Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Software (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=84)
-   -   Presonus Studio One V2 - ARA (r)evolucija!!! (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=39325)

quake2 01-11-2011 06:15 AM

Re: Presonus Studio One V2 - ARA (r)evolucija!!!

U jbt.:),najbrzi update sa toliko stavki ikad i to uradjen slusajuci korisnicke sugestije.Stvarno svaka cast Presonusu,razbijaju:jupi:

euphoric 01-11-2011 02:55 PM

Ispravili su i onaj bug za strip silence sa dugackim klipovima sto je kolega Jan primetio :) ..
Prijavio sam taj bug prosle nedelje i eto, danas vec ispravljeno .. Svaka im cast na odzivu!

[OT] Utorak prodje, Logic nama ne dodje :(. U potpisu - Nestrpljivi [/OT]

Jan 01-11-2011 04:04 PM

Quote:

Originally Posted by euphoric (Post 315718)
Ispravili su i onaj bug za strip silence sa dugackim klipovima sto je kolega Jan primetio :) ..
Prijavio sam taj bug prosle nedelje i eto, danas vec ispravljeno .. Svaka im cast na odzivu!

[OT] Utorak prodje, Logic nama ne dodje :(. U potpisu - Nestrpljivi [/OT]

Ja danas poceo da radim prvi miks u S1.
I morao sam da izadjem na sat-dva van, ostavio upaljen komp i projekat , bez plaginova, samo naredjane trake, i kad sam se vratio zateko sam nesto "updating pool media.xml" i ucitavanje i nije hteo da mrdne. Videcemo sad u toku rada da li ce nesto da mi prijavi

euphoric 01-11-2011 04:14 PM

Quote:

Originally Posted by Jan (Post 315722)
Ja danas poceo da radim prvi miks u S1.
I morao sam da izadjem na sat-dva van, ostavio upaljen komp i projekat , bez plaginova, samo naredjane trake, i kad sam se vratio zateko sam nesto "updating pool media.xml" i ucitavanje i nije hteo da mrdne. Videcemo sad u toku rada da li ce nesto da mi prijavi

Hmm..Ne znam sta je, nema nista o tome na netu, ali pretpostavljam da ima veze sa autosave-om..Iskljuci autosave pa probaj opet ..On je snimao (autosave) isto svakih 5 minuta (ako je na defaultu) pa se mozda tu nesto pobrkalo ?!

Pozdrav :wink:

Jan 01-11-2011 07:13 PM

Euphoric, imam jedno brzo pitanje za tebe :)
Jel si upucen mozda da li postoji neka alatka kojom brzo mogu da spojim dva odsecena dela (a da nije merge) evo objasnicu ti kako.

Tipa uzeo sam neku traku i uradio strip silence, i na jednom delu izmedju dva eventa on mi je odseko parce misleci da je tisina, jel postoji neka alatka kojim ja mogu da spojim ta dva parceta i da mi on vrati ono sto je bilo izmedju (odseceno), a ne da merge-om ih stavlja u kanister, ako me razumes, i ne bounce-om a da izmedju opet ostane tisina. Nadam se da sam objasnio iole razumno, konfuzno objasnjavam stvari :S

euphoric 01-11-2011 07:59 PM

Quote:

Originally Posted by Jan (Post 315736)
Euphoric, imam jedno brzo pitanje za tebe :)
Jel si upucen mozda da li postoji neka alatka kojom brzo mogu da spojim dva odsecena dela (a da nije merge) evo objasnicu ti kako.

Tipa uzeo sam neku traku i uradio strip silence, i na jednom delu izmedju dva eventa on mi je odseko parce misleci da je tisina, jel postoji neka alatka kojim ja mogu da spojim ta dva parceta i da mi on vrati ono sto je bilo izmedju (odseceno), a ne da merge-om ih stavlja u kanister, ako me razumes, i ne bounce-om a da izmedju opet ostane tisina. Nadam se da sam objasnio iole razumno, konfuzno objasnjavam stvari :S

hehe..ako sam te dobro razumeo, resenje za to sto ti treba je da uhvatis taj prethodni region i prosiris ga do dela gde je trebao da bude taj sto je nestao (odsecen)..
regioni su ne destruktivni i u svakom parcetu regiona mozes da povratis ceo klip resize-ujuci ga, ako me razumes..
takodje mozes i da kopiras taj prethodni i da ga slipujes (Ctrl+Alt) dok ne naidjes na taj odseceni koji ti treba..nadam se da sam ti pomogao, ako sam te dbro razumeo :D

Pozdrav!

Jan 01-11-2011 08:50 PM

Quote:

Originally Posted by euphoric (Post 315742)
hehe..ako sam te dobro razumeo, resenje za to sto ti treba je da uhvatis taj prethodni region i prosiris ga do dela gde je trebao da bude taj sto je nestao (odsecen)..
regioni su ne destruktivni i u svakom parcetu regiona mozes da povratis ceo klip resize-ujuci ga, ako me razumes..
takodje mozes i da kopiras taj prethodni i da ga slipujes (Ctrl+Alt) dok ne naidjes na taj odseceni koji ti treba..nadam se da sam ti pomogao, ako sam te dbro razumeo :D

Pozdrav!

