Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Zoran Vračević - Vrač (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=111)
-   -   Primena Master Buss kompresora (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=15006)

Max 22-08-2006 03:52 PM

Re: Primena Master Buss kompresora

Odgovorio sam ti na tvoje odgovore ali u zelji da ovo nastavi kao KONSTRUKTIVNA rasprava , posto vidim da je tesko biti pravilno shvacen kad se pise na forumu . Znavi ovo sto sam odgovorio su moja iskustva i voleo bih da me ispravis ako mislis da negde gresim . Ako ( opet ) shvatis ovo kao prepucavanje ( sto ne bih voleo ) samo mi odgovori na pp , a ja cu moj post izbrisati

Quote:

Originally Posted by perun
Pitanje je samo... na bolje ili ne??? Kazem ti... sa Sterlingom nismo imali lose iskustvo u smislu promena. Skup alat garantuje neke stvari... A znas i sam da su Mastering sprave najskuplje! Apsolutno se nista nije sjebalo nakon masteringa, bar u tom slucaju...

Ponovicu ..... potpuno je sve jedno , nema nikakve veze sa skupim ili jeftinim alatom .... ima samo veze sa zakonima fizike . Pre nego sto sam presao u digitalni domen , radio sam u na skupoj i analognoj opremi vrlo blizu naseg kolege Da Beara . Tamo su me to i naucili . Da bear ce ti potvrditi ( posto ima kolegu u Abbey road studijima ) koliko 1176 tice " skacu " pri mixu ..... Overal albuma Tanite Tikaram kojem sam prisustvovao je pri mixu bio svega 1 - 2 db manji od onog koji sam posle cuo na ploci ....

Quote:

Ok, mi na stolu od skora imamo ukljucen SSL Master Buss comp., ali ne sluzi nam za nabijanje RMS-a, vec za "overall" kontrolu i dodatno filovanje zvuka. On je tu da da shmek, stegne stvari malo, a ne da nabija RMS. RMS se postize drugim stvarima... Dobrim odnosima, dobrim usnimkom, kvalitetnim i skupim kompresijama po grupama ili kanalu!...

SSL kompresor i ne sluzi za nabijanje .... nikad za 3 - 4 godine nisam video da SSL bus kompresor " radi " preko 2 - 3 db ..... RMS nema nikakve veze sa dobrim usnimkom i " skupim kompresijema " ( generalno sa kompresijama da ..... ali kakve veze za RMS ima da li su skupe ? ) jer onda niko kuci ne bi imao jak RMS ....... postoji par nacina kako da ekvalizacijom i dobrim rasporedom u mixu postignes da mix zvuci glasnije sa istim RMS om ali ti to vec znas .

A sto se tice SSL bus kompresora MENI se licno ne dopada jer suzava stereo polje .... ( to je naravno moj SUBJEKTIVNI ) stav

Quote:

Nece nista izleteti kad koristis dobar M.B. comp. Samo ce se "zaokruziti" i nadrkati! Naravno, ne garantujem za plug in varijante da nece nesto zajebati... Pricam iz svog "novog" iskustva...

Da opet moj licni stav ..... ne volim MB da koristim .... Kakva su ti iskustva sa MB kompresorima i koji ste kupili ????

Quote:

Moze i ne mora... Uglavnom i ne moze... Probaj neku kvalitetniju spravu... One su prilicno "inteligente" kad pricamo o ne-useravanju stvari!

Probao sam par " kvalitetnijih " sprava .... jos uvek ne prkose zakonima fizike. Opet to je moje iskustvo ..... ne znam tacno na koje sprave mislis ????

Quote:

Nisam cuo tvoje snimke, ali znajuci da si baziran na plug inovima, na taj nacin si se oprostio od zdrave dinamike. Uglavnom. Mada, nema pravila, pitanje je koji je zanr u pitanju...

