![]() |
Re: Kojeg ibaneza?
Quote:
|
Quote:
Odakle ti ideja da se SVAKI gitarista vraca na kraju na strata,covece,ja sviram el.gitaru 15 godina i ne pada mi na pamet da kupim strata,ni u snu,zasto?Zato jer sa njime ne mogu da sviram ono sto sviram,Vai,Satriani,Metallica,Andy Timmons,Pantera,megadeth,Anthrax,Dream Theater...Kapish?Da mi neko cak i pokloni strata odmah bih ga prodao i kupio recimo Washburn N4:).Zaista ne razumem odakle ti ta informacija,sta,kao,citav svet se vrti oko strata:grin:,cista besmislica covece.Evo ti primer mog ortaka koji svira mnogo duze od mene,teca resi da mu u Svici kupi gitaru ali nije hteo da mu kaze koju,i dok je moj ortak cekao molio je Boga da ne bude samo Fender strat jer kako je rekao:"sta cu onda da radim sa njime,da tezgarim sa narodnjacima", i na kraju je dobio jackson dinky. A ovo oko singlova i humova,to zaista ne vredi komentarisati.Ukusi.... P.S. Nisam Muzzy-jev advokat:) |
:rotfl:Zlobisha uleteo u feedback... Dr?ao ga od 11:27 do 11:43 :rotfl:
Mnogo mi je zabavno kada ljudi krenu sa tim ?vakama o neprikosnovenim gitarama. I kako su neke gitare Qratz od ovce, a neke druge su do Yaya od kita:rotfl:I kako je H-S-H najbolji koncept za all-round d?itru :D Upravo mi iz zvučnika zvrnda Led Zeppelin dok kuckam po tastaturi (Rock and Roll) i ne?to se mislim - danas niko od foruma?a ne bi imao petlju da postavi neki tako tupav i nikakav miks u sekciju _Promocija_radova_ po?to bi mu bilo frka da se suoči sa komentarima tipa: "stavi bas u sredinu, ovako panovan na levu stranu ne radi dobro sa kickom, a riff gitaru reampuj pa je preslikaj levo da bude simetrična. Glupo je da ti solo bude na levoj strani, zvekni ga posred lobanje po?to on kao solista treba da zameni pevača..." E, mnogo sam mator ali Led Zeppelin sam otkrio tek pre par godina. Tačnije, odavno sam znao da je postojao neki bend koji se tako zvao, ali sam tek pre dve-tri godine skontao koliko su oni zapravo uticali na razvoj onoga ?to se danas zove "produkcijom". Ali nema tamo ni previ?e RMS-a, ni VST-a, čak ni Stratoc:shock:atera... To su prosto neka četiri lika koja je.u kevu kako rade to ?to rade. Jbg, izvođenje muzike je grupna rabota. Nikakav Ibanez, Jackson, Gibson ili Fender sa bilo kojom kombinacijom pickupa, pojačala i kabineta neće napraviti potrebnu galamu bez dobrog bubnjara, basiste i (mo?da) pevača... A pickupi - mo?e i single i humbucker, ?tagod... ako ima neka pesma da se čuje. @zlobisha: Jel' ima neka pesma da se čuje? Jebe? pickupe. Pozdrav |
Quote:
|
Quote:
Ako pa?ljivije pročita? moj post, u njemu pi?e da se OBIČNO svaki gitarista vrati na strata... Obrati pa?nju na to ?ta čita? pre nego ?to komentari?e?, ja nigde nisam napisao da se ceo svet obrće oko strata. Rekao sam da je strat o meni naj ''all-round'' gitara. Za?to to ?to ti svira? ne mo?e da se svira na strat-u? Ja nisam imao problem sa tim. I pored svog Ibanez jem77fp, često sam se hvatao ba? za strat. Uostalom jem i jeste strat, samo ?to je o?triji ima HSH konfiguraciju i floyd. ?to se inače zove superstrat. A to ?to je tvoj drugar ograničen je smao njegova krivica. Koja gitara je stvarala rock istoriju? Ibanez? Jackson? Sa njim se svira samo pod ?atorom? A oko singlova i Humova... Upravo i jesam govorio o tome da je stvar ukusa. I da nije nepisano i pisano pravilo da gitara MORA da ima HSH konfiguraciju... Kapi?? |
Quote:
Nema pravila... A pesama ima i biće. :) Nadam se da si bar ti skapirao ?ta sam hteo reći u svojim postovima... Pozdrav. |
Uh :) Ovo je bas matora tema :)
Aj redom, ako me ne izda koncentracija :) Kao prvo, mnoooogo vode je proteklo od kad smo imali ovu diskusiju i moji stavovi su se promenili, najvise zato sto sam imao srece pa svirao sve i svasta od instrumenata a i muzicki pravci su mi se malo prosirili (iako se uglavnom to svodi na rock gitarski zvuk). Koliko vidim po odgovorima ova tema je otisla u neku generalnu diskusiju pa cu se truditi da adekvatno nastavim :) I dalje milsim da je Malmstin neopevani smarac koji ima jako dobro izvezban arpedjo... Ok, ne mogu kao on, jbg. mnogo je brz. Respekt. Whatever... :D @Zlobisa: Bez brige, nisam se uvredio ni najmanje. Ja obozavam da diskutujem o ovakvim stvarima, svasta moze da se nauci. Ono