Ma jasno, tako i radim... Nego ako imas recimo 20 takvih parcica, malo je pipavo jedan po jedan povlaciti itd... U cubase-u samo glue alatkom kliknes na prvi od dva koja oces da zalepis i on ih zalepi, bukvano mogu tridesetak event-a da zalepim za 3-4 sekunde

euphoric 01-11-2011 09:07 PM

Quote:

Originally Posted by Jan (Post 315748)
Ma jasno, tako i radim... Nego ako imas recimo 20 takvih parcica, malo je pipavo jedan po jedan povlaciti itd... U cubase-u samo glue alatkom kliknes na prvi od dva koja oces da zalepis i on ih zalepi, bukvano mogu tridesetak event-a da zalepim za 3-4 sekunde

hmm..ne znam ni za sta slicno poput glue alata, nazalost .. mozda postoji neki laksi nacin, postuj na njihovom forumu, a alternativa je, ako vec imas 20-30 regiona, obelezi sve i resize-uj ih odjednom ..

pozdrav!

Jan 02-11-2011 03:57 PM

I evo odradio sam prvi miks u S1.
Utisci su ovakvi.
Imao sam jedan crash, i to sa Soundtoys Decapitator-om, uporedjivao sam wet/dry signal na bypass-u i cuo se jak click/pop sta god, svaki put kad bih pritisnuo bypass (to se desava i sa jos nekim pluginovima, nisam upamtio sa kojim, nisam ni toliko probao), pa sam isao na on/off jer tako nema pop-ova, i kad sam iskljucio pa ukljucio Decapitator crashirao mi se S1.
Nakon toga nisam imao problema.
To je sto se tice "problema" u S1.
A sto se tice mog licnog utiska, malo sam sporiji u radu, jer sam naviknut na Cubase, ali nisam drasticno sporiji. U mixingu i nisam sporiji, a editing mi ide 20% sporije, ali to je samo zbog navike, nadam se :).

Zeroo 02-11-2011 04:11 PM

A zvuk mixa generalno misljenje u odnosu na ostale?

Jan 02-11-2011 04:16 PM

Quote:

Originally Posted by Zeroo (Post 315793)
A zvuk mixa generalno misljenje u odnosu na ostale?

Jel se salis?

awacs 02-11-2011 04:35 PM

Quote:

Originally Posted by Jan (Post 315795)
Jel se salis?

A ?to bi se ?alio čovek? 64-bitni audio engine i sabirnica su u pitanju, za razliku od Cubaseta.

Pozdrav,

Vasa

Jan 02-11-2011 04:42 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 315798)
A što bi se šalio čovek? 64-bitni audio engine i sabirnica su u pitanju, za razliku od Cubaseta.

Pozdrav,

Vasa

Ne razumem se u arhitekture bitova, odnosno razumem donekle, ali mi nisu jasne benificije itd itd...Ali ja koristim x86 verziju jer S1 nema svoj "bridge" a i vecina efekata su 32bitni, da li onda stoji da je 64bitni engine? Ne znam da li to ima veze sa sabirnicom i to?

Inace okej, ne osecam ja nikakvu zvucnu razliku, nikad nisam osecao razliku izmedju DAW-ova (radio sa Cubase-om, Pro Tools-om, Acid-om, sa Acidom sam imao utisak da je zvuk malo nekako nervozniji...). Vise uticu boje na ekranu na mene i svetlost u sobi na trenutni miks, nego li audio engine softvera :S

euphoric 02-11-2011 07:53 PM

Quote:

Originally Posted by Jan (Post 315799)
Ne razumem se u arhitekture bitova, odnosno razumem donekle, ali mi nisu jasne benificije itd itd...Ali ja koristim x86 verziju jer S1 nema svoj "bridge" a i vecina efekata su 32bitni, da li onda stoji da je 64bitni engine? Ne znam da li to ima veze sa sabirnicom i to?

Ne, to nema veze jedno sa drugim ..

64 bitna sabirnica je interna preciznost sabiranja/sumiranja (ono sto je PT imao do nedavno 48bit fiksnu) ili ti procesiranja audio sadrzaja unutar samog programa.
Znaci racuna digitalne podatke u preciznosti od N^64 ("N na 64. stepen, gde je N floating point (32 bit, single precision) broj u duploj vrednosti (cesto se naziva Double data type ne znam nasu rec, sorry) predstavljen u racunarskoj memoriji") i ne mora da ima 64 bitni operativni sistem da bi mogao da izvrsi te proracune, vec sam program (ne zavisno) to obavlja.

Znaci iza prirodnog broja dobijene vrednosti, racuna na 64 decimale sa pokretnim zarezom sto je neverovatna preciznost i verujem da u 99% slucajeva niko ne moze cuti razliku izmedju 32 bitnog i 64 bitnog racuna, odnosno procesiranja.
Ali stavka je stavka..
64bit sumiranje je duplo preciznije od 32 bitnog i to je cinjanica.