Paralelna kompresija uopste ne utice na dinamiku snimka .... za ostale kompresije , zavise kako se koriste .... kompresija po grupama sigurno ostavlja vecu dinamiku od kompresije na masteru cisto zbog toga sto izbegavam kompresiju tamo gde ne treba da postoji

Quote:

Cista neistina... Ako imas "uigran" proces ili lanac, znas u svakom slucaju sta dobijas na kraju. Za tvoju informaciju, niko od ozbiljnih masterdzija ne meri RMS na nacin na koji ti to radis. U wave labu ili SFu... Postoje skupi metri koji "crtaju" te odnose. Kovinicev je jako dobar za to!

Ne bih se slozio .... probao sam na dosta nacina i uvek se sretnem sa iznenadjenjima ( mozda je stvarno moja greska negde ) a RMS koristim samo kao " opisni " izraz i potpuno mi je nebitno da li bi u drugom merenju dao drugu vrednost .... trudim se da bude " okviran " broj i da uporedjujem sa snimcima sa kojim zelim da ih uporedim i da ne zvuce slabije ni u jacini ni u stereo slici ni u frekvenciji .

Pozdrav.:)

perun 22-08-2006 07:05 PM

Quote:

Da bear ce ti potvrditi ( posto ima kolegu u Abbey road studijima ) koliko 1176 tice " skacu " pri mixu ..... Overal albuma Tanite Tikaram kojem sam prisustvovao je pri mixu bio svega 1 - 2 db manji od onog koji sam posle cuo na ploci ....
Nema potrebe, 1176 i 1178 nisu kompresori predvidjeni za vise od jednog ili dva instrumenta... Ne treba mi objasnjenje, hvala ti! A u vreme Tanite Tikaram mastering i "ideali" masteringa sasvim su drugacije izgledali, tj. zvucali.

Quote:

SSL kompresor i ne sluzi za nabijanje .... nikad za 3 - 4 godine nisam video da SSL bus kompresor " radi " preko 2 - 3 db .....
Pa, ne bih se slozio sa tobom, posto mogu da ti uzivo demonstriram koliko moze nesto da "nabije"... Tvoja racunica puta, minimum, 2 do 3!!!

Quote:

RMS nema nikakve veze sa dobrim usnimkom i " skupim kompresijema " ( generalno sa kompresijama da ..... ali kakve veze za RMS ima da li su skupe ? ) jer onda niko kuci ne bi imao jak RMS

Nemoj da pricash... Stvarno?:D Mislim da se niko sem tebe samog nece sloziti sa tobom samim! Hahaha, ima i te kako... U Londonu si sigurno bio mlad i napaljen, a i sta god da si radio tamo, uglavnom si gledao kako neko treci to radi! E, da si ostao jos 6 godina, mozda bi mi pricao kako izgledas miksati u Abbey Roadu. Bez ljutnje, ovo nije nikakva provokacija...

Quote:

A sto se tice SSL bus kompresora MENI se licno ne dopada jer suzava stereo polje .... ( to je naravno moj SUBJEKTIVNI ) stav
Eto vidish... A meni ga nekako PROSIRUJE! Ne znam da li si ga u zivotu probao, ne zvucis mi tako... E da, ja ne pricam o Plug inu!;) Kombinacijom sa limiting opcijom na istom, preterivanjem mozes dobiti kontraefekat, ali... Imamo usi i ti i ja, pa... Sumnjam da ne bi chuli... Postoji Bypass!

Quote:

Kakva su ti iskustva sa MB kompresorima i koji ste kupili ????
Kupili smo SSL 5000M custom konzolu i sa 40 kanala dobili i SSL Master Buss... NIsta novo i nista neobicno. Dakle, pricam o "pravom" SSL-u.

Quote:

Paralelna kompresija uopste ne utice na dinamiku snimka .... za ostale kompresije , zavise kako se koriste .... kompresija po grupama sigurno ostavlja vecu dinamiku od kompresije na masteru cisto zbog toga sto izbegavam kompresiju tamo gde ne treba da postoji
Slazem se... Skoro sa svim, samo... Jako je bitno koju, tj. kakvu kompresiju koristis! Pardon, koji kompresor!

