![]() |
Re: Presonus Studio One V2 - ARA (r)evolucija!!!
Jos nista od Melodynea?
|
Quote:
|
Ja sam se sinoc igrao sa S1, i moram da kazem da jako podseca na Cubase :) I nekako brzo radi, ne znam kako da se izrazim, brzo pali pluginove, instrumente :S U key shortcuts ima cak opciju da se nameste precice kao u Cubase-u, Logicu, ili Pro Tools-u.
I dalje mi se vise svidja Cubase-ov piano roll mada i ovaj je dobar, i ono sto mi nedostaje iz Cubase-a, je srednji klik na misa pa se javi ona "ruka" alat i onda vucem lagano levo desno. Ovde jedino ctrl (ili shift ne secam se) i strelice... Inace sve je ostalo isto i brzo :S Jel postoji neki drum roll, ne znam ni ja kao u Cubase-u GM Map? http://media.soundonsound.com/sos/fe.../cubase_01.jpg I kvantizovanje mi je malo cudno (po meni je glupo sto naredba Q kvantizuje samo midi, dok audio uradi nesto cudno, a da bi kvantizovao audio u aranzeru moram da idem edit pa quantize on track)... Mislim da to sve moze jedna naredba da gura, i nije mi jasno sta se desi sa audio eventima kad ih obuhvatim i pritisnem q, jednostavno posive i vise nema zvuka, al prokljuvicu |
Quote:
da i ovde imas "ruku" - jednostavno dragujes timeline levim klikom i to je to..Postoji i jos jedna caka koju sam skontao..Kada dragujes neki region na "drugu stranu" aranzmana - npr. sa kraja pesme na pocetak, zna da bude zamorno cekanje dok se ne dovuce do pocetka, zato dok dragujes pritisnes Space i tada se brzo scrolluje aranzman u pravcu u kojem dragujes. (ove dve stvari su jednostavnije pokazati nego objasniti, ali nadam se da si me shvatio :) ) .. Sto se tice drum mapa, postoji i to i jos mnogo fleksibilnije nego u cubase-u. Pogledaj ovde za vise informacija i gotove drum mape za neke semplere: http://forums.presonus.com/posts/list/2531.page http://forums.presonus.com/posts/list/2069.page To su linkovi iz S1V1, a u S1V2 mozes da dragujes mape direktno iz S1 browsera! http://theaudiocave.com/pics/maps.gif Sto se tice audio i midi kvantizacije, sve se radi pomocu jedne komande - Q.. To sto ti radis, ako ti region "posivi", to je groove kvantizacija (kao elastic audio kod pro tools-a) i znaci da kvantizuje preko groove template-a ili rucno pomeranjem markera..Postoji mnogo laksi nacin..Samo oznacis audio region i protisnes Q! Groove template mozes da uneses preko regiona (audio ili midi), samo dragujes u groove okvir i dobijes template po kojem kvantizujes..Ako hoces "standardnu" kvantizaciju izaberes "grid" mode gde biras time 1/4, 1/8, 1/16 - straight, triplet, quintole, septole, kolicinu swinga itd. pritisnes Q i zdravo djaci :) . Pogledaj ova dva videa i bice ti jasno koji nacini postoje za rad sa audio kvantizacijom: http://www.youtube.com/watch?feature...&v=VYDJ_UpPFVY http://www.youtube.com/watch?feature...&v=BzOTkvvR7c0 Takodje bih ti preporucio da procesljas njihov forum i odgledas video clipove sa ovog kanala u vezi S1V2 http://www.youtube.com/user/StudioOneTwo, takodje imas nekoliko i na zvanicnom Presonusovom kanalu .. S1V2 jeste veoma jednostavan i brz za rad, ali isto tako sadrzi i neke stvari i sitnice koje ne pominju u prezentacijama pa je dobro da se baci pogled i na manual, jer je stvarno interesantno koliko stvari i originalnih caka ima.. Npr. ja sam juce "naucio" da se u Impactu layeruju semplovi tako sto se drzi shift dok se draguje sempl na zeljeni pad. Takodje i dragovanje instrumenata iz aranzera u browser sa svim podesavanjima i midi regionima kao koncept koji su nazvali music loop i jos mnogo "skrivenih" stvari .. Pozdrav :wink: |