Sem Sonara koji je prvi ovo implementirao (cini mi se u V6) i Ableton Live-a koji ovo ima od V7, ne znam postoji li jos koji DAW koji ima internu 64 bitnu sabirnicu. U S1 moze da se bira u opcijama preciznost izmedju 32 i 64bit-a.

Interesantno je da je PT sve do ove nove V10 imao 48 bitnu fiksnu sabirnicu (fiksna znaci da je racunao sa fiksnim vrednostima, nije imao tzv. floating point, ili ti racunanje sa pokretnim zarezom) i stalno su se "hvalili" (reklamirali, trljali na nos Logic-u, Cubase-u i ostalima kako oni imaju 32 bit floating point, single precision), kako je to najbolje resenje i daje najbolje rezultate, odnosno najbolji zvuk! Od verzije 10 i oni su promenili sabirnicu u isti ovaj 32 bit floating point.
Da, bas ta koju su "do juce" opovrgavali kao najbolje resenje koje je sva konkurencija imala! :banghead: .. Znaci sada su "dostigli" Cubase SX3/Nuendo 2/ Logic 6/Sonar 5 itd..
Sta reci dalje..Marketing je cudo!

Sto se tice 64 bitne arhitekture, to su "onih 64 bit-a" koji svi mesaju kada se pomene taj termin - 64bit!
To u stvari predstavlja arhitekturu, odnosno 64 bitno okruzenje u kojem je aplikacija kodirana (programirana) da bi mogla da iskoristi (adresira) vise od 3 GB memorije (sto je limit za 32 bitni operativni sistem).

Teoretski, 64 bitni procesori u 64 bitnom sistemu mogu da adresiraju 16 EKSABAJTA (exabyte = 10^18 bajta ili ti oko 1 milion TB (terabajta!)) sto je enormna cifra od koje se glava vrti s obzirom da je sada 4GB prosek ram memorije :D.
To je bilo teoretski, ali u praksi, procesori su ipak "ograniceni" na manju kolicinu, a 64 bitni operativni sistem na jos manju pa je ogranicenje Windows 64 bitnog operativnog sistema (za) sada "samo" 8 TB ram meorije :D ..
(za jedno 20 godina cemo mozda i imati toliko fizicke memorije u nasim racunarima).

Znaci 64 bitna arhitektura nema veze sa 64 bitnom internom sabirnicom, a eto jedan dobar primer je da Ableton Live ima vec 5 godina 64 bitnu sabirnicu ali jos uvek nema 64bit arhitekturu (da mozemo da koristimo vise ram memorije)..Verujem da ce V9 doneti to, ali to je neka druga tema..

Naravno, ovo sto sam napisao je najprostije moguce sroceno, jer ovo ipak nije IT forum, pa ne bih da ulazimo u detalje, koga interesuje vise o tome, tu je google, pa napred :wink: ..

U potpisu dipl. ing. informatike koji voli da se bavi muzickom produkcijom :wink:

[P.S. Evo jos jedan dobar video sa presonus foruma koji je jedan korisnik napravio i takodje objasnio nesto od ovih stvari]

<object style="height: 390px; width: 640px"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/R0K2_qiyalw?version=3&feature=player_detailpage">< param name="allowFullScreen" value="true"><param name="allowScriptAccess" value="always"><embed src="http://www.youtube.com/v/R0K2_qiyalw?version=3&feature=player_detailpage" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="true" allowScriptAccess="always" width="640" height="360"></object>

Pozdrav :)

awacs 02-11-2011 09:20 PM

Quote:

Originally Posted by euphoric (Post 315813)
Sem Sonara koji je prvi ovo implementirao (cini mi se u V6) i Ableton Live-a koji ovo ima od V7, ne znam postoji li jos koji DAW koji ima internu 64 bitnu sabirnicu.

Reaper, oduvek ;)

Pozdrav,

Vasa

Haxli 02-11-2011 09:33 PM

@euphoric
Kapirao sam ovu zabunu od ranije... al ovo je savrsheno - ne,
idealno napisano... !!! Taman kako/koliko treba :)

awacs 03-11-2011 03:48 PM

Quote:

Originally Posted by euphoric (Post 315813)
Interesantno je da je PT sve do ove nove V10 imao 48 bitnu fiksnu sabirnicu (fiksna znaci da je racunao sa fiksnim vrednostima, nije imao tzv. floating point, ili ti racunanje sa pokretnim zarezom) i stalno su se "hvalili" (reklamirali, trljali na nos Logic-u, Cubase-u i ostalima kako oni imaju 32 bit floating point, single precision), kako je to najbolje resenje i daje najbolje rezultate, odnosno najbolji zvuk! Od verzije 10 i oni su promenili sabirnicu u isti ovaj 32 bit floating point.
Da, bas ta koju su "do juce" opovrgavali kao najbolje resenje koje je sva konkurencija imala! :banghead: .. Znaci sada su "dostigli" Cubase SX3/Nuendo 2/ Logic 6/Sonar 5 itd..
Sta reci dalje..Marketing je cudo!