Quote:

Ne bih se slozio .... probao sam na dosta nacina i uvek se sretnem sa iznenadjenjima ( mozda je stvarno moja greska negde ) a RMS koristim samo kao " opisni " izraz i potpuno mi je nebitno da li bi u drugom merenju dao drugu vrednost ....
Ok... Kul.

Quote:

trudim se da bude " okviran " broj i da uporedjujem sa snimcima sa kojim zelim da ih uporedim i da ne zvuce slabije ni u jacini ni u stereo slici ni u frekvenciji .

Eto, sjajno... Ako uspevas da "stanes na crtu" omiljenim produkcijama, sjajno! Svaka chast!

Max, ne shvataj ovo kao prepucavanje, ali unositi ovoliko filozofije u jedan sasvim subjektivan proces je budalastina... Svako ima svoj trip i svoje navike. Ponavljam, ne radimo na istom principu, ne bavimo se istom muzikom, pa je i to nemoguce porediti. Svakako, dovoljno smo naslusani i kreativni, nadam se, da znamo kada je nesto ispalo kako treba, a kada nije...

Pozdrav!;)

Max 22-08-2006 09:18 PM

Quote:

Nema potrebe, 1176 i 1178 nisu kompresori predvidjeni za vise od jednog ili dva instrumenta... Ne treba mi objasnjenje, hvala ti! A u vreme Tanite Tikaram mastering i "ideali" masteringa sasvim su drugacije izgledali, tj. zvucali.

verovatno ipak ima ..... poneki studiji na Abbey roadu imaju i po 12 ovih macana ....... i koriste ih sve .... razlog mora da postoji ....

Quote:

Pa, ne bih se slozio sa tobom, posto mogu da ti uzivo demonstriram koliko moze nesto da "nabije"... Tvoja racunica puta, minimum, 2 do 3!!!

Demonstracija mi nije neophodna jer sam se " druzio " sa njim 3 - 4 godine , a ti se druzis od skora .... nadam se da ne gresim , ako gresim i ako si radio duze .... izvini

Quote:

Nemoj da pricash... Stvarno?:D Mislim da se niko sem tebe samog nece sloziti sa tobom samim! Hahaha, ima i te kako... U Londonu si sigurno bio mlad i napaljen, a i sta god da si radio tamo, uglavnom si gledao kako neko treci to radi! E, da si ostao jos 6 godina, mozda bi mi pricao kako izgledas miksati u Abbey Roadu. Bez ljutnje, ovo nije nikakva provokacija...

Ne smatram kao provokaciju , jer ne znas o cemu pricas , a i ako sam gledao , gledao sam ljude koji znaju to da rade ..... a boga mi sam i radio ( doduse ono sto su mi rekli d radim :) )

Quote:

Eto vidish... A meni ga nekako PROSIRUJE! Ne znam da li si ga u zivotu probao, ne zvucis mi tako... E da, ja ne pricam o Plug inu!;) Kombinacijom sa limiting opcijom na istom, preterivanjem mozes dobiti kontraefekat, ali... Imamo usi i ti i ja, pa... Sumnjam da ne bi chuli... Postoji Bypass!

Naravno da sam ga probao .... ako pazljivije citas , napisao sam da sam zadnjih 5 godina u digitalnom okruzenju .Pre toga sam bio na analogniim spravama . Ne pricam ni ja o plug inu , nada mislim da je dosta veran , jer sam ga instalirao i pole par dana deinstalirao .Poslusaj malo pazljivije i videces o cemu pricam .... Ja u principu u mixu radim dosta siroke mixeve ( ne sirim ih u postu ) pa cim iskljucim bus kompresor ( hardverski ) mix se vrati na ono sto je bio ..... zar ne mozes da prihvatis da se nekome ne svidja taj bus kompresor ?????

Quote:

Kupili smo SSL 5000M custom konzolu i sa 40 kanala dobili i SSL Master Buss... NIsta novo i nista neobicno. Dakle, pricam o "pravom" SSL-u.

Ah ....moja greska .... mislio sam da pricas o multiband kompresoru ......

