![]() |
Re: vsti-audio -razlike u miksu
Ili pod c) uticaj vlaške magije.
Iskreno ja se nisam nešto posebno uzbudio oko toga da bih išao po forumima da tražim odgovor. Ali vidi se da dosta dobro poznaješ materiju (sa te tehnièke strane),dok ja tome nisam posvetio dovoljno vremena koliko sam želje,volje i strasti samome zvuku. - Pa si me naterao da pomislim da izgleda da nešto nije u redu i da samo treba da naðem šta je "to" i krenuo ponovo da proveravam o èemu se tu radi. Ali pre toga sam uradio jednu moju "staru kvaku". - Restartovao sam komp (iz predostrožnosti), upalio sonar i ovoga puta se desilo da nisam èuo neku bitnu razliku izmeðu vokala (freeze on/off). Nisam se toliko iznenadio koliko sam veæ odmah u istom trenutku posumnjao (ako postoji takva opcija) da je sve to bilo zapravo do konfiguracije kompa. Ne bi sad da se zaleæem i da iznosim detaljniju teoriju o tome šta ja mislim. - Ali moj generalni utisak je : konfiguracija. Posebno ako se uzme u obzir da moj komp nije nešto jak. - Latencija je podešena na maksimali,a zvuk prokrèi dok nešto ne smiksam. A ubeðen sam da bi ceo proces miksanja bio drugaèiji kada bih imao "pravu" mašinu. |
Ne koristim Sonar, ali nešto mi se mota po glavi da sam pročitao kako je najnovija verzija još uvek bug-ovita, pa je to možda razlog, ako si instalirao najnoviji Sonar.Ne bi trebalo da je do kompa. Mislim, zavisi koliko ti je toga popaljeno u aranžmanu, ali te osnovne operacije ne bi trebalo da zavise od toga. Ako nestane procesorske snage pa ne možeš da popališ sve što bi u projektu želeo da ti radi - to je nešto drugo, ali to ne bi smelo da utiče na bounce. Gledaj na to ovako - offline bounce ili freeze je samo niz matematičkih operacija. Ako radiš bilo šta na kompjuteru, otvaraš dokument, imaše previše web strana i njemu je procesor preopterećen, jedan proces će čekati na drugi u skladu sa prioritetom ili će se obavljati sporije. Procesi ne utiču jedan na drugi, neće se, na primer, ako kopiraš neke fajlove a istovremeno se kompjuter zaguši jer si otvorio gomilu stranica u browseru sa flešom, dogoditi da se fajlovi pogrešno iskopiraju i budu nečitljivi. Jedino naravno može da se desi da proces pukne, što je opet posledica bug-a. Zato ne verujem da ti je kompjuter problem, već ako je postojala zvučna razlika, da se radi o bug-u. E sad kad je u pitanju realtime bounce, on može da bude problem ako računar ne može da ti izvuče.
|
jedini originalni snimak je u samom daw-u da se ne lazemo!! sve ostalo je kopija, sad kakva ...
ja bi najvise volio uzeti CD recorder, i nista export mixdown u cubesu, ni realtime ni nikako, nego pustiti PLAY zavrsnog mixa i snimiti na CD !! i onda kao takav uneti u neki soft ako bi se sta jos masterizovalo dodatno haha |
E, upravo na ovo zadnje što si rekao sam i ja pomislio.
-Znaèi ja ne dobijam zvuk u realnom vremenu, jer raèunar ne može da obradi sve te zadate operacije (upaljene plug-ove) u jednom trenutnku. E, sad postojala je zvuèna razlika po mom ubeðenju, ali kao što si i sam rekao bug-ovi nisu muzikalni, a ja sam posle "freeze" èuo mnogo prijatniji zvuk, što se poklapa o gore navedenoj tezi da æe biti da je pre u pitanju realtime bounce, nego bug. A bug bi onda trebao da bude suprotan, nemuzikalan. -Kao recimo kad na vokalu koji peva u tom trenutku stavim reverb na sendu (što mi se dešavalo), a vokal se pritom zamulja i ne može da se povrati u normalu dok ne zatvorim projekat, da bih posle ponovo ušo u isti. |
Quote:
Quote:
|
Ma ljudi poshten cpu da jede pluginove i sve moze live,mora..:rotfl:
|
Da do kraja zabetoniram svoje neznanje. Cijelo vrijeme se pominje riltajm buncanje pa kakvo je pnda anriltajm. U cem je poanta.