Pro Tools je priča za sebe i još je luđa od toga što si pomenuo. Pro Tools HD (do verzije 10, kao što si napisao) je imao 48-bit fixed point sabirnicu, OSIM što su TDM pluginovi radili u 24-bitnom režimu. Što pak dovodi do genijalnog apsurda:

Recimo Waves pluginovi (koji u Native formi poodavno rade 64-bit floating point) u TDM formatu rade u 48-bit režimu, ALI pošto je sam TDM I/O 24-bit posle procesovanja moraju da se svedu na 24-bit rezoluciju da bi se OPET podigli na 48-bita (pošto je PT mixer 48-bit, jel'da). Kome se ovo učini komplikovanim i besmislenim nek se ne sekira - jeste komplikovano :banghead:

Za razliku od PT koji na silu mora da bude kako-tako kompatibilan sa već postojećim vlastitim sistemima, Presonus (pa donekle i Cockos) nemaju nikakvo opterećenje u odnosu na prethodne korisnike, prosto zato što prethodnih korisnika nema, ili ih ima jako malo. Zato (kao što su mnogi već rekli) svi ti "novi" mnogo brže reaguju na korisničke zahteve pošto im je stalo do mušterija, a i nije im komplikovano da dorađuju softvere koji su praktično još u fazi razvoja. A to vala treba iskoristiti i smarati ih po forumima.

Pozdrav,

Vasa

P.S. Malo čitao, pa shvatio da sam malo i preterao - dobar deo TDM Waves pluginova je kompatibilan sa double precision (48-bit) procesovanjem: http://www.wavesupport.net/content.aspx?id=2212 Doduše, dobar deo i nije ;)

Jan 03-11-2011 06:01 PM

I evo sad sam naleteo na prilicno ozbiljan problem.

Snimak vokala na koji sam dobio ima glich na dva mesta, znaci digitalni glich. U Cubase-u bi pencil toolom taj glich ispravio, nacrtao bih olovkom waveform tamo gde glich postoji, a ovde ne mogu, olovka u njegovom editoru ne radi to :( Mozda postoji drugi nacin? Ali trazio sam po manualu nista ne pise o tome :S

kVu 04-11-2011 09:05 PM

ja sam na ovom programu od prve verzije i sve sto mogu reci je da sam napokon dobio sve ono sto mi je falilo u prvoj verziji i da je jednostavno savrseno parce softvera... sto se tice zvuka, ne zelim da sudim niti poredim cubase/pt itd itd, ali je cinjenica da S1 sjajno radi mixdown i da u njemu mogu i umem da dobijem sve sto zamislim i pozelim na brz i jednostavan nacin... tako da za mene ne postoji vise drugi softver odavno :) 12gb rama, 64bit verzija, 64bit processing (mada tu zaista ne cujem razliku, al ajd) i totalno izdrkavanje... sve vst-eve imam u 64bitnoj varijanti sem bfd-a i lexicona koje sam resio kupovinom jbridga

pozz

Everbeatz 04-11-2011 09:38 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 315820)
Reaper, oduvek ;)

Pozdrav,

Vasa

Pored toga u verziji 4 postoji opcija da se bira bitaza sa summing engine te postoji opcija da se bira famozni PTools 48bit fixed point.

Cela poenta 'dizanja' bitaze summing engine-a je da se minimizira distorzija (truncation distortion) prilikom kalkulacija i skracenja duzine reci. Koliko sam upoznat, ni jedan DAW sem Samplitude i PT koji za to koristi dithered mixer, ne radi dither nakon svake kalkulacije. Jedan od nacina da se to izbegne je i podizanje preciznosti tj 64bit.

Sama razlika izmedju 32bit i 64bit i nije nesto cujna kad je u pitanju neka jednostavna stvar tipa - import wavs i mixdown tj summing, ali - kad se krene sa krkanjem plugova, pa automatizacija, itd distorzija krece da se akumulira 6db po kalkulaciji za razliku od dithera iliti suma koji se akumulira 3db po kalkulaciji i koji je potpuno sklonio tu vrstu 'problema' koji se javlja u vecini sto DAWova, sto plugova...

Heavy Jerk 15-11-2011 03:42 AM

Samo da se ubacim malo medju ostale hvalospeve. Malopre sam zavrsio ~jednosatno igranje sa demoom ovog DAW-a, a pre toga sam gledao videose na youtube-u.
Ono sto mogu da kazem da je to bilo dovoljno da vec pocnem da razmatram da predjem sa Cubase-a! Fenomenalne opcije, i stvarno brzo kretanje kroz program. Nista nije savrseno, ali mi se vec za sada vizuelno mnogo vise svidja od Cubeta, koji koristim par godina.
Nadam se samo da ce se dokazati kao stabilan za ozbiljniju upotrebu (pritom ne mislim nuzno na integrisani Melodyne, jer mi ionako Cube malo-malo pa zabode pri tunovanju!).

dacko 15-11-2011 02:45 PM

A da li je neko koristio lane-ove u Cubase-u kod loop recordinga?

Znači setuje? lokatore, na 4 takta, i uključi? snimanje.. i on ti lupuje, snima, i svaki take bele?i na lane, ?to je traka u traci.. Onda mo?e? od prvog take-a da uzme? prvi beat, od drugog drugi itd...

Da li ste uspeli ovako ne?to u S1?

