Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Produkcija - Tehnike (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=95)
-   -   Hor , snimanje, produkcija (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=9834)

Eon 09-11-2004 08:59 AM

Quote:

Originally Posted by ridge
Pitanje, koji bi kompresor koristio za klavir, ja sam snimao klavir par puta i probao sa kompresorom i uvek je zvucalo budjavo? I nekako sam pod utiskom da klavir ni ne treba dirati vec samo dobro usnimiti. Sad moguce je da ja nisam uspeo lepo da namestim kompresor, al secam se da sam bas puno isprobavao i da nisam bio zadovoljan zvukom kad prodje kroz kompresor.

Klavire ne treba koliko sam ja skontao puno kompresovati zbog njihove prelepe dinamike jedino ako je nota odsvirana prejako pa treba samo preakove skinuti

STUDIOTON 09-11-2004 09:31 AM

Quote:

Originally Posted by SandRob
a solistu u klapi ne izdvajan fizicki, on se itekako izdvoji nacinon pjevanja kad ima neki solo...

Ye , ali ne mozes ti pricati sta i kako , tako je zamisljeno kao koncert , znaci solista istupa fizicki metar-dva ispred hora :lol: .. I kako da se ja usudim dirigentu i kazem mu , hej vrati solistu u hor i neka tako peva zbog bolje snimka :oops: :shock: :D sta mislis sta bi mi rekao :wink:

Hehe , vidis zajebano je kada je snimanje na samom koncertu , drugacije je kada se samo snima da bi se snimilo , onda mozes pricati sta i kako da rade 8)

dvuckovic 10-11-2004 02:14 AM

Quote:

Originally Posted by Eon
Quote:

Pitanje, koji bi kompresor koristio za klavir, ja sam snimao klavir par puta i probao sa kompresorom i uvek je zvucalo budjavo? I nekako sam pod utiskom da klavir ni ne treba dirati vec samo dobro usnimiti. Sad moguce je da ja nisam uspeo lepo da namestim kompresor, al secam se da sam bas puno isprobavao i da nisam bio zadovoljan zvukom kad prodje kroz kompresor.

Klavire ne treba koliko sam ja skontao puno kompresovati zbog njihove prelepe dinamike jedino ako je nota odsvirana prejako pa treba samo preakove skinuti

To je samo mit da se u klasici ne koristi kompresija. Nemoj da zaboravis da je kompresija i 1:1.25. Znaci lagano po klaviru nekom lijepom lampom, malo da smiri transiente, i bice banja.

Sandro, nisam ni pricao o snimanju klapa, mislio sam na vece horove. Vjerujem da si na ovom forumu ti jedini ekpert za klape. :) ja nikad nisam imao prilike da snimam klapu, a volio bih.

Eon 10-11-2004 09:20 AM

nisam rekao da se ne koristi ali ja kada slusam klavir i stavim kompresiju, p i malo mi smeta :?

SandRob 10-11-2004 10:02 AM

Quote:

Originally Posted by dvuckovic
Quote:

Originally Posted by Eon
Quote:

To je samo mit da se u klasici ne koristi kompresija. Nemoj da zaboravis da je kompresija i 1:1.25. Znaci lagano po klaviru nekom lijepom lampom, malo da smiri transiente, i bice banja.

Sandro, nisam ni pricao o snimanju klapa, mislio sam na vece horove. Vjerujem da si na ovom forumu ti jedini ekpert za klape. :) ja nikad nisam imao prilike da snimam klapu, a volio bih.

iskreno ne mislin da san expert ni za sto. sto god cinin uvik naidjen na nesto novo, ali neka pravila je dobro znat. ona kojima se cesce sluzin zapantin, a kad dodjen do problema nastojin se informirat.

a to da se u klasici ne koriste kompresori su zaista samo price.
pa kompresori/limiteri su se i poceli koristit za snimanje orkestara, kojima je najtisa svirka ispod razine shuma i dinamika im je duplo veca od dynamike medija na koji su snimane.

vlado 06-03-2005 02:27 PM

Moze se snimati i sa vise mikrofona samo ako se snalazis sa fazama. To se naknadno moze rijesiti sa po par sekundi pre-delaya. Hor je, dakle, nije nista atakovano. Kad hor mnogo dobro pjeva, dobro je malo mikrofonima izdefinisati gdje su basovi, soprani itd. Kasnije se ljepse umiksa(sa sve dirigentom). Klavir naravno posebno...

Ja bi veliki hor snimao sa sva stereo i dva usmjerena, bez ikakvih problema.

puRe 06-03-2005 03:15 PM

Quote:

Originally Posted by Eon
Quote:

u mixevima sa puno kanala, dinamika klavira teze dolazi do izrazaja.....

za klavir volim da koristim LA-2A...

Eon 06-03-2005 03:23 PM

Zavisi kako ga postavljas, ako je u pratnji onda i ne treba, dok je kao main potrebna rupa da sedne u mix i onda dobijas na dinamici

Color 06-03-2005 03:23 PM

Iskreno mislim da je stvar ukusa i tehnike rada. Sto se mene tice snimao bih sa sto manje mikrofona (AB sistemom). Radije bih se poigrao na licu mesta sa pozicijama mikrofona nego naknadno u studiu sa 10 kanala. Takodje mislim da pre snimanja treba dobro razmisliti koliko prirodnog reverba prostorije "iskoristiti" a ako prostorija ima lep prirodan reverb nebi ga nikad zamenjivao vestackim prostorom..
Dobro resenje je snimiti sa 2 para mikrofona. Prvi par postaviti tako da prima sto direktniji zvuk (bez prirodnog reverba) a drugi par postaviti napr. u tacku gde preovladava reflektovani zvuk. Posle se ustvari kolicina prostora dozira pomocu ovog drugog para.

Sto se tice naknadne obrade zvuka, klasicnu muziku bih obradjivao sto manje, ovde je ipak u cilju sacuvati autenticnost i preneti slusaocu sto verniju zvucnu sliku. Naravno ako je izlazni medium CD ili bilo koji medium koji zadovoljava ove kvalitete. Ako se snimak radi za radio ili jos gore TV, naravno da je koriscenje limitera i kompresora neizbezna stvar (zbog veoma ogranicene dinamike TV)
Isto vazi i za hor... hmmm...osim ako nece biti upotrebljen u nekim modernim projektima :wink:

OFF 06-03-2005 03:28 PM

Ja sam kao seminarski radio snimanje pevacke grupe(etno) , MS tehnikom sa dva razlicita mikrofona i softvereskim matrix dekoderom.Zanimljiv experiment. Malo je stereo slika bila mutna, ali seminarski dobio 10. Sad sam uzeo 2xRode nt1000 za takva snimanja (nama se za vise) i probacu na licu mesta AB ili XY. Korelator faze softverski (ako mu je verovati ), REC i :) :) :)

All times are GMT +1. The time now is 11:50 PM.