Quote:

Slazem se... Skoro sa svim, samo... Jako je bitno koju, tj. kakvu kompresiju koristis! Pardon, koji kompresor!

slozicu se sa onim prvim ..... koju i kakvu ..... koji kompresor je potpuno irelevantno ..... desavalo mi se da pored 10 odlicnih kompresora u studiju iskoristim softwareski jer mi najvise prija

Quote:

Eto, sjajno... Ako uspevas da "stanes na crtu" omiljenim produkcijama, sjajno! Svaka chast!

Ako imam dobrog artistu ..... stajem na crtu ...... da ne stajem , ne bih se ni bavio ovim poslom

Quote:

Max, ne shvataj ovo kao prepucavanje, ali unositi ovoliko filozofije u jedan sasvim subjektivan proces je budalastina... Svako ima svoj trip i svoje navike. Ponavljam, ne radimo na istom principu, ne bavimo se istom muzikom, pa je i to nemoguce porediti. Svakako, dovoljno smo naslusani i kreativni, nadam se, da znamo kada je nesto ispalo kako treba, a kada nije...

Perune ..... ne shvatam kao prepucavanje , vec pokusavam ovo da prebacim u konstruktivno pisanje , gde bi pored mene i tebe neki ljudi ovde mogli nesto da nauce . Ne filozofiram , objasnjavam da svaki pristup nije bilji ni losiji vec da svaki ima svoje prednosti i mane .... mislim da uz dobrog artistu mogu da isteram mix kao i ljudi o preskupim studijima i mislim da radi covek a ne oprema . Uz skupu opremu se do nekih stvari lakse stize , ali se mogu stici i sa jeftinom opremom . Ja se bavim raznim vrstama muzike ... od house a do jazza ,. jedino sto neradim i stvarno ne umem da radim su narodnjaci .

Ti si sigurno momak koji dosta zna , koji je u toku i koji se informise .... cenim tvoje znanje ali mislim da nije uslovljeno spravama koliko kreativnoscu . O ukusima necu raspravljati , ali ako neko uradi 250 aranzmana , taj je svakako kreativan .....

Ja se bavim prvenstveno produkcijom i mixom .... u aranzmane ulazim toliko da kazem aranzeru sta da menja i sta mi smeta i fali ..... ali se trudim da ostanem producent .

Ako mozemo da nastavimo konstruktivno ok , ako ne opet kazem , odgovori na pp a ja cu pobrisati sta sam napisao

Pozdrav

perun 22-08-2006 09:42 PM

Quote:

verovatno ipak ima ..... poneki studiji na Abbey roadu imaju i po 12 ovih macana ....... i koriste ih sve .... razlog mora da postoji ....
Nisi me dobro razumeo... mOn kao on nije predvidjen za "budzenje" vise instrumenata ili grupe odjednom. Ok?

Quote:

Demonstracija mi nije neophodna jer sam se " druzio " sa njim 3 - 4 godine , a ti se druzis od skora .... nadam se da ne gresim , ako gresim i ako si radio duze .... izvini
Ok, i ja sam se druzio godinama na fotkama, ali eto, od skora i uzivo.

Quote:

Naravno da sam ga probao .... ako pazljivije citas , napisao sam da sam zadnjih 5 godina u digitalnom okruzenju .Pre toga sam bio na analogniim spravama .
Znam i ja sam! Ti na Parisu, ja na Pinnacle-u!!! Hahaha...:D

Quote:

slozicu se sa onim prvim ..... koju i kakvu ..... koji kompresor je potpuno irelevantno ..... desavalo mi se da pored 10 odlicnih kompresora u studiju iskoristim softwareski jer mi najvise prija
I meni, vise desetina puta! Ali generalno, uvek glasam za farbu, ako je potrebno dodati je!

Quote:

Ako imam dobrog artistu ..... stajem na crtu ...... da ne stajem , ne bih se ni bavio ovim poslom

Da pricas o aranzmanima, verovao bih ti... Ovako, mislim da haluciniras! Ja to ne mogu i ne zelim da izjavim, bez obzira na "potraznju" koja godinama postoji za nama... Ali, suvise pretenciozno zvuci, ok? Svejedno.