Znam da on ima neke layere i to, ali koliko sam shvatio, layer ne mo?e da se me?a sa drugim layerom... Kada odaberem određeni layer, samo taj jedan vidim i sklone mi se svi ostali.

dadson 15-11-2011 05:40 PM

Quote:

Originally Posted by dacko (Post 316567)
A da li je neko koristio lane-ove u Cubase-u kod loop recordinga?

Znači setuje? lokatore, na 4 takta, i uključi? snimanje.. i on ti lupuje, snima, i svaki take bele?i na lane, ?to je traka u traci.. Onda mo?e? od prvog take-a da uzme? prvi beat, od drugog drugi itd...

Da li ste uspeli ovako ne?to u S1?

Znam da on ima neke layere i to, ali koliko sam shvatio, layer ne mo?e da se me?a sa drugim layerom... Kada odaberem određeni layer, samo taj jedan vidim i sklone mi se svi ostali.

Ako smo se dobro razumjeli...desni klik na track i vidjet ces opciju "Select take"...

dacko 15-11-2011 09:23 PM

Nisam sada pored kompa da proverim, ali bojim se da je to bas upravo to sto pise "select take" ... I tada odaberes jedan ceo tejk.

U cubaseu kombinujes vise tejkova, to je ono sto mi fali. :(

Heavy Jerk 15-11-2011 10:44 PM

Nece biti da ima samo u Cubetu :)

Da li si mislio na ovo?

http://www.youtube.com/watch?feature...&v=zLQ9-y5JD_g

dacko 15-11-2011 11:12 PM

Upravo to! Hvala jerk. :)

Samo moram detaljno da prostudiram kako ovo funkcionise, jer je malo drugaciji pristup nego u cubase, ali cini mi se da je to to.

Hvala jos jednom. :)

idvi 20-11-2011 04:25 PM

Ne?to me stra?no smeta...uspoređivanje sa CUB.(nisam nikakav fan cubenda)
ALI ja se za sada dr?im samo midi edita.Moj dojam je da je neusporedivo lo?iji od Cuba, Cakea itd...itd... Za?to?
Da krenem redom (pa?nja: transformirao sam se u amatera ali ono, AMATERA):
Prvo lunjam po njemu da bih mogao se prikljućim na moje "KLJAVE" i NI?TA ne čujem ih (u Cubu sama čekiram "E-DSP midi port port") i sve odmah ?ljaka tako je i CAKE-u i ostalima...Ovdje sam morao bauljat.. (razuvjerite me)
Drugo naprednije midi opcije (da ne nabrajam)..opet kao amateru nerazumne ..da ne nabrajam ?to... ali ako treba mo?e i to.
Dakle audio nisam probao niti me interesira(ostajem pri Cubu) Ali midi mi je nerazuman kad prisupam kao amater.Dajte me razuvjerite..mo?da grije?im..?to bi i htio jer ima stvari koje mi smetaju u Cubendu ali do sada nisam uspio pronać bolje. recimo kako upisivat txt u One..?

kravadinka 24-11-2011 09:01 AM

To je samo navika, ni?ta drugo. :)
Pa routing u Cubase je kriminalan, pa se ljudi opet ne ?ale, jednostavno su navikli i prihvatili to kao normalno. Malo provedenog vremena sa programom i stvari postaju jasnije, jo? je najbolje pogledati neki dobar tutorijal, ali ne bilo koji, ne?to kao ?to Kenny Gioia radi za Pro Tools i Reaper.

Na taj način se mnogo sazna o nameri onih koji su pisali software, ne mo?e? jednostavno naviknut na neku drugu ideologiju pristupiti novom softveru, mora? se resetovati i krenuti od nule, tek tada vidi? njegove vrline, a i mane. :wink:

euphoric 25-11-2011 12:33 AM

Slazem se u potpunosti kravadinka :) ..

Part I:

Pre svega ne vidim uopste razlog cemu trazenje delova i workflowa naseg trenutnog softvera u nekom drugom softveru? Tako ne treba ni sa zenama, svaka ima svoje nesto najbolje (ali to je vec druga prica :D )

Ako nam je taj koji vec koristimo omiljen i naucili smo na njega, onda ne treba biti previse kritican prema drugima ako nemaju ista resenja na koja smo mi navikli, nego treba naci drugi nacin i ukoliko zelimo, pruziti sansu drugome ili se jednostavno vratiti na svoj "omiljeni" ..

Ako vec zelimo da oprobamo nesto drugo, onda to treba koristiti onako kako je zamisljeno i dizajnirano, a ne kako smo mi zamislili ili naucili da radimo u nekom drugom softveru, pa kad ne ide, odmah se zaliti kako mu fale neke stvari i kako nije dovrsen..

