i do cika Mice sa flasom rakije, da provjeri kako mu je bilo sa zenom sinoc, da izmjeri voltazu u fabrici taj dan i pogleda horoskop...
Nisam cuo da je neka fabrika odavde nekad vratila probni press mastering inzinjeru na provjeru, sto je, trebalo bi, normalna praksa tamo dje ima para. |
Quote:
sve ok? to sto si napisao spada pod ono da "nije moguce napraviti identicnu digitalnu kopiju audio zapisa" :wink: :grin: pozdrav |
Quote:
Dotad, patnja :) Jbg, malo je frustrirajuce kad znas da si radio nesto X dana, i svi u ekipi su se tu nesto kao trudili, a pukne ne necemu tako glupom kao sto je transfer. Tako da, jeste Neven u pravu, ali nismo ni mi gluvi :) |
All times are GMT +1. The time now is 11:54 PM. |