|
ma mi se sa dosta toga zajebajemo premnogo!!
o kakvom mi postotku pricamo ljudi?? 0.001 posto razlike? kome ce to znaciti sto potrosiste par stranica price o tome? evo daj mi pesmu hmm, nekog, evo lupam pesma jorgovani hit, ja cu je sjebat da zvuci 6 puta gore, i staviti sliku na youtube i audio spojiti, bice opet hiljade lajkova, i komentara jbt kakva pesma!! niko ziv ti nece spomeniti taj 6 puta los audio!! ovde do kakve perfektnositi se hoce doci to nema nigde na sta ljudi trose vreme mesto na ono najbitnije sto treba a to je text, araznman i vokalno izvodjenje!! hahaha PC. ne voli narod kod nas previse perfektnosti, odvlaci im to sliku naseg i dalje ovde realtime zivota!! ne jebu oni to, ne saosecaju sa tim, nije im prava slika zivota vec spomenutog!! za club lupam ti je dosta jebeni FL studio, i recitacije, pesma traje mesec dana i to je to .... ko god dodje da ti trazi pesmu al vecinom mi da im nudimo prvo ce biti CENA, nanjize uvek ista prica sto moze.. kome vi to radite pesme?? 3 coveka u jugi , i jedno 10 sto ce se zaletiti po nekad? samo na ono navedeno obratite paznju najvise!! evo vam zadnji primer, al primer nema dalje znaci!! gospodin pun para Haris Dzinovic snimi novu pesmu, imate tona klipova gde sve bio sa njom i svuda samo lajkovi i odlicni komentari, AAA PESMA CELA SOUNDFONT GM 8MB zvukova!! znaci vanbasco midi pusti mjuzu odradjenu u cjubesu sa tim soundom i otpevaj. nikakakv k. od produkcije a ostace duze 10 puta nego sve ove sa zadnjom reci od P.! https://www.youtube.com/watch?v=N1-qYZX7rWg ustvari otvorio sam novu temu da sad ne kvarim vase dalje trazenje zasto i kako ove teme.. u audio soft sam je ubacio!! |
Quote:
Ali ako si ozbiljan i pitaÅ¡ zapravo za bounce, (koji se doduÅ¡e tako zove samo u nekim daw-ovima), obično kada prebacujeÅ¡ neki kanal ili ceo miks u audio, to možeÅ¡ učiniti real time, tj u stvarnom vremenu, pesma svira sve vreme, ili offline, dakle najbrže Å¡to CPU može da izvuče, bez sluÅ¡anja pesme. Čak i neÅ¡to Å¡to koči i prekida realtime, jer je CPU preopterećen ili loÅ¡ drajver pravi probleme ili ko zna Å¡ta, može da se, ispravno, prebaci u wav offline, jer onda CPU ima vremena natenane da "sažvaće" audio procesing. To je takođe i odomaćena meta za razna placebo ubeđenja, gde neko, na primer, veruje da offline bounce i realtime bounce navodno ne zvuče isto. Ne u smislu ispravno-neispravno, već u smislu da imaju drugačiju "boju", "rezouliciju", "farbu" ili Å¡ta... Å*to je sad već druga priča. |
Da na to "buncanje" sam mislio. Hm ja sam uvijek radio export pa al u tisini. Ne znam kako dok svira. U mikskraftu sigurno ne moze jer dok je play sve pod opcijama za sejvanje, exp i sl nije aktivno. A cubase nisam nikad probao tako dok svira
|
All times are GMT +1. The time now is 12:35 PM. |