Part II (sorry za ot):

Mislim da su se ljudi danas previse razmazili i ulenjili i da traze dlaku u jajetu (iz ne znam kojeg razloga)..
Kako je bilo u vreme Ampexa i 2,3,4..8-kanalnih usnimavanja ? Da li su se ljudi tada zalili kako pitch korekcije, kako imaju samo 8 slotova za VST(i) ili kako im ne valjda mixer i editing workflow nema multi-tool ?
Tada su jednostavno trazili resenja i zaobilazili srecno svoja ogranicenja, bili oprezni pri snimanju i pazili da ne prave greske, posvecivali se i verovali sluhu i muzici.
Posle kada su seckali trake makazama ispadne da su bili kreativniji i zadovoljniji nego mi danas :( .
Evo krecem od sebe i uhvatim sebe kako sam razmazeni gotovan. Zelim neke sitne stvari koji ce mi mozda ustedeti 1-2 sekunde vremena i mislim ako to ne dobijem u sledecoj verziji daw-a trazicu drugi :(.
Onda shvatim da su nam danasnji racunari opremljeni takvim kvalitetom i potencijalom kakav pre samo 10-15 godina nisu imali ni najveci studiji na svetu..

Danas smo sa ovakvom tehnologijom vise dobili ne talentovane pevace (kojima cemo caskom ispeglati glas pomocu autotune-a, melodyne-a, vari-audia i sl.), nemastovitu i "nemuzikalnu" muziku (hey, lako cu kompenzovati tu repetitivnost loopa od 16 bara tako sto cu automatizovati 200 parametara i jos jedno 50 modulacija, pa ce pesma biti totalno kreativna i mocna :( ), preglasnu muziku bez imalo dinamike (sidechain era je, a i treba iskoristiti sve te nanovije kompresore, limitere i transient shapere :( dok ne brikujemo pesme do neba) i naravno vise od svega klonove u top 40/ pop 50/ beatport 10/ billboard 100 itd listama, gde sve pesme u listi lice jedne na drugu do te mere da boli glava posle preslusane kompilacije istih "top labela/kuca".

Ako hocemo da budemo "originalni" i "totalno drugaciji", uzecemo funk/rock/disco numeru iz 70-ih za koju niko nikada nije cuo godinama i semplovacemo je (ne kreativno) dok se ne "izlize", dodati neke (besmislene) "rime" i "beat" loop na nasem beat-thangu i imamo novi mtv hip hop hit! (mada ni mtv vise nije muzicka televizija, ali to je druga tema) ..

Isto tako vazi i za house .. Hmm.. Mada, koji house ? Pravi house vise nije prisutan, barem ne vise kao mainstream, nego neki hibrid tzv. elektro-cheesy trance-dubstep-hardcore house-a (zovu ga i "elektro/progresiv haus", ne znam zasto (!?)) koji je vise vredjanje inteligencije nego muzika - od gete, preko dedmausa, svedske kucne mafije, ti(J)esta do skrileksa koji je uspeo da ubaci ovaj tzv. dubstep deo u house i napravi opet "revoluciju" :( .

Sto se tice techno muzike, to je prica za sebe, pre 3-4 godine techno scenom je (za)vladao tzv. "nu minimal" koji se sastojao od dosadnih 606/808/909 (nemam nista protiv ovih masina ako se kreativno koriste) repetitivnih deonica od 10 minuta gde se ubaci 2 breakdown-a/bridge-a u obliku whitenoise-a kojeg provlace kroz filter i sweepuju filter, da bi onda, na vrhuncu te "ekstaze", ponovo vratili istu loop deonicu koja se vrtela prethodnih 5 minuta.
Onda je takav minimal "napredovao" u danasnji "moderni (napumpani) techno" gde vlada (novi) Umek i stara ekipa (sa "novim" "cigla" zvukom) koji se bazira na istom principu kao prethodni minimal samo sa malo tvrdjim zvukom i nesto brzim trakama. Druga grana se stopila sa tzv. "Berlin minimal techno" gde vlada Richie Hawtin sa ekipom vec duze vreme.
Takodje, "ovaj novi (Umek) tehno" postaje mainstream gde se na svim zurkama po klubovima/kaficima vrti zajedno sa gore pomenutim novim hausom a negde sluzi i kao uvod u NuTurboFolkGrand vece kada pocne "pijanka", da se zna da i mi znamo sta je, jelte, "tehno" bre!
A kod Umeka(/Beyera/Dubfire/Voorna i na Exit itd) na koncerte dolaze devojke u stiklama sredjene i doterane jer su upravo izasle iz folkoteka, ali one su svestrane pa slusaju i "tehno" jer su moderne i cool, a i treba im materijala za facebook (to je vec druga tema).

Sto se tice trance-a .. Koji trance? Ne postoji vise to..Psy/Proggy/Dark se stopio u besmisleno 15 minutno 140-150 bpm parenje macaka, a ovaj "euro" uplifting, melodic, tech trance (spao sa 140bpm na 128bpm) -> pogledati gore navedeni hibridni house!

Eto, to je moj pogled na to kako u nekim slucajevima nove tehnologije i previse izbora i opcija mogu i da "odmognu" pri stvaranju kvalitetne muzike i dovedu do masovnog stapanja u jedan hibridni zanr gde je sve isto (barem u mainstream delu EDM-a) i probijaju se samo popularni ali ne i najbolji producenti.