Quote:

mislim da uz dobrog artistu mogu da isteram mix kao i ljudi o preskupim studijima i mislim da radi covek a ne oprema .

E, tu si se zajebo! Da tako ide, ni mi ne bi spucali ovoliko novca nakon dugogodisnjeg "digitalnog" rada! To je vec preterano...

Quote:

Ti si sigurno momak koji dosta zna , koji je u toku i koji se informise .... cenim tvoje znanje ali mislim da nije uslovljeno spravama koliko kreativnoscu . O ukusima necu raspravljati , ali ako neko uradi 250 aranzmana , taj je svakako kreativan .....

Hvala ti. Sprave ionako tek od skora "spavaju" kod nas! Mislim, ove, kao, zajebane!

Quote:

Ako mozemo da nastavimo konstruktivno ok , ako ne opet kazem , odgovori na pp a ja cu pobrisati sta sam napisao
Nista nemoj da brises, usli smo u raspravu, konsruktivnu ili ne, ali smo razmenili neka iskustva i misljenja. Meni je sve ok. Ponavljam, bez ljutnje! Nema potrebe da nastavimo... Otisli smo i predaleko!

Pozdrav!!!;)

Manley 22-08-2006 09:48 PM

Quote:

Originally Posted by idekius

Kako treba primenjivati buss kompresor na DAW-u? Po grupama, ili na masteru?
Ako se primenjuje na masteru, kakav je princip kasnije u masteringu, tj., da li se onda u masteringu koristi mastering kompresor, s' obzirom da smo tu blagu i laganu kompresiju vec imali na masteru?

Po nekoj mojoj logici, valjda nema potrebe za mastering kompresorom u masteringu, ako smo vec koristili buss kompresor na master izlazu sequentzera, izuzev, eventualno, nakon chupkanja eq-ima...

Nadam se da ces odvojiti koji minut da mi razjasnis ovo...

Pozdrav i hvala ;)

Evo dacu sebi slobodu da pokusam da odgovorim na ovo pitanje.

Pitanje je postavljeno sa danasnjeg pogleda na mixdown, a radi se o uredjaju koji je napravljen daleko pre ikakvog pogleda i razmisljanja u pravcu softwera!

Ono sto zelim da kazem je...rezon je softwerski...ako imam brdo plug-ina i mogu komprimirati sta i kada mi se svidi nema neke logike za skupim bus compressorom, ali ako se vratimo dve decenije unazad gde su resorsi bili jakooo ograniceni jedan bus comp je bio zlata vredan da bi se bar mali delic dinamike sabio i bio jaci od konkurencije svojim produktom.

Primena bus compresora je danas flexibilna...ja bih ti preporucio sledece:

blaga compresija na kanalima i busevima i jaka na masteru

jaka compresija na kanalima i blaga na busu i masteru

u oba slucaja eq je pre comp-a( na kanalu)

Da budemo realni...mi danas smatramo sretnim coveka koji u studio ima skup studerov trakas i pusta kanale kroz njega....ali u analognom svetu bitno je bilo sto vise izbeci kopiranje signala i samim tim izbeci sum po svaku cenu...

razmisljamo digitalno....tezimo da zvuci analogno....zestoko smo mutirali...

jos nesto...imao sam na faxu profesora stereo mik. coveka koji je radio od
P. Gabriela pa do Floyda i ne mozes da shvatis kako je mrzeo sve sto ima veze sa kompom i sequencerima, ali na Neve VR-u je izgledao i vise od profesionalca....sada zamisljam njemu ovo pitanje da postavis on bi ti sa danasnjeg aspekta dao pogresan odgovor jer je razmisljanje skroz drugojacije...

bez sumnje je ssl jedan od najboljih uredjaja na planeti i gde god danas da ga insertujes(plug in ili hardware) neces pogresiti nimalo...

nisam probao waves ssl, ali ne sumnjam u obe firme i mislim da je to stvar koju vredi pogledati

Max 22-08-2006 09:58 PM

Quote:

Nisi me dobro razumeo... mOn kao on nije predvidjen za "budzenje" vise instrumenata ili grupe odjednom. Ok?