sto je bila moja greska ranije je to sto sam se poprilicno ogranicavao po pitanju toga "kako" treba da zvuci el. gitara. Do pre godinu dana el. gitara = Satriani. Kraj price. Greska, i to debela... Realno ja i dalje najvise volim ton kakav mozes da cujes na njegovom the Extremist albumu, ali mi je odavno jasno da to nije kraj price. Pitanje oko izbora gitare je previse licno i "pametovanje" je nesto sto uvek ispliva iz diskusija na tu temu jer, recimo iz naseg primera, ti volis singlove a ja humbackere i sta sad? Tu se ukljuci osoba C koja ce iz argumenata koje obrazlozimo, da sedne i porazmisli sta njemu najvise odgovara. E sad, taj scenario pada u vodu ako je rec o studiskom muzicaru koji bi da sazna koja gitara moze da mu obavi 90% zahteva... Moje iskustvo mi je pokazalo da "nazalost" :) strat stvarno pokrije veeeeeliki deo zvukova. Jos ako je recimo u H S S kombinaciji igri nema kraja. Takvu gitaru ne mora samo Fender da potpise... Meni licno to ... nije to. Imam velike sake i volim da osetim dosta materijala pod prstima. Zato je moj izbor gibson-like koncept: mahagoni, lepljen vrat, rosewood, 10 zice i PUF humovi i string through... Takav instrument me uvek inspirise i ton koji zamislim u 80% slucajeva dobijem. Na muzickom forumu se trenutno vodi rasprava oko PRS gitara i jedan forumas je postavio klipove custom 22 modela. E ta gitara brate moze da zazvuci kako god hoces, ali bukvalno. Skupa je ko djavo ali za studio... jako interesantan instrument. MusicMan Luke me je takodje odusevio izradom, svirljivoscu i upotrebljivoscu. Eto... :) I naravno, nikad mi nije bila namera da zazvucim u faznou "ma slusaj ti mene sta ti ja kazem to ti je vrh b'ate...". Glavni problem vecine ljudi koji pita za neki ovakav generalni savet je to sto su lenji da odu do radnje i probaju instrumente. Da, znam da su vecina prodavaca u fazonu da ih mnoooogo smaras ali to je njihov posao a vase pravo, pa izvolte. A i nisu svi takvi, Mitros, Maric, Artist... uvek sam imao prijatna iskustva, a njihov izbor nije mali definitivno. |
Quote:
Svojevremeno sam se po studijima često sretao sa Krletom (gitaristom Generacije 5, ne sa onim marketin?kim mađioničarem) po?to je čovek vazda bio rent-a-hand. I ?etao je neku Cort d?itru koja je u svačijim tuđim rukama zvučala potpuno ra?timovano. Mislim, doslovno ra?timovano. Valjda bio neki problem sa konjićem, nemam pojma, pa izmedju prve i svih ostalih pozicija to nije imalo mnogo veze s mozgom. Ali kod njega u rukama sve to radilo... bez do?timavanja između pozicija... Jbmlg. @LAMPASH: Nisi me ba? skapirao oko one priče oko Zeppelina - slu?ao sam ja njih i ranije i sve mi je to bilo super, nego sam tek pre par godina shvatio koliko je to neuhvatljivo i jedinstveno dobro. Nekako kao Ivo Andrić - zna? da je Andrić super, zna da uhvati detalj, pi?e te svoje celovite i pismene rečenice... a onda slučajno naleti? na neki istrgnut citat i ukapira? da sve to mora? da čita? ponovo, po?to si odjednom prona?ao neki potpuno novi sloj u pričanju... Ili Monty Python, svejedno. Neke stvari su toliko dobre da se isplati vraćati im se s vremena na vreme. ?to ne va?i za (na primer) Deep Purple ili Iron Maiden ili Metallicu ili... Dodu?e, mo?da jo? uvek ne uspevam da proniknem u ovu poslednju trojku koju sam naveo, mada kad čujem istrgnute citate Deep Purple u koje sam se kleo kada sam imao 16-17 godina dođe mi da se upi?am od smeha... Pozdrav |
U rukama Mandusica Vuka... :)
Definitivno svaki muzicar mora da nadje "svoj" instrument, kraj price. U ovim raspravama bi trebali da analiziramo neke generalne "smernice", znaci ako hoces to i to dobro bi bilo da to i to ... pa ti vidi, itd. Bez apsoluta samo... moze da bude vrlo edukativno. Ja sam recimo oko izbora pojaca za pop/rock muziku gnjavio podosta ljude dok nisam dobio prave smernice sta se u muzickoj industriji koristi kao neki standard, zasto bas to i to pojacalo sa tim i tim pedalama, zasto pedala plus pojacalo, zasto 2x12 umesto 4x12, zasto celsetion blue a ne v30 itd, itd... |
Quote:
To ?to bubnjar ima dar - to je sasvim lična stvar Ljudi kada tra?e bis - to se odnosi na VIS Ali ionako ti je sve to jasno... Pozdrav |
All times are GMT +1. The time now is 12:39 AM. |