Srecom postoji i taj "non-mainstream" deo koji jos uvek drzi kvalitet elektronske muzike i koji jos uvek ume da ponudi originalne naslove sa starim i novim producentima, gde neki od njih rade u 15 godina starim trackerima, Cubase VST32, Logicu 5 (na windows-u, naravno ;) ), starim PT sistemima itd i ne misle da ih menjaju niti se zale na ogranicenja, nego jednostavno prave (dobru) muziku :)..
Takvim se ljudima divim i takvi ljudi su mi inspiracija da zaboravim daw ratove i jednostavno opredelim se i naucim da radim jako dobro na jednom alatu i posvetim se kvalitetu muzike a ne testiranju 20 razlicitih programa.
Pored toga, uvek ostaje stara dobra classic, blues, jazz, ambientalna i elektronska muzika koju cu slusati za sva vremena, pa se ne bojim kraha moderne muzicke industrije kada jednog dana kompjuteri budu sami pravili muziku :banghead: ..

Sto se tice moderne akusticne muzike, mislim da se (za sada) jos drze mesajuci se sa kvalitetnim elektronskim pravcima, stvarajuci nove zanrove poput post rock-a i nugaze-a, dok neki stari zanrovi poput metala i rock-a idu ka losijoj muzikalnosti i mocnoj "brick" produkciji..
Naravno, trash ce uvek ostati trash, bila elektronska ili ne-elektronska muzika i toga je uvek bilo na top40, ali bojim se nikada losijeg trasha nego danas nismo imali :( ..
(stanje u nasoj zemlji ne zelim ni da pominjem, necu da se nerviram samo)

Toliko od mene, drugari, izvinite na velikom off-topicu, ali ovo mi je poslednji post u narednih 9-10 meseci, idem iz zemlje trbuhom za kruhom (stomakom za zvakom :D), pa sam hteo da napisem svoje iskreno misljenje o stanju u daw svetu i dokle je dovelo :)

Hvala svima koji su doprineli (pre svega dobroj muzici :wink:) ovom threadu i ostalim dobrim threadovima..

Pozdrav :wink:

kravadinka 25-11-2011 09:45 AM

Uh, ovo je za Sticky u svim temama gde se tripuje! :)
Pa to je ustvari ceo forum... :wink:

psionic 29-11-2011 01:46 AM

Quote:

Originally Posted by kravadinka (Post 316988)
To je samo navika, ništa drugo. :)
Pa routing u Cubase je kriminalan, pa se ljudi opet ne žale, jednostavno su navikli i prihvatili to kao normalno. Malo provedenog vremena sa programom i stvari postaju jasnije, još je najbolje pogledati neki dobar tutorijal, ali ne bilo koji, nešto kao što Kenny Gioia radi za Pro Tools i Reaper.

Na taj način se mnogo sazna o nameri onih koji su pisali software, ne možeš jednostavno naviknut na neku drugu ideologiju pristupiti novom softveru, moraš se resetovati i krenuti od nule, tek tada vidiš njegove vrline, a i mane. :wink:

Ma tacno tako ! Ja sam pokusavao da se naviknem na Sonar svojevremeno (uglavnom zbog 64bita, pre jedno par godina nije bilo alternative na "narodnom" trzistu) Osecao sam se kao da mi je neko vezao ruke i pustio me da radim. Danas uglavnom miks radim u Sonaru X1, jer ima neke stvari koje mi jednostavno fale u cubaseu... Naravno, ima stvari koje i dalje zuljaju, ali poenta je da se sada u Sonaru snalazim mozda bolje nego na Cubaseu i mnogo mi je lakse da uradim miks u njemu. Zato - ne treba ni odmah osudjivati, veliki faktor je tu i - navika. Mozda i do 80% celokupnog utiska...

Mogli 07-03-2012 12:27 PM

Studio One v2 ima mogucnost pomeranja efekata na insertu, sto nema u Nuendu i bas sam se prijatno iznenadio! Ali najvise sam se odusevio sa tim da ispisuje brzinu loop-a u browse/files...Ne znam kako su to uspeli napraviti, da program odredi brzinu loop-a, a da ga ni ne analizira??:shock: A tek sinhronizacija loop-a sa projektom i mogucnost da se zeleljeni loop preslusava istovremeno...to nema u Nuendu! Stvarno strasan program!

awacs 07-03-2012 12:58 PM

Quote:

Originally Posted by Mogli (Post 324627)
Studio One v2 ima mogucnost pomeranja efekata na insertu, sto nema u Nuendu i bas sam se prijatno iznenadio!

Off-topic: Ima, od verzije 4.

Pozdrav,

Vasa

diviner 07-03-2012 04:02 PM

Quote:

Ali najvise sam se odusevio sa tim da ispisuje brzinu loop-a u browse/files...Ne znam kako su to uspeli napraviti, da program odredi brzinu loop-a, a da ga ni ne analizira??:shock:

Mislim da to ipak radi (analizira)! Jos pre 7 godina je slicnu stvar radio MixMaister (program za miksovanje muzike, sto live, sto offlive), tako da to nije neko chudo :) . Korisno sigurno jeste.