Quote:
Hvala na opsirnom odgovoru :) Skinuo sam i Groove3 tutorial da ga pogledam a i citao sam manual sinoc dosta. Evo sta sam ja uradio. Poredjao sam kick na jednom kanalu i snare na drugom kanalu na timeline-u.Napravio sam prost 4/4 ritam (dal su osmine ili sesnaestine ne secam se) formata "tup---tup-ta---tup--ta" ako me razumes. E sad onda sam uzeo onaj njegov swing (namera mi je bila da vidim kako radi swing) i podigao ga tipa na 50 %, selektovao sve event-e naredbom ctrl+a i pritisnuo Q (quantize), i mucak sve posivi i ne cuje se, onda sam gledao na tjubu i video da kad kvantizuju audio koriste naredbu "quantize audio", ja tu naredbu nisam nasao u s1v2, ali sam nasao "quantize on track" (valjda?:S) i to uradi to sto sam hteo, pomeri kickove na swingovane 16ine. Ne znam gde gresim, sad cu pogledati sve ovo sto si okacio. Hvala A sto se tice drum mapa nismo se razumeli. Meni ne trebaju mape za drums, sam ih kucam, vec sam pitao da li postoji neki drum editor kao u Cubase-u sto se zove drum editor i sto sam ga okacio na slici kako ne bih morao da kucam u piano rollu :) Malo sam se konfuzno izrazio ocigledno |
A ni za kvantizaciju audio se nismo na razumeli.
U S1 na naredbu Q (quantize) on pronadje tranzijente u eventu, i posle radi sa njima, stavlja ih na grid itd... U Cubase-u na naredbu Q (quantize) kad se radi o audi-u, on samo pomeri event (ove) na najblizu grid liniju. Tako recimo Iskucao sam ritam u straight 1/16, tako sto sam redjao po timelineu one shot sample i zeleo sam da iskoristim S1 sving, ako sve selektujem i pritisnem Q on nece da ih poredja na novoformirani grid zbog swinga, nego trazi tranzijente itd, zato tu radi funkcija Quantize on track, njoj sam dodelio posebno slovo na tastaturi :) |
Polako, izasao je novi hotfix, ipak je ovo prva verzija... Nisam ulazio dublje u S1, ali predpostavljam da treba ispeglati par sitnica tu i tamo...
Quote:
Anyway, S1 je svakako dosta slican Cubaseu, ali evo sad me Mogli podsetio na Samplitude. Izasao je novi Pro X i za razliku od S1, koji je prilicno straight-forward, ovo je nafilovano opcijama svih vrsta! Stvar je ukusa i navike sta je bolje, ali ovaj Samplitude samo za time stretch ima oko 10 raznih algoritama :shock: Sad vidim od koga je REAPER pokupio fore - skoro pa da su identicni ! |
Quote:
|
Quote:
Meni trenutno najvise nedostaje mogucnost rutovanja signala koja postoji u Samplitudu, donekle i Cubaseu, Reaperu i sl... Ovde je to malo ograniceno, a to je veliki minus. Inserti su uvek pre fadera (sem na masteru, gde to najvise i treba) i uvek posle senda :banghead: Sve u svemu, ovaj program je za sada rekordno brz i ne-bloatware-ovan kao npr REAPER ?to je postao pun opcija koje nisu *ba?* neophodne i samo se nadam da će se tu i zadr?ati, tj da neće poći stopama REAPERa, koji se polako ali sigurno otima kontroli. Svakako to sa sobom povlači stvari tipa ovoga - nema drum edit view, nema score view, nema 50 raznih algoritama za detekciju tranzijenata i timestretch i ?ta znam ?ta jo?, ali zato radi brzo i prilično je WYSIWYG nastrojen (what you see is what you get) |
Inserti su uvek pre fadera (sem na masteru, gde to najvise i treba) i uvek posle senda :banghead:
[/QUOTE] Ne kapiram, kako posle senda? Koliko ja vidim iz manuala sendovi su uvek post inserts sto je meni i logicno :S |
All times are GMT +1. The time now is 09:49 PM. |