Da ,lako je pogresno razumeti kad se napise ...... u pravu si ....koristili smo ga na individualnim instrumentima kao i 1178 za paralelnu kompresiju ( britanci ga vole ) ....

Quote:

Ok, i ja sam se druzio godinama na fotkama, ali eto, od skora i uzivo.

Jooooj .... nadam se da se opet pogresno razumemo .... ne na fotkam .... radio sam na njemu 3 - 4 godine ... U svakom slucaju NAJDOBRONAMERNIJI savet da obratis paznju o suzenju koje radi .... ranije su radili dosta uske mixeve pa kompresor kao kompresor rasiri ..... ali vec neko vreme mi se desava suprotno

Quote:

Znam i ja sam! Ti na Parisu, ja na Pinnacle-u!!! Hahaha...:D

Zezaj , zezaj :D ..... radio sam na velikim mix pultovima ( a presrecan sam sto radim u kompu samo zato sto ne moram da namestam stolove na mix od pre 3 dana , smucilo mi se to :) ) ...... btw ..... ja sam jos uvek na Parisu , doduse samo kao konverterima ..... stara ljubav zaborava nema :)

Quote:

I meni, vise desetina puta! Ali generalno, uvek glasam za farbu, ako je potrebno dodati je!

stvar izbora ...... poshtujem

Quote:

Da pricas o aranzmanima, verovao bih ti... Ovako, mislim da haluciniras! Ja to ne mogu i ne zelim da izjavim, bez obzira na "potraznju" koja godinama postoji za nama... Ali, suvise pretenciozno zvuci, ok? Svejedno.

Ne pricam o aranzmanima ..... to mi je uvek i najtanje .... zato sto ih ne radim .... a sto se tice mixa .... daj mail , poslacu ti jedan mp3 sto sam ga skoro radio ..... ima ga i u radnjama ali mi se nije svideo post , pa ti saljem moj mix bez posta

Quote:

E, tu si se zajebo! Da tako ide, ni mi ne bi spucali ovoliko novca nakon dugogodisnjeg "digitalnog" rada! To je vec preterano....

stvar stava ..... poshtujem

Pozdrav!!!;)

Max 22-08-2006 10:01 PM

@ Manley ...... lep post ..... ijako se slazem sa tim sto si napisao

Pozdrav

Manley 22-08-2006 10:29 PM

Quote:

Originally Posted by Max
@ Manley ...... lep post ..... ijako se slazem sa tim sto si napisao

Pozdrav

eee ovo treba da se zalije....napokon da se negde slozimo nas dvoje ;)

Pozdrav

diviner 23-08-2006 01:22 AM

Quote:

Perune, cemu spustanje na licni nivo, i zajedljivo ponasanje? Znam da ne mislis nista lose ovim, ali mnogi cete pogresno shvatiti (znam takodje da cak ni Maxu nije najprijatnije slusati te na ovaj nacin, iako je upoznat sa tvojim malo srdacnijem :) temperamentom)

Quote:

Obojica pretjerujete (po mom misljenju koje ne mora da je apriori tacno), ali mi se cini da ti malcice pretjerujes vise (ne u tome sto tvrdis, vec u nacinu na koji iznosis tvrdnje).

Ne zelim da zalazim u diskusiju sta i kako (djelom zbog manjka vremena, a djelom i zbog toga sto mislim da ovu materiju ipak poznajete bolje) vec samo zelim da doprinesem opste boljoj atmosferi (ok, jesam samo tebe "popravljao", ali iskreno Max je u svemu ovome malo korektniji diskutant, i u tome ce se sloziti mnogi)...Nadam se da ne radim jalov posao :).

@ Manley
Mudro zboris :)

perun 23-08-2006 08:24 AM

Ma opusteno. Na kraju se Max i ja skapiramo... Nastavili smo sinoc pricu na Chatu, nije bilo ljutnje... Hvala Bogu, ne o Master bussu....

Pozdrav!;)

All times are GMT +1. The time now is 11:30 AM.