Mogli 07-03-2012 04:47 PM

Da, u pravu si Vaso, radi to u cetvorci...ja nisam ni pokusavao jos od trojke, pa sam sa ceznjom gledao tu mogucnost u Wavelab-u... :ups:

Eomsy 07-03-2012 08:43 PM

Quote:

Studio One v2 ima mogucnost pomeranja efekata na insertu, sto nema u Nuendu i bas sam se prijatno iznenadio!

Odgovorio ti Awacs na to, kao i od Cubase 5 verzije ...
Quote:

Ali najvise sam se odusevio sa tim da ispisuje brzinu loop-a u browse/files...Ne znam kako su to uspeli napraviti, da program odredi brzinu loop-a, a da ga ni ne analizira??:shock:

Mislim da se tu radi o acidized loop-ovima ili o aiff loop-ovima koji sadr?e metadata informacije u sebi, tj. zabilje?en je tempo od "proizvođača" tog loop-a. JA imam neke banke di mi na loop-u ne prepoznaje tempo, već ga moram sam odrediti, a pak za to mi je Studio one jebenica za raditi sa "svojim" algoritmima Melody-nea (koji je BTW za mene jo? uvijek no.1 kaj se ti?e pitch corectinga i streachinga).
Quote:

A tek sinhronizacija loop-a sa projektom i mogucnost da se zeleljeni loop preslusava istovremeno...to nema u Nuendu! Stvarno strasan program!

Sla?em se da je stra?an program (pa i moj novi primarni dio DAW-a ... pre?ao sa Cubase-a u hipu :D). Fluidnost je mnogo bolja, grupacije kanala su mnogo lak?e za napraviti sa odgovarajućim outputima, a streaching me je odu?evio koliko je dobar - to uključuje i audio bend funkciju .... jo? jedna meni jbenica stvar je da NEMA KONAČNOG BOUNCA, jer ako ne?to takvo napravi? u Cubase/Nuendo i stisne? save nema povratka, a u Studiu 1 uvijek u projektu postoji REDO na dnevnoj bazi bez obzira na save - indefinitely 8-) ... Ja sam odu?evljen. Probaj i foru da u browseru preslu?ava? midi nekog instrumenta, a da si u Studio neki instrument loada - real time play tog midi zapisa sa tvojim odabranim VST-i strumačem :wink: (dok sam u C/N morao da importam midi file u projekat da bi čuo melodiju :cry: .... BRZ JE!

Mogli 09-03-2012 05:58 PM

Quote:

Originally Posted by Eomsy (Post 324678)
Probaj i foru da u browseru preslu?ava? midi nekog instrumenta, a da si u Studio neki instrument loada - real time play tog midi zapisa sa tvojim odabranim VST-i strumačem :wink: (dok sam u C/N morao da importam midi file u projekat da bi čuo melodiju :cry: .... BRZ JE!

Ja sam deset godina na Nuendu i brate kad hocu da ga iskljucim posle duzeg rada...mogu komotno skuvati kafu. Studio one se iskljucuje u sekundi kao Mozilla!

dlukace 11-03-2012 01:42 AM

Euphoric-čovjek je napisao sve kako treba...svaka čast!
Nekad radili na traka?ima,a danas nijedan daw nije dovoljno dobar.Nismo pomislili da mi nismo dovoljno dobri i da previ?e očekujemo od software-a ,a premalo od sebe? Uzmi diktafon ko nekad i bilje?i ideje pa onda ako treba i u stari cubase vst 32 i udri dok ne bude gotovo...Svi dawovi su relativno ok,a na nama je da ih u potpunosti naučimo i budemo kreativni ?to je vi?e moguče...za kraj-Ograničenja su odlična stvar jer se tu vidi koliko smo inteligentni pri svladavanju problema...

Mogli 11-03-2012 05:09 PM

Quote:

Originally Posted by dlukace (Post 324886)
Euphoric-čovjek je napisao sve kako treba...svaka čast!
Nekad radili na trakašima,a danas nijedan daw nije dovoljno dobar.Nismo pomislili da mi nismo dovoljno dobri i da previše očekujemo od software-a ,a premalo od sebe? Uzmi diktafon ko nekad i bilježi ideje pa onda ako treba i u stari cubase vst 32 i udri dok ne bude gotovo...Svi dawovi su relativno ok,a na nama je da ih u potpunosti naučimo i budemo kreativni što je više moguče...za kraj-Ograničenja su odlična stvar jer se tu vidi koliko smo inteligentni pri svladavanju problema...

Imam jako dobrog prijatelja, pevaca, inace je metalcima poznat kao Slog... on i dan danas slusa LP ploce na starom gramofonu i prezire novu tehnologiju...
Ja to postujem, ali da u coveku nije prirodna potreba da stalno istrazuje, mi bi i dan danas jeli krvavo, nesoljeno meso mamuta...:wink:

Eomsy 11-03-2012 05:56 PM

Quote:

Originally Posted by Mogli (Post 324929)
... ali da u coveku nije prirodna potreba da stalno istrazuje, mi bi i dan danas jeli krvavo, nesoljeno meso mamuta...:wink:

Dobar !!! ... uzme mi kebab iz usta :D ...

All times are GMT +1. The time now is 10:12 AM.