Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Produkcija - Tehnike (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=95)
-   -   Glass master, DDP (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=14223)

LACKY 05-06-2006 12:46 AM

Re: Glass master, DDP - LACKY pomagaj!!!

Ja sada zavrsavam jedan projekat sa Tragovcima i takodje nameravamo da ga u proizvodnju posaljemo kao DDP. Tako da cemo jako brzo imati iskustva sa tom (ispravnom) metodologijom!
Ko prvi zavrsi neka prijavi da razmenimo iskustva u ovom "pionirskom" poduhvatu!

Jan 28-04-2009 02:34 AM

Re: Glass master, DDP

E kako ide ljudi sa DDP-om???
Ja sam zadnjeg Vudu Popaja slao kao DDP, mada dao sam im i audio pa mozda su i audio poslali ovi iz RTS-a:S
Sad opet saljem neko izdanje i pitam se ima li vajde da saljem kao DDP?
Izvinjavam se tebi Lacky sto sam ti se obratio sa "brate" par topika u nazad a mozes otac da mi budes, nisam znao tada :)
Pozdrav

fipke 04-05-2009 02:33 AM

lacky, ja sam nekoliko projekata sto sam radio dole jos pre par godina, uz pomoc cileta eksportovao u DDP preko SS i tako slao u pinkovu fabriku, jer se zadesilo da izdavac bas reze kod njih, pa sam zaobisao middle man-a. sve je ispalo super, mada da budem iskren nikad nisam uzeo da kriticki uporedim razliku... mada recimo neverne bebe ddp sto smo uradili dole se slao valjda u pgp i znam da su prve dve pesme ispale sumnjichavo u prvom tirazu u odnosu na nas reference master...

LACKY 04-05-2009 02:59 AM

Uff PGP!
Nebih javno, ali pitaj Svilokosa sta mu se desilo sa DDP masterom!

Jan 04-05-2009 10:41 AM

Quote:

Originally Posted by LACKY (Post 244775)
Uff PGP!

Opet ja nisam bio u kontaktu sa njim, ali Popaju sam bio dao ono disk sa DDP image-om i audio disk i reko sam mu "Ovo dajes PGP-u, to je za fabriku za glass master!, a ovo ti je audio, to ti je da slusas".
E sad ko zna, mozda su i audio poslali tamo...
Al ovaj put nije PGP u pitanju, jos uvek ne znam koja ce kuca biti, ali moze da se desi da u skorijoj buducnosti opet bude PGP :(

idekius 04-05-2009 04:57 PM

Quote:

Originally Posted by LACKY (Post 244775)
Uff PGP!

2000 mu djavola! Sva?ta mo?e da se desi :rotfl::rotfl::rotfl:

Oggy 04-05-2009 06:25 PM

2000 mi auto DDP plejera... :D

Bo_13 06-05-2009 08:37 PM

nije moguce napraviti identicnu digitalnu kopiju. nema sanse! kakav god master da posaljete u koju god stampariju necete dobiti to sto ste poslali.
u principu je svejedno da li saljete DDP ili audio master. ako je dobro uradjen, audio master prica istu pricu kao i DDP. DDP ima tu prednost da (ako je pravljen na spravi koja je red book standard) mozes kao mastering tehnicar/studio uvek/lako da dokazes da eventualna greska nastala prilikom stampanja nije tvoja greska. druga prednost je ta da potencijalni "pametni" koji dolaze u dodir sa tvojim masteron ne mogu da ga malkice preslusaju ili dodaju jos malo visokih prilikom importiranja i pripreme za pravljenje glass mastera. sto se kvalitete zvuka tice...podpuno je svejedno sta saljes u stampariju...pod uslovom da je audio master dobro uradjen i da je stamparija kvalitetna.
jeftinije stampanje CD-a je "fake". moguce je samo ako stamparija koristi stamper koji je vec koristen (jeftinije stamparije to rade. kupe stamper od npr. Sony stamparije koji je vec odstampao xy glass mastera) i koriste CD-e koji su B ili C kategorija. u takvim stamparijama nema smisla raditi...ili drugim recima svejedno je kakav master saljes. mozes i na nero-u da ga isprzis.

pozzz

neven_s 07-05-2009 01:07 AM

Pozdrav svima na forumu,

nisam od onih koji se volim javljati i pisati ali o fabriki13 mastering studiu se puno prica, tako da koristim ovo, jer cu sutra Bobana ganjati da placa pivu :) = jer u principu nije svejedno kakav master saljes u stampariju...

Problemi za zapisom na CD su: vibracije, brzina okretanja diska, grijanje diska, CAV (Constant angular velocity) sluzi za konstantne okretaje diska, brzina zapisivanja... i kvaliteta medija (CDja), sto sve utjece na kvalitetu zapisa i kolicinu gresaka.
- C1 greske, BLER (Block error rate) su normalne greske kod zapisivanja, mjere se u greskama na sekundu a dozvoljena vrijednost je do 220 err/sec (sto manje to bolje)
- C2 greske - sa izborom pravoga CD player-a, moguce je da se kod zapisivanja i slusanja, korigiraju greske. C2 greske se ponajvise pojavljuju na slabim CD medijima. Dakle potrebno je kod kupnje CD burnera, da ima "C2 error capable" (recimo Plextor 716A)
- CU greske - Uncorrectable errors su greske koje je nemoguce korigirati i nisu dozvoljene. Generalo takav CD ne svira i ima zapisane podatke, koji se ne mogu procitati.
Gresaka ima koliko hocete: E11 i E21 su C1: E12, E22, E32, E42 su C2: E52 je CU... nikad kraja...

DDP (Disc Description Protokol) je image file i u paketu su sve informacije koje trebaju za izradu matrice (7 fajlova: ddpid - ddp identifier / ddpms - ddp Stream descriptor / ddppq ili sd ili descr - subcode descriptor / image.dat ili ic01.trk- Audio Image / cdtext.bin / ddp_checksum.md5 / md5_validate.exe aplikacija). Error rate je 0%.

DDP je tocno takav zapis, kakav ste napravili u mastering studiu. Ako ne napravite DDP fajl recimu u SADIE-u koji vec sam po sebi kreira MD5 datoteku i dodaje MD5 aplikaciju, mozete ako radite u nekom drugom programu, sami prekontrolirati vas DDP Image fajl sa checksum aplikacijama i tu datoteku (check error) saljete zajedno sa fajlovima u stampariju.:
za Apple: http://homepage.mac.com/julifos/soft/checksum/
za PC: http://www.irnis.net/soft/xcsv/

Nas posao u masteringu je, da to sto napravimo, sto vjernije cujemo i sto vjernije prenesemo u stampariju. Teoretski je moguc 100% identican digitalni prijenos iz kompjutera (diska) do zapisa DDP fajla do prijenosa do kompjutera do stamparije za izradu matrice... ali posto nemamo mogucnost utjecanja na izradu stampera i matrica i izbora CD medija (u biti moze se i sve to dogovoriti ali je potrebno posebno platiti i nije jeftino)... tu nastaju te razlike koje se mogu cuti...

Po meni, ako treba birati DDP ili pre-master CD... DDP je bolja opcija.

pozdrav neven

p.s.

Izvinjavam se na "jeziku i gramatiki".

LACKY 07-05-2009 01:21 AM

I ja delim Nevenovo misljenje.
Ali ovo postaje interesantno, dva ortaka u sukobu misljenja!

All times are GMT +1. The time now is 04:33 AM.