Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Ostali muzički instrumenti i studijska oprema (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=85)
-   -   Kupovina mikrofona, molim za savjete. (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=35633)

nikolaivanic 07-01-2011 03:55 PM

Re: Kupovina mikrofona, molim za savjete.

Cao drustvo))
povodom senhaisera.. 441 je jedan od najcistijih mikrofona po zvuku, odlicnog raspona, nije mi jasno kako shure moze bolje da zvuci (taj mic kosta oko 600e!).. imam par komada, radio sam sa njima snimanja vokala, gitare, violoncela, usne harmonike... rezultati su vrhunski, mnogo bolji od shure.. Naravno, ne smeju se zvakati a i pop filter se podrazumeva.
421 je takodje super, ima nesto otvoreniji ton, vise reze i mozda bolje odgovara muskom vokalu, (zenskom grubljem), takodje obavezan pop filter.
U zavisnosti od tipa vokala menja se najbolji mic pa je dobro imati vise raznih.
Nekad snimak sa audio technicom zvuci savrseno ali sterilno a kada se glas dovoljno obradi da dobije karakter, ispadne da se isto moglo dobiti odmah i sa shureom, senhaiserom, cak i sa behringerom b1)))
Behringer b1 mi uopste ne zvuci lose.. jako je osetljiv i klipuje na dasak vetra ali globalno daje slicnu boju kao skuplje at (reda 400-500e). To kazem na osnovu prvih proba samo sa mojim glasom.
Oktava mk219 je dosta ravna i realna, po zvuku lici na senh 421...

tajsam 08-01-2011 10:07 PM

rode nt1a za svoju cijenu najvise daje

tukoje 20-06-2012 01:11 PM

Imam sli?ne nedoumice u vezi sa izborom mikrofona kao autor ove teme.
- zvu?na je Focusrite Scarlett 2i2
pa tra?im neki ?iji kvalitet ne bi bio degradiran zbog preampa na kartici.
- cena
Pretpostavljam da treba da gledam ne?to u rangu kartice po ceni.
- za usnimavanje
Neko je naveo da onaj za live ne mora biti dobar za snimanje.
- ku?nu upotrebu
Zbog toga bih se opredelio za dinami?ki.
- za glasne vokale
U vezi sa ovim su mi preporu?ili dinami?ki i da izbegavam kondenz. Ne znam koliko su mikrofoni fizi?ki optorni na dernjavu neophodnu za odre?ene stilove u metal muzici i da li ima razlika izme?u pojedinih modela u okviru iste kategorije.
Preporu?ivali ste
Audio-Technica ATM610
Shure SM57/58
ali ne znam da li su oni vi?e za live ili snimanje i da li ispunjavaju dodatne uslove koje sam naveo.

Bockie 20-06-2012 04:34 PM

- ATM 610 ima veoma jak izlaz, i veoma je usko usmeren pa se mo?e derati i sa daljine od 10-tak cm i ne mora se stavljati "na usta", ?to je perspektivno "zdravije" po sam mikrofon, jer trpi manje kondenzata iz daha...

- SM 58 je legendaran mic, tenkovske izrade.

- To za kondenzatore je potpuna glupost...

- Opterećenje (maksimalni zvučni pritisak) pi?e u specifikaciji svakog mikrofona i kod SM 58 se kreće na nivou 94db, uop?te kod dinamičkih "vokalnih" mikrofona maksimalne vrednosti su uglavnom do oko 100db. Kod kondenzatorskih oko 20 do 40db vi?e! To ne znači da su i jedni i drugi pravljeni da dugo rade na konstantnom maksimalnom opterećenju...

- Lično mi se vi?e dopada ATM, daleko je prezentniji, moderniji zvuk, usmerena karakteristika, jak izlaz...!

MUzzY 26-07-2012 12:44 PM

Sm57/8 i zavrsio si posao za sada.

Apsolutno neverovatan (dinamicki) mic.

mladjastojanovic 26-07-2012 02:31 PM

Nisam nesto detaljno citao raspravu ali sta god da kaze Drasko to je to... Salim se malo... sm 58/7 standard

Lazy Rhaps 15-11-2012 04:05 PM

da ne otvaram novu temu, imam pitanje, re?io sam da odvojim do 13.000 dinara za kondenzatora (bacio sam oko na Studio Projects B1).. taj majk je jedan od jeftinijih kondenzatorskih, pa da li je bolje da uzmem njega ili neki jači dinamički (tipa Shure Beta58 ili tako ne?to)?

awacs 15-11-2012 04:11 PM

Ako mo?e? da nađe? Betu 58 za te pare (u dobrom stanju, a da nije la?njak) onda to ba? i nije neka dilema - uzme? Betu i ne misli?. Za ?ta ti treba taj mikrofon?

Pozdrav,

Vasa

Lazy Rhaps 15-11-2012 04:43 PM

samo snimanje vokala, kućni studio, ni?ta vi?e

Bockie 15-11-2012 05:01 PM

AT 2020...

:thumbsup:

All times are GMT +1. The time now is 05:08 PM.