Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Produkcija - Tehnike (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=95)
-   -   Glass master, DDP (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=14223)

neven_s 07-05-2009 01:56 AM

Re: Glass master, DDP

Najgore sto moze da se ti desi je da radis u firmi ili u studiu sa ljudima, koji isto misle... nema napredka ako nema kreativne konfrontacije ili opozicije... Znam sto je Boban htio da kaze... a "sukob misljenja", to nama je vec normalan proces rada... a zanima me i kako rjesavaju isti problem drugi.. treba ucit cijeli zivot...
LP_N

Bo_13 07-05-2009 12:03 PM

ah...ne veruj usima koje cuju :D...veruj masini.
videt ce te vi svi koji verujete mernim instrumentima i teorijama kada se na trzistu pojavi virtualni mastering engineer plug in i svi to kupe posto "taj majstor" sve izmeri "kako treba" i izracuna sta je najbolje za tvoj mix. :grin: :grin: :grin:
sala na stranu (u svakoj sali pola...) ...kada coveku ispeces ref CD i on ode u svoj "clio" da poslusa na spravi koju pozna (posto to sto cuje u vasem i nasem studiju mu APSOLUTNO nista ne znaci) i on ti na to kaze: "super, to je to" onda on to isto ocekuje i od odstampanog CD-a.
e...tu nastaje "major" problem sa DDP-om:
1. saljes u stampariju nesto sto tvoj klijent nije cuo.
2. dobijas odstampano nesto sto nema veze sa ref CD-om
3. sledi telefonski poziv u petak u 2,30h ujutro sa iznerviranim glasom sledeceg sadrzaja: "matori, pa ovo nema veze sa onim CD-om koji si mi ti napravio".
4. zena se budi iznervirana sa pitanjem: "moras bas sada da popravljas taj master?" :rotfl:

moje iskustvo:
godina 2005...master engineer steven marcussen, projekat georg danzer.
producent dolazi u studio sa zeljom da preslusa i uporedi ref CD sa odstampanim CD-om. razlika DAN I NOC. svi se slozimo da nesto nevalja. zasto? na stampanje je slan DDP fajl. izjava stevena marcussen-a: "there is nothing i can do about".
rezultat: ponovno masterovan album.
takvih primera imam jos dva...oba iz sterling sounda.

zakljucak:
(na stranu to da NIJE moguce napraviti identicnu 1 NA 1 digitalnu kopiju audio zapisa)
konzument je GAZDA. kada mu isprzis ref i on ga potvrdi, tvoja DUZNOST kao njegov mastering tehnicar je da on tacno to (koliko je moguce s obzirom na ono odozgo da nije moguce...) dobije iz stamparije.
price tipa: "e...ali DDP je TACNO TO KAO I U STUDIJU" nikoga ne interesuju. all what counts is: da zvuci onako kao kod njega u njegovom philips playeru u clio-u.

pozdrav

dvuckovic 07-05-2009 12:14 PM

Jeste, ali neko mora da ode i do cika Mice sa flasom rakije, da provjeri kako mu je bilo sa zenom sinoc, da izmjeri voltazu u fabrici taj dan i pogleda horoskop...

Nisam cuo da je neka fabrika odavde nekad vratila probni press mastering inzinjeru na provjeru, sto je, trebalo bi, normalna praksa tamo dje ima para.

Bo_13 07-05-2009 12:32 PM

Quote:

Originally Posted by dvuckovic (Post 245135)
Jeste, ali neko mora da ode i do cika Mice sa flasom rakije, da provjeri kako mu je bilo sa zenom sinoc, da izmjeri voltazu u fabrici taj dan i pogleda horoskop...

Nisam cuo da je neka fabrika odavde nekad vratila probni press mastering inzinjeru na provjeru, sto je, trebalo bi, normalna praksa tamo dje ima para.

o, dejo...bas lepo.
sve ok?

to sto si napisao spada pod ono da "nije moguce napraviti identicnu digitalnu kopiju audio zapisa" :wink: :grin:

pozdrav

dvuckovic 08-05-2009 12:28 AM

Quote:

Originally Posted by Bo_13 (Post 245137)
o, dejo...bas lepo.
sve ok?

to sto si napisao spada pod ono da "nije moguce napraviti identicnu digitalnu kopiju audio zapisa" :wink: :grin:

pozdrav

Pa, Neven prica sa teoretske strane, sto je sasvim ok, i funkcionise u nekim drugim svjetovima, i nekim drugim major produkcijama, ali bas bi volio da vidim nekog od domacih operatera masina za press koji znaju sto je to CAV...

Dotad, patnja :)

Jbg, malo je frustrirajuce kad znas da si radio nesto X dana, i svi u ekipi su se tu nesto kao trudili, a pukne ne necemu tako glupom kao sto je transfer.

Tako da, jeste Neven u pravu, ali nismo ni mi gluvi :)

All times are GMT +1. The time now is 